Oтпада забраната за износ на електроенергия от България (Обновена)

Запасите от въглища са възстановени, а язовирите - пълни 56%

ЕСО не прогнозира в следващите дни максималното натоварването на системата да достигне пиковите стойности от януари
ЕСО не прогнозира в следващите дни максималното натоварването на системата да достигне пиковите стойности от януари    ©  Надежда Чипева
ЕСО не прогнозира в следващите дни максималното натоварването на системата да достигне пиковите стойности от януари
ЕСО не прогнозира в следващите дни максималното натоварването на системата да достигне пиковите стойности от януари    ©  Надежда Чипева

Износът на електроенергия от България ще бъде възстановен. Заповедта на министъра на енергетиката Николай Павлов ще влезе в сила на 9 февруари, с което забраната наложена на 13 януари ще бъде отменена. Информацията за решението на министерството беше разпространена във вторник вечерта.

Причина забраната за износ, която продължи 25 дни да бъде отменена е, че резервите на електроенергийната система са възстановени и ще могат да поемат по-високото потребление заради очакваното застудяване.

По рано през деня от министерството на енергетиката казаха за "Капитал", че критичното ниво на запасите от въглища във всички централи е преодоляно още през миналата седмица. Язовирите, на които се разчита, за да може водните централи да произвеждат ток, са пълни 56%, пък съобщиха от Министерството на околната среда и водите. От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) коментираха също, че състоянието на енергийната система е стабилно, а студеният резерв (мощности, които се ползват при недостиг) е бил използван за последно на 2 февруари. В същото време от ЕСО не прогнозират в следващите дни максималното натоварване на системата да надхвърли 7 хил. мегаватчаса. За сравнение - пиковите стойности през януари бяха около 7700 мегаватчаса.

Заради продължилата 25 дни забрана за износа на ток от Главна дирекция "Конкуренция" на ЕК са започнали да събират информация от търговците износители за претърпените от тях загуби, коментираха техни представители. От самата дирекция отказаха коментар, а от Министерството на енергетиката твърдят, че официална проверка няма. Оттам допълват, че в момента подготвят доклад за зимната обстановка в региона и предприетите мерки за справяне с метеорологичните условия, който ще бъде представен в Брюксел на 14 февруари заедно с тези на Гърция, Италия, Испания и Румъния.

Кой губи и кой печели

В понеделник от Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), които обединяват най-големите индустриални заводи в страната, изпратиха отворено писмо, с което настояха забраната за износ на електроенергията да остане заради очакваното застудяване. Според тях само по този начин може да се гарантира сигурността на системата, тъй като в страната няма други работещи механизми. В същото време големите търговци - износители на енергия, които търпят огромни загуби заради спирането на износа, виждат нещата по друг начин. Според техен представител индустрията има интерес от запазване на забраната, тъй като заради излишъка на енергия в страната цената на енергийната борса е два пъти по-евтина от пазарните цени в региона. Освен това България е единствената страна, в която износът на електроенергия беше спрян, като се изключи Гърция, където забраната беше два дни.

Борсова "независимост"

Тъй като вече няма риск от недостиг за потреблението на енергия, на 2 февруари бяха премахнати ограниченията на борсата на нея да се продават определените от ЕК количества. Така цената само за ден се понижи с 35%. Същия ефект, но в обратна посока, беше постигнат месец по-рано, когато част от количествата енергия на борсата бяха отклонени към битовите потребители. Тогава цената се покачи с 45% само за ден, което пък предизвика сериозни загуби за фирмите, търгуващи на борсата. Тогава бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че те ще бъдат компенсирани за тези загуби на по-късен етап. Едва ли обаче това щеше да се наложи, ако имаше достатъчно механизми, за да може пазарът да се саморегулира, което се посочва и от БФИЕК.

КЕВР проверява прекъсванията на парното и тока

Заради множеството сигнали през последните дни за прекъсването на парното и тока в София КЕВР е поискала информация от ЧЕЗ и "Топлофикация София" за причините за тези прекъсвания и броя на засегнатите абонати. След като получи тези данни, регулаторът ще прецени дали тези дружества са нарушили издадените им лицензи.

От КЕВР напомнят на потребителите, че когато топлофикация не отстрани повредите, причинени от нея, в срок от 48 часа, тя дължи неустойка на засегнатите потребители в размера на неизползваната от тях енергия.

При електроразпределителните дружества пък такова обезщетение се дължи само ако прекъсването на тока е за повече от 24 часа. То е в размер на 30 лв. и по 20 лв. за всеки следващи 12 часа прекъсване.

11 коментара
 • 1
  lz73 avatar :-|
  lz73

  Да видим правилно ли съм разбрал. Значи правителството ми забранява да изнасям електроенергия, която е моя собственост?
  Как беше онова - свободно движение на стоки и услуги?
  Ами утре, като има опасност от липса на работници правителството може да забрани и излизането в чужбина. Това май съм го виждал веднъж...

 • 2
  malevv avatar :-|
  malevv

  Говорим тоно за ток все пак. Не бива да се допуска хората да стоят а тъмно и студено. Утре някой може да реши да изкупи всичката вода и да умори хората от жажда в София и ние как да си стоим за да спазваме принципни икономически правила.

  Но забраната спокойно можеше да е само 2 дни. Тези 25 дни са безумие което политиците сътвориха само с няколко думи и цялата си неграмотност и тъпанарщина, което ще струва много милиони.

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "lz73":

  Ще го видиш още пъти, ако се налага!😛😛

 • 4
  boby1945 avatar :-|
  boby1945

  До коментар [#1] от "lz73":

  Преди да изнасяш ток, първо се гарантира вътрешното потребление, после гешефта, само ако имо мегдан!

 • 5
  lz73 avatar :-|
  lz73

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Така, така...същото казвали и ония, дето преди 09.09 обираха мандри, а след това национализираха фабрики. Не виждам съществена разлика.

 • 6
  lz73 avatar :-|
  lz73

  До коментар [#2] от "malevv":
  Вярно, но не съвсем. Този, дето е допуснал системата да няма необходимия резерв (в случая правителството), да бъде така добър след като забрани износа, да изкупува енергията от износителите на цени, поне позволяващи им да покрият загубите си. Другото е комунизъм!

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "lz73":

  Ще им се на няки, ще им се...😛😛😛

 • 8
  2.5 avatar :-|
  2.5

  [quote#6:"lz73"]ярно, но не съвсем. Този, дето е допуснал системата да няма необходимия резерв (в случая правителството), да бъде така добър след като забрани износа, да изкупува енергията от износителите на цени, поне позволяващи им да покрият загубите си. Другото е комунизъм![/quote]

  Има една институция - КЕВР. Тя е направена точно за това, да регулира този пазар! Ти по-горе хем искаш да не те регулират, хем по-долу искаш да ти изкупуват тока с кофи - демек точно обратното! Казано на жаргон, хем *у*, хем вазелин - инач е казано комунизъм!
  :-)

 • 9
  lz73 avatar :-|
  lz73

  До коментар [#8] от "2.5":


  [quote#8:"2.5"]Казано на жаргон, хем *у*, хем вазелин - инач е казано комунизъм! [/quote]

  Що се прайш на две и половина!
  Искам да не ме регулират, но когато държавата се меси където не и е работа да бъде така добра да си плаща. Ще рече след като аз произвеждам ток и съм си намерил пазар да кажем в Гърция за 80лв./MWh държават не трябва да ми пречи да си го опродавам. Ако същата тая държава, поради откровено тъпоумие, е назначило за министър на енергетиката някой, дето не знае закона на Ом и той реши, че единственият начин да "закърпи" положението е да ми забрани износа на ток за Гърция, то тогава тя ще трябва да ми плати колкото гърците плюс неустойките дето ще дължа. Просто е!
  В конкретният случай решението беше не да се забранява износа, а НЕК да закупува енергия от борсите. Да ама това струва едни пари...що да не ги вземем от мръсните частници?

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  И всичко това щеше да се избегне, ако от ТЕЦ Бобов дол имаха адекватна система за складиране на въглищата.

  Представете си какво ще се случи като ТЕЦ-овете бъдат затворени до 10-на години? Ще трябва или ударно газифициране, или създаване на нови мощности. Като гледам държавата не се е разбързала.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход