Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
4 17 фев 2017, 18:00, 16837 прочитания

Проверката на обществените поръчки - развръзката се отлага

Обобщената от Огнян Герджиков ревизия сочи с пръст няколко ведомства с министри от РБ, а щади ръководените от ГЕРБ

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Автоматизиране на обществените поръчки – възлагане и изпълнение

Възложилите трябва да контролират сами изпълнението на договорите си

2 апр 2017

Проверката на обществените поръчки приключи с разочарование

Фактологията е постна, а препоръките - странни

20 фев 2017

И заместник-кметът на Пловдив с обвинение за зоопарка

От свидетел по делото срещу кмета Иван Тотев Димитър Кацарски се превърна в съучастник в един процес от серията предизборни активности на прокуратурата

13 фев 2017

Как държавата уби човек

Защо се стигна до инцидента в тунел "Ечемишка"

9 фев 2017

Служебният кабинет прочисти пътната агенция заради тунела на "Хемус"

Освободени са председателят на АПИ Дончо Атанасов и директорът на фирмата, поддържаща магистралата

8 фев 2017
Пълният доклад за проверките на обществените поръчки в министерствата ще бъде публикуван на сайта на МС в понеделник. Резюмето на доклада, което днес служебният премиер Огнян Герджиков изчете на необичайно ранен и необичайно кратък брифинг в Гранитната зала на МС, беше разочароващо. Съдържанието му беше повече от семпло, а след изразителното четене премиерът не допусна журналистите да му задават въпроси и направо излезе от залата. Със същия ефект текстът можеше да бъде изчетен и от говорителя на кабинета или от телевизионен водещ. Поне не остана съмнение, че целта на ранната среща с медиите бе масирано влизане на премиера в сутрешните телевизонни блокове, което бе една успешна изпълнена мисия.
Не стана ясно защо докладът не може да бъде публикуван днес, а чак след два дни. Но пък премиерът посъветва да се търси повече информация от съответните министерства.

Доклъдат откроява три типа ведомства – отличници, без сериозни нарушения в обществените поръчки, които са близо половината от всички министерства, системни нарушители, за които се сочат сериозни по вид прегрешения, но без конкретика и на трето място – министерства и агенции, които са забавили стартирането на процедурите по поръчките. Над всички бе извадено пред скоби Министерството на отбраната.

1. Отбрана
В Министерството на отбраната през 2016 г. са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки, от тях са били прекратени 31. Останалите 82 процедури - за доставка на стоки и предоставяне на услуги, са били проведени и приключили с подписване на договори. В резултат са подписани 123 договора и 23 допълнителни споразумения. При извършения анализ на проведените процедури и сключените договори са установени нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове при 45 от тези 82 процедури (повече от половината). От тях по 9 процедури е установено "наличие на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на военната прокуратура". Останалите процедури, по които са установени нарушения на закона са изпратени на Агенцията за държавна финансова инспекция.

2. В немалко от техническите задания или документациите за обществени поръчки са включвани условия и изисквания към кандидатите, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки. Къде са констатирани тези факти:

Агенция "Пътна инфраструктура" в процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител за поддържане на участък от автомагистрала "Хемус", включително и принадлежащите пътни връзки и поддържане на осветлението на тунелите "Витиня", "Топли дол", "Ечемишка" и "Правешки хан", проведени през 2015 г. Нередности са констатирани и в обществената поръчка за избор на изпълнител на участък от автомагистрала "Тракия" и пътна връзка "Марица", с дължина 2 км и 250 м, включително и принадлежащите пътни връзки и поддържането на тунел "Траянови врата", проведена през 2015 г.В Министерството на икономиката са докладвани нарушения при залагане на дискриминационни условия в техническите спецификации, изменения на критериите за подбор след отварянето на офертните предложения, което е довело до незаконосъобразно допускане на участниците.

В Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия - процедурата за обществената поръчка "Надграждане и разширяване на уеб базирана информационна система за обслужване и вътрешна комуникация между българските служби по търговско-икономически въпроси в чужбина и изпълнителната агенция" е проведена през 2016 г. при липса на конкуренция. Има становище на Агенцита за обществени поръчки за незаконосъобразност на тези процедура. За извършените нарушения са сезирани Агенцията по държавен финансов надзор и Сметната палата.

3. Забавяне в стартирането на процедури за възлагането на обществени поръчки, което застрашавало пари по еврофондове.

Забавяне е констатирано от Министерството на земеделието и храните в обществена поръчка за изготвянето на последваща оценка на Програмата за развитие селските райони - 2003-2007 г. "Неизпълнението на този ангажимент може да доведе до риск от спиране на средствата от програмата за развитие селските райони от ЕК", казва Герджиков.

Забавяне има и в процедурата за обществена поръчка на Министерството на здравеопазването за застраховане на санитарните автомобили на центровете за спешна медицинска помощ и центровете по трансфузионна хематология и за обществена поръчка за охрана на сградите на министерството.

При Министерствата на вътрешните работи е констатирано забавяне на процедура за обществени поръчки, свързани с изпълнението на информационна система от ноември 2016, с която се възлага на МВР да контролира, координира и разходва допълнително отпуснати средстства за подпомагане в рамките на фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност". Забавянето поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства и евентуално може да провокира образуването на наказателна процедура от страна на ЕК.

Агенцията по вписванията – забавена е обществена поръчка с предмет "Разширяване на капацитета на масивите за съхраняване на данни за изграждане на нова система за генериране на резервни копия на Имотния регистър Търговския регистър, регистър БУЛСТАТ и Национален електронен регистър РИОС". Другояче казано, забавянето или част от него е заради жалба, което е част от процедрата.
Проверка на "Капитал" установи, че поръчката е обявена на 18 ноември 2016 г., но през декември фурма "Контракс" подава жалба в КЗК срещу процедурата с мотив, че в решението за обявление липсва мотив за съкращаване на срока за получаване на оферти от 35 на 17 дни. В резултат на това КЗК е наложила спиране на изпълнението на процедурата до произнасяне по същество на жалбата. Това, сочи Герджиков, генерира сериозно забавяне, което може да доведе до сериозни последици за функционирането на тези регистри.

В момента се очаква насрочване на дело в КЗК.

Лентовите библиотеки не служат за осигуряване на сигурността на регистъра, а само осигуряват архивни копия. Пряка и непосредствена заплаха за спиране на регистрите към момента няма, коментираха за "Капитал" от АВ.

4. Зачестили са случаите, при които има сериозни индикации за картелни споразумения по данни на Министерството на финансите. Специфичен риск в областта на централизираното възлагане на обществени поръчки са съгласуваните действия - практика от страна на търговци в определен сектор. Те увреждат реалната икономика и реалната конкуренция и водят до неизгодни финансови условия за публичната администрация. Независимо от възможността в подобни случаи да бъде сезиран антимонополния орган, случаите на картел се доказват трудно, делата продължават с години, поради което към момента не е налице ефект.

"Главният инспекторат формулира серия препоръки за преодоляване на дефицитите, част от тях засягат законовата уредба на обществените поръчки", заяви на финала проф. Герджиков.

Назначеното от президента Радев служебно правителство само създаде големи очаквания за обявената от него масова ревизия на обществените поръчки при второто правителство на Бойко Борисов. Всъщност много от скандалните процедури и договори са описани в медиите. И едва ли е изненада, че сегашната т. нар. проверка сочи с пръст няколко ведомства, чиито министри са от Реформаторския блок, а щади ръководените от ГЕРБ. По-сериозният проблем е защо действащите контролни механизми не работят, предстои да се види дали в доклада, чието публикуване предстои, има препоръки в тази насока.
Министрите на ГЕРБ: Има нездрав интерес

На специална пресконференция по повод на оповестените резултати от проверките министри от правителството на Бойко Борисов отрекоха да има проблеми и дадоха да се разбере, че считат тази активност на служебния кабинет за явно предизборна.
Бившият правосъден министър Екатерина Захариева коментира, че е била в два служебни кабинета и в нито един от двата не са си позволили дори да си помислят тенденциозно да подпомагат на която и да е партия в изборите. Задачата на служебния кабинет е провеждане на изборите, казва тя.
Очевидно някой има нездрав интерес към държавната фирма "Автомагистрали" или се цели да се пуснат частни интереси в управлението на АМ "Хемус" и АМ "Тракия", каза бившата министърка на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус". "В АПИ е имало две процедури, по които имало констатации. Много интересен е фокусът, подборът, на това кои две, защо тези две и един нездрав интерес. Проверката е целенасочена само върху двата договора за поддържане на автомагистрали от Държаваната фирма "Автомагистрали". Как държавата е предоставила стопанисването на автомагистралите на държавната фирма, и то след открита обществена поръчка. Очевидно някой има нездрав интерес към държавната фирма", каза тя. По думите й тази фирма 25 години извършва поддръжката на пътищата. "Може би какво се цели, да фалират фирмата, да я приватизират, както бяха приватизирани подобни такива. Това е последната такава останала държавна", коментира Лиляна Павлова. Тя обърна внимание, че фирмата за първи път има печалби и плаща огромен дивидент на държавата, поддържайки това.
Парите по настоящата Програма за развитие на селските райони не са под какъвто и да е риск от спиране, каза министърът на земеделието и храните в предишния кабинет Десислава Танева.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

МВФ: По-ефикасни публични институции са ключови за ускоряване на икономическия растеж МВФ: По-ефикасни публични институции са ключови за ускоряване на икономическия растеж

Застаряването на населението и емиграцията налагат преосмисляне на начина, по който правителството разпределя бюджета

22 фев 2018, 1008 прочитания

Вечерни новини: По-лесното строителство на лифтове и писти се отлага, а "Инерком" купува бизнеса на CEZ тук Вечерни новини: По-лесното строителство на лифтове и писти се отлага, а "Инерком" купува бизнеса на CEZ тук

И още: България има системен проблем с корупцията; Тръмп иска да въоръжи учителите като метод за спиране на масовите стрелби

22 фев 2018, 2156 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Как и Цацаров се включи в акцията срещу "Да, България"

Какво стои зад новината, че прокуратурата разследва Христо Иванов

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

До 1 март галерия "Арте" представя графичните картини на Гюзелев

КАТ в ерата на електронното управление

Докъде стигна пътна полиция в е-услугите

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

До 1 март галерия "Арте" представя графичните картини на Гюзелев

Театър: Приятно ми е, Ива!

Най-новата премиера на "Театър 199"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, CEZ одобри продажбата на българския си бизнес на "Инерком груп"

Емисия

DAILY @7AM // 23.02.2018 Прочетете