ЦИК обяви търга за машини за гласуване за 12.5 млн. лева (обновена)

Според решение на съда такава опция трябва да има във всички изборни секции, които са около 12 400

Поръчката беше спешно обявена, след като ВАС постанови да бъдат осигурени машини за гласуване във всички избирателни секции
Поръчката беше спешно обявена, след като ВАС постанови да бъдат осигурени машини за гласуване във всички избирателни секции    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Поръчката беше спешно обявена, след като ВАС постанови да бъдат осигурени машини за гласуване във всички избирателни секции
Поръчката беше спешно обявена, след като ВАС постанови да бъдат осигурени машини за гласуване във всички избирателни секции    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

След няколкодневно обсъждане Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви късно в петък вечерта обществената поръчка за наемане на 12 500 машини за гласуване за парламентарните избори на 26 март 2017 г. Прогнозната стойност на търга е 12.5 млн. лв. без ДДС, т.е. по 1000 лв. на машина. Максималната стойност, на която може да бъде сключен договорът за машините, е 15 млн. лв. без ДДС. Изборните секции в страната са около 12 400.

Критики

В сряда правителството взе решение, че ще отпусне на ЦИК за машинно гласуване толкова средства, колкото се необходими, без да залага конкретна сума, с аргумента, че тя трябва да бъде посочена в обществената поръчка на ЦИК. Премиерът Герджиков заяви пред bTV, че правителството е готово да задели още 23 млн. лева за машинното гласуване, като разкритикува ЦИК, че е проспала възможността да реши въпроса навреме и без да се създават кризи. Герджиков заяви, че ако не бъде осигурена възможност за машинно гласуване, това може да се превърне в основание за оспорване на изборите.

В ЦИК разглеждат и вариант никой да не кандидатства за обществената поръчка. От комисията няколко пъти обявиха, че това не би трябвало да създаде проблем, защото навсякъде ще може да се упражнява вот и по традиционния начин – с бюлетини.

"Всички български избиратели ще имат възможност да упражнят правото си на глас по традиционния начин, така, както се е гласувало в България вече 100 години. При това положение не може да се говори за касиране на изборите независимо дали ще бъде осигурена опция за машинно гласуване", заяви в петък говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той обаче подчерта, че ЦИК никога не е отказвала да предприеме всички необходими действия, за да осигури и машинно гласуване.

Трудна ситуация

Поръчката беше спешно обявена, след като Върховният административен съд (ВАС) постанови да бъдат осигурени машини за гласуване във всички избирателни секции, като отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 27 януари, според което машинното гласуване трябваше да се състои само в 500 секции. Делото бе образувано по жалба на четирима бивши депутати от РБ, сега лидери на "Нова република" - Трайчо Трайков, Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров. Според тях законът ясно казва, че при всички избори след президенстските през 2016 г. и двата начина на гласуване стават равностойни и избирателят във всяка секция трябва да има избор да гласува или машинно, или с хартиена бюлетина. Това задължава администрацията да осигури възможност за машинно гласуване във всички секции в страната и липсата им може да създаде основание да се оспорят резултатите от изборите. ВАС потвърди това.

В същото време обаче нееднократно вече и членове на ЦИК, и анализатори, и изборни експерти заявиха, че изискването за безалтернативно снабдяване на всички секции с машини за гласуване ще създаде сериозни затруднения, защото срокът е прекомерно кратък – до изборите има около месец и половина, а в рамките му трябва да се проведе обществена поръчка, да се набави нужният софтуер, да се обучат хора в цялата страна, да се проведе разяснителна кампания, да се приложат всички необходими гаранции за сигурност, съхранение, логистика и т.н.

Шансът да се намери фирма, способна да осигури машини за толкова кратко време, е минимален. В крайна сметка обаче това няма да е основание за отлагане на изборите.

22 партии и коалиции са допуснати до изборите, броят им може да се увеличи

Броят на регистрираните политически субекти за участие в предсрочните парламентарни избори на 26 март засега е 22 партии и коалиции, след като 5 от партиите, които подадоха заявления, в крайна сметка получиха отказ от ЦИК след проверките на комисията. Все още обаче съществува хипотетична възможност този брой да се увеличи, доколкото някои от отхвърлените партии вече са подали жалби в съда срещу отказа на ЦИК. За някои от тях срокът за подаване на жалби не е изтекъл – той е тридневен от датата на обявяване на решението на ЦИК.

Сред партиите, които не получиха регистрация, е "България без цензура" на Николай Бареков, който настояваше в бюлетината да бъде записано новото име "Движение Презареди България". Името на партията му беше сменено на конгрес, но съдебното решение за новото име не беше излязло към 8 февруари - крайния срок за подаване на заявления в ЦИК.

Друго е основанието да бъде отказана регистрацията на останалите четири партии: "Обединение на българските националисти "Целокупна България" на Григор Велев, "Национално движение Единство" на Никола Иванов, "Български съюз за директна демокрация" и "Български национален съюз" на Боян Расате – те не са успели да съберат поне 2500 подписа на избиратели в своя подкрепа.

Съдът отмени решението на ЦИК за референдума, но той не става задължителен

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК за обявяване на резултатите от референдума, като задължи комисията да обяви ново решение, в което броят на участниците в гласуването да бъде увеличен с близо 500 души. Корекцията е незначителна и не променя статута на резултатите като незадължителни. Делото бе образувано по жалба на инициативния комитет за референдума, като от "Шоуто на Слави" твърдяха, че ЦИК не е отчела над 12 хиляди участници в допитването. Общо 12 027 не достигат, за да бъдат обявени резултатите от референдума за задължителни, дори да се прибавят нови 500 участници, пак ще са нужни още над 11 500 гласа. Съдебната експертиза обаче не е открила съществени нарушения при отчитането на резултатите. Решението на съда може да се обжалва в двуседмичен срок.