Хаос и блокада в жк "Младост"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Хаос и блокада в жк "Младост"

Хаос и блокада в жк "Младост"

Три месеца след протестния вот на големия софийски квартал, кризата между община, граждани и инвеститори стигна долна мъртва точка

Мария Манолова
39524 прочитания

Темата накратко

- Три месеца след избирането на нов кмет на района не се задава системно решение за протестите на граждани и инвеститори в "Младост"

- Напрежението се пренася и към Столична община, която не изглежда подготвена да се справи

- Коренът на конфликта е в закона и в подробните устройствени планове и едва ли ще настъпи спокойствие, ако те не бъдат променени
"Чакам районната администрация да си влезе в обувките и да поеме отговорност." Здравко Здравков, главен архитект на София
"Аз с точки и алинеи не съм запозната, не знаех за какво ще говорим и не съм довела главния архитект на района." Десислава Иванчева, кмет на район "Младост"

В квартал "Младост" в София има война. Тя е тиха и през повечето време се води с преписки и жалби, но понякога експлодира в малки протести и бавно разкъсва квартала на парчета. Причината за нея е социалното недоволство от нови строителни проекти, срещу което стои гневът на инвеститорите, че продължават да не могат да реализират правото си на собственост. Страните в тази война са повече от две. Във военна готовност са и жителите и новоизбраната районна администрация и строителните фирми и голямата Столична община с кмета Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков.

Тъжното е, че когато преди три месеца жителите на втория по големина софийски район масово гласуваха протестно срещу ГЕРБ и избраха представител на протестиращите за кмет, очакваха нещата да вървят по-добре. Кметът Десислава Иванчева, уви, е доказателство за това, че лесните решения на големи социални проблеми са илюзия. Тя нито има капацитета, нито подкрепата, за да се справи с въпрос като този за градоустройството на район като "Младост". Студеният й конфликт с управляваната от ГЕРБ Столична община не помага, а вреди на всички.

Липсата на смислено решение поражда още напрежение между граждани и собственици на върнати земи в жилищните комплекси. Една от последните дори започна гладна стачка в знак на протест.

А решение трябва да има, и то скоро. Няма как един от най-бързо развиващите се райони в столицата да бъде затворен за строителство за дълго време, без да се сменят един куп планове. Най-реалистичното, което можем да очакваме, е "Младост" да бъде застроен, както е предвидено в подробните устройствени планове, а където общината възпрепятства проекти със законни документи - да плаща обезщетения. Но как и при какви условия ще бъдат постигнати тези договорености, има значение.

"Младост" не е изолиран случай. Тази инерция се ползва и на други места в София и в България. Само преди седмица жители на "Дружба" например обявиха, че минават под общ флаг с протестите в съседния квартал, с надеждата да спасят важен за тях пешеходен маршрут, който се оказва в частен имот и заграден с ограда. Ако в "Младост" не се постигне смислено, законно и най-вече - устойчиво решение, то резултатът ще бъде не само разочарование от всички страни и социално напрежение, но и недоверие, че политическото участие решава реални проблеми.

Всички срещу Иванчева

"Аз с точки и алинеи не съм запозната, не знаех за какво ще говорим и не съм довела главния архитект на района", казва Десислава Иванчева пред комисията по архитектура на Столичния общински съвет по обед в сряда. Кметицата на "Младост" току-що е закъсняла с 20 минути за първата си подобна поява в общината, влиза в стаята с петчленен антураж от района си (в който не е намерила място за главен архитект), точно когато общинските съветници обявяват техническа пауза. Единствената точка в дневния ред е изслушване по жалби срещу Иванчева.

Още през миналото лято кметът на София Йорданка Фандъкова, а през есента и новоизбраната Иванчева, обещаха пълни проверки на собствеността, на процесите по реституция и разрешителните за строеж в "Младост". Нито от районната администрация, нито от Столична община отговориха на въпроса на "Капитал" какви са резултатите от тези проверки. Вместо това е ясно, че в квартала продължава да се работи на парче. Тази практика всъщност беше въведена от самата Фандъкова, която миналото лято спря по документи първия гръмнал в протести случай - строежа между блоковете 19, 20 и 21, където живее самата Иванчева. Причината тогава беше липса на съгласуване с "Топлофикация".

В последните дни кметът на "Младост" пък спря два строежа край блоковете 64 и 70 в "Младост 1". Именно тези решения я доведоха до "другарския съд" в Столична община. Причината в първия случай е 29 см отклонение от първоначалния проект, а във втория - "висяща процедура по ЗУТ". Преди дни инвеститорът от първия казус Изабела Сярова обяви гладна стачка и обвини новия кмет на "Младост" в "системен тормоз". Другият инвеститор е подал жалба срещу заповедта за спиране на строежа му, която скоро трябва да стигне до Административния съд.

В сряда по обед армия от 14 общински съветници, главният архитект на София и директорът на "Контрол по строителството" разискваха въпроса допустимо ли е един строеж да се отклонява с 30 сантиметра, както и останалите жалби срещу кмета на "Младост". Умуването продължи четири часа, но единственият му ефект беше да покаже капацитета на районната и общинската администрация. Вече шести ден например куриерска фирма не открива Изабела Сярова, за да й връчи заповедта за спиране на строеж, макар че жената всяка сутрин стачкува пред общината и по медиите. Заповедта срещу другия инвеститор е пълна с правописни грешки и правни неточности, твърдят общински съветници. В крайна сметка съветниците в комисията трудно се разбраха изобщо защо са се събрали и какво могат да направят. Крайното решение по всяка точка беше "препоръчваме на г-жа Иванчева да преразгледа решението си" и "искаме становище от г-жа Иванчева".

С други думи, след най-малко 64 работни човекочаса на висшата общинската администрация всички си тръгнаха... без решение на какъвто и да било проблем.

София срещу "Младост"

Всъщност Столична община носи доста сериозна вина за случващото се. С няколко хватки софийската управа успя да постави Десислава Иванчева и администрацията й в цайтнот. В средата на януари например Йорданка Фандъкова е изпратила в район "Младост" бус със 167 папки с документация по проекта "Гранд каньон" (на турската Garanti Koza) и делегира на Иванчева отговорността да одобри проекта. Малко по-късно кметът на София прехвърли и правомощията за спиране на строителство и спиране на достъп до строежи от 4-та до 6-та категория. Така Фандъкова сама допринесе за кашата, като де факто си изми ръцете от един видимо нелек проблем и го предаде на "протестиращия" кмет.

Иванчева се възползва от новите си правомощия в случаите с блоковете 64 и 70, макар по закон да не е длъжна да вземе отношение. По казуса "Гранд каньон" пък се изисква решение на Столичния общински съвет, за да бъде прехвърлен толкова голям проект на районна администрация, но "Младост" го прие без възражение. Сега от района се очаква да има мнение и за друг казус над правомощията му - проект от 5000 кв.м на фирмата "Булинв" в "Младост 4", който от 2012 г. насам три пъти не е получавал разрешение за строеж от Направление "Архитектура и градоустройство". "Чакам районната администрация да си влезе в обувките и да поеме отговорност дали този блок трябва да се строи или не, защото има възражение от съседния блок", коментира главният архитект на София Здравко Здравков, като няколко пъти укори Иванчева за това, че изпратените към нея преписки се бавят.

А при Иванчева ситуацията е като при военна обсада. "В голямата община не могат да я търпят", казва запознат с отношенията източник, когато обяснява защо тя не получава съдействие. Администрацията на "Младост" пък се задъхва, защото й липсват експерти. По думите на новия кмет там има "трима архитекти, които всъщност са биолози". Общинският съветник Войслав Тодоров пък казва, че в щата изобщо не е предвиден транспортен инженер, какъвто е нужен за одобряването на проект от мащаба на "Гранд каньон".

Самата Иванчева няма професионалните умения и компетенции, за да вземе решения по казусите. Доскоро разчиташе на консултациите и кадрите на партията "Нормална държава" на Георги Кадиев. И до днес разчита на постоянната помощ на Тодоров, който пристигна с нея и на заседанието на комисията по архитектура. На практика обаче той не би трябвало да има каквото и да било отношение към работата на района. А в отношенията между партията и Иванчева вече има разломи. Новият кмет прие например да назначи за свой заместник архитекта Иван Лапатов. По думите му в интервю за в."Труд" обаче патронът на вратата му вече е сменен след спречкване с кметицата.

Инвеститори срещу жители

Докато в администрацията текат политически битки, подсилени от предстоящите избори, напрежението на терен не намалява. "Притеснява ни, че ще стане като в "Младост 2", казват например протестиращите граждани от блок 70 в първата част на квартала. "Около тази поляна живеят поне три хиляди души, предстои още 4 или 5 блока да се построят и ще стане блок до блок, всеки да си простира дрехите на балкона на съседа", обсъждат те на едно от последните събирания по темата. Аргументът на хората е, че ако поляната е изчислена като такава преди 40 години, вероятно има основание - така че да има достатъчно зеленина и въздух за живеещите наоколо.

Тази логика няма общо със закона. Поляните и междублоковите пространства са несъществуващи понятия. Правилата в София имат едно-единствено изражение - подробните устройствени планове. В случая те са правени от частните фирми "СитиАрх" и "СтоАрх" и са приети няколко месеца преди общия устройствен план на столицата. В много от случаите нещо, което изглежда градинка, всъщност е парцел за застрояване. Дори много от детските площадки не са такива по документи. Според източник на "Капитал" в целия район "Младост" например има около 170 площадки, но само 15% от тях са законни. Незаконна е и детската площадка пред блоковете 19, 20, 21, която запали протестите, успя да спре строеж и да обърне резултата от изборите в района.

Това е и естественият аргумент на всеки собственик на земя: "Има ПУП, знае се кое е детска площадка, кое е поляна, кое е отредено за строеж и колко може да е висок той. Ако аз имам право да построя само барбекю, очевидно няма да купя този имот. Очевидно ако имам право да построя нещо по-голямо, парцелът ще струва повече", казва Димитър Владимиров от DLD Invest. Според него обсъждането на плановете е продължило достатъчно дълго и вече е късно за претенции. Фирмата има парцел в "Младост 4", за който още не са получили разрешително за строеж. През миналото лято поставят ограда около него, а хората от съседните блокове веднага се вдигат на протест. "Ако аз отида да ритам входа на съседния панелен блок, полицията веднага ще ми направи проблем, но когато протестиращите бутат моята ограда, никой не се намесва", коментира Владимиров. DLD Invest купува имота през лятото на миналата година. Според него нормалният инвестиционен цикъл е проектирането да продължи около два месеца, а до четвъртия вече да е в процедура за разрешение за строеж. В случая с парцела в "Младост 4" инвестицията се бави вече с четири месеца. Това е втората инвестиция на DLD в София и ще струва около 10 млн. лв. Първата е в квартал "Изток", където строят блок в бившия двор на техникума по електроника. "Проверяваха ни и ДНСК и РДНСК и прокуратурата и всичко е законно, имаме акт 16", казва Владимиров.

Фандъкова = Борисов

Лицемерното в цялата история е, че нищо от това не е ново. Напрежението е втъкано в закона, а проблемът са върнатите в реални граници земи и устройствените планове. Протести имаше и през 2001, 2005 г. През 2007 г. тогавашният кмет Бойко Борисов нарежда проверки заради протести на жителите на блок 54, а после издава заповеди за спиране на строежите до приемането на ПУП. Така ще направи и десет години по-късно неговата наследничка Йорданка Фандъкова.

Десет години на плътно управление на ГЕРБ в София проблемът само расте. Гражданите не вярват на общината и на инвеститорите. Проблемите на места са очевидни, а някои от измамите с подробни устройствени планове и придобиване на земи са вече известни на всички. В специално разследване на bTV например беше показано нагледно как имотната мафия лъже самата община "Младост" с помощта на вътрешни хора, за да се сдобие с общински земи и да ги продаде за застрояване. За да се справиш с такъв тип проблем, трябва работеща прокуратура и полиция, а не цитати пред камера.

Дългосрочното решение вероятно ще бъде изменение на ПУП-а, но то ще изисква десетки процедури и вероятно много повече пари за обезщетения. По-бързото ще бъде работата проект по проект, за да се предотвратят излишни дела, които ще струват след това пари на същите тези хора, които протестират. Новите проекти могат да бъдат разгледани и там, където се прецени, че има нужда - преработени. Тоталната забрана на вече издадени разрешителни няма как да остане в сила.

Избирането на Десислава Иванчева за кмет на "Младост" беше очевиден плод на тези проблеми. Сега Столичната община е решена да докаже, че тя не е решението. Вероятно скоро ще успее. Това обаче ще бъде пирова победа.

Темата накратко

- Три месеца след избирането на нов кмет на района не се задава системно решение за протестите на граждани и инвеститори в "Младост"

- Напрежението се пренася и към Столична община, която не изглежда подготвена да се справи

- Коренът на конфликта е в закона и в подробните устройствени планове и едва ли ще настъпи спокойствие, ако те не бъдат променени
"Чакам районната администрация да си влезе в обувките и да поеме отговорност." Здравко Здравков, главен архитект на София

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

39 коментара
 • 1
  ltoshev avatar :-P
  Lubomir Toshev

  Всичко идва от лошите ПУПове, както се казва в статията. А те са направени от алчни продажници и са одобрени от алчни общинари. Сега за да се оправи всичко, ще трябва гражданите да извадят едни големи пари и да си платят за удоволствието да имат градинки и да дишат въздух.

  Същите тези граждани са ги направили на пълни глупаци от партиите, за които са гласували - т.е. ГЕРБ.

  В София е просто невъзможно да се живее вече и по умните хора се ориентираме навън или към други български градове.

 • 2
  gkx1482168965513203 avatar :-|
  parcaleste

  ... ". За да се справиш с такъв тип проблем, трябва работеща прокуратура и полиция, а не цитати пред камера"...

  Алилуя.

  И респект за жената, че се е изправила сама срещу Ламята.

 • 3
  zdravei avatar :-|
  Жълтопаветник

  От статията разбрах, че Младост ще се застроява и няма сила, която да спре това, въпреки мнението на живущите в квартала.

 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#1] от "Lubomir Toshev":

  Земята е частна/далавера или не, вече е частна/. От там насетне - нищо не може да я спаси. Освен изкупуване. Така, че ако хората в младост искат градинка - да си я купуват земята по пазарни цени и готово.

  Всички други варианти са извиване на ръце. Уж частната собственост била непрекосновена.

  Несправедливо е - със гласуване/идеално за корупция/ да се обезсилва частна собственост - щото в крайна сметка точно това става. Хората не могат да си я ползват.

 • 5
  ltoshev avatar :-|
  Lubomir Toshev

  До коментар [#4] от "mickmick":

  Това което казваш го разбирам много добре. Трябва да си купят градинките обратно, но те не могат/искат?! А кой е продал/разрешил да стане частна собственост - в това е проблема нали?

 • 6
  abuser avatar :-|
  abuser

  Селяните от Младост първо доброволно да си разкарат незаконните метални гаражи, и тогава да мрънкат за други неща.

 • 7
  messera avatar :-(
  Willy Messerschmitt

  Много тъжно защото ненаситната строителна мафия превърна квартала ни в голямо грозно общежитие.И няма сила която да спре тази гавра!!!

 • 8
  stan1986 avatar :-|
  stan1986

  Жалка статия! Моите уважения, но тази статия не помага на проблемите на хората, а по-скоро лобира в полза на нечии интереси. Настройвате хората срещу един човек, който не е част от тази кочина срещу която цял Младост гласува. Да, тя не е наясно с хамалогията, но нали затова е там. Хората искат някой който няма да се съобразява с блуткавите закони, разрешителни и подобни документи и съображеиня които правят законни неща които са морално незаконни. Тя е там точно защото хората искат някой който НЯМА да се съобразява с това. Искат някой, който ще ВЗЕМЕ ДРАСТИЧНИ МЕРКИ и ще ядоса доста хора. Това трябва да се случи! Запомнете едно. ТОВА, ЧЕ ИМА РАЗРЕШИТЕЛНИ НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СИ ЗАРОВИМ ГЛАВАТА В ЗЕМЯТА И ДА СИ КАЖЕМ - ЕМИ ОК, ЗАКОННО Е. ПОЛОЖЕНИЕТО Е ТОЛКОВА ЗЛЕ, ЧЕ СЕ НАЛАГАТ ТАКИВА МЕРКИ. СПИРАНЕ ВСЯКАКВО СТРОИТЕЛСТВО ДОКАТО НЕ СЕ ИЗГОТВИ ГЕНЕРАЛЕН И АДЕКВАТЕН ГРАДОУСТРОИСТВЕН ПЛАН! Не може да се строят жилищни блокове и офис сгради едни до други на поразия и всеки един квадратен метър да се разрешава за строеж. ТРЯБВА ВИЗИЯ! ДО ТОГАТВА СТОП!

 • 9
  malevv avatar :-|
  malevv

  Няма какво да оплюват Иванчева с платени статийки как закъсняла 20мин, да преправят всички планове ако трябва, ако трябва с калашниците да излизаме, това безумие трабва да се спре. Разбира се, че е по важно да живеем нормално отколкото това какво пише в някакви членчета за които са взимани рушветчета зад гърба на народа.

 • 10
  antubis avatar :-|
  antubis

  Кенеди го е казъл най-добре: "Всеки проблем, който е създаден от хората, може да бъде решен от хората". Трябват ли градинки и паркове - трябват! Трябва ли инвестиционни проекти? Трябват. Сгради без собствени подземни парко места + допълнителни 10% за отдаване под наем на външни лица, не трябва да се строят. Това е.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.