Кой как се озова в служебния кабинет

Назначението на втория ешелон само потвърди впечатлението за нееднородно и хаотично съставено правителство

Формулата на служебната власт

Още през първата седмица след старта на служебния кабинет, назначен с указ на президента на 27 януари, изпълнителната власт бе доокомплектована и със заместник министри. Премиерът Огнян Герджиков назначи общо 36 служебни зам.-министри в 17-те министерства.

Назначението на втория ешелон само потвърди първото впечатление за кабинета – нееднороден и хаотично съставен от различни центрове на власт. За друга оценка все още е рано, но няма как да не направи впечатление огромната разлика между екипите на различните министерства – някои изградени само от професионалисти в очевидна съгласуваност помежду си, други – събрани насила и под натиска на разнопосочни зависимости, една значителна част – наследство и от кабинета "Орешарски". Това обяснява и съвсем различното отношение на отделните екипи към властовия ресурс, който им е предоставен и поемането на ангажименти.

При поемането на поста служебният министър на правосъдието Мария Павлова отказа да говори за приоритети, защото преди това трябвало да се запознае с дейността на министерството. И направи знакова реплика, че "предвид краткия живот на служебното правителство, не знам какви и доколко големи цели може да се изпълнят".

В същото време, колегите й в образователното и здравното министерство, но не само там, влязоха с летящ старт и седмица по-късно, без да им се налага да се запознават, обявиха суперамбициозни приоритети на мандата си по същностни проблеми.

Много са факторите, които създадоха този резултат. Политическата неопитност на президента Радев, желанието на БСП да не проличи намесата й, но и нежеланието й да остава извън този процес, липсата на кадрова банка от подготвени хора, готови да се пожертват за два месеца във властта, без ясна перспектива каква ще е тази власт и кой всъщност ще я упражнява реално. Както и обичайното усещане за задкулисни договорки, реваншизъм, възвръщане на загубени позиции и подготовка на нови.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове