Как и Цацаров се включи в акцията срещу "Да, България"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как и Цацаров се включи в акцията срещу "Да, България"

Как и Цацаров се включи в акцията срещу "Да, България"

Какво стои зад новината, че прокуратурата разследва Христо Иванов

27336 прочитания

© Цветелина Белутова


"Прокуратурата образува дело за подписите на Христо Иванов", "Прокуратурата образува дело за 4 подписа на Христо Иванов" с подобни заглавия излязоха двата всекидневника на Делян Пеевски в петък.

Става дума за досъдебно производство, образувано преди близо две години по сигнал, че в качеството си на министър на правосъдието Христо Иванов се бил подписал под четири заповеди с различни подписи.

На пръв поглед - нищо учудващо. Бившият правосъден министър и лидер на новоучредената партия "Да, България" е мишена на медиите около бившия депутат от ДПС още от времето когато беше правосъден министър. Очевидната причина - той се противопостави на порочни практики в съдебната власт, закриляни от мнозинството на главния прокурор Сотир Цацаров във Висшия съдебен съвет (ВСС). Атаките срещу него се ожесточиха след учредяването на "Да, България", като до този момент държавното обвинение поне привидно стоеше настрана.

Фактите обаче показват, че основният продуцент на новината "образуваха дело срещу Христо Иванов" е именно ръководената от Сотир Цацаров правоохранителна институция - от подаването на сигнал, през разследването до разгласяването му. Предвид ясните индикации, че самият Цацаров е човек на ДПС, кръгът се затваря.

Едно заявление и един витиеват отговор

Всичко започна в четвъртък, когато "Канал 3", който се свързва с депутата Пеевски (самият той беше обявил, че го купува, но после заяви, че се отказва, а днес в рекламните му блокове често се появяват компании, свързани с него) публикува отговор от зам.-градския прокурор, получен по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Питането на "Канал 3" е адресирано до главния прокурор Сотир Цацаров и е с искане на информация за "резултатите от извършена експертиза на подписите на бившия министър на правосъдието". Запитването е препратено до градска прокуратура, откъдето отказват да предоставят информация, но в пространния отговор на зам.-началника на СГП Зорница Таскова се прокрадва изречението, че "за данни, събрани в хода на наказателно производство", не могат да бъдат предоставяни по реда на ЗДОИ.

Именно това дава основание на "Канал 3" да заключи, че по случая е образувано досъдебно производство, макар че в писмото на прокуратурата това в никакъв случай не се заявява в прав текст. На другия ден новината се появява в "Монитор" и "Телеграф", допълнена с уточнение, че информацията е потвърдена от източници от прокуратурата.

Това, което се набива на очи, е самото движение на заявлението за достъп. От регистрирането му при главния прокурор, препращането му до градска прокуратура и издаването на отговора минава точно една седмица. Законът за достъп до обществена информация дава 14-дневен срок за отговор, който започва да тече отново, ако заявлението бъде препратено на институцията, която съхранява търсените данни. Няма нищо лошо в това, че прокуратурата е отговорила необичайно бързо, напротив.

В случая, обаче, става дума за очевиден двоен стандарт. За сравнение - в сряда "Капитал" заведе три дела срещу ръководителите на Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратурата, които така и не отговориха на заявления за достъп, подадени преди повече от 40 дни. По друго заявление, адресирано до главния прокурор на 31 януари 2016 г., получихме отговор точно на 14-ия ден.

Ех, този неизвестен извършител

Пред "Капитал" Румяна Арнаудова, която е говорител на главния прокурор и отскоро - ръководител на Специализираното звено "Антикорупция", потвърди, че за подписите има образувано досъдебно производство, което се води срещу "неизвестен извършител", но наблюдаващият прокурор, позовавайки се на следствената тайна, не дава разрешение да бъде изнесена повече информация.

Така въпросите ни защо това разследване се влачи вече две години и защо Христо Иванов не е давал показания по него и не му е бил взет сравнителен материал от подписа за графологична експертиза, след като в крайна сметка това е основното твърдение в сигнала.

Тоя подпис твой ли е? Мой е. Не е твой!

Абсурдността на ситуацията всъщност се крие в същината на подадения сигнал. В него се твърди, че четири заповеди на Иванов като министър са парафирани с визуално различаващи се подписи.

На практика прокуратурата твърди, че има престъпление, защото заповедите, на които пише, че са подписани от Христо Иванов, не са подписани по начина, по който той се подписва. Фактът, че самият Христо Иванов твърди, че ги е подписал той и че волята му е изразена в заповедите (и така е била възприета от адресатите им, които са ги изпълнили, а не са ги обжалвали, тъй като се съмняват, че идват от него).

(Подобна проверка прокуратурата извърши през 2015 г., когато беше сезирана за подписите на лидерите на Реформаторския блок под серия пълномощни в рамките на местните избори. Тогава Радан Кънев, Божидар Лукарски, Меглена Кунева и Корман Исмаилов потвърдиха автентичността на подписите си, но това не спря устрема на държавното обвинение.)

На практика излиза, че никой не е защитен от прокурорския произвол, ако утре се подпише някъде със схваната ръка, труднопишеща химикалка или има престъпния навик да има кратък подпис.

На фона на тази активност на прокуратурата съвсем разбираемо остава дългогодишното възмущение на осъдения на доживотен затвор без право на замяна Стоян Аспарухов Димитров, който от години комуникира от килията си в Софийския централен затвор с различни институции по най-различни теми. В писмата, които е получавал, му е направило впечатление, че подписите на ръководителите на прокуратурата, ДАНС и МВР се различават. Като буден гражданин е уведомявал държавното обвинение за различните подписи, но до този момент по сигналите му няма образувана дори и предварителна проверка.

Продуцентска къща "Прокуратура"

Всъщност цялата история покрай тази проверка започна през април 2015 г. Тогава се появи движението "План Б", което се отдаде на активна борба срещу Христо Иванов и предложенията му за съдебна реформа. Обект на внимание от страна на сдружението станаха и членовете на малцинството във Висшия съдебен съвет, което се противопоставяше на действията на главния прокурор, а в края на годината - и председателят на ВКС Лозан Панов се сдоби с тази "привилегия". Те организираха и протести пред парламента при обсъждането на конституционните промени през юли 2015 г.

През април 2015 г. именно "План Б" подава сигнала срещу Христо Иванов, по който днес медиите на Делян Пеевски и прокуратурата се активизираха. През последната година сдружението сякаш загуби активност.

Още към онзи момент автентичността на движението беше под въпрос. "Дневник" разпространи информация, че на участниците на протестите се плаща, което постави въпроса кой стои зад движението (освен очевидния синхрон в действията му с интересите на Делян Пеевски и Сотир Цацаров).

Отговор на този въпрос вероятно дава една имотна сделка от юни 2016 г. Тогава председателката на сдружение "План Б" Любена Павлова придобива апартамент от 100 кв. м. до Южния парк в София от възрастните врачани Велко Петров и Маргарита Петрова. От нотариалния акт се вижда, че стойността на сделката е 20 хил. лв. или по 100 евро на квадратен метър. Изгодната цена вероятно има своето обяснение - Велко Петров и Маргарита Петрова са родители на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен в средите като Петьо Еврото.

В случая щяхме да повярваме, че става дума за случайна (и много изгодна сделка), но през март 2016 г. фирма на Любена Павлова - "Ар. Пи. Ес-Риъл Проблем Сълюшънс" ЕООД купува от майката на Петьо Петров дял във врачанското дружество "Сити Груп ХПГ ООД."

Щедрият Петьо

С назначаването му за главен прокурор Сотир Цацаров наложи ръководеното от Петьо Еврото звено като ключов орган за политически мотивирани разследвания (Костинброд, делата срещу Цветанов, тефтерите на Филип Златанов, т.нар. опит за убийство на Делян Пеевски). След като проблемите с провалените дела около Петьо Петров зачестиха, той пожела да напусне системата.

Именно Христо Иванов като правосъден министър внесе сигнал, с който искаше да бъде образувано дисциплинарно производство срещу Петьо Петров, заради констатациите на Върховния касационен съд по делото за подкуп срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и Тенчо Попов, по което Петров беше основен свидетел и беше обвинен от върховната съдебна инстанция, че с действията си на практика е провокирал към даването на подкуп.

Сотир Цацаров лично се противопостави на образуването на дисциплинарно дело срещу Петров и се пребори той да бъде освободен от системата и да получи възнаграждение от над 50 хил. лв.

Петьо Петров има и брат - Емил, който по времето на Сотир Цацаров стана титуляр в Софийската градска прокуратура, където са му поверени едни от най-ключовите разследвания в прокуратурата в момента (обвиненията за АЕЦ Белене, тези срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев, съиздател на в. "Капитал" - бел. ред.), а отделът, в който той работи е именно този, който от две години проверява подписите на Христо Иванов.

"Прокуратурата образува дело за подписите на Христо Иванов", "Прокуратурата образува дело за 4 подписа на Христо Иванов" с подобни заглавия излязоха двата всекидневника на Делян Пеевски в петък.

Става дума за досъдебно производство, образувано преди близо две години по сигнал, че в качеството си на министър на правосъдието Христо Иванов се бил подписал под четири заповеди с различни подписи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  cara_mia avatar :-|
  Cara Mia

  Нищо чудно няма - просто ,както казвате продуцентска къща къща Цацаров,ще прави,ще струва,само и само Коалиция Да!България да не бъде допусната до иабори!
  Както и явната омраза към Иво Прокопиев и Капитал,и Дневник....
  То просто е очевАдно!

 • 2
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  Не просто Цацаров падна под дъното - не е истина - за съжаление ние му плащаме заплатата и режийните и разходите по осъдителните дела в Европа - непоносимо

 • 3
  tvr18355030 avatar :-|
  tvr18355030

  Ако бяхме бяла държава до сега Цацаров някой щеше да го е гръмнал...

 • 4
  james_bond avatar :-|
  bond

  Претопляне на стари манджи. Това едва ли може да има реално отражение върху изборите, освен във връзка със създаването на медиен образ на Христо Иванов като борец срещу мафията. Образ, създаван от самата мафия. ?!?

 • 5
  vesela.pasheva avatar :-|
  vesela

  Това не е държава. И сега ще опитаме с избори, но май трябва да хващаме сопите.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Вижте му кирливите ризи на Христо Иванов. Месеци търсене доведоха до СКАНДАЛНИТЕ разкрития, че се подписва няколко пъти с различни подписи и че дядо му бил бил комунист.

  Моля ви се - ако смятате такъв човек за неблагонадежден, отидете за гъби и ни оставете (нормалните хора) да си изберем достоен представител в парламента!

 • 7
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic

  Никак. Ако не са Капитал и Дневник да вдигат шум около коалицията между Зелените дини и розовите ДЕОС, на никой не му пука за тях.

 • 8
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Не разбирам какво фаворизирате партия с 2% подкрепа. От Нова година медиите ви са избълвали сигурно 80 "новини" за тях. Блиц и Пик са като агънца пред вашата журналистика.

 • 9
  nixon72 avatar :-P
  nixon72

  Ще си позволя да помоля многоуважаемите тролове на г-н Дебелеевски следното: айде ходете да бълвате на сайтовете на вашия Бащица, става ли? Че тук хората много обичаме чистия въздух, а вие с вашите газоотделяния вече много осмърдяхте орталъка. Няма да ви плати Бащицата за положеното усърдие и хейтване, не ви ли е ясно? Щото вече много му станахте троловете, а пък той е яко скръндза, ако още не сте го разбрали. Айде чиба!

 • 10
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  Защо никой не се интересува как Цацаров си купи апартамент в полите на Витоша шест месеца преди да бъде номиниран?
  Дали този апартамент не е удобно разположен до парк-хотел Берлин и резиденцията на премиера.
  Дали този апартамент не му е продаден от приятелят-строител, който се готви да бутне паметник на културата на Патриарха-Шести септември, за да построи многоетажна сграда. И тези му планове срещат разбиране от НИНКН, защото самият Цацаров закриля всички кадри на ДПС, в т.ч. и шефката на НИНКН?
  Защо никой не попита как дъщерята на Цацаров си купи апартамент от същия този строител, без да има ден трудов стаж?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK