Петко Петков: Членовете на ВСС не чувстват срам, липсват им критерии за оценка на поведението

Съдията от Софийския районен съд пред "Капитал"

Петко Петков    ©  Юлия Лазарова
Повече от два месеца съдиите в най-големия съд в страната – Софийския районен съд (СРС), са в открит конфликт с Висшия съдебен съвет (ВСС) заради отношението към тях, неглижирането на специфичните проблеми на съда, включително и чудовищната им натовареност, агресивното и безцеремонно отношение към съдии и служители. Дори и след двата публични протеста пред сградата на съвета същността и причините на конфликта останаха неясни за обществото. От една страна проблемите на съдиите в СРС са специфични дори в рамките на съдебната система, мащабите на съда, огромната свръхнатовареност и сложната администрация изискват разработването на специална политика от страна на ВСС, но това не се случи. От друга – една група медии, свързани със статуквото, подеха кампания, за да дискредитират протеста и съдиите, обявиха го за политизиран, свързан с политическия проект на Христо Иванов, а в Шоуто на Слави гостуваха две съдийки, които обявиха колегите си за мързеливи.

Междувременно ръководството на съда – председателят Методи Лалов и четиримата заместник председатели, вкупом подадоха оставки в знак на протест срещу отношението на ВСС. Само по себе си това е прецедент в нашите условия – никога досега административни ръководители в системата не са подавали оставка заради неслучила се политика на ВСС. На общо събрание през януари съдиите от СРС излъчиха двама свои кандидати за изпълняващ функциите на председател, а председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов ги внесе във ВСС – съобразно новите правила за самоуправлението в Закона за съдебната власт. ВСС обаче избра друг човек – бивш прокурор само с 6 месеца съдийски стаж, при това не в СРС, а в СГС. Неговата кандидатура бе издигната минути преди заседанието на ВСС, а той отказа да обясни как и от кого му е предложено да се кандидатира – не било важно. Новият изпълняващ функциите председател на СРС е бивш активен член на Асоциацията на прокурорите в България, зам. районен прокурор и говорител на Софийската районна прокуратура. През последната година и половина, още като прокурор, а после и като съдия, той е и своеобразен говорител на опозицията срещу съдебната реформа – в редица интервюта за различни медии той остро заявява позиция срещу конституционните промени, заложени първоначално, срещу промените в Закона за съдебната власт, срещу разделянето на ВСС – без сериозни аргументи, но с много плам.

И като прокурор, и като съдия, Стефан Милев защитава тезата, че съдебната реформа е реформа на процесуалните закони, което всъщност е тезата на средите около главния прокурор Цацаров.


Същевременно точно последните събития около СРС показаха колко е важен ВСС за политиките в съдебната система и как неслучилата се реформа на съвета води до все по-голям разпад. По темата за продължаващата интрига в СРС и за блокираната съдебна реформа, разговаряме с Петко Петков – съдия в СРС, бивш зам. министър на правосъдието от екипа на Христо Иванов и ръководител на работната група за промените в Конституцията и ЗСВ, които после бяха "прередактирани" от мнозинството в управлението. Петко Петков подаде оставка като зам. министър едновременно с Христо Иванов и се върна на работа в съда. През последните месеци той стана обект на реваншизъм от страна на ВСС, където мнозинство има лобито на главния прокурор Сотир Цацаров, на когото неведнъж Петков се е явявал като опонент.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  samsum avatar :-|
  Deputat 241
  • + 6

  ВСС трябва да се закрие!

  Нередност?
 • 2
  velian avatar :-|
  volarok
  • + 8

  Достоен човек и съдия!

  Нередност?
 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 4

  Срам! Срам!

  "- Кажи ми нещо, Джингиби, знаеш ли защо от Къкрина до София те пазеха САМО ТРИ заптиета?

  - Не знам, ага.
  - АЗ така заповядах!!! Можех да пратя 300, аз обаче пратих само трима! И знаеш ли защо? За да могат твоите апапи да им скочат отгоре и да те освободят. Видя ли, никой не ти помогна, а се кълняха в теб. Ха сега, да видиш, Джингиби, за кой народ си тръгнал курбан да ставаш."

  Нередност?
Нов коментар