Проверката на обществените поръчки - развръзката се отлага
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Проверката на обществените поръчки - развръзката се отлага

Проверката на обществените поръчки - развръзката се отлага

Обобщената от Огнян Герджиков ревизия сочи с пръст няколко ведомства с министри от РБ, а щади ръководените от ГЕРБ

17995 прочитания

© Анелия Николова


Пълният доклад за проверките на обществените поръчки в министерствата ще бъде публикуван на сайта на МС в понеделник. Резюмето на доклада, което днес служебният премиер Огнян Герджиков изчете на необичайно ранен и необичайно кратък брифинг в Гранитната зала на МС, беше разочароващо. Съдържанието му беше повече от семпло, а след изразителното четене премиерът не допусна журналистите да му задават въпроси и направо излезе от залата. Със същия ефект текстът можеше да бъде изчетен и от говорителя на кабинета или от телевизионен водещ. Поне не остана съмнение, че целта на ранната среща с медиите бе масирано влизане на премиера в сутрешните телевизонни блокове, което бе една успешна изпълнена мисия.

Не стана ясно защо докладът не може да бъде публикуван днес, а чак след два дни. Но пък премиерът посъветва да се търси повече информация от съответните министерства.

Доклъдат откроява три типа ведомства – отличници, без сериозни нарушения в обществените поръчки, които са близо половината от всички министерства, системни нарушители, за които се сочат сериозни по вид прегрешения, но без конкретика и на трето място – министерства и агенции, които са забавили стартирането на процедурите по поръчките. Над всички бе извадено пред скоби Министерството на отбраната.

В Министерството на отбраната през 2016 г. са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки, от тях са били прекратени 31. Останалите 82 процедури - за доставка на стоки и предоставяне на услуги, са били проведени и приключили с подписване на договори. В резултат са подписани 123 договора и 23 допълнителни споразумения. При извършения анализ на проведените процедури и сключените договори са установени нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове при 45 от тези 82 процедури (повече от половината). От тях по 9 процедури е установено "наличие на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на военната прокуратура". Останалите процедури, по които са установени нарушения на закона са изпратени на Агенцията за държавна финансова инспекция.

2. В немалко от техническите задания или документациите за обществени поръчки са включвани условия и изисквания към кандидатите, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки. Къде са констатирани тези факти:

Агенция "Пътна инфраструктура" в процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител за поддържане на участък от автомагистрала "Хемус", включително и принадлежащите пътни връзки и поддържане на осветлението на тунелите "Витиня", "Топли дол", "Ечемишка" и "Правешки хан", проведени през 2015 г. Нередности са констатирани и в обществената поръчка за избор на изпълнител на участък от автомагистрала "Тракия" и пътна връзка "Марица", с дължина 2 км и 250 м, включително и принадлежащите пътни връзки и поддържането на тунел "Траянови врата", проведена през 2015 г.

В Министерството на икономиката са докладвани нарушения при залагане на дискриминационни условия в техническите спецификации, изменения на критериите за подбор след отварянето на офертните предложения, което е довело до незаконосъобразно допускане на участниците.

В Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия - процедурата за обществената поръчка "Надграждане и разширяване на уеб базирана информационна система за обслужване и вътрешна комуникация между българските служби по търговско-икономически въпроси в чужбина и изпълнителната агенция" е проведена през 2016 г. при липса на конкуренция. Има становище на Агенцита за обществени поръчки за незаконосъобразност на тези процедура. За извършените нарушения са сезирани Агенцията по държавен финансов надзор и Сметната палата.

3. Забавяне в стартирането на процедури за възлагането на обществени поръчки, което застрашавало пари по еврофондове.

Забавяне е констатирано от Министерството на земеделието и храните в обществена поръчка за изготвянето на последваща оценка на Програмата за развитие селските райони - 2003-2007 г. "Неизпълнението на този ангажимент може да доведе до риск от спиране на средствата от програмата за развитие селските райони от ЕК", казва Герджиков.

Забавяне има и в процедурата за обществена поръчка на Министерството на здравеопазването за застраховане на санитарните автомобили на центровете за спешна медицинска помощ и центровете по трансфузионна хематология и за обществена поръчка за охрана на сградите на министерството.

При Министерствата на вътрешните работи е констатирано забавяне на процедура за обществени поръчки, свързани с изпълнението на информационна система от ноември 2016, с която се възлага на МВР да контролира, координира и разходва допълнително отпуснати средстства за подпомагане в рамките на фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност". Забавянето поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства и евентуално може да провокира образуването на наказателна процедура от страна на ЕК.

Агенцията по вписванията – забавена е обществена поръчка с предмет "Разширяване на капацитета на масивите за съхраняване на данни за изграждане на нова система за генериране на резервни копия на Имотния регистър Търговския регистър, регистър БУЛСТАТ и Национален електронен регистър РИОС". Другояче казано, забавянето или част от него е заради жалба, което е част от процедрата.

Проверка на "Капитал" установи, че поръчката е обявена на 18 ноември 2016 г., но през декември фурма "Контракс" подава жалба в КЗК срещу процедурата с мотив, че в решението за обявление липсва мотив за съкращаване на срока за получаване на оферти от 35 на 17 дни. В резултат на това КЗК е наложила спиране на изпълнението на процедурата до произнасяне по същество на жалбата. Това, сочи Герджиков, генерира сериозно забавяне, което може да доведе до сериозни последици за функционирането на тези регистри.

В момента се очаква насрочване на дело в КЗК.

Лентовите библиотеки не служат за осигуряване на сигурността на регистъра, а само осигуряват архивни копия. Пряка и непосредствена заплаха за спиране на регистрите към момента няма, коментираха за "Капитал" от АВ.

4. Зачестили са случаите, при които има сериозни индикации за картелни споразумения по данни на Министерството на финансите. Специфичен риск в областта на централизираното възлагане на обществени поръчки са съгласуваните действия - практика от страна на търговци в определен сектор. Те увреждат реалната икономика и реалната конкуренция и водят до неизгодни финансови условия за публичната администрация. Независимо от възможността в подобни случаи да бъде сезиран антимонополния орган, случаите на картел се доказват трудно, делата продължават с години, поради което към момента не е налице ефект.

"Главният инспекторат формулира серия препоръки за преодоляване на дефицитите, част от тях засягат законовата уредба на обществените поръчки", заяви на финала проф. Герджиков.

Назначеното от президента Радев служебно правителство само създаде големи очаквания за обявената от него масова ревизия на обществените поръчки при второто правителство на Бойко Борисов. Всъщност много от скандалните процедури и договори са описани в медиите. И едва ли е изненада, че сегашната т. нар. проверка сочи с пръст няколко ведомства, чиито министри са от Реформаторския блок, а щади ръководените от ГЕРБ. По-сериозният проблем е защо действащите контролни механизми не работят, предстои да се види дали в доклада, чието публикуване предстои, има препоръки в тази насока.

Министрите на ГЕРБ: Има нездрав интерес

На специална пресконференция по повод на оповестените резултати от проверките министри от правителството на Бойко Борисов отрекоха да има проблеми и дадоха да се разбере, че считат тази активност на служебния кабинет за явно предизборна.

Бившият правосъден министър Екатерина Захариева коментира, че е била в два служебни кабинета и в нито един от двата не са си позволили дори да си помислят тенденциозно да подпомагат на която и да е партия в изборите. Задачата на служебния кабинет е провеждане на изборите, казва тя.

Очевидно някой има нездрав интерес към държавната фирма "Автомагистрали" или се цели да се пуснат частни интереси в управлението на АМ "Хемус" и АМ "Тракия", каза бившата министърка на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус". "В АПИ е имало две процедури, по които имало констатации. Много интересен е фокусът, подборът, на това кои две, защо тези две и един нездрав интерес. Проверката е целенасочена само върху двата договора за поддържане на автомагистрали от Държаваната фирма "Автомагистрали". Как държавата е предоставила стопанисването на автомагистралите на държавната фирма, и то след открита обществена поръчка. Очевидно някой има нездрав интерес към държавната фирма", каза тя. По думите й тази фирма 25 години извършва поддръжката на пътищата. "Може би какво се цели, да фалират фирмата, да я приватизират, както бяха приватизирани подобни такива. Това е последната такава останала държавна", коментира Лиляна Павлова. Тя обърна внимание, че фирмата за първи път има печалби и плаща огромен дивидент на държавата, поддържайки това.

Парите по настоящата Програма за развитие на селските райони не са под какъвто и да е риск от спиране, каза министърът на земеделието и храните в предишния кабинет Десислава Танева.

4 коментара
 • 1
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Е,че герберугите са си НДСВ... как няма да ги щади... хм,какво искате да им бръкне в гъ...очите, ли?

 • 2
  exit13 avatar :-|
  exit13

  Е поне сега е ясно защо точно Герджика стана служебен премиер. Ще си затваря очите и ще замазва положението, така че всичко ще си бъде по старому. Който е очаквал някаква развръзка ще остане разочарован.

 • 4
  moh35309062 avatar :-|
  Marin Marinov

  Потготвя се бъдещата широка коалиция БСП- ГЕРБ. Министрите на ГЕРБ са чисти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK