Как Ценко Чоков стана аргумент в битката за овладяване на съда
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как Ценко Чоков стана аргумент в битката за овладяване на съда

Двадесет години властите мълчаливо толерират Ценко Чоков, сега това става пречка пред съда, за да го остави в ареста.

Как Ценко Чоков стана аргумент в битката за овладяване на съда

Делото е само повод за атака срещу кандидатката за втори мандат като председател на апелативния спецсъд Даниела Росенова

16955 прочитания

Двадесет години властите мълчаливо толерират Ценко Чоков, сега това става пречка пред съда, за да го остави в ареста.

© Юлия Лазарова


Пускането от ареста на скандалния кмет на село Галиче Ценко Чоков и на сина му Мартин Чоков предизвика публично споделено омерзение, а сред съселяните им - наченки на бунт. В понеделник Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) освободи Чоков под гаранция, а сина му Мартин постави поставен под домашен арест.

Веднага след това в Галиче започнаха протести, а селото се напълни с полиция в опит да се предотвратят сериозни проблеми. В центъра на протеста този път попадна съдия Даниела Росенова - председател на тричленния съдебен състав, приел определението за промяна на мерките за неотклонение. За това особено помогнаха и медиите около Делян Пеевски, които я нарекоха "съдийката, пуснала Ценко Чоков на свобода". Както обикновено се случва, позициите на пеевските медии удивително точно съвпаднаха с визията на главния прокурор Сотир Цацаров - в сряда той призова председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да прецени дали да не направи проверка на начина, по който делото е било разпределено на съдия Росенова.

Паралелно с този сюжет се разиграва и друг - съдия Даниела Росенова, която до момента бе председател на АСНС, кандидатства за втори мандат начело на съда и във вторник бе нейното изслушване. Стана ясно, че съдия Росенова очевидно не е кандидатът на лобито около Цацаров и председателя на ВАС Георги Колев.

Погледнато от този ъгъл, въпросите всъщност не намаляват, а растат. Правилно ли решението на АСНС, което е взето при едно особено мнение, след като първоинстанционният Специализиран наказателен съд отхвърля искането на пускане на Чоков и сина му? Допустимо ли е да се обвърже избора на председател на съд с конкретно решение по висящо дело? Има ли връзка между двата сюжета и случайна ли е тя?

Едно нещо е близко до ума - на Даниела Росенова не й трябват публични скандали и повод за атака непосредствено преди избора на председател на АСНС, така че решението да подкрепи пускането на Ценко Чоков най-вероятно е плод на вътрешно убеждение. Но е много трудно да бъде обяснено на широката публика как така едно толкова несправедливо изглеждащо решение едновременно с това може да е съвсем законно.

Казусът

Съдебният процес срещу Ценко Чоков пред Специализирания наказателен съд започва на 23 февруари тази година, той е подсъдим като ръководител на организирана престъпна група за лихварство, отвличания, побои и палежи, в която е участвал и синът му. По това дело Чоков беше задържан на 25 юни миналата година и остана в ареста до понеделник.

Малко преди да започне съдебният процес неговите адвокати поискаха от Специализирания наказателен съд по-леки мерки за неотклонение на двамата. На първа инстанция искането им не бе одобрено, но това се случи на втора – в АСНС, с два на един гласа. В подкрепа на пускането на Чоков под гаранция и сина му - под домашен арест, са гласували председателят на състава съдия Росенова и докладчикът съдия Даниела Врачева, третият в състава остава на особено мнение. Мотивите на двете съдийки са, че осеммесечното задържане на двамата всъщност представлява достатъчно дълъг срок, след който възможността да извършат повторно престъпление силно намалява. Като аргумент АСНС реферира към практиката на ЕСПЧ и ВКС. "Действително делото е в съдебната си фаза, в която законодателят не е предвидил ограничение на срока на задържането от една страна, а от друга, видно е от материалите по делото, че съдебното производство протича в изключително кратки срокове при необходимата интензивност, но срокът на задържане на подсъдимите е необяснимо толкова голям, че безспорно рефлектира върху правата им", се посочва в мотивите на съда.

На следващо място, съдът констатира, че Ценко Чоков не само е задържан за дълго време, но и че спрямо него не са налице предпоставките в НПК за задържането му под стража – реална опасност да се укрие или да извърши ново престъпление. Съдебната практика е установила конкретни факти, на база на които се прави тази преценка. На първо място, съдът приема, че няма опасност Чоков да се укрие, защото той има установен постоянен адрес, семейство, работа и полага обществено полезен труд. Като допълнителен аргумент съдът се позовава на медицинска експертиза, според която Чоков е с влошено здравословно състояние. На второ място - Чоков не е бил осъждан никога досега. Съдебната практика приема, че това е едно от обстоятелствата, които задължително се обсъждат, когато се прави преценка дали има опасност да бъде извършено престъпление занапред от обвиняемия. Само за сравнение - фактите за сина му Мартин са идентични, с тази разбика, че той вече е бил осъждан, съответно по отношение на него не се изключва възможността да извърши престъпление отново. Затова и съдът му налага мярка "домашен арест".

Строгият формализъм – необходимо зло

Факт е, че основанията на съда почиват на изключително строг формализъм, а решението в действителност е в състояние да предизвика силни критики в обществото.

От гледна точка на проста житейска логика звучи цинично - цялата държава наблюдава в продължение на години как Чоков безчинства в Галиче, без да срещне съпротива от нито една институция, а сега това да се вади като аргумент, че той нямало да извърши престъпление, ако бъде пуснат на свобода. В същото време, веднага след пускането на Чоков, медиите написаха, че цялото село е настръхнало, хората се страхуват от отмъщение, в резултат на което е и засиленото полицейско присъствие в района.

Всъщност случаят разкрива нещо по-сериозно – системната безнаказаност на действията на Чоков, за деянията на когото свидетелстват много от жителите на Галиче. Години наред медиите пишат за изстъпленията му, но това не пречи на политиците да му правят мили очи по време на избори, докато полицията и прокуратурата практически не присъстват в този регион. Същественият проблем не е, че Чоков е пуснат под гаранция, а защо той стига до съд чак сега. Защото, за да има присъда, трябва първо властите да се задействат и до го докарат до съд.

От друга страна обаче, точно това че съдът прилага формално еднакви критерии спрямо всички случаи е гаранция за защита на гражданите от произвол. Защото днес те се прилагат за кмета Ценко Чоков, утре по същия начин - за жителя на Галиче Иван Петров. И съдът трябва да прилага закона еднакво и към двамата, независимо от общественото мнение.

Съвсем друга тема е, че всъщност главният прокурор не критикува законосъобразността на определението за промяна на мерките, а се усъмни как делото е било разпределено на Росенова. Всъщност ВСС вече е извършвал проверка за начина, по който се разпределят делата в АСНС, но нарушения не са открити. А прокуратурата сама има правомощия да извърши такава проверка, ако смята, че има данни за престъпление.

Росенова – кандидат за втори мандат

Истинската причина за острата атака срещу съдия Росенова най-вероятно се крие в повторното ѝ кандидатиране като председател на съда. Това най-ясно пролича по две линии – отношението към нея от страна на лобито на Цацаров и Георги Колев в съдийската колегия, както и истерията, в която изпаднаха медиите на Пеевски.

По време на изслушването й за втория мандат – което се състоя едва ден след приемане на спорното определение, Росенова бе атакувана точно заради него, основно с въпрос как делото е било разпределено. Първоначално въпрост й бе зададен от Галя Георгиева, а после и от Светла Петкова с аргумента, че "по шумни дела председателят на съда трябва да може да обясни конкретен казус" - едно извинение за опита да се обсъжда по същество дело в рамките на кадрово решение. Росенова обясни, че когато разпределенито е извършвано, тя е била в отпуск и е била замествана от колега, но при връщането си на работа е встъпила в състава. Парадоксалното е, че вкарвайки я в този дебат, членовете на ВСС на практика я принудиха да наруши Етичния кодекс на магистратите, който предвижда забрана за публични изявления и коментари по висящи дела – независимо от това дали са "шумни" или не. Единствено Калин Калпакчиев посочи очевидния факт, че съда работят едва 11 съдии и подобна хипотеза е напълно възможна. В крайна сметка съдът остана през председател, след като двамата кандидати – Росенова и Румяна Илиева – получиха съответно четири и един гласа.

Крайната цел на всяко подобно упражение всъщност е да бъде инсталиран удобен председател- в случая на АСНС. А това е съдът, който ще гледа на втора инстанция делото за източването на Корпоративна търговска банка.

Иначе проблемите в село Галиче нито ще се решат с едно съдебно решение, нито ще се влошат. Българските данъкоплатци поддържат полиция, прокуратура и куп други институции, които имат капацитет да осигурят ред, сигурност и законност поне на територията на едно българско село.

Пускането от ареста на скандалния кмет на село Галиче Ценко Чоков и на сина му Мартин Чоков предизвика публично споделено омерзение, а сред съселяните им - наченки на бунт. В понеделник Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) освободи Чоков под гаранция, а сина му Мартин постави поставен под домашен арест.

Веднага след това в Галиче започнаха протести, а селото се напълни с полиция в опит да се предотвратят сериозни проблеми. В центъра на протеста този път попадна съдия Даниела Росенова - председател на тричленния съдебен състав, приел определението за промяна на мерките за неотклонение. За това особено помогнаха и медиите около Делян Пеевски, които я нарекоха "съдийката, пуснала Ценко Чоков на свобода". Както обикновено се случва, позициите на пеевските медии удивително точно съвпаднаха с визията на главния прокурор Сотир Цацаров - в сряда той призова председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да прецени дали да не направи проверка на начина, по който делото е било разпределено на съдия Росенова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  "Иначе проблемите в село Галиче нито ще се решат с едно съдебно решение, нито ще се влошат. Българските данъкоплатци поддържат полиция, прокуратура и куп други институции, които имат капацитет да осигурят ред, сигурност и законност поне на територията на едно българско село."
  Това сериозно ли го твърдите?

 • 2
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  До коментар [#1] от "evpetra":

  звучи смено,нали?

 • 3
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#2] от "Без коз":

  Звучи ми иронично и затова задавам допълнително въпрос. Може пък да не съм схванала иронията.

 • 4
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  До коментар [#3] от "evpetra":

  Смешно исках да напиша :)
  Лично аз...ирония... не виждам,съвсем сериозно си го твърдят.

 • Grizacha ot Razgrad

  27години се толерират и циганите да имат права а задължения никакви.

 • 6
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Само и само да пишат анти-цацаров помнаха да защитават хора като тези двамата.... Много ниско капитал, много ниско!!

 • 7
  samolevski avatar :-|
  Само Левски

  До коментар [#6] от "Батков-вън":

  Падението на вестник Капитал.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Защо да е необходимо зло?! Ей затова си има трактовка, която казва, че трябва да се спазва ДУХА, а не БУКВАТА на закона!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK