Мачкай, Корнелия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мачкай, Корнелия

При избора на водачите ни на листи заложихме на професионализма, обновлението, приемствеността и съчетаването на ярки партийци и авторитетни обществени личности", каза Корнелия Нинова при представянето им

Мачкай, Корнелия

Опитът за освежаване на кандидатдепутатските листи на БСП остави местни активисти със сигурна избираемост извън номинациите

Елена Старидолска
24089 прочитания

При избора на водачите ни на листи заложихме на професионализма, обновлението, приемствеността и съчетаването на ярки партийци и авторитетни обществени личности", каза Корнелия Нинова при представянето им

© Цветелина Белутова


Темата накратко

- Опитът за освежаване на листите остави местни активисти със сигурна избираемост извън номинациите

- Прогнозите за силен изборен резултат и евентуално взимане на властта неутрализират вътрешнопартийните драми

- Рискът е в следващия парламент БСП да има група, която експертно е недобре

От всички партии с шанс да попаднат в Народното събрание БСП първа започна да реди депутатските листи - с идеята това да стане достатъчно рано преди същинската кампания, за да може дотогава напреженията да отшумят. Очакването да се приеме със скърцане на зъби отпадането на кандидатите с над 12-годишен стаж в парламента като Янаки Стоилов, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов беше потопено от други новини.

Предложените след четиричасово заседание на изпълнителното бюро (ИБ) водачи предизвикаха реакции от протести до ентусиазъм. Подреждането на листите зад тях по места допълнително образува регионални трусове.

Плюсовете за БСП може да се търсят в краткосрочната цел - разширяване на периферната подкрепа, минусите - във вътрешни междуособици, защото се отстраняват потенциални опозиционери на курса на лидера Корнелия Нинова или такива, които преди са отказали да водят битки срещу предшествениците й Сергей Станишев и Михаил Миков. Тези, които все пак останат, но на по-задни места, може да отговорят с кампании за преференциално отбелязване в листата.

Големият риск обаче ще дойде при сформирането на Народното събрание, ако социалистите се окажат с нестабилна и недобре балансирана откъм експерти група. Дотук на избираеми позиции липсват лекари и юристи например. Последният щрих ще е в неделя, когато предстои подредбата на листите да бъде окончателно одобрена, както и да се попълнят квадратчетата за коалиционните партньори и още представители на гражданската квота.

Проф. Иво Христов, Елена Йончева, Тома Томов и полк. Славчо Велков за разкош

"Без съмнение БСП печели около 100 хиляди гласа, изваждайки само три имена - Тома Томов, Иво Христов и Елена Йончева. Това са национално оценени фигури. Много хора четат статиите им и си сверяват часовника с тях. Това е изключително добър ход, но сам по себе си няма да е достатъчен", коментира социологът Кольо Колев пред вестник "Труд" дни след като тези известни, но относително външни за социалистическата партия имена оглавиха листите й с кандидат-депутати - съответно в Благоевград, Пловдив и Хасково. Полковникът от резерва и специалист по въздушен тероризъм Славчо Велков пък поведе в Пазарджик.

Тома Томов, Елена Йончева и проф. Иво Христов очакват решението на Националния съвет на БСП
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Според сметката на социолога това е ръст с 20% спрямо подкрепата на БСП на миналите парламентарни избори. Пред "Капитал" той уточни, че прави изводите си и въз основа на десетките и стотиците хиляди читатели на тримата, за които те са национални, а не партийни авторитети. Тома Томов (74 г.) и Елена Йончева са известни на широката публика най-вече като бивши журналисти от БНТ, а социологът проф. Иво Христов е познат с коментарите си в медиите и социалните мрежи като застъпник на интересите на Русия и противник на Запада.

По геополитическите теми като напрежението в Украйна и отношенията САЩ - Русия и тримата са доста активни, но, заставайки начело на листите на БСП, ще им се наложи да се изявяват и по вътрешната политика. Например темите, върху които Христов и Йончева си избраха да работят като депутати, са състоянието на образованието и на оградата с Турция. В Благоевград и Хасково "трябват рогачи", твърдят опитни апаратчици. И на двете места структурите не са единни. В Благоевград на президентските избори Румен Радев имаше най-слабия резултат от цялата страна, а в Хасково напрежението допълнително се сгъстява, защото силната фигура там е Ангел Найденов.

Според недоволните от кадровите решения на БСП "горивото" на ракетоносители като Томов, Йончева и Христов щяло да стигне само за този мандат. В същото време Светлана Шаренкова, председател на форум "България - Русия" и съиздател на "Русия днес", обжалва подреждането й на 14-о място в 23-и район в столицата от софийската организация след тайно гласуване.

Шок в Бургас и Варна, нулеви мандати и без Явор Куюмджиев

В неделя ще е поредното пренатягане, защото тогава изпълнителното бюро трябва да предложи имена за специално оставени позиции за гражданска квота и коалиционни партньори. Засега се знае, че на четвърто място в Русе например ще е олимпийският шампион по стрелба с пистолет и бивш депутат от БСП Таню Киряков, на същото място в Бургас ще е представител на Тракийските дружества. В 24-и район в София избираемите позиции ще се затворят с актрисата Нона Йотова, съпруга на бившия министър на вътрешните работи и директор на Пловдивския панаир Богомил Бонев, който се очаква да се включи в кампанията. В извънпартийните попълнения ще е и професорът по пантомима Александър Илиев. В петък пък стана ясно, че в Пловдив област като част от гражданската квота ще е ген. Димитър Шивиков, бивш командир на 61-ва механизирана бригада в Карлово. През 2015 г. се очакваше да стане български представител в представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, но срещу него бе образувано разследване, ДАНС отне допуска му до секретна информация и той напусна арията в знак на протест. На местните избори през 2015 г. ген. Шивиков се кандидатира за кмет на Карлово и получи 4 647 гласа, което го изпрати на балотаж срещу кандидата на Реформаторския блок с подкрепата на ВМРО Емил Кабаиванов. Кандидатът на БСП взе 3 556 гласа.

Извън гражданските попълнения с профили на артисти, патриоти, журналисти и певци, се търсят и хора, които да разнообразят профилите на експертите като лекари, например, след като бившият зам.-министър на здравеопазването Емил Райнов изпадна от избираемите места, а няма подходяща позиция и за бившия министър Радослав Гайдарски, който е и член на ИБ. Юристите също са дефицитни, след като под ембаргото за дълъг стаж попаднаха Янаки Стоилов и Михаил Миков, а Мая Манолова стана омбудсман. Сега най-вероятно ще се разчита на Филип Попов, който води във Видин и от протеже на Миков стана довереник на новото ръководство на "Позитано" 20. Възможно е и на проф. Иво Христов да му се наложи да си припомни годините, в които беше експерт към правната комисия в Народното събрание.

Прочистването на потенциалните вътрешни опозиционери започна още от заседанието на конгреса на 4 и 5 февруари, когато беше приета забраната социалисти с над 12 годишен стаж в парламента да не могат да се кандидатират за депутати.
Фотограф: Георги Кожухаров

Гласуването почти във всички областни конференции беше тайно, което е по-свободно, но и по-лесно за манипулация. Затова с резултатите дойде и първият шок. Във Варна, където за водач беше определен Стефан Данаилов, за да потуши дългогодишните конфликти между Красимир Янков и Борислав Гуцанов, се оказа, че Гуцанов, както и бившият министър на образованието Анелия Клисарова изобщо не попадат в листата. В централното ръководство са изненадани от отмъстителността на Янков, който стана член на ИБ, след като на конгреса през 2016 г. помогна на Нинова в битката срещу Миков, а сега е определен за водач в Добрич. С накърненото му его се обяснява и фактът, че не допусна Гуцанов дори да е втори във Варна. Настоящият съветник беше толкова сигурен в това, че преди дни сам отстъпи председателското място на червената група в общинския съвет в града. Заради скандала ИБ ще предложи служебна листа в неделя, но до четвъртък в нея отново липсваше Гуцанов.

Друг много активен член на БСП изпадна до осмото място в Бургас - бившият депутат Атанас Зафиров. Очакваше се той да е втори след водача от гражданската квота Петър Кънев. Зафиров ще организира кампания за преференции. Кънев ще трябва да преодолява това напрежение, въпреки че не е партиен член. Той обаче се пребори с друга пречка в кампанията - от обещанията на социалистите отпадна строежът на петролопровода Бургас - Александруполис. Документът беше гласуван на конгреса в началото на февруари, но недоволните морски общини преди години отхвърлиха на местни референдуми този проект.

Не по такава причина обаче от листите отпадна бившият зам.-министър на енергетиката и основен автор по тази тема в програмата Явор Куюмджиев. Той трябваше да води в Търговище, но там отива Светла Бъчварова. Куюмджиев не е намерил място дори и на по-задни позиции. "Позитано" 20 ще заложи Таско Ерменков като "енергиен" говорител, но истински силният човек по тази тема ще е бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, близък до бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Ерменков води листата в Сливен, а Генов - във Враца, въпреки че местната организация предпочиташе друг.

В Кърджали е възможно БСП да не вземе мандат, тъй като листата оглави журналистът Александър Симов, спуснат в последния момент. Очаква се за компенсация втори да бъде българомохамеданин. Местната структура на социалистите обаче е силно обидчива. Тя например изпрати писмо до централата срещу назначения областен управител от служебното правителство, който не се ползвал с доверието й. Най-вероятно БСП няма да вземе мандат и в Силистра, където води Стоян Мирчев, внук на секретаря на ЦК на БКП Стоян Михайлов и син на социолога Михаил Мирчев.

През 2014 г. Иван Ченчев, който сега създава напрежение, защото беше поставен за водач в София област, беше назад в един от столичните райони и разчиташе на преференции като агитираше с електрически крушки
Фотограф: Надежда Чипева

И докато Нинова се насочва към търсене на периферни гласове, твърдото ядро в партията се дразни от недостатъчно според него леви идеи в предизборната платформа. Според негови представители БСП все повече заприличва на дясноцентристка партия с лява реторика, каквито у нас има много: "Имаш две политики - едната за пред пенсионерите, а другата - за пред всички, и избирателите ти стават плаващи. Бойко Борисов в пола."

Има тлеещи напрежения и по други теми, за които пример даде бившият министър на регионалното развитие Костадин Паскалев. Пред столичната организация в неделя той попитал: "Защо не кажем ясно и на глас, че корупцията в държавата днес е съсредоточена в един снажен мъжага от Банкя, един пухкав магистрат от Пловдив и един закръглен бивш депутат от ДПС? Защо не говорим за закритата цигарена фабрика в София и откритата в Дубай от приближени на Делян Пеевски и Бойко Борисов?"

Две са силите обаче, които действат неутрализиращо на сегашните драми - прогнозите на социолозите, които дават надежда на БСП да има двойно по-многобройна група в следващото Народно събрание и задаващата се власт на хоризонта. Както каза председателят на Градския съвет на БСП и член на ИБ Калоян Паргов пред столичния актив: "Сега партията е устремена към държавния връх и няма нужда всеки да се стреми да попадне в кандидатдепутатските листи, защото за всички ще има подходящо място за разлика от опозиционните години."

Темата накратко

- Опитът за освежаване на листите остави местни активисти със сигурна избираемост извън номинациите

- Прогнозите за силен изборен резултат и евентуално взимане на властта неутрализират вътрешнопартийните драми

- Рискът е в следващия парламент БСП да има група, която експертно е недобре

От всички партии с шанс да попаднат в Народното събрание БСП първа започна да реди депутатските листи - с идеята това да стане достатъчно рано преди същинската кампания, за да може дотогава напреженията да отшумят. Очакването да се приеме със скърцане на зъби отпадането на кандидатите с над 12-годишен стаж в парламента като Янаки Стоилов, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов беше потопено от други новини.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  balkantourist avatar :-|
  balkantourist

  др. Нинова, как е др. Решетников?

 • 3
  janeausten avatar :-|
  janeausten

  Кой е Иван Генов - дето ще отговаря за енергетиката
  Някои знае ли
  Покрай цялата ала-бала има една дора новина - отпадането на корумпираното недоразумение Явор Куюмджиев
  Удар - надявам се - върху бандата която иска да прави руски проекти - но не успя да ги уреди миналия път с ЕС и Путин смени трасето
  Щото те не са уредими - принципно
  Не симпатизирам на столетницата -но всяко разчистване на муцуни - дори и временно и подруги причини - е добре-дошло
  Ех да можеше и БХой да поразкара няколко - щеше са е по-важна новина от това кой колко депутати ще има

 • 4
  chichka avatar :-|
  chichka

  Калоян Паргов пред столичния актив: "Сега партията е устремена към държавния връх и няма нужда всеки да се стреми да попадне в кандидатдепутатските листи, защото за всички ще има подходящо място за разлика от опозиционните години."
  Горния цитат казва всичко! Озверял реванщизъм, неистова жажда за грабеж! За всички ще има подходящо място да грабят, да крадат...комунисти сър!

 • 5
  himler avatar :-|
  himler

  Програмата на Корнелия:

  Ромите ще са богати
  ще живеят в палати
  Всичките пенсионери
  ще бъдат милионери
  Който иска да живее с труд
  ще бъде обявен от нас за луд

 • 6
  antipa avatar :-P
  D-r D

  И какво - след прехвърлянето на партийното бельо, изводи сами за себе си. Нямам кристалното кълбо на авторката, да предвидя какво ще се случи в Кърджали но Сашо Симов е много силен журналист, не иска уста на заем и тежко на опонентите му.

 • 8
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  Пророческо заглавие! Старидолска ще има проблеми, ако БСП събере 70-75 депутати...
  Всъщност Нинова за краткото време начело на партията си направи няколко рискови, но печеливши хода:
  1. След успеха на президентските избори БСП монополизира лявото, като избута АБВ и Движение 21;
  2. Замени наложения от Първанов ляволиберален модел с лявопатриотичен;
  3. Изхвърли едно поколение партийни кадри и ги замени с млади;
  4. Зарязва банера, че БСП е партия на бедните и онеправданите и върви към партия на национално отговорния капитал.

 • 9
  sasoss avatar :-|
  sasoss

  [quote#3:"janeausten"]Покрай цялата ала-бала има една дора новина[/quote]
  Още една - Гуцанов ще може да се съсредоточи върху това финансовите отчети на фирмата му да покажат най-после дейсност, която да оправдае стандарта му на живот.

 • 10
  mitakk avatar :-|
  mitakk

  „Проблемите на Западна Европа не са проблемите на България. Ние само формално принадлежим към един съюз. Българското общество за 25 години насилствено бе вкарано в процес на де модернизация. България има характеристики на страна от Третия свят“.
  „Необмислената евроинтеграция доведе до това, че 2,5 млн. българи заминаха в по-добрия свят. Сега ние не разполагаме със съответния човешки капитал. Стигнахме до момент, когато няма кой да различи винтче от болтче“.
  Повече цитати няма да пиша. Това са думи на един от тия тримата хубостници (другаря проф. Христов), дето щели да донесат 100-ина хиляди гласа отгоре на "другарете". Мисля, че няма нужда от коментар...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK