ЕК: Спирането на износа на ток не е най-доброто решение

От българска страна смятат, че всички законови изисквания във връзка с това решение са спазени

В момента има излишък на електроенегия, заяви служебният министър Николай Павлов
В момента има излишък на електроенегия, заяви служебният министър Николай Павлов    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
В момента има излишък на електроенегия, заяви служебният министър Николай Павлов
В момента има излишък на електроенегия, заяви служебният министър Николай Павлов    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Европейската комисия (ЕК) ще разгледа решението на България да спре износа на ток на 13 януари, тъй като има съмнение, че по този начин е бил нарушен законът. Това става ясно от изявление на Флориан Ермакора, ръководител на отдела за търговия на едро на пазарите на електроенергия и газ в Главна дирекция "Енергетика" на ЕК, цитирана от Bloomberg.

При недостатъчно енергийно захранване най-доброто решение определено не е границите да бъдат затворени, е посочила тя. В тази връзка следващата седмица ще бъде инициирана среща с България и други засегнати от студеното време страни, за да разберем защо трансграничните потоци са били блокирани, което е фундаментално нарушение на европейското законодателство, допълва тя. Вероятно Ермакора има предвид традиционната среща на координационната група по електроенергетика, която ще се състои на 14 февруари. Там България е поканена заедно с Гърция, Италия, Испания и Румъния да представи доклад за зимната обстановка в региона и предприетите мерки за справяне с метеорологичните условия. От Главна дирекция "Енергетика" потвърдиха за "Капитал", че електрическите доставки и ограниченията, наложени заради студеното време, ще бъдат дискутирани на срещата.

БЕХ: Законът е спазен

На брифинг в Министерствотo на енергетиката изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов коментира, че всички изисквания на закона по отношение на наложената заповед за спиране за износа са спазени и че той няма притеснения в това отношение. Служебният министър на енергетиката Николай Павлов пък направи ретроспекция на екстремните метеорологични условия, които от началото на годината доведоха до безпрецедентно спиране на износа за 25 дни (тъй като от 9 февруари забраната се отменя). Той припомни, че заради студеното време потреблението на електроенергия достигна рекордни нива, което е наложило да бъдат предприети мерки като спиране на износа и пренасочване на част от електроенергията за борсата към битовите потребители.

Рекордно увеличение е имало и в потреблението на газ, като необходимите количества са надхвърлили с 30% предварителните заявки към доставчика "Газпром".

В момента обаче ситуацията е нормализирана, има излишък от електроенергия, всички централи са възстановили запасите си, което е и причина забраната за износ да бъде вдигната на 9 февруари. "Основната задача на новия екип на министерството са физическата и финансова стабилност на системата", заяви Павлов. По думите му в момента се извършват анализ в енергийните дружества, за да се открие как да бъдат оптимизирани паричните им потоци. "От НЕК и АЕЦ "Козлодуй" очаквам повече", допълни той, с което обясни назначението на Петьо Иванов като председател на борда на атомната централа и на заместник-министър Константин Делисивков на този на НЕК.

Какво става с "Топлофикация София"

В началото на следващата седмица министерството ще започне техническа проверка в "Топлофикация София" във връзка с авариите от последните дни, които оставиха много квартали от София без парно и топла вода, съобщи Павлов. По думите му подобна авария не е имало от 26 години, като тя е следствие от токов и последвал го хидравличен удар. От столичното дружество все още не са подали информация какъв е броят на засегнатите абонати, но съобщиха за "Капитал", че топлоподаването в районите "Младост" (всички части), "Студентски град", "Дървеница", "Витоша", "Малинова долина" и "Мусагеница" се очаква да бъде възстановено до 48 часа (считано от сряда следобед). Авария имаше и в "Люлин", която е засегнала 3-и, 4-и, 5-и и 6-и микрорайон. Там обаче проблемът е по-малък. Към 16.30 часа в сряда (8 февруари) е възникнала авария и в столичния квартал "Надежда".