БСП посочи нови водачи на някои депутатски листи (допълнена)

В райони, където партията има трудности, начело застават представители на т.нар. гражданска квота

Водачите на листи с кандидати за народни представители на БСП се представиха пред пленума
Водачите на листи с кандидати за народни представители на БСП се представиха пред пленума    ©  Анелия Николова
Водачите на листи с кандидати за народни представители на БСП се представиха пред пленума
Водачите на листи с кандидати за народни представители на БСП се представиха пред пленума    ©  Анелия Николова

Изпълнителното бюро предложи следните водачи

Благоевград - Тома Томов

Бургас - Петър Кънев

Варна - Стефан Данаилов

Велико Търново - Весела Лечева

Видин - Филип Попов

Враца - Иван Генов

Габрово - Кирил Добрев

Добрич - Красимир Янков

Кюстендил - Валери Жаблянов

Кърджали - Александър Симов

Ловеч - Милко Недялков

Монтана - Атанас Костадинов

Пазарджик - Славчо Велков

Перник - Станислав Владимиров

Плевен - Васил Антонов

Пловдив град - проф. Иво Христов

Пловдив област - Георги Търновалийски

Разград - Денчо Бояджиев

Русе - Крум Зарков

Силистра - Стоян Мирчев

Сливен - Таско Ерменков

Смолян - Дора Янкова

София 23 район - Жельо Бойчев

София 24 район - Стефан Данаилов

София 25 район - Корнелия Нинова

София област - Иван Ченчев

Стара Загора - Драгомир Стойнев

Търговище - Светла Бъчварова

Хасково - Елена Йончева

Шумен - Иван Иванов

Ямбол - Кристиан Вигенин

Националният съвет на БСП одобри без големи дебати предложените от ръководството на БСП водачи на кандидат депутатски листи. На пленума присъстваха всички номинирани, сред които имаше и няколко неочаквани лица.

Изненадващо журналистите Елена Йончева и Тома Томов бяха обсъждани до късно в петък вечерта на заседание на Изпълнителното бюро (тясното ръководство). Йончева беше за две седмици секретар по връзки с медиите на президента Румен Радев, след като преди това беше част от инициативния комитет, който го издигна. Тя напусна внезапно часове преди името й да бъде обявено от Корнелия Нинова на пленума на БСП в събота.

Тома Томов е известен журналист международник. Той фигурира в списъците на сътрудниците на Държавна сигурност като работил за Първо главно управление (разузнаването). Двамата застават начело на листи в региони, в които социалистическата партия изпитва трудности, тъй като местните структури са разделени. В Благоевград, например, кандидатурата на Румен Радев събра най-малка подкрепа от цялата страна на президентските избори м.г. Може би не е случайно, че служебното правителство смени там и областния управител с човек, член на БСП. Емил Костадинов, бивш депутат от района и бивш член на ръководството на БСП, част от лявото крило, реагира във facebook - "Много силно решение за Благоевград!" "Тома Томов - силна, разпознаваема и харесвана личност, непреодолим опонент за компрометирания Цветан Цветанов. Пожелавам на Томов и на цялата организация успех, а на мен могат (за)винаги да разчитат!", написа и бившият министър на външните работи Кристиан Вигенин, който беше водач в Благоевград. Той се връща начело на листата в Ямбол, където беше през 2005 г.

В Хасково силната фигура досега беше тази на бившия министър на отбраната Ангел Найденов, но той би трябвало изобщо да не попада в листите, тъй като има повече от 12 години стаж в парламента. Това беше записано в новия устав, приет на конгреса на 5 февруари. Документът все още не е влязъл в сила, но се очаква ограничението да заработи като "морален акт". В Хасково досега ГЕРБ са издигали бившия министър на енергетиката Делян Добрев, който, ако отново оглави листата на основния опонент на БСП там, ще направи задачата на Йончева още по-сложна.

В Пазарджик на миналите избори водеше Илияна Йотова, която по това време беше евродепутат и предпочете след вота да се върне в Брюксел. Сега обаче е вицепрезидент. През годините БСП е експериментирала там с Георги Пирински и Янаки Стоилов, но сега и двамата са под забраната за дълъг стаж. Структурата не е единна, а допълнителната интрига е в първото място там за Делян Пеевски от ДПС в последните два парламентарни избора. Полк. Славчо Велков е познато име от новините, свързани с терористични заплахи, атентати и т.н. Той е бивш секретар на МВР, работил е и зад граница. Известно време е бил зам.-председател на партия "Защита", в която влизаха о.р. служители на армията и полицията.

Конфликтът във Варна, където от години двете силни фигури - Борислав Гуцанов и Красимир Янков спорят за лидерство, е решен като начело на листата застава Стефан Данаилов. Много е интересно кой ще е втори, но това ще се реши през следващата седмица от местната организация. Красимир Янков е възнаграден с първо място в Добрич. Въпреки че е съседен район на варненския, структурата на БСП там от години не е силна. Последно в района работи Росен Карадимов, който на местните избори през 2015 г. постигна прилични резултати.

Янков е член на Изпълнителното бюро, много верен на Корнелия Нинова, след като на конгреса, на който тя беше избрана през май 2016 г. , той се кандидатира, но преди втория тур подкрепи нейната номинация срещу тази на Михаил Миков.

Кой къде на ключови места

Прави впечатление, че няколко души от тясното ръководство на БСП не оглавяват листи - Георги Гергов, който беше сред номинираните за председател на БСП Пловдив на областната конференция в неделя, Бриго Аспарухов, който първоначално беше обсъждан за първото място в Кърджали, но в крайна сметка там отива Александър Симов, Радослав Гайдарски, Вяра Йорданова и Калоян Паргов. Последният оглавява Градския съвет на БСП в София и се очакваше, ако влезе в парламента, да освободи мястото в столицата. При гласуването на новия устав миналия уикенд беше направен опит да бъде отменена забраната да се съвместяват двете позиции - председател на областна структура и народен представител с идеята това да проработи за Паргов, но не бяха събрани достатъчно гласове.

В неделя Гергов се отказа от битката за Пловдив. В надпреварата останаха само Красимир Трифонов и Илия Гатев. Трифонов спечели след тайно гласуване с 83 гласа срещу 67 за опонента му. Новият избор на председател на БСП в Пловдив се наложи, след като в края на миналата година почина Красимир Мурджев. Листата, след първото място също беше определена с тайно гласуване. На пленума в неделя в София по предложение на ИБ за вода беше одобрен проф. Иво Христов. Той е социолог и юрист, преподавател в пловдивския университет. Известен е като русофил, както и с крайните си прогнози по международни теми. В интервю за сайта epicenter.bg от декември 2016 г., например коментира каква трябва да е позицията на България към санкциите за Русия - "Нашият икономически и политически интерес диктува да имаме добри, тесни икономически отношения с Русия, но нашата геополитическа ситуация диктува да имаме лоши отношения с Русия, тъй като сме част от блок, насочен срещу нея. Тази особена геополитическа шизофрения преминава болезнено през душите на нашия пази Боже "елит", който винаги е имал рефлекс за чупка в кръста към силния на деня. Поради което великото творение на Алеко Константинов "на маймуни ни обърнахти, с маскари" (и да има как да се прегърнем братски хем с русите, хем с немците, тю да ги порази господ!) продължава да бъде актуално".

Пред събранието в неделя пък заяви, цитиран от marica.bg - "По принцип смятам, че интелектуалците нямат място в политиката. Политиката е поле, в което трябва интелектуалците да критикуват. Това, с критиките съм го правил непрекъснато и ви обещавам, че ще продължа и за напред. Смятам, че критиката трябва да е мотивирана и да дава възможности за алтернативи, ако ги има. Обещавам ви, че обект на критиката ми ще бъдат и хората в БСП. Мисля да бъда себе си, нямам намерение , а и ми е късно да се променям".

Листата в Пловдив област ще се води от Георги Търновалийски, бивш депутат от БСП, близък на Георги Гергов. Очакваше се на това място да е бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев.

Във Видин, за където беше обсъждан Гайдарски ще води Филип Попов, един от малкото останали юристи по върховете на БСП, след като Янаки Стоилов, Михаил Миков и Мая Манолова вече не са в активната политика. Попов е откритие на Миков, но Нинова очевидно го харесва. Друго откритие - на Димитър Дъбов, който също попада под ударите на забраната за 12-те години, Иван Иванов ще води в Шумен. В Перник начело се завръща Станислав Владимиров, който беше в ръководството на БСП по времето на Миков. В Кърджали е изпратен Симов, част от лявото крило на партия с лидер Стоилов. Из кулоарите на "Позитано" 20 се говори, че той научил минути преди заседанието на пленума в събота, въпреки че е член на ИБ. Дотогава се знаеше, че начело ще е други член на ръководството - Бриго Аспарухов. Пред "Капитал" той каза, че сам се е отказал. "Говорим за промяна и за млади хора. Е, време е да го направим", заяви той.

На Симов в Кърджали ще му е изключително трудно заради ДПС, а и силните позиции на Цвета Караянчева от ГЕРБ. Другото спрягано име от БСП за първото място в листата беше това на Милко Багдасаров, бивш депутат от БСП и дългогодишен председател на местната организация. Самият той сподели преди ден, че доколкото знае няма много желаещи да са водачи там. Служебният премиер Огнян Герджиков смени местния областен управител и назначи човек, за който се твърди, че му е близък приятел, свързан с НДСВ. Заради това социалистите от Кърджали написаха протестно писмо до "Позитано" 20. Пробив в този район, извън ДПС са правили БСП със Стефан Данаилов и ГЕРБ с Вежди Рашидов. След пленума Симов коментира - "ДПС са ни противник, но ДОСТ са истинският враг, който трябва да бъде преборен, тъй като чуждо влияние, по този начин осъществено в България, е нещо недопустимо", и каза, че според него е възможно спечелването на депутатско място оттам.

В Силистра и Търговище също ще е трудно, тъй като листите са "къси" т.е. от районите се излъчват по четирима депутати общо, а и става дума за места със силни позиции на ДПС. Край Дунава отива Стоян Мирчев, син на социолога Михаил Мирчев и внук на членът на ЦК и професор по социология Стоян Михайлов. Младият Мирчев е известен с неприязънта си към ДПС и е особено чувствителен по всички теми, свързани с турския етнос.

В Търговище пък социалистите изпращат Светла Бъчварова, която ще е сравнително непозната за този район, а и той за нея. През годините там водач беше Румен Такоров, близък до Румен Овчаров, както и Явор Куюджиев, който до последно се обсъждаше и като вариант за тези избори.

Двама души от Изпълнителното бюро се очертават да са добре подсигурени с местата си - Иван Ченчев начело на силния откъм партийна структура и младежка организация район София - област, където за последно водеше Корнелия Нинова, и Валери Жаблянов - в Кюстендил, където водеше Мая Манолова.

Реакции

В социалните мрежи обаче първите, което се възпротивиха срещу номинациите на ръководството бяха именно от София област срещу "фен на ЦСКА и бивше пресаташе, което е по-добре да се състезава по линия на ВИФ с Цветан Цветанов там, където той ще бъде номиниран". "Боли ме за това,че се подиграват за пореден път с хората в Софийска област. Нима нямаме своите Стойчев, Балова, Гунински. По-известни, доказали се и можещи от Ченчев. По-приети в областта. На светлинни години са от него. Ако искат нека го оставят този безизвестния в нашата листа и да си събере гласове, ако го може изобщо. Защото водачът е водач, за да привлече, не да отблъсква", написаха недоволните.

На пленума се изказала Стоянка Балова, която казала, че областта не иска за водач парашутист, живял и отраснал на жълтите павета, който не знае проблемите на малките общини. Заявила, че, ако се търси подобен профил на водач, и в района имало местни хора. По-късно Младежкото обединение на БСП в София област изпрати протестна декларация до "Позитано" 20 с искане решението за Ченчев да се преразгледа. Корнелия Нинова обаче, на влизане на конференцията на Градския съвет на БСП в София в неделя каза, че е сигурна, че представителите на партията ще харесат Ченчев, щом се срещнат с него.

Другият капан за Ченчев, освен не особено любезното му приемане, е дългогодишния партньор на социалистите Цветелин Кънчев, лидерът на "Евророма", на когото БСП отказа коалиция три дни преди регистрацията в ЦИК. Партията му има най-силни позиции именно в София област и в Пазарджик, и ще работи за "Воля" на Веселин Марешки. Ще видим дали това ще отлее от гласовете на БСП в района.

Единична критична реакция имаше и срещу водача във Враца - бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, тъй като на "Позитано" 20 не зачели желанието на местните начело да застане Николай Иванов, който е областен председател.

Бившият министър на здравеопазването Емил Райнов пък разкритикува липсата на лекари на първите места. Това стана на заседанието на Градския съвет на БСП в София в неделя, на което бяха подредени трите столични листи без водачите. Интересно и остро изказване имаше и бившият министър на регионалното развитие и съветник на Първанов Костадин Паскалев (повече в карето).

Според бившия министър на икономиката и член на ръководството на БСП Драгомир Стойнев около 40% от водачите на листи са нови лица. Те одобряват предизборната платформа на партията, приета на конгреса миналия уикенд и са се съгласили да работят за нея. Досега се е случвало представители на т.нар. гражданска квота на БСП щом станат депутати, да гласуват различно от парламентарната група, защото партийните решения не ги задължават. Такива лични позиции, например през годините са имали Андрей Пантев, Огнян Сапарев, Александър Паунов от Комунистическата партия на България и о.р. ген. Любен Петров, тогава член на БСП, които през 2004 г. гласуваха срещу ратификацията на членството на страната в НАТО.

На тези избори обаче социалистите се надяват да имат почти двойно по-многобройна парламентарна група от последната, която беше съставена от 39 депутати, така че да могат да рискуват с някоя и друга личност.

Костадин Паскалев пред конференция на Градския съвет на БСП в София в неделя:

"Защо не говорим за закритата цигарена фабрика в София и откритата в Дубай от приближени на Делян Пеевски и Бойко Борисов? Защо не говорим за миграционната и митническата политика? Да не сме забъркани в нещо, та ни е страх". Това заявил в изказването си пред делегатите бившият регионален министър Костадин Паскалев, цитиран от offnews.bg. Пред "Капитал" той уточни още една част от него - "действието или бездействието на тримата - снажен мъжага от Банкя, пухкав магистрат от Пловдив и закръглен бивш депутат от ДПС води до това състояние на държавата и разширяването на корупцията". Той настоява БСП да има позиция по закритите мощности и това да стане една от водещите й теми. Нямало дискусия по въпроса. Паскалев няма да е в листите, защото сам е пожелал така.