Здравни институции ще проверяват аптеки за незаконен износ на лекарства

Над 110 жалби за липсващи медикаменти са подали пациентите само през януари

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на здравеопазването, здравната каса, Изпълнителната агенция по лекарствата, фармацевтичният съюз и Националният съвет по цените на лекарствата започват акция, която да предотврати дефицитите на скъпоструващи медикаменти. Институциите ще извършват целенасочени проверки дали аптеките продават лекарства, които здравната каса покрива, но не на пациенти, а на прекупвачи и нерегистрирани търговци, което е незаконно.

Причината е, че само през януари в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании са постъпили 115 жалби за липсващи лекарства. Дефицитът е резултат от паралелния износ – вътрешнообщностен експорт от държава с ниски цени на медикаментите към такива с много по-високи цени. България е дългогодишен паралелен износител, като по данни на фармацевтичните компании става въпрос за 50-100 вида лекарства. Причината е, че в страната цената на производител е най-ниска в ЕС. В същото време фармацевтичните компании внасят в България медикаменти, които надвишават с 40% потреблението, но въпреки това има дефицити, а внесените лекарства бързо се изнасят, без да стигнат до нуждаещите се пациенти.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове