Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
18 17 фев 2017, 18:03, 25436 прочитания

Как и Цацаров се включи в акцията срещу "Да, България"

Какво стои зад новината, че прокуратурата разследва Христо Иванов

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Съдът прекрати делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев

От обвинителния акт не става ясно как те са извършили престъпленията, за които са обвинени

30 окт 2017

Иво Прокопиев: Радвам се, че делото за ЕВН влиза в съда

Издателят на "Капитал" е един от предадените на съд за продажбата на остатъчния държавен дял в енергийното дружество

29 авг 2017

Петьо Еврото - романтика и имоти

Ако в Румъния съдебната реформа най-често взима, в България може много да дава

6 апр 2017

Христо Иванов призова Борисов да не става премиер

"Да, България" ще търси формулата на доверието, а не на сумирането

28 мар 2017

"Да, България" предлага гражданите да инициират законопроекти

Коалицията представи програмата си за държавното управление и сигурността

25 фев 2017

"Да, България": 6% растеж на икономиката, пари за наука, електронни услуги

Екипът на Христо Иванов смята, че Българската банка за развитие трябва да се закрие, защото е инструмент за финансиране на олигархични структури

19 фев 2017

Прокуратурата обвини издателя на "Капитал" Иво Прокопиев

Според обвинението той "умишлено е улеснил чрез разяснения" бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков

10 яну 2017

Време е да извадим делото от шкафа

Обвиненията срещу Трайчо Трайков и Симеон Дянков

6 яну 2017

След Трайков прокуратурата се прицели в Дянков

Разследването е по стара борсова продажба на дял от ЕВН, по която съдът вече се е произнесъл, че нарушения няма

3 яну 2017

Огнян Донев осъди прокуратурата преди тя - него

Държавното обвинение ще трябва да заплати 72 хил. лв. като разноски за адвокатски хонорар

14 окт 2016

Петчленка на ВАС върна делото за освобождаването на Петьо Петров

Следователят беше освободен от ВСС без да му се образува дисциплинарка, което същия съд обяви за незаконно

7 окт 2016

Над 200 съдии официално подкрепиха Лозан Панов пред ВСС

Магистрати от цялата страна и двете върховни съдилища застанаха зад речта му

11 яну 2016

ВСС ще решава догодина дали да провери речта на Лозан Панов

Етичната комисия отложи разглеждането на сигнала срещу председателя на ВКС

21 дек 2015

Анатомия на стабилността

Атаките срещу Нели Куцкова и Лозан Панов идват от същите хора, които след месец ще скачат срещу продължаването на съдебната реформа

18 дек 2015

Борисов прие съдебната "реформа" на ДПС

Реформаторският блок няма да подкрепи новия проект и така той не може да събере търсеното широко мнозинство от 180 подписа

22 юли 2015
"Прокуратурата образува дело за подписите на Христо Иванов", "Прокуратурата образува дело за 4 подписа на Христо Иванов" с подобни заглавия излязоха двата всекидневника на Делян Пеевски в петък.

Става дума за досъдебно производство, образувано преди близо две години по сигнал, че в качеството си на министър на правосъдието Христо Иванов се бил подписал под четири заповеди с различни подписи.

На пръв поглед - нищо учудващо. Бившият правосъден министър и лидер на новоучредената партия "Да, България" е мишена на медиите около бившия депутат от ДПС още от времето когато беше правосъден министър. Очевидната причина - той се противопостави на порочни практики в съдебната власт, закриляни от мнозинството на главния прокурор Сотир Цацаров във Висшия съдебен съвет (ВСС). Атаките срещу него се ожесточиха след учредяването на "Да, България", като до този момент държавното обвинение поне привидно стоеше настрана.

Фактите обаче показват, че основният продуцент на новината "образуваха дело срещу Христо Иванов" е именно ръководената от Сотир Цацаров правоохранителна институция - от подаването на сигнал, през разследването до разгласяването му. Предвид ясните индикации, че самият Цацаров е човек на ДПС, кръгът се затваря.

Едно заявление и един витиеват отговорВсичко започна в четвъртък, когато "Канал 3", който се свързва с депутата Пеевски (самият той беше обявил, че го купува, но после заяви, че се отказва, а днес в рекламните му блокове често се появяват компании, свързани с него) публикува отговор от зам.-градския прокурор, получен по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Питането на "Канал 3" е адресирано до главния прокурор Сотир Цацаров и е с искане на информация за "резултатите от извършена експертиза на подписите на бившия министър на правосъдието". Запитването е препратено до градска прокуратура, откъдето отказват да предоставят информация, но в пространния отговор на зам.-началника на СГП Зорница Таскова се прокрадва изречението, че "за данни, събрани в хода на наказателно производство", не могат да бъдат предоставяни по реда на ЗДОИ.

Именно това дава основание на "Канал 3" да заключи, че по случая е образувано досъдебно производство, макар че в писмото на прокуратурата това в никакъв случай не се заявява в прав текст. На другия ден новината се появява в "Монитор" и "Телеграф", допълнена с уточнение, че информацията е потвърдена от източници от прокуратурата.

Това, което се набива на очи, е самото движение на заявлението за достъп. От регистрирането му при главния прокурор, препращането му до градска прокуратура и издаването на отговора минава точно една седмица. Законът за достъп до обществена информация дава 14-дневен срок за отговор, който започва да тече отново, ако заявлението бъде препратено на институцията, която съхранява търсените данни. Няма нищо лошо в това, че прокуратурата е отговорила необичайно бързо, напротив.

В случая, обаче, става дума за очевиден двоен стандарт. За сравнение - в сряда "Капитал" заведе три дела срещу ръководителите на Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратурата, които така и не отговориха на заявления за достъп, подадени преди повече от 40 дни. По друго заявление, адресирано до главния прокурор на 31 януари 2016 г., получихме отговор точно на 14-ия ден.

Ех, този неизвестен извършител

Пред "Капитал" Румяна Арнаудова, която е говорител на главния прокурор и отскоро - ръководител на Специализираното звено "Антикорупция", потвърди, че за подписите има образувано досъдебно производство, което се води срещу "неизвестен извършител", но наблюдаващият прокурор, позовавайки се на следствената тайна, не дава разрешение да бъде изнесена повече информация.

Така въпросите ни защо това разследване се влачи вече две години и защо Христо Иванов не е давал показания по него и не му е бил взет сравнителен материал от подписа за графологична експертиза, след като в крайна сметка това е основното твърдение в сигнала.

Тоя подпис твой ли е? Мой е. Не е твой!

Абсурдността на ситуацията всъщност се крие в същината на подадения сигнал. В него се твърди, че четири заповеди на Иванов като министър са парафирани с визуално различаващи се подписи.

На практика прокуратурата твърди, че има престъпление, защото заповедите, на които пише, че са подписани от Христо Иванов, не са подписани по начина, по който той се подписва. Фактът, че самият Христо Иванов твърди, че ги е подписал той и че волята му е изразена в заповедите (и така е била възприета от адресатите им, които са ги изпълнили, а не са ги обжалвали, тъй като се съмняват, че идват от него).

(Подобна проверка прокуратурата извърши през 2015 г., когато беше сезирана за подписите на лидерите на Реформаторския блок под серия пълномощни в рамките на местните избори. Тогава Радан Кънев, Божидар Лукарски, Меглена Кунева и Корман Исмаилов потвърдиха автентичността на подписите си, но това не спря устрема на държавното обвинение.)

На практика излиза, че никой не е защитен от прокурорския произвол, ако утре се подпише някъде със схваната ръка, труднопишеща химикалка или има престъпния навик да има кратък подпис.

На фона на тази активност на прокуратурата съвсем разбираемо остава дългогодишното възмущение на осъдения на доживотен затвор без право на замяна Стоян Аспарухов Димитров, който от години комуникира от килията си в Софийския централен затвор с различни институции по най-различни теми. В писмата, които е получавал, му е направило впечатление, че подписите на ръководителите на прокуратурата, ДАНС и МВР се различават. Като буден гражданин е уведомявал държавното обвинение за различните подписи, но до този момент по сигналите му няма образувана дори и предварителна проверка.

Продуцентска къща "Прокуратура"

Всъщност цялата история покрай тази проверка започна през април 2015 г. Тогава се появи движението "План Б", което се отдаде на активна борба срещу Христо Иванов и предложенията му за съдебна реформа. Обект на внимание от страна на сдружението станаха и членовете на малцинството във Висшия съдебен съвет, което се противопоставяше на действията на главния прокурор, а в края на годината - и председателят на ВКС Лозан Панов се сдоби с тази "привилегия". Те организираха и протести пред парламента при обсъждането на конституционните промени през юли 2015 г.

През април 2015 г. именно "План Б" подава сигнала срещу Христо Иванов, по който днес медиите на Делян Пеевски и прокуратурата се активизираха. През последната година сдружението сякаш загуби активност.

Още към онзи момент автентичността на движението беше под въпрос. "Дневник" разпространи информация, че на участниците на протестите се плаща, което постави въпроса кой стои зад движението (освен очевидния синхрон в действията му с интересите на Делян Пеевски и Сотир Цацаров).

Отговор на този въпрос вероятно дава една имотна сделка от юни 2016 г. Тогава председателката на сдружение "План Б" Любена Павлова придобива апартамент от 100 кв. м. до Южния парк в София от възрастните врачани Велко Петров и Маргарита Петрова. От нотариалния акт се вижда, че стойността на сделката е 20 хил. лв. или по 100 евро на квадратен метър. Изгодната цена вероятно има своето обяснение - Велко Петров и Маргарита Петрова са родители на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен в средите като Петьо Еврото.

В случая щяхме да повярваме, че става дума за случайна (и много изгодна сделка), но през март 2016 г. фирма на Любена Павлова - "Ар. Пи. Ес-Риъл Проблем Сълюшънс" ЕООД купува от майката на Петьо Петров дял във врачанското дружество "Сити Груп ХПГ ООД."

Щедрият Петьо

С назначаването му за главен прокурор Сотир Цацаров наложи ръководеното от Петьо Еврото звено като ключов орган за политически мотивирани разследвания (Костинброд, делата срещу Цветанов, тефтерите на Филип Златанов, т.нар. опит за убийство на Делян Пеевски). След като проблемите с провалените дела около Петьо Петров зачестиха, той пожела да напусне системата.

Именно Христо Иванов като правосъден министър внесе сигнал, с който искаше да бъде образувано дисциплинарно производство срещу Петьо Петров, заради констатациите на Върховния касационен съд по делото за подкуп срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и Тенчо Попов, по което Петров беше основен свидетел и беше обвинен от върховната съдебна инстанция, че с действията си на практика е провокирал към даването на подкуп.

Сотир Цацаров лично се противопостави на образуването на дисциплинарно дело срещу Петров и се пребори той да бъде освободен от системата и да получи възнаграждение от над 50 хил. лв.

Петьо Петров има и брат - Емил, който по времето на Сотир Цацаров стана титуляр в Софийската градска прокуратура, където са му поверени едни от най-ключовите разследвания в прокуратурата в момента (обвиненията за АЕЦ Белене, тези срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев, съиздател на в. "Капитал" - бел. ред.), а отделът, в който той работи е именно този, който от две години проверява подписите на Христо Иванов.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Спорният закон за горивата беше одобрен на тъмно от комисия в парламента 1 Спорният закон за горивата беше одобрен на тъмно от комисия в парламента

Проектът вероятно ще претърпи силни промени между двете четения

23 мар 2018, 1886 прочитания

Като директор на НИМ Божидар Димитров е сключвал договори с дъщеря си 6 Като директор на НИМ Божидар Димитров е сключвал договори с дъщеря си

Антикорупционната комисия установи, че бившият министър на Борисов е действал в конфликт на интереси

23 мар 2018, 3772 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Защо изстинаха тръбите на "Топлофикация София"

Докато дружеството се опитва да намали загубата и да започне нови проекти, рехабилитацията на мрежата остана на заден план

100% натурален бизнес

Три години след старта си "Сапунена работилница" вече произвежда 40 продукта и очаква през 2018 г. да постигне 250 хил. лв. приходи

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Как се калява инфлуенсър

Какво представлява инфлуенсър маркетингът и защо става все по-предпочитан канал за реклама и в България

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 12

Капитал

Брой 12 // 24.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 24.03.2018 Прочетете