Дворецът на българското председателство

Ремонтът в НДК започва от горните етажи на сградата и постепенно ще слиза надолу. Сегашната Зала 3 ще бъде преобразена в пленарна зала за Съвета на ЕС.

Дворецът на българското председателство

Около ремонта на НДК, който трябва да подготви сградата за посещенията на лидери и делегати от цяла Европа, все още има много въпросителни

Мария Манолова
21590 прочитания

Ремонтът в НДК започва от горните етажи на сградата и постепенно ще слиза надолу. Сегашната Зала 3 ще бъде преобразена в пленарна зала за Съвета на ЕС.

© Цветелина Белутова


- До началото на българското председателство на Съвета на ЕС остават 320 дни

- В НДК е планиран грандиозен ремонт, за който няма гаранции, че ще се случи в срок

- Много от детайлите на председателството все още не са уточнени, което създава допълнителни рискове

Дела, дела и само дела. Към този лозунг ще трябва да се придържа за втори път в историята си и Националният дворец в културата (НДК) в София, за да има поне минимален шанс да се вмести в графиците за председателство на Съвета на Европейския съюз. Сградата ще бъде основен център на събитията, когато България поеме ръководството на ЕС. До ден 1 на председателството остават 320 дни. Крайният срок на току-що започналия ремонт в НДК е определен за още по-рано - на 30 септември 2017 г., или след едва 230 дни. По всичко личи, че ремонтните дейности през 2017 г. ще трябва да се случват с ударните темпове, с които някога дворецът е построен припряно, но в срок за честванията на "1300 години България" и ХII конгрес на БКП.

Кратка разходка из мрачните коридори на 35-годишния стоманен гигант в центъра на София показва мащаба на нужните промени. От няколко месеца дългогодишният вече бивш директор на двореца Христо Друмев е заел бойна позиция срещу реконструкцията. Основният му аргумент е, че "сградата е още в детска възраст и трябва да минат още 50-60 години, преди да се прави такъв ремонт". Въпросът дали да се ремонтира обаче изобщо няма как да стои на дневен ред за място, което трябва да приема в продължение на шест месеца лидерите на всички европейски държави, а към днешния момент все още има аналогова телефонна централа, механични часовници, за които от години не се произвеждат резервни части, и.. течащи покриви.

Сега пред реконструкцията на НДК стоят прости, но големи въпроси - ще стигнат ли времето, парите и координацията, както и достатъчно смислен ли е ремонтът, който ще се случи там и, разбира се, ще се краде ли. В момента не изглежда някой да отделя нужното време, за да ги осмисли. Залогът е съвсем прозаичното "да не се изложим пред чужденците". В сряда сградата премина под контрола на служебния вицепремиер по подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Деница Златева, която вече определи ремонта като основен свой приоритет. Неотговорените въпроси обаче продължават да са притеснително много, а с тях тепърва трябва да се запознават и справят поне две правителства. На този фон притеснението на директора на НДК Мирослав Боршош от последните два месеца дали проектът ще се случи навреме и достатъчно качествено изглежда оправдано.

Промяната

Предстоящата промяна, която засега има етикет от около 20 млн. лв., няма да обхване цялата сграда на НДК, а само местата, които ще бъдат използвани за председателството. Това са най-вече горните етажи. Ресторантът "Скай плаза" вече не съществува, а пространството, заедно със Зала 3, е изтърбушено и в очакване на пълно преобразяване (повече детайли от процеса виж в галерията). Ще бъдат ремонтирани и залите 4, 6, 7, 8, 9, 10, както и т.нар. кухня майка, която по замисъл е трябвало да обслужва кетъринга на цялата сграда, но никога не е функционирала. Промяна ще има и в южния (заден) вход на сградата (виж инфографиката). "В част от помещенията правим пълен ремонт, т.е. подменяме всички повърхности (под, стени, таван) и цялата инженерна инфраструктура. На други места ремонтът е козметичен, т.е. не засягаме инженерната инфраструктура, тъй като тя е недостъпна или пък не се нуждае от подобен ремонт", обяснява директорът на НДК Мирослав Боршош. Има и трети случай, при който ще бъде подменена само инфраструктурата, но в интериора на помещенията няма да се види промяна.

Всичко това е организирано на три етапа. Първият е текущ ремонт, в който старите материали се заменят с по-качествени нови. Вторият е основната реконструкция за нуждите на председателството, която включва и съобразяване с изискванията на службите за сигурност и пожарна безопасност. "Сградата е строена според изискванията в края на 70-те, а днес те са много по-строги и съобразяването с тях е трудна и скъпа задача", обяснява Боршош. Един от казусите са например дървените ламперии в голяма част от сградата, които не отговарят на днешните противопожарни изисквания. Сериозен проблем има и при инфраструктурата и енергийната ефективност. "Пример са климатичната и отоплителната система. "Ако трябва да климатизирате само един неголям офис, трябва да пуснете цялата система на основната сграда, включително Зала 1", разказва директорът на двореца. Подобен е и случаят с парното - за смяната на един радиатор се налага да се изпразнят всички 140 клона на парната инсталация.

Третият етап на реконструкцията е все още на най-абстрактна фаза. В края му сградата трябва да се сдобие с "мастърплан" за цялостно бъдеще, включително на частите, които засега няма да бъдат пипани. "Проектантите ще го направят, след като се видят всички "изненади", които се откриват по време на реконструкцията", обяснява Боршош.

@@galwidg:[email protected]@

Проектантът и парите

Засега държавата е отделила за ремонта на НДК 17 млн. лв., които вече са преведени като увеличение на капитала на държавното дружество. В края на миналата година Мирослав Боршош обяви, че на НДК ще са й нужни още толкова пари, колкото вече е получила, за да осигури нормалното протичане на реконструкцията. От кабинета на Деница Златева не отговориха дали ще има такъв трансфер. "Всяко евентуално бъдещо увеличение на финансовите средства за НДК ще бъде неминуемо обвързано с нуждите на председателството", коментираха лаконично оттам.

По сметките на ръководството на сградата през 2015 и 2016 г. вече са направени инвестиции за около 9 млн. лв., част от които са дошли от собствени средства. В отчетените дейности влизат създаването на литературния клуб "Перото" (260 хил. лв.), LED осветлението на фасадата (180 хил. лв.) и монтаж на надписа Sofia до централния вход (20 хил. лв.). В подготовката са включени и създаването на театър "Азарян" (1 млн. лв.) и доставка на конферентна техника (2.8 млн. лв.)

Най-големият разход, разбира се, е в голямата реконструкция на НДК. За ремонта отговаря фирмата "Галчев инженеринг" ЕООД, която вече е получила авансово плащане от 3.3 млн. лв. Предстои да й бъдат платени и оставащите по договор 13.2 млн. лв., както и 5 млн. лв. за непредвидени разходи около ремонта.

Всъщност зад реконструкцията на НДК има и друга основна движеща сила. Това е арх. Любомир Станиславов, чиято фирма S Architectural Team спечели като единствен кандидат конкурса за архитектурен проект за преустройството на сградата, който се проведе за 8 работни дни в началото на 2016 г. Станиславов вероятно е бил и най-подготвен, след като управляваното от него "Обединение Дигитално заснемане на НДК" спечели като единствен кандидат и поръчка за съставяне на технически паспорт на НДК за 320 хил. лв. година по-рано. Станиславов беше управляващ съдружник в издателска къща S Media Team, която издаваше списания като BBC TopGear, BBC GoodFood, HELLO!, Glamour и в момента е в процедура по несъстоятелност.

Председателството

Картинки за това как трябва да изглежда НДК след ремонта бяха представени още през есента, но вече сме в пролетта на следващата година и на практика все още не е съвсем ясно какво точно ще се случи с реконструкцията на сградата. Все още се избират материали и настилки. Ремонтът е подсигурен с обществена поръчка, но тя не включва например обзавеждането на залите. За това тепърва ще се търси решение. Няма решение и как да се покрият повишените изисквания към сигурността на сградата.

Все още не е ясно къде ще бъде откриващото събитие за българското председателство. По първоначална идея то можеше да бъде в залата на партийния дом. В момента тя се преустройва в пленарна зала на Народното събрание. Ремонтът там обаче започна преди месец и по договор е с хоризонт от близо две години. С други думи, ще е готова доста време след края на председателството. Зала 1 в НДК също е обсъждан вариант. В нея обаче засега не е планиран какъвто и да е ремонт. По предварителни сметки на екипа на НДК реконструкцията й би струвала 10 млн. лв. Дали по спешност някое от двете места ще трябва да поеме най-представителното събитие за 2018 г. ще стане ясно чак след месеци. "Културната програма все още е в процес на изработване. Откриващото събитие на председателството е включено в тази програма и мястото на неговото провеждане ще стане известно в момента на окончателното й одобрение", коментираха от кабинета на Деница Златева. Това ще се случи през април. Ремонтът на НДК и подготовката на председателството вече закъсняват и вече се случват на мускули. По всичко личи, че задачата само ще се усложнява.

Историята на НДК

През 1970 г. територията на сегашния парк край НДК е неугледна - там се помещават стара жп гара, казарми и пустеещи земи. По това време Столичният народен съвет решава да превърне мястото в модерен градски център. Първоначалната идея е на мястото да бъде построен оперен театър. За целта дори е организиран международен архитектурен конкурс, в който обаче няма излъчен победител.

След това се ражда идеята за многофункционален културен център. Строежът на Народния дворец на културата първоначално е планиран за около десет години, но в крайна сметка се случва в ударни срокове между 1878 и 1981 г., за да е готов новият конгресен център за честванията на 1300 години България и ХII конгрес на Бългасрката комунистическа партия. Проектът за сградата е на арх. Александър Баров, а на околния парк - на арх. Атанас Агура и арх. Валентина Атанасова.

Строежът на сградата струва 270 млн. лв.; 30 млн. лв. от тях са събрани, след като всички софиянци работят безвъзмездно за ден. Теренът на комплекса е 18 хил. кв.м., а разгърнатата площ - 123 хил. кв.м. НДК е висока 51 метра. В строежа са използвани 10 хил. тона стомана, 335 хил. куб.м бетон и са извозени 1.7 млн. тона земна маса. Проектът страда от недостиг на работна ръка, заради което са докарани работници от Югославия, Кипър и Виетнам.
- До началото на българското председателство на Съвета на ЕС остават 320 дни

- В НДК е планиран грандиозен ремонт, за който няма гаранции, че ще се случи в срок

- Много от детайлите на председателството все още не са уточнени, което създава допълнителни рискове

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  lady_z avatar :-P
  FL

  времето между 1878 и 1981 е доста неударен срок :)

 • 2
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  28 г. след т. н. "промяна" единствените места в София, където е възможно да се организират мероприятия от мащаба на споменатото - председателство на Съвета на Европейския съюз - са представителните сгради на БКП - Партийният дом и НДК. Изводите всеки може да си направи сам.

 • 3
  comandante avatar :-|

  Всеки ремонт на НДК до сега е с евтини материали и некомпетентно свършена работа за оптимизиране на кражбите!

 • 4
  aralambi avatar :-|
  aralambi

  "30 млн. лв. от тях са събрани, след като всички софиянци работят безвъзмездно за ден. " Повече от един ден беше, поне за мен и колегите ми. А и някакви "доброволни" дарения май трябваше да правим. Както и да е, минало-заминало. Интересно е обаче, кога ще разкарат осмоъгълния пентапенис от градинката.

 • 5
  zarzavat avatar :-|
  Зарзават

  "Проектът страда от недостиг на работна ръка, заради което са докарани работници от Югославия, Кипър и Виетнам."

  80те години кипърците са идвали да ни работят тук, сега 35 години по-късно е обратното.....

 • 6
  neut avatar :-|
  neut

  Вложеното в сградата - пари, труд и умения ще остане в крайна сметка за всички нас

 • 7
  stam345 avatar :-|
  stam345

  Щом арх Любомир Станиславов е замесен ще има яко лъгане и крадене

 • 8
  ppopov_67 avatar :-|
  ppopov_67

  ". . . .все още има много въпросителни".
  Едно обаче е ясно - далавера и дебели комисионни.
  "...всички софиянци работят безвъзмездно за ден".
  А много получиха повиквателни от военните и работиха като трудоваци по ТРИ МЕСЕЦА.

 • 9
  bulgerman avatar :-|
  Bulgerman

  Чудесно е, че се прави мащабно осъвременяване на мухлясалата соц.конгрес зала. Браво и на този Боршош, който придаде културен дух на превърнатата в гадно капалъ чарши ченгесарско сборище от мазното леке Друмев.

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Както вече сподели ББ, каквото се направи по времето на Тато, даже не можем да боядиШЕм една ръка... :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход