Жалби спират регистрацията на "Да, България"

Движението на Христо Иванов няма да може да се яви самостоятелно на предсрочните избори

Според Христо Иванов няма никакво съмнение, че става дума за организирана провокация срещу явяването на движението на предстоящите избори
Според Христо Иванов няма никакво съмнение, че става дума за организирана провокация срещу явяването на движението на предстоящите избори    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Според Христо Иванов няма никакво съмнение, че става дума за организирана провокация срещу явяването на движението на предстоящите избори
Според Христо Иванов няма никакво съмнение, че става дума за организирана провокация срещу явяването на движението на предстоящите избори    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
По неофициална информация поне две от жалбите са фалшиви.

Три жалби са били подадени срещу регистрацията на "Да, България", стана ясно в понеделник следобед. Заявлението на ръководеното от Христо Иванов движение беше разгледано от Софийския градски съд на 31 януари и трябваше да влезе в сила на 7 февруари, ден преди крайния срок за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Жалбите са били внесени в съда на 6 февруари, понеделник, около обед, или ден преди решението да влезе в сила. "Капитал" научи, че жалбите са видимо фалшиви, но въпреки това процедурите са такива, че решението за регистрацията на партията няма да влезе в сила до крайния срок за регистрация в ЦИК, който е до края на работния ден на 8 февруари, сряда.

Две от жалбите - фиктивни

"Факт е, че към настоящия момент имаме жалби от имена, които очевидно са фиктивни. Липсват други елементи за тяхната идентификация – няма ЕГН и обратен адрес, не е платена съдебна такса. Пуснати са по пощата". Това каза Христо Иванов на живо включване чрез фейсбук, коментирайки неофициалната информация, че две от жалбите са подписани от имена, които съвпадат с реални учредители на движението - Иван Иванов и Вера Асенова, и вероятно са фалшифицирани. Пред "Дневник" Вера Асенова, която е в ръководството на партията, отрече да е подавала жалба. Използвани са и трите й имена. По думите й това е "провокация", която няма да откаже движението.

Третата жалба е подадена от Добромир Добрев. "Третата е подадена от човек, който още на учредителното събрание се опита да провокира хаос и напусна УС, без да стане наш учредител. Имаме всички основания да считаме и него за волно или неволно съучастник в този сценарий за провокация с срещу "Да, България", каза Иванов.

Според него няма никакво съмнение, че става дума за организирана провокация срещу явяването на движението на предстоящите избори.

Блокирани за изборите

По информация на "Дневник" жалбите са подадени, без да са внесени държавни такси. Съдът по закон дава едноседмичен срок за плащането им. Едва след това случаят ще стигне до Върховния касационен съд, който има 14-дневен срок да се произнесе дали жалбите могат да бъдат допуснати за разглеждане. Това означава, че няма шансове партията да може да се яви самостоятелно на предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори. Срокът за регистрация в ЦИК изтича на осми февруари.

"Нормалното развитие оттук нататък е ВКС да разгледа жалбите. И да ги отхвърли поради недопустимост, но това технологично ще се случи след срока за регистриране", каза Христо Иванов. И добави: "Това, което мога да кажа, е, че няма да се получи. Утре вероятно ще ни се наложи в ударни срокове да преодолеем тази спънка, която се опита мафията да ни създаде, и въпреки всичко ще успеем да се явим на избори."

На 30 януари СГС постанови "Да, България" да бъде вписана в регистъра на политическите партии. Решението бе взето по време на самото съдебно заседание, а прокуратурата заяви, че няма да обжалва регистрацията.

Според Закона за политическите партии обаче процедурата не приключва с решението на СГС. Независимо от заявените намерения трябва да се изчака 7-дневен срок за оспорването му пред Върховния касационен съд. Срокът изтича на 7 февруари, т.е. жалбите са внесени в последния възможен момент.

Така възможностите са формацията да влезе в коалиция с вече регистрирана партия, за да участват заедно във вота. Преди броени дни от "Да, България" отхвърлиха офертата за коалиция с "Нова република" на Радан Кънев и обявиха, че ще се явят сами на изборите, макар че няколко дни по-късно Иванов каза, че "Да, България" е готова да се включи в разговори с "Нова република". Освен това формацията на Христо Иванов досега е получила заявки за сътрудничество и за предизборна коалиция от партиите "Зелените" и ДЕОС.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  yec03391101 avatar :-|
  yec03391101

  Някой беше казал у нас мафията си има държава ... стига бе, не е вярно. У нас правото царува! Да живее корпуленцията и вся осталная сволоч!

 • 2
  unknoun avatar :-|
  Чичо Ваньо

  Вместо да им извадят очи,ще им изпишат вежди! Само трябва внимателно да изберат с кого да се коалират. Не че има много варианти ...

 • 3
  myspam avatar :-|
  myspam

  Всички юристи в тази партия, а не обмислиха подобни варианти. Защо трябваше в последния момент да правят тази партия, какво им пречеше в края на миналата година да го направят това?!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "myspam":


  [quote#3:"myspam"]Защо трябваше в последния момент да правят тази партия[/quote]

  Защото изненадата е единственото й стратегическо предимство.

  Само с внезапност и липса на време за съфирясване Да, БГ може да обере десните гласоподаватели на принципа на отблъскването: те са отвратени от слугинажа и властоманията на РБ и неконструктивизма на ДСБ и няма за кого да гласуват.

  После - кой казва, че тази партия е дясна? Г-н Христо Иванов говори единствено за битка с корупцията и съдебна реформа. А защо не я направи като министър в два кабинета, контролирани от ГЕРБ? Пречили му били.. Хъм-м...
  Влезте в сайта на партията. Там няма да намерите нито политическа програма, нито икономическа. Нищо! Само статии за преклонение пред жертвите на комунизма и за честване 20-годишнината от падането на Жан Виденов.

  Съжалявам, ако съм попарил надеждите ви, но по всичко личи, че това е поредното несмаслено генно политинженерство.

 • 5
  vaticana avatar :-P
  vaticana

  До коментар [#4] от "D-r D":

  С тези откровения няма как да се харесате на местната публика.
  Тя не чете програми. Тя само много иска да вярва.
  Както стара мома вижда във всеки поглед любов. Затова и все е разочарована.

 • 6
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Диагнозата е вярна.

 • 7
  nqb58318526 avatar :-|
  nqb58318526

  Класика! Една жалба в подходящия момент и получаваш безплатна национална предизборна кампания. Браво на маркетинговите им стратези и PR-и. Няма лоша реклама... :)

 • 8
  valdim avatar :-|
  Dimov

  Нека бъдем реалисти. С този ход наистина направиха реклама на новата политическа партия. Липсата на програма към момента не е проблем, даже ги прави по-маневрени (представете си, че имаше програма, а сега трябва да преговарят със Зелените и те не са съгласни с нещо от програмата на Да,БГ) Проблем би било ако няма програма след 1 месец.
  Вярвам засега на Христо Иванов. Вярвам на Кристиан Таков. Ако има някой, който може да реформира съдебната система, това са те и хора като тях.

 • 9
  crusible avatar :-?
  crusible

  Класически пример за ченгеджийски номера. Естествено, ефектът ще бъде обратен. Имам високо мнение, за хората в Да, България и имат моя глас.

 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "venelingeologia":

  Благодаря, но вече диагнозата е друга: политическа всеядност.

  Чух, че Да-то ще правят коалиция със Зелените. Зелените навсякъде по света са леви партии. Нали затова Зелените преди 4 г. не влязоха в РБ 9 защото са леви, а онези са десни! Да-то се възприема от публиката като дясна, макар че никой там не го е заявявал.
  Е, какво: Да-то загърбва идеологическите разлики и пристава на всеки, който може да се превърне в ракета-носител ли?!

  Поредният политически въжеиграч. После нека г-н Иванов да ми говори за принципи...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход