БСП ограничи депутатите си до максимум 12 години в парламента
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БСП ограничи депутатите си до максимум 12 години в парламента

Корнелия Нинова удържа важна вътрешнопартийна победа на конгреса на БСП, но дали това ще й помогне за изборите, не е ясно

БСП ограничи депутатите си до максимум 12 години в парламента

Корнелия Нинова успя да прокара радикални промени в устава, включително пряк избор на председател от членовете на партията

Елена Старидолска
27360 прочитания

Корнелия Нинова удържа важна вътрешнопартийна победа на конгреса на БСП, но дали това ще й помогне за изборите, не е ясно

© Георги Кожухаров


Светлана Шаренкова поиска специални отношения с Русия

Да запишем, че България ще наложи вето върху санкциите срещу Русия. Време е за действия", призова от трибуната на конгреса Светлана Шаренкова, член на Националния съвет на "Русофили" и на Националния съвет на БСП. Тя поиска още да се отбележи, че България има специални отношения с Русия "по подобие на тези между САЩ и Великобритания, Германия и Австрия, Гърция и Кипър, Испания и Португалия", и ЕС да се съобрази с това. Според нея "БСП трябва да признае Крим като субект на руската федерация". "Президентът няколко пъти го каза, а ние си мълчим", заяви Шаренкова и нападна бившия външен министър Кристиан Вигенин, който според нея "пръв вдигнал ръка за санкциите срещу Русия". В платформата на социалистите е записано, че ще предприемат стъпки за отпадане на санкциите, което предизвика аплодисменти в залата, когато Корнелия Нинова го спомена.

По-малко от два месеца преди извънредния парламентарен вот, на който БСП има шанс за първото място, партията одобри радикална промяна. По предложение на лидера Корнелия Нинова конгресът промени устава, така че ограничи максимално вътрешната опозиция, както и зависимостта на председателя от влиятелните лобита. Осигуряването на самостоятелност и по-голяма свобода на ръководството в БСП ще е нужно, особено, ако на социалистите се наложи да управляват в малцинство или в не съвсем комфортна коалиция.

Подсигуряване на тила

На закрито заседание в неделя делегатите на конгреса на БСП гласуваха председателят да се избира пряко от членовете на партията. Тази възможност съществуваше и досега, но никога не беше използвана, въпреки че още Сергей Станишев сериозно я обмисляше. За избран ще се счита този, който получи повече от половината от гласовете на членовете, които са малко над 100 хиляди, според последното преброяване преди години. За оставката му трябва да гласуват също толкова.

Предимството на това изменение е, че председателят няма да зависи в такава огромна степен, както досега от вътрешнопартийните лобита. Гласуването му на конгреса минаваше през договорки и търгуване на гласове от по-големите и влиятелни структури на БСП в страната. Не е тайна, че обикновено, ако има съвпадение на интереси между софийската и пловдивската организация, например, техният фаворит е победител. Подобна беше ситуацията през 2016 г., за което после Калоян Паргов от София и Георги Гергов от Пловдив получиха едва ли не местата си в Изпълнителното бюро "по право". Тази система е непробиваема, особено ако организационният секретар на "Позитано" 20 "владее" структурите, както дълги години правеше това Димитър Дъбов.

"Това е най-честният инструмент, който освобождава лидерското състезание от конгресни интриги, апаратни схеми, тайно подадени листчета и среднощни набивания на канчета на делегати. Прекият избор дава шанс за разговор за идеи, а не ограничава избора на лидер до изчисляване на баланси и преговори по кьошетата на НДК", написа във фейсбук Александър Симов, който е част от т.нар. ляво крило в БСП, но и от Изпълнителното бюро на партията.

От друга страна, минал веднъж през подобен пряк избор, председателят става трудно сменяем, освен ако сам не подаде оставка. Корнелия Нинова няма веднага да се подложи на процедурата, а едва след четири години, когато изтече настоящия й мандат. При негативно развитие за социалистическата партия на вота на 26 март, то този начин Корнелия Нинова обаче рискува да бъде лесно отстранена. Уставът иначе й дава право да остане начело най-много за още един мандат, освен ако междувременно не стане и премиер. Бившият председател на БСП, а сега президент ПЕС Сергей Станишев поиска конгресът да номинира Корнелия Нинова за този пост още сега.

Ограничение на мандатите на депутатите

По-голям скандал предизвика ограничението на мандатите на депутатите. Предвижда се социалисти, които имат 12 години стаж като народни представители да нямат право повече да се кандидатират. Идеята е да отстъпят път за младите. Противниците на тази идея опитаха още в първия ден на конгреса да отложат точката от дневния ред за следващия форум, но събраха само 66 гласа от всички делегати или около 10%. Това означава, че Янаки Стоилов, Михаил Миков, Ангел Найденов, Георги Пирински, Георги Божинов, Атанас Мерджанов, Димитър Дъбов и др., няма повече да могат да бъдат членове на Народното събрание.

Срещу текста гласува журналистката Велислава Дърева, самата тя бивш депутат от БСП. Тя заявила, че критериите не трябва да са формални, а да се оценяват професионализмът, експертността, почтеността. Дърева нарекла ограничението "противоконституционно". Според нея то не трябва да действа със задна дата.

Дни преди конгреса на заседанието на видинската организация Миков нарече това чистка. Пред конгреса не се изказа. Стоилов обаче заяви, че няма да участва в гласуването на устава. "Разбирам стремежа да спечелим периферен вот, но това няма да стане чрез разколебаване и разбиване на ядрото на партията, няма да стане чрез провокирания от част от ръководството реваншизъм", каза той и направи паралел с партията на турския президент Ердоган. "Истинските, необявени мотиви на техните инициатори (на измененията в устава бел.ред.) са в желанието БСП да бъде лишена от вътрешнопартийна алтернатива, а тя прави партията демократична, допринесе да се съхрани през годините. С тези промени вие отклонявате истинския разговор за отстъплението на политиката пред големите пари, за обслужването на частни и корпоративни интереси, които са проникнали във всички партии и години наред съсипват българския народ и държава", заяви Стоилов пред конгреса. И той, и Миков имат номинации за депутати от различни организации в страната.

Атака на властта

Част от речта на бившия зам.-председател на Народното събрание и лидер на лявото крило в БСП беше посветена на предложенията в управленската платформа, с която партията тръгва към изборите. "Да очакваме, че бизнес-социалистите, които напоследък взеха превес, ще проправят пътя на необходимата ни политика е поредната ни илюзия", каза той. Екипът около Нинова е подложен на постоянен натиск именно от такива коментари – от една страна част от партията смята идеите им за недостатъчно леви, от друга, здраво стъпилите на земята и добре подготвени хора си дават сметка за несъстоятелността на някои от най-крайните предложения.

За Стоилов, например БСП трябва да обещае осезаемо покачване на доходите на работещите – до два път за всички в следващите две години; минималната пенсия за трудов стаж да се изравни с линията на бедността за същия период; плоският данък категорично да отпадне; държавата за произвежда до 20% от БВП в края на следващия мандат; да се изравнят чуждите инвестиции от други държави с тези от ЕС и т.н.

На "Позитано" 20 са по-умерени, засега. Ръководството на БСП обсъдило и решило да се придържа към първоначалните си идеи в платформата, въпреки че ГЕРБ миналия петък ги "задминаха" по обещания с минимална заплата от 650 лв. и средна от 1515 лв. след четири години (повече в карето).

"Не можем да бъдем по-популисти от ГЕРБ и по-националисти от патриотите", каза Станишев пред конгреса. Той предупреди БСП да се пази от създаване на свръхочаквания, да наложи промяната, но и единството в партията, да не изравя окопи и да не се отнася високомерно към коалиционните партньори, но да заяви, че няма да отстъпи от платформата. "Който иска да ни подкрепи, да стане при ясни условия, за да не станем заложници в управлението", каза бившият премиер. Георги Пирински пък потвърди очакванията на Станишев, че трудното ще е след изборите, но според него това ще е заради "нагнетената обстановка от авторите на референдума", очевидно намеквайки за широката подкрепа, която получиха идеите на Слави Трифонов за промяна в избирателната система. "След изборите ще започне свирепият сблъсък с всеки, който не иска БСП да вземе властта, каза евродепутатът.

Силна анти ГЕРБ реч на Нинова

Речта на лидера на БСП Корнелия Нинова при откриването на форума беше построена като антитези на ГЕРБ или Бойко Борисов по теми като сигурност, икономика, здравеопазване, външна политика, еврофондове и други. Едно от внушенията в нея беше противопоставянето на правителството срещу народа. "Две България, два свята и между тях пропаст", обобщи Нинова. Целта на БСП била осем милиона българи и нито един беден. "Нашата цел – да спасим българския народ, който изчезва, българщината, която да ни съхрани. Тяхната цел – формулирана на националната среща на ГЕРБ – един милион гласове на изборите. Народ или гласове?", каза тя.

След това изброи основните обещания от предизборната платформа – преизчисляване на пенсиите, така че най-старите ще се увеличат с 20%, обвързване на майчинските плащания с минималната работна заплата, приспадане на 50 лв. от месечния данък върху доходите за всяко дете на работещо семейство, създаване на фонд "Индустрия" и фонд "Инвестиции", безплатно здравеопазване за здравноосигурените, по-високи заплати за учители, учени и за медицинските работници и други, спиране на концесията на летище "София" и т.н. За всичките им мерки ще са нужни близо по два млрд. лв. годишно.

"Мафията, корупцията, сгрешеният модел на прехода си имат своя паралелна държава", каза още Нинова. Проучване на БСП установило, че "плащаме извън джоба си, извън данъци, осигуровки и такси, над 2 млрд. лв. на година за здраве, за образование – 1.5 млрд. лв, над 3 млрд. лв. от завишените цени на монополи и картели, над 1 млрд. лв. за подкупи на администрацията, над 2 млрд. лв. били щетите от нагласените обществени поръчки..."Десет милиарда лева за паралелната държава. Ние ще я закрием", закани се председателят на БСП.

Светлана Шаренкова поиска специални отношения с Русия

Да запишем, че България ще наложи вето върху санкциите срещу Русия. Време е за действия", призова от трибуната на конгреса Светлана Шаренкова, член на Националния съвет на "Русофили" и на Националния съвет на БСП. Тя поиска още да се отбележи, че България има специални отношения с Русия "по подобие на тези между САЩ и Великобритания, Германия и Австрия, Гърция и Кипър, Испания и Португалия", и ЕС да се съобрази с това. Според нея "БСП трябва да признае Крим като субект на руската федерация". "Президентът няколко пъти го каза, а ние си мълчим", заяви Шаренкова и нападна бившия външен министър Кристиан Вигенин, който според нея "пръв вдигнал ръка за санкциите срещу Русия". В платформата на социалистите е записано, че ще предприемат стъпки за отпадане на санкциите, което предизвика аплодисменти в залата, когато Корнелия Нинова го спомена.

По-малко от два месеца преди извънредния парламентарен вот, на който БСП има шанс за първото място, партията одобри радикална промяна. По предложение на лидера Корнелия Нинова конгресът промени устава, така че ограничи максимално вътрешната опозиция, както и зависимостта на председателя от влиятелните лобита. Осигуряването на самостоятелност и по-голяма свобода на ръководството в БСП ще е нужно, особено, ако на социалистите се наложи да управляват в малцинство или в не съвсем комфортна коалиция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  В новата си предизборна платформа Българската социалистическа партия (БСП) запазва сегашното неправилно управление на паричната система. В обстановка на тази държавна грешка БСП е със съдба на жертва.
  При условия на държавната грешка за неправилно управление на паричната система БСП е с подсигуряван провал, защото БСП, колкото по-добре подпомага реализирането на икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи възниква и БСП е с по-голям крах.
  Преди всичко друго, за устойчив политически успех е необходимо правилно управление на паричната система.

 • 2
  vld avatar :-|
  vld

  Корнелия Нинова трябва да е подсъдима или поне с мярка за неотклонение. Късата памет отново работи - многоуважаваният Р. Овч. с повдигнато обвинение, но когато Р. Овч. беше Р. Овч. с него в екип беше и Кор. Нин. Липсва едно обвинение, та тя беше сменена като заместник-министър на икономиката и енергетиката по времето, когато министър беше Р.Овч.
  Вместо това развява байраци и громи наред предимно от трибуни и пред паметници в Правец. Каква метаморфоза - от синя Кор. Нин. до председател на БСП! Но, както се казва, когато предадеш веднъж, винаги предаваш отново и отново

 • 3
  samsum avatar :-|
  Петър Самсонов

  След Априлския пленум от 1956-та и Ноемврийския от 1989-та, това е третата сериозна чистка в комунистическата партия...

 • 4
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  Нито дума как ще се съберат парите, само приказки за харчене. Сиреч нищо ново от бесепе (к) - искат да дойда на власт, за да похарчат всичко, както правят всеки път. Проклета напаст.

 • 5
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  До коментар [#2] от "vld":

  Подкрепям!

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#4] от "motochristo":

  Всяка една пратия при елиминиране на корупцията ще си добави нужните 2 млрд. Съответно всички го обещават. Но освен Да, България не виждам някой да се е опитал да направи нещо по въпроса.

  Най-добрата икономическа политика - демонтиране на Кой.

 • 7
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  До коментар [#6] от "Георги Георгиев":

  При цялата ми симпатия към Христо Иванов и Да, България, те са обречени на неуспех, дори да получат нужните гласове на изборите. Това, което не разбират, е че корупцията не е етичен или правен феномен, а икономически. Следователно той може да се реши само с икономически средства. В Да, България не са наясно, че въпросът за корупцията е въпрос на политическа ориентация ляво-дясно, а не на воля да проведеш някаква си съдебна реформа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.