Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 17 фев 2017, 18:33, 12862 прочитания

Защо изстинаха тръбите на "Топлофикация София"

Докато дружеството се опитва да намали загубата и да започне нови проекти, рехабилитацията на мрежата остана на заден план

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Всяка година столичното дружество планира програмата си за рехабилитация според авариите през изтеклия отоплителен сезон.

Още по темата

Регулаторът одобри поскъпването на парното в осем града

Цената на електроенергията се увеличава с малко под 1%

7 апр 2017

КЕВР беше обсадена от протест заради увеличението на парното

Някои топлофикации се оказаха недоволни от посъкъпването, тъй като ще загубят клиентите си

4 апр 2017

"Топлофикация София" силно е понижила загубата си до 2.5 млн. лв.

Резултатът е доста по-добър от заложеното в бизнес плана на дружеството

6 мар 2017

Мнения Daily - "Топлофикация София" е огромно парче минало и партийна хранилка

И още: Проблемът на "Да, България" се оказаха съюзниците; Кучи синове – ама наши...

13 фев 2017

Oтпада забраната за износ на електроенергия от България (Обновена)

Запасите от въглища са възстановени, а язовирите - пълни 56%

7 фев 2017

ТЕЦ "Бобов дол" няма да изгаря отпадъци, поне засега

В "Топлофикация Бургас" вече се използва и биомаса, но заради нарушение на дружествто е наложена глоба от 50 хил. лв.

6 фев 2017
Не й върви на столичната топлофикация. Допреди няколко години през февруари абонатите й ритуално горяха фактурите си заради високите сметки за парно. След това зимите започнаха да стават топли, което намали сметките, но и приходите на дружеството. В началото на 2017 г., когато температурите бяха все още доста ниски, а цените - също (с 9% спрямо 2015 г.), на компанията се случи най-голямата авария в последните 26 години. В продължение на няколко дни цяла източна София беше без парно и топла вода. В същото време още 11 по-малки аварии допълнително нагнетиха усещането, че старите тръби се пукат по шевовете, a сега компанията ще трябва да плаща и неустойки на засегнатите клиенти.

Заради извънредната ситуация всички вкупом се впуснаха да правят проверки на дружеството, а кметът на София Йорданка Фандъкова назначи дори прокурорско разследване. Самата топлофикация обвини електроразпределителното дружество ЧЕЗ за аварията на магистралния тръбопровод, която остави Източните квартали бе парно. От дружеството обаче отрекоха да имат вина. Тепърва експертиза на Техническия университет трябва да установи какви са причините за мащабната авария.

Дори да приемем, че вината за магистралния тръбопровод е другаде, един поглед върху състоянието на общинското дружество показва, че поддръжката на мрежата отдавна е минала на заден план в сметките.

Скромно, но въпреки това неизпълнимо

На фона на тежкото си финансово състояние (виж таблицата) и продължаващата загуба от последните години дружеството се впусна в амбициозни проекти за модернизация на основните си съоръжения и изграждането на когенерации за производство на електроенергия, за която получава преференциална цена. Другото основно усилие на столичната топлофикация е насочено към увеличаване на събираемостта на сметките, които много потребители бяха свикнали да не плащат години наред. Всички тези опити на дружеството да се превърне в модерна и печеливша копания могат само да се адмирират. За сметка на тях обаче рехабилитацията на мрежата изглежда зарязана, тъй като тя трудно може да увеличи приходите на дружеството, което е в почти перманентна финансова криза.Всяка година "Топлофикация София" планира програмата си за рехабилитация според авариите през изтеклия отоплителен сезон, обясниха оттам за "Капитал". Дори и тези ремонти обаче не се изпълняват по план. Така например за периода 2010 - 2014 г. от планирани за рехабилитация и подмяна 70 км тръби, са подменени 44.8 км, става ясно от бизнес плана на дружеството за периода 2015 - 2019 г., одобрен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Тези ремонти са наваксани частично през 2015 г., когато са подменени 30 км тръби. През 2016 г. обаче са ремонтирани едва 7 км изостанали от предишната година. Останалите 21 км, които е трябвало да бъдат рехабилитирани, са отложени за 2017.

Основните причини за това забавяне, изтъкват от топлофикацията, са поставените кратки срокове, трудно съгласуване на проектите и проблеми със собствеността на терените. От "Топлофикация София" дадоха и още една странна причина, която не е позволила ремонтите да бъдат завършени - промяната в Закона за обществените поръчки. Как това е попречило на компанията не е напълно ясно.

Малко ремонти, много аварии

Това води до следния резултат: в периода 2010 - 2016 г. са рехабилитирани 82 км от мрежата при обща дължина от над 900 км.

Тези ремонти обаче не включват основните тръбопроводи, от които се захранват отделните части на София, а само локални тръби, признаха от дружеството. Причината ремонта на тези тръби да не влиза в сметките е, че техният прогнозен живот от 50 години все още не е изтекъл, тъй като са сложени преди 35 години.

В същото време броят на авариите расте - от 650 през 2015 г. до 702 година по-късно. От "Топлофикация София" не предоставиха данни за броя на авариите през предишните години.

"Aварията на магистралния тръбопровод също можеше да бъде избегната ако беше организирана ефективна профилактика. По неизвестни причини обаче летните профилактични ремонти бяха спрени в последните години" коментира председателят на Български енергиен и минен форум, Иван Хиновски.

Това, което се подменя активно в последните години, са абонатните станции, които също се водят за част от топлопреносната мрежа. От тях зависи правилната регулировка на постъпващата в сградата енергия и нейното коректното изчисление.

Колко струва подновяването на мрежата

Ако се съди от бизнес плана на дружеството за 2015 - 2019 г., средствата за модернизация на мрежата са общо 141 млн. лв., но въпросът е каква част от него ще бъде изпълнена. От дружеството не отговориха какви са реалните му разходи за тази дейност.

Освен инвестиционната програма (виж карето) топлофикация има отделен бюджет за непредвидени ремонти по мрежата. За 2017 г. например са планирани 7.7 млн. лв., които представляват 2% от общите разходи на дружеството. Те обаче едва ли ще бъдат оползотворени напълно, както показва изпълнението на ремонтната програма през предходните години. На практика реалните средства за ремонти в периода 2009 - 2016 г. са били в размер между 3 и 4.1 млн. лв., става ясно от одобрения бизнес план на дружеството за 2017 г.

На загуба, все още

"Топлофикация София" прогнозира загуба от близо 40 млн. лв. за 2016 г., което е намаление спрямо загубата от над 59 млн. лв. през предходната година. В същото време от компанията отчитат намаление на приходите си с 29% спрямо предходната година. Причината е в неколкократното намаление на цените на топло- и електроенергията заради поевтиняването на природния газ. Това естествено се отрази и на разходите на дружеството, които също са намалели с 30%. Така по всичко изглежда, че макар и бавно, столичната топлофикация започва да се съвзема финансово (което може да се промени, ако цената на газа се увеличи, а на парното не) (виж графиката).

Това личи и от намаляването на задълженията на дружеството с 10%, които все пак остават доста високи (725 млн. лв.) и от липсата на текущи задължения към края на 2016 г. Текущите вземания на дружеството също са високи - над 670 млн. лв., от които 275 млн. лв. са обезценени, но изглежда, че в бъдеще компанията е решила проблема със събираемостта си, тъй като коректните клиенти през 2016 г. са достигнали 84% от всички абонати, което е с 10% повече спрямо 2014 г.

Ако дружеството обаче иска да задържи този процент и в бъдеще ще трябва да се погрижи не само за това как да събира парите си, но и да предоставя качествена услуга на клиентите си.

Инвестиции: нови турбини и изгаряне на пелети

Иначе в одобрения от Столичната община бизнес план за 2017 г. е посочено, че общите инвестиции ще са 75.7 млн. лв., от които собствени средства 68.5 млн. лв., а останалите са грант от Международен фонд "Козлодуй", който предоставя компенсации заради затварянето на двата малки блока на АЕЦ "Козлодуй".

Това звучи като впечатляваща сума, но по-голямата част от нея е предвидена за модернизация на ТЕЦ "София" и изграждане на нови когенерации. Изпълнението на проекта в ТЕЦ "София" беше спечелено през миналата година от консорциум между "Риск инженеринг" на Богомил Манчев (който през ноември 2016 излезе от управлението му) и "Сименс". Стойността на проекта е 20.5 млн. лв., като целта е да бъде подменена парната турбина на теца с нова от 30 мегавата, което ще подобри ефективността на съоръжението и ще намали вредните емисии. В ТЕЦ "София" са предвидени и други проекти за модернизация през 2017 г.

В инвестиционната програма е предвидено и изграждането на инсталацията за оползотворяването на RDF отпадъка (боклук под формата на пелети), които се произвеждат от новия завод за отпадъци на София. Общата инвестиция за това съоръжение е 285 млн. лв., 70%, от които трябва да бъдат осигурени по оперативна програма "Околна среда". През тази година дружеството предвижда да стартира тръжна процедура за избор на изпълнител и да започне самото изграждане. Не е ясно обаче как това ще бъде направено при положение, че чаканите европейски средства все още не са одобрени и проектът изобщо не фигурира в бюджета на Столичната община.

За 2017 г. компанията ще стартира и проекта за внедряването на система за дистанционен мониторинг на абонатните станции.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Депутатите правят бивши ниви вечни терени за строителство Депутатите правят бивши ниви вечни терени за строителство

Комисията по земеделие прие, че веднъж сменено предназначението на земята, само ще се препотвърждава

17 яну 2018, 1107 прочитания

Вечерни новини: Алпинистът Боян Петров предлага решение за Пирин, ГЕРБ подкрепи закона "Пеевски за КТБ" Вечерни новини: Алпинистът Боян Петров предлага решение за Пирин, ГЕРБ подкрепи закона "Пеевски за КТБ"

И още: Bitcoin загуби 25% и вече е под 10 000 долара; Борисов обеща да се справи с корупцията в България "до две-три години"

17 яну 2018, 1686 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Заради скандали в БСП Корнелия Нинова разшири ръководството на партията (обновена)

Предложението й за Борислав Гуцанов обаче не мина, Атанас Зафиров е новият член на Изпълнителното бюро

По-малко университети, по-малко проблеми. Дали?

Какво не е наред с висшето образование в България

Витоша: Затворената планина

Ако Столична община наистина иска да защити интересите на гражданите, пътят е лесен

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Волна програма

За това колко е важно да намираш удовлетворение и извън работата

Комунизмът (не) си отива

Най-обемният труд за социалистическия концлагер в Белене и други проекти, свързани с близкото минало

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сривът на криптовалутите - пукане на балон или нова нормалност

Емисия

DAILY @7AM // 18.01.2018 Прочетете