Кой как се озова в служебния кабинет

Назначението на втория ешелон само потвърди впечатлението за нееднородно и хаотично съставено правителство

   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Формулата на служебната власт

Още през първата седмица след старта на служебния кабинет, назначен с указ на президента на 27 януари, изпълнителната власт бе доокомплектована и със заместник министри. Премиерът Огнян Герджиков назначи общо 36 служебни зам.-министри в 17-те министерства.

Назначението на втория ешелон само потвърди първото впечатление за кабинета – нееднороден и хаотично съставен от различни центрове на власт. За друга оценка все още е рано, но няма как да не направи впечатление огромната разлика между екипите на различните министерства – някои изградени само от професионалисти в очевидна съгласуваност помежду си, други – събрани насила и под натиска на разнопосочни зависимости, една значителна част – наследство и от кабинета "Орешарски". Това обяснява и съвсем различното отношение на отделните екипи към властовия ресурс, който им е предоставен и поемането на ангажименти.

При поемането на поста служебният министър на правосъдието Мария Павлова отказа да говори за приоритети, защото преди това трябвало да се запознае с дейността на министерството. И направи знакова реплика, че "предвид краткия живот на служебното правителство, не знам какви и доколко големи цели може да се изпълнят".

В същото време, колегите й в образователното и здравното министерство, но не само там, влязоха с летящ старт и седмица по-късно, без да им се налага да се запознават, обявиха суперамбициозни приоритети на мандата си по същностни проблеми.

Много са факторите, които създадоха този резултат. Политическата неопитност на президента Радев, желанието на БСП да не проличи намесата й, но и нежеланието й да остава извън този процес, липсата на кадрова банка от подготвени хора, готови да се пожертват за два месеца във властта, без ясна перспектива каква ще е тази власт и кой всъщност ще я упражнява реално. Както и обичайното усещане за задкулисни договорки, реваншизъм, възвръщане на загубени позиции и подготовка на нови.

Здравеопазване: Дневен ред за цял мандат

Бившият здравен министър от правителството на Иван Костов Илко Семерджиев се връща на поста с двама от предишните си заместници отпреди 18 години - Атанас Кундурджиев, нефролог от Александровска болница, и Галин Каменов, който дълги години работи в бившото ХЕИ. Към екипа му от онова време влиза и Любомир Гайдов, сега съдия от Върховния административен съд. Гайдов е бил шеф на правния отдел на здравното министерство от 1997 до 2007 г. През 2009 г. е зам.-министър на здравеопазването в кабинета на Бойко Борисов само за три месеца и подава оставка по лични причини.

Слуховете сочат, че въпреки крайно дясното му минало Семерджиев е номиниран от БСП заради способността си да се справи със заварения нормативен хаос и заради авторитета си в съсловието. Семерджиев е "баща" на здравната реформа; през 1999 г. стана първият директор на НЗОК след нейното създаване. Логично е за неговия избор да е повлиял фактът, че той е открит противник на реформата на Москов за одържавяване на сектора, но резултатът е, че екипът от професионалисти начело на МЗ обяви амбициозен списък от приоритети, водещ до контрареформа: бързо въвеждане на електронна здравна карта, която да замени чекирането с пръстов отпечатък; старт на преговорите по Националния рамков договор за цените и обемите медицински услуги, като ще се работи за отпадане на лимитите и др. Този дневен ред стига за цял мандат.

В образованието и науката – опитни експерти без партийна обвързаност

Служебният екип в Министерството на образованието и науката прави впечатление с експертност и липса на партийна обвързаност. Министърът проф. Николай Денков е авторитетен учен; като зам.-министър (август 2014 - април 2016 г.) работи за ключови реформи.

Проф. Денков сам е посочил заместниците си. Зам.-министър Ваня Стойнева има значителен опит с управлението на проекти и ще отговаря за оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Мария Гайдарова, директор на училище в Пловдив, е зам.-министър с ресор училищно образование и ще отговаря за матурите, външното оценяване и приема след седми клас. В МОН остана и зам.-министърът от предишния кабинет проф. Иван Димов. Служебният екип си постави конкретни цели за двата месеца мандат, сред които изготвяне на финален вариант на Националната стратегия за развитие на научните изследвания, актуализиран проект за промени в Закона за развитие на академичния състав и др. Може би най-сложната от тях обаче ще бъде подобряването на капацитета на ведомството да управлява европейски фондове.

Непознати в правосъдието

В правосъдното министерство бяха назначени хора без публична биография, без административен и управленски опит, без заявени позиции за съдебната реформа. При встъпването си в длъжност служебният министър Мария Павлова, следовател от Националната следствена служба, отказа да отговори на въпроса кой я е поканил и с какви ангажименти. Професионалната биография на зам.-министър Деница Александрова-Митрова включва пет години като адвокат и 10 години като административен съдия в Пазарджик и София. И двете не са известни дори на дългогодишни магистрати.

Липсата на публичен имидж при двете дами обаче даже е предимство на фона на третия в екипа – зам. министър Валери Тарандов, адвокат със съмнителна слава на хейтър в социалните мрежи. Веднага след обявяване на името му сайтът "Афера" се похвали, че Тарандов е техен автор и го насърчи: "Мачкай, Валери!". Според някои Тарандов бил посочен лично от президента, който харесвал посланията му в мрежата, но по-вероятно е назначението му да е резултат от кадрова немощ. Освен ако не се окаже вярна третата версия - че непретенциозният вид на екипа е удобна фасада за изпълнение на "мокри поръчки" на терена на съдебната реформа.

Финансите - да не разбутваме къщичката

Който и да е препоръчал Кирил Ананиев за финансов министър – дали Владислав Горанов, както се чу, или някой друг – той едва ли се е мотивирал с нещо друго извън прословутата му експертиза, направила го незаменимия зам. министър на финансите в пет правителства. Говори се обаче, че Ананиев не е разполагал с лукса сам да подбере заместниците си. Зам.-министър Румен Брусарски бил назначен по линия на БСП. За него е известно, че е бил зам. изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" по времето на правителството на Костов. Другият заместник - Маринела Петрова, работи в министерството от 2009 г., а в държавната администрация – от 1992 г., затова е трудно да се определи точно като наследство от ГЕРБ, тя по-скоро присъства като експерт от системата. Ананиев не искал много да "разбутва къщичката", коментират наблюдатели.

Икономиката – човек на Драгомир Стойнев влиза в екипа

Ако за служебния министър на икономиката Тодор Седларски от БСП по-скоро обясняваха, че не го познават и той не е съгласуван с тях, то на заместника му Любомир Ганчев се гледа като на очевидна номинация на социалистите. По времето на кабинета "Орешарски" Ганчев беше съветник на министъра на икономиката Драгомир Стойнев, нещо повече - считан за негова дясна ръка, за човека, който разпределя порциите в Оперативна програма "Конкурентоспособност" и се грижи да бъдат задоволени интересите на всички. Той беше част от съпротивата срещу финансовите инструменти в новата програма и защитаваше идеята, че администрацията трябва да дава повече грантове. По това време избухна и най-големият скандал в програмата, след като бившата вече шефка Ели Милушева спря процедура за 100 млн. лв. заради съмнения в нередности.

МВР – Цветлин Йовчев се завръща

През 2013 г. новият министър на вътрешните работи Пламен Узунов е назначен от Цветлин Йовчев за директор на полицията в Пловдив след десетгодишен стаж в криминална полиция – Пловдив. Новият зам.-министър на вътрешните работи Маринела Балева е един от хората, които се сочат като много близки до Йовчев - работила с него в ДАНС, а когато той става вътрешен министър в кабинета Орешарски, тя става шеф на бюджетна дирекция на МВР. Новият шеф на кабинета на Пламен Узунов Николай Крушков е изключително близък до Йовчев, както и новият съветник на министъра Емил Стойнев.

Венцислав Катинов е дългогодишен директор на "Криминална полиция" в Плевен. Веселин Вучков го прави директор на областната дирекция. Пост, който заема около година, когато е освободен от Румяна Бъчварова. Другият заместник - Емил Ганчев, е бил директор на полицията в Пазарджик по времето на тройната коалиция, но след назначаването на Цветан Цветанов напуска системата, за да стане служител по сигурността на информацията в районния съд в Пловдив.

Отбраната: без цивилни

Както и в МВР очевидно е, че по време на служебното правителство гражданският контрол над армията ще се упражнява от хора с пагони. През последните години всички министри и поне част от зам.-министрите в Министерството на отбраната не са били бивши офицери. Своеобразната милитаризация на ръководството на МО поне засега е обяснимо с профила на президента.

Служебният министър на отбраната Стефан Янев (и вицепремиер) е бивш генерал, очевидно лично кадрово включване на президента Радев. Това важи изцяло и за зам.-министър Стефан Петров, запасен бригаден генерал, бивш началник-щаб на вертолетните сили на ВВС и на Съвместното командване на силите. Петров е офицер с ясен пронатовски профил – работил е във Военновъздушното командване на НАТО в Измир и е изпълнявал длъжността началник-щаб там (2012-2013 г.). През 2011 г. е участвал в планирането и командването на военновъздушните действия в рамките на натовската операция "Обединен защитник" в Либия. С други думи, Петров е едни от малкото офицери с реален боен опит в българската армия.

За зам.-министъра на отбраната Михаил Михайлов не се знае почти нищо. Дори официалната му биография, обявена преди назначаването, е практически от три изречения. Знае се, че е бил експерт в дирекция "Права на човека и международни хуманитарни организации" в МВнР и консул в посолството на България в Атина. През последните 10 години е бил "експерт по логистика и главен мениджър на частно дружество", без да се уточнява кое е то.

Енергетика – интересни връзки

Министърът на енергетиката Николай Павлов е бил финансов директор на НЕК, а в началото на 2016 г. става изпълнителен директор на "Булгаргаз". Той влиза в енергетиката по времето, когато министър беше Делян Добрев, заедно с още няколко човека. Един от тях е изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов, който сега запазва ключовия пост. През 2013-2014 г. Павлов и Иванов влязоха в конфликт Георги Христозов, назначен в БЕХ, за да представлява интересите на Делян Пеевски и Цветан Василев. Тогава двамата напуснаха НЕК, за да се завърнат в енергетиката с второто правителство на ГЕРБ.

Заместникът му Константин Делисивков със сигурност е назначен по настояване на КРИБ и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Бързото влизане на Делисивков в борда на директорите на НЕК може да се окаже потенциален конфликт на интереси. БФИЕК и КРИБ имат интерес НЕК да поддържа ниски цени на вътрешния пазар, като например не изнася електроенергия (нещо, за което двете организации призоваха преди дни). В 41-то Народно събрание Делисивков е бил сътрудник на депутат от партията на Бойко Борисов.

В следващите месеци се очакват нови проблеми с АЕЦ "Белене" (например руски натиск България да прибере оборудването или да заплаща за неговото съхранение), както и очакваното развитие на проблема със санкциите на ЕК заради газовия пазар. Така че позицията на енергийния министър в този период няма да е церемониална.

Външно – с дипломати от кариерата

По всичко изглежда, че назначенията в Министерството на външните работи са дело на самия премиер Герджиков. И министър Ради Найденов, и заместниците му Бойко Мирчев и Любомир Иванов са дипломати от кариерата, като Найденов и Иванов бяха от управленския екип на НДСВ. По време на царското правителство Ради Найденов е зам.-министър на отбраната (2001 г.), после началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски (2002 - 2005).

Любомир Иванов е бил зам.-министър на външните работи в правителството на НДСВ (2002-2004), когато е бил и главен преговарящ по присъединяването на България към НАТО. От август 2016 г. е директор на Националния център по подготовката на българското председателство на ЕС. Бойко Мирчев е бил зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов (1997-1998).

И тримата имат между 25 и 30 години стаж като служители на МВнР, но и за двамата заместник министри отдавна е известно, че са били сътрудници на ДС. Последното не попречи на Любомир Иванов да е бъде посланик в НАТО.

Регионално развитие и благоустройство - стари обвързаности

Служебният министър Спас Попниколов идва от бизнеса, но има и стаж като служител на МРРБ – от 2003 до 2007 г. като държавен експерт. Едва ли обаче това е надделяло при назначението му. Запознати с механизмите, по които у нас се правят назначения, дори предполагат, че неговата номинация за поста е дошла по линия на секретаря на президента по регионална политика - Цвета Тимева, която е работила няколко години със съпругата на Попниколов в Агенция "Пътна инфраструктура".

Зам.-министър Валентина Върбева, с предишно име Валентина Гайдарова, е бивш съветник на Асен Гагаузов - министър на регионалното развитие при тройната коалиция. През 2008 г., след като ЕК блокира част от акредитивите на българските разплащателни агенции с европейски средства, Гагаузов предложи Гайдарова за директор на засегната дирекция ФАР, но назначението така и не се случва.

Другият зам.-министър - Виолета Комитова, е преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София с 25-годишен стаж. За третия зам.-министър Любен Дичев от сайта на министерството става ясно само, че има висше образование и е работил в държавната администрация и частния сектор.

Един различен спортен министър

Служебният спортен министър проф. Даниела Дашева има 20-годишна кариера като състезател по баскетбол, после се отдава на академична и преподавателска дейност по спортна подготовка. Една от основните й отлики от познатите спортни деятели и министри е, че тя говори за система на управление в спорта, а не само за пари. Привърженик е на концентрираното финансиране на спортовете - повече за приоритетните и много по-малко за останалите, но след системен анализ кой и защо е важен, а не защото така е решил министърът, както реално се случи при Красен Кралев.

Зам.-министър Мая Тодорова вече е заемала тази длъжност за около година в кабинета "Орешарски" с титуляр Мариана Георгиева. Видимо лява кандидатура - на парламентарните избори през 2014 г. тя е четвърта в листата на БСП във Враца.

Говори се, че съществен принос при кадруването в спортното министерство има кръгът на Весела Лечева, бивш министър на спорта и депутат от БСП. За зам.-министър бил спряган Емил Костадинов, футболна легенда, чието име безспорно вдига рейтинги, но той вероятно ще остане съветник на министъра.

Транспорт и съобщения – спомен за кабинета "Орешарски"

Експертно служебният министър на транспорта Христо Алексиев отговаря на профила и като образование, и като професионален опит – дълго време в Национална компания "Железопътен транспорт", където досега бе председател на управителния съвет, а преди това - зам.-генерален директор.

Важен детайл от професионалната биография на единствения зам.-министър Георги Тодоров е фактът, че той е заемал същата позиция в кабинета "Орешарски", а след това остава и служебен зам.-министър в кабинета "Близнашки". Твърди се, че през юли 2013 г. е влязъл в кабинета на Орешарски по линия на КТБ, за да отговаря за мултиплексите. Иначе Тодоров има солиден административен и професионален опит. От август 2010 г. досега оглавява Дирекция "Транспортна инфраструктура" в Столична община. Преди това е работил в Министерството на транспорта – първо правната дирекция, после - като директор на дирекция "Концесии". След това последователно е участвал в управлението на редица фирми - "България Ер" ЕАД, "Български пощи" ЕАД, "Информационно обслужване" АД. Очаква се на него да се възложи работата по концесиите, което означава и концесията на летище София.

В културата доминират театрали

Рашко Младенов, доайен в кабинета, заедно с премиера Герджиков, има доказана артистична биография, както и управленски опит, но само като театрален директор. Зам.-министър Боил Банов е също театрал (което определено стеснява периметъра на ръководния екип на министерството). Банов е може би единственият зам.-министър, който остава несменяем на поста си от служебното правителство на "Близнашки" насам. През август 2014 г. е назначен от Близнашки за заместник на служебния министър Мартин Иванов, през ноември 2014 г. става зам.-министър в екипа на Вежди Рашидов. Преди това е бил 15 години директор на хасковския куклен театър.

Вторият зам.-министър е проф. дфн Боряна Христова, която преди това бе директор на Народната библиотека в продължение на 18 години - най-дълго престоялият на този пост човек. Преди година обаче за длъжността бе обявен конкурс, а Христова не подаде документи за него.

МОСВ - представител на Валентин Златев, експерт и нов човек

Красимир Живков остава като зам.-министър от предишния състав на кабинета. Неговата кариера в държавната администрация винаги се е свързвала с Валентин Златев. Той е бил зам.-кмет и кмет на община Правец. В първото правителство на Бойко Борисов е назначен за областен управител на София-област, а във второто - за зам.-министър на околната среда и водите. Ресорът му е "управление на отпадъците".

Ренета Колева има профил на класически експерт, издигал се стабилно през годините в административната йерархия. Тя е започнала работа през 2012 г. като юрисконсулт в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), а през 2015 г. става негов директор.

Мариела Начева е третият зам.-министър в МОСВ и човекът, за когото е известно най-малко. Според официалната й биография тя е работила на "отговорни позиции в частния сектор", но не се казва какви и къде. Според два различни източника тя е предложена от представител на президентската администрация.

И туризмът с хора от предишен кабинет

Служебният министър Стела Балтова е била зам-директор на държавната агенция по туризма в кабинета "Станишев".

Във ведомството остава като заместник министър Ирена Георгиева, която бе назначена във втория кабинет "Борисов". Георгиева е бивш председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Земеделието с кадри от академичните среди

От БСП отричат служебният министър на земеделието доц. Христо Бозуков да е бил съгласуван с тях, кандидатурата му дошла от екипа на президента Радев, след като бил в инициативния комитет за изборите от Пловдив.

Най-големият ресор като зам.-министър ще има доц. Светла Янчева, която през миналата година бе избрана за зам.-ректор в Аграрния университет в Пловдив. Тя ще отговаря за директните плащания на фермерите, програмата за развитие на селските райони, поземлените отношения и сектор "Винарство", които обикновено се разпределят между няколко зам.-министри. Другите двама зам.-министри също са от академичната сфера. Проф. Иван Палигоров, който е декан на факултет "Стопанско управление" в Лесотехническия университет, ще отговаря за сектор "Гори". Проф. Георги Желязков, който досега ръководеше катедра "Индустриален бизнес" в Тракийския университет в Стара Загора ще отговаря за секторите растениевъдство, животновъдство, държавни помощи и др.

В министерството на труда - свои хора

Екипът на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е от дългогодишни кадри на това ведомство, които по едно или друго време са били и зам.-министри.

Служебният министър Гълъб Донев работи в системата на МТСП от 2001 г., бил е зам.-министър от 2014 до 2016 г. в правителството на ГЕРБ.

Лазар Лазаров е бил зам.-министър на труда три пъти – 2007-2009 г. (в правителството на тройната коалиция), в правителството на Орешарски, а от ноември 2014 до май 2016 г. - в правителството на ГЕРБ.

Ивайло Иванов е бил зам.-министър в МТСП от юни 2016 г.