Износът и потреблението вдигат още икономиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Износът и потреблението вдигат още икономиката

Износът и потреблението вдигат още икономиката

БВП расте с 3.4% през последното тримесечие на 2016 г.

19328 прочитания

© Капитал


Българската икономика продължава да расте над 3% осмо поредно тримесечие, като за октомври - декември 2016 г. увеличението е с 3.4% на годишна база. Това показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ). България е сред страните с най-силен растеж в ЕС, а повечето икономисти прогнозират 2017 г. също да е добра.

През последното тримесечие на миналата основните движещи сили на икономиката са износът и потреблението. Липсващата съставка отново са инвестициите.

Потреблението - още нагоре

Един от компонентите на растежа, който се активира през последните две години, е потреблението. Докато през 2015 г. то се движеше основно от правителствените разходи, през миналата година успоредно с добрите данни за пазара на труда започна да се активира и частното потребление. Очакванията на много от анализаторите са през 2017 г. то да стане основен двигател на икономиката. Причината отново са добрите сигнали от пазара на труда. Последните данни на статистиката показват, че безработицата продължава да пада и достига 6.7% през последното тримесечие на 2016 г., в същото време расте и броят на наетите на трудов договор - с над 50 хил. души към декември на годишна база (виж графиката). Успоредно с това се увеличава и работната заплата. Средното й ниво в края на 2016 г. достига 1012 лв., което е ръст от 8% на годишна база.

За последното тримесечие на миналата година общото потребление в страната нараства с 1.3% спрямо предходното, като основната причина вероятно са правителствените разходи. "През декември имаше значителен еднократен разход от близо 5 млрд. лв., което е фискална инжекция в икономиката на страната", коментира Десислава Николова, старши икономист в Института по пазарна икономика. За сравнение, средно правителството изразходва 2-3 млрд. лв. месечно между януари и ноември. "Индивидуалното потребление на домакинствата също нарасна през миналата година поради увеличението на доходите, а и дефлацията увеличи покупателната способност", допълва Николова.

На годишна база увеличението е с 0.9%, което е малко по-високо от отчетеното за предходното тримесечие (0.2%).

Износът води, засега

Най-силният двигател на икономическият растеж през последните три месеца на миналата година обаче е бил износът. Продажбите на български стоки и услуги в чужбина нарастват с 9.1% спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г. Подобрението идва от по-силна търговия както със страните от ЕС, така и от тези извън съюза. "Тъй като имаме голямо количество вносни компоненти, които участват в експортното производство, когато износът се развива добре, всички заети в тези производства са активни и съответно доходите им също нарастват", смята Десислава Николова.

Добрите данни за експорта от края на 2016 г. карат анализаторите да преразгледат нагоре прогнозите си за приноса му към растежа и за тази година. В последния си макроикономически обзор от януари анализаторите на Уникредит Булбанк посочват, че при наличието на по-малък търговски шок от излизането на Великобритания от съюза реалният ръст на износа ще бъде около 5% през 2017 г. В септемврийския обзор прогнозата бе за 3.5%.

Инвестициите продължават да намаляват на годишна база (с 1.5%), но на тримесечна данните показват ръст с 1.2%.
Фотограф: Георги Кожухаров

Инвестициите стагнират

Липсващият компонент отново продължават да са инвестициите (брутокапиталообразуване в основен капитал. На годишна база показателят намалява с 1.5%, но на тримесечна данните показват ръст с 1.2%. "Със сигурност данните отчитат и влиянието на правителствения сектор, тъй като в края на годината имаше наваксване при еврофондовете и доста правителствени разходи", коментира Георги Ангелов от институт "Отворено общество".

Годишният спад се дължи основно на слабото усвояване на европейски средства през миналата година, като очакванията са тази тенденция да се обърне през 2017 г. Друг фактор, който ще влияе положително според Ангелов, е ръстът на кредита за частния сектор, който расте вече трети пореден месец.

Кредитирането най-вероятно ще подкрепи инвестициите през 2017 г.

Георги Ангелов, "Отворено общество"

Фотограф: Надежда Чипева

Изненадващо е, че от осем тримесечия насам ръстът на БВП е толкова устойчив. През последното тримесечие на 2016 г. България е една от страните в ЕС с най-висок икономически растеж заедно с Румъния, Полша и Испания. Резултатът не е изненадващ предвид добрите данни за индустрията, туризма, износа. Експортът е и най-силното перо през последното тримесечие.

Това, което виждам от данните, е продължаващо увеличение на наетите на трудов договор - с 50 хиляди за 12 месеца, растат и заплатите като през декември средната достига 1012 лв. Ръстът на заетостта и на доходите дават оптимизъм на домакинствата. Расте и потребителският кредит. Тези фактори ще поддържат вътрешното потребление, тъй като има повече пари за харчене и повече оптимизъм за бъдещето. Така че през тази година вътрешното потребление ще продължи да расте.

Кредитирането най-вероятно ще подкрепи инвестициите през 2017 г., така че показателят брутокапиталообразуване в основен капитал най-вероятно ще спре да пада. Износът също може би ще се представи по-добре от очакваното, засега европейската икономика се развива добре. Рисковете са свързани с Brexit и политиката на Тръмп.

Към момента изглежда, че и през 2017 г. може да се очаква ръст на икономиката над 3%. Друг е въпросът, че сега заради изборите всички инфраструктурни проекти и големи обществени поръчки са спрени и поне през първата половина на тази година не може да се очаква правителственият сектор да подкрепи икономиката. Но няма и да пречи. Рисковете са свързани с неяснотата дали ще се състави правителство след изборите и в каква коалиция. От това зависи каква политика ще се води и накъде ще се тръгне.

Износът на България е шансът на страната да ускори растежа

Десислава Николова, Институт за пазарна икономика

Фотограф: Надежда Чипева

Икономическата обстановка в страната е отражение на европейската, а в момента наблюдаваме цялостно оживление в Европа. Ако там общият ръст продължи, експортът на България ще продължи да се развива с подобни темпове. Според мен износът на България е шансът на страната да ускори темповете на растеж. Българският пазар е малък и предлага ограничени възможности за развитие, докато външният е стотици пъти по-голям и предлага значително по-голям потенциал.

Вътре в страната има несигурност. Инвестициите вероятно отново ще бъдат под очакванията, тъй като политическата несигурност забавя европейските проекти. Тя води и до отлагане на частните инвестиции, а потреблението също често се влияе – когато обстановката е по-несигурна, разходите са по-консервативни. Големият риск е да не влезем в спирала от предсрочни избори и служебни правителства. Преди три години видяхме, че подобна ситуация има сериозно негативно отражение върху икономическия растеж. Ако политическата криза е продължителна, тя ще има своята икономическа цена.

Под въпрос е и дали положителната тенденция на пазара на труда ще продължи при подобни темпове на растеж. Българската икономика е трудово интензивна и проблемът е в липсата на кадри, които да запълват работните места. Въпросът е откъде ще дойде трудовият ресурс и как ще се поддържа растежът. Все повече ще се говори в посока внос на работна ръка, като вече се обсъжда привличането на кадри от страни с близка култура до българската.

Българската икономика продължава да расте над 3% осмо поредно тримесечие, като за октомври - декември 2016 г. увеличението е с 3.4% на годишна база. Това показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ). България е сред страните с най-силен растеж в ЕС, а повечето икономисти прогнозират 2017 г. също да е добра.

През последното тримесечие на миналата основните движещи сили на икономиката са износът и потреблението. Липсващата съставка отново са инвестициите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  bgkurshum avatar :-|
  bgkurshum

  Отново празен анализ. Всъщност прехваленият растеж на обработващата промишленост се дължи изключително на ръста на 3-4 военни завода, изнасящи нискотехнологична продукция за Близкия Изток и Африка. Всичко останало в промишлеността така се е свило след мутренския погром, че ръст на 3 завода с 11% води до увеличение на цялата обработваща промишленост с 6.9%. Значителна част от това "увеличение" на военната продукция е пребоядисване и опаковане на стара руска военна техника, напр. гранатохвъргачки, миномети, боеприприпаси и т.н. Целият този растеж е абсолютно конюнктурен, тъй като не е резултат от договори за планово превъоръжаване на редовни национални армии, а е свързан с полукриминална поддръжка на бунтовнически и бандитски конфликти.
  Ръстът на средните заплати пък не се дължи на нарасналата производителност на труда, а изключително на увеличението на държавните заплати, за сметка, в голяма степен, на рязко увеличаване на външния дълг. И т.н.

 • 2
  bajhuj avatar :-P
  Николай Колев

  До коментар [#1] от "bgkurshum":
  При 45 млрд. лева износ, колко военна продукция трябва да изнесем ПОВЕЧЕ, за да донесе 3.5% ръст в цялата икономика?

 • 3
  dobbrev avatar :-|
  Krasimir Dobrev

  Военните заводи сега работят по-добре и това е ДОБРА новина. Другите компании също се представят много добре. Останалите, които фалираха, бг мениджърите им ги фалираха без да искат :) Просто не се промениха, а трябваше. Червените куфарчета се превърнаха в червени портмоненца. Природа...какво да правиш?! Младите...те промянят нещата.

 • 4
  yrz55483612 avatar :-|
  miltaka

  Трябва да благодарите на Боко заради стабилността, която неговото правителство успя да донесе! Без тази стабилност-икономически растеж щеше да има кога цъфнат налъмите. Дори само това бе достатъчно за адмирации на коалиционното правителство! От тук натам ни очаква икономически и социално-обществен УПАДЪК! Особено ако БСП получи повече места в НС,тогава се очаква нова анти-българска коалиция да управлява- а тогава дупе да ви е яко!! БСП в момента дава път към политиката и властовите лостовете на копеленцата на главорезите, които ни управляваха по време на социализЪма на бай Тошо! Бъдете сигурни, че ще надминат предците си по наглост, злоба и подмолност-освен с антибългарщината си!! Спечелят ли те-губим всички ние!!

 • 5
  heavymetal avatar :-|
  heavymetal

  До коментар [#1] от "bgkurshum":

  Гадно ли ви е, че не ви се сбъдват теориите?! Колкото и да си измисляте оправдания, и да плюете, и да подскачате, това е положението: пазарната икономика работи! Дори и у нас, където има много усилия да й се пречи. Продължавайте с хейта, с оплакването на соца, с плюенето по Костов като символ на всичко, което мразите... Животът ви опровергава.
  Колкото до ГЕРБ, да, те също са вредни, но пречат на нормалното развитие на нещата далеч по-малко, отколкото биха го направили БСП.

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Колко ли горива се "изнасят" реално обаче остават в България? Май това в момента е национален спорт...

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "dobbrev":

  Работят повече. Дали работят по-добре, ще се види след като закрият големия пазар в Сирия.

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#5] от "heavymetal":

  Дано е така, само дето пазарната икономика е на помощи от Европа.. спрат ли умираме прави. Освен това .. имам едно наум.. че сме в предизборна ситуация и всички кранчета в износа са отпуснати на правилните фирми да посъберат за изборната компания. Особено що се отнася за петрол и петролни продукти - скатаване на акциз и ддс...

  Не напразно ведомствените бензиностанции са оставени без контрол.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK