България ще бъде без еврокомисар поне до април

Соловата акция на проф. Герджиков се оказа неуспешна, партиите избягват разговор по същество

   ©  Francois Lenoir
   ©  Francois Lenoir

Засега служебното правителство няма да излъчва еврокомисар, но в един следващ момент може да излъчи. Това заяви служебният министър-председател Огнян Герджиков на въпрос дали са постигнали съгласие с президента за това редовно или служебно правителство трябва да излъчи новия български еврокомисар. А на питането кога може да се случи подходящият момент за излъчване на еврокомисар, проф. Герджиков отговори, че това зависи от обстоятелствата и повтори: "Към днешна дата няма да се излъчи. Може да се излъчи в следващ момент, но не сега".

Той коментира темата за следващия български еврокомисар преди участието си в тържественото събрание за 30-годишнината на програмата "Еразъм" в аулата на СУ "Св. Климент Охридски". Въпросите бяха провокирани от самия Герджиков, който в понеделник сутринта пред Нова телевизия заяви, че привечер ще се срещне с президента Румен Радев, за да обсъдят дали новият български еврокомисар не трябва да бъде посочен от сегашното служебно правителство.

"Много деликатен въпрос, всяко решение е грешно", коментира премиерът пред Нова тв. От една страна, каза той, еврокомисарят е партийно назначение, а служебното правителство не е партийно правителство, следователно е неуместно точно то направи такова назначение. "Такъв еврокомисар, дори да се намери идеалната фигура, къде ще отиде в Европарламента – в ЕНП ли ще отиде, в ПЕС ли ще отиде, при либералите ли ще отиде – след като той е неутрален.", продължи той. От друга страна, ако служебното правителство не излъчи кандидат, очертава се България да няма еврокомисар в продължение на месеци. "Това на ЕК не й пречи, обаче на нас ни пречи.", коментира проф. Герджиков.

Само ако след изборите политическите партии не са в състояние да сформират правителство и съответно - да има единно решение за кандидата ни за еврокомисар, тогава би могло служебното правителство да излъчи кандидат. Това заяви днес в интервю за "Дневник" служебният вицепремиер Деница Златева, като подчертава, че няма промяна в принципната позиция, че не е работа на служебното правителство да излъчва еврокомисар, а ако това се случи, то би трябвало да е резултат на разговори и консенсус между големите партии.

Снишаване

Големите партии обаче мълчат, макар че са в разгара на предизборната кампания и топката им беше удобно вдигната. Подобно снишаване е ясен индикатор, че въпросът всъщност не е в обстоятелствата, а единствено в кандидатурата, по точно кой ще я предложи и кой ще я спазари. И че инициативата на проф. Гердиков е по-скоро солова акция, а не партийна задача.

Особено оглушително е мълчанието на БСП, чиито представители през декември страстно защитаваха тезата, че именно това служебно правителство трябва да излъчи следващия български еврокомисар, а не правителството на ГЕРБ в оставка. "Правителство в оставка няма нито политическо, нито морално основание да излъчва кандидатура за еврокомисар. Ако не се създаде парламентарно подкрепено правителство в рамките на този парламент, следващият еврокомисар трябва да бъде излъчен от служебното правителство, назначено от новия президент ген. Румен Радев" - това бе категоричната позиция на БСП, изразена от депутата Кристиан Вигенин на 1 декември м. г. Позицията му още стои на сайта на партията. "В началото на февруари ще знаем всичко за кандидатурата", казва още Вигенин и добавя, че "не е логично самият кандидат да бъде излъчен от правителство в оставка или служебно правителство, назначено от президент, който си отива. Нека бъдем сериозни и да оставим процесът да тече, както трябва. Той също поставя условия за разговори между политическите сили. Сега обаче БСП не желае да формулира никакво официално послание, нито да инициира разговори, но неофициално оттам обясняват, че номинацията за еврокомисиар да бъде направена от следващото редовно правителство.

Едва ли някой се е съмнявал, че позицията на БСП е конюнктурна – и преди, и сега.

За разлика от тях АБВ продължава да поддържа категоричната си позиция от декември. Както тогава, така и сега Ивайло Калфин защитава тезата, че служебното правителство трябва колкото се може по-скоро да посочи кандидат за еврокомисар.

На въпрос на "Капитал" от ГЕРБ официално коментират, че е притеснително това служебно правителство да излъчи човек за позицията. "Вярно е, че ситуацията, в която продължаваме да нямаме еврокомисар е притеснителна и България губи възможности. Но ние съзнателно се отказахме да номинираме такъв в последните месеци на управлението ни, защото съзнаваме, че имаме един комисар и той трябва да е безспорна фигура, с пълен консенсус. Не виждам въз основа на какво правителство, което ще управлява дори по-малко от този период, ще определи такъв", заяви Томислав Дончев. Неофициално от партията коментират, че в Европейския парламент има негативна нагласа срещу комисар, излъчен от служебно правителство.

Колкото повече се бавим, толкова по-зле

Колкото повече се бавим с избирането на новия еврокомисар, толкова по-зле, заяви днес Соломон Паси на същото събитие, където бе и премирът Герджиков. "Нямаме стъпка в ЕК в момента и трябва да подготвяме българското председателство, което започва след 10 месеца и без очи и уши в ЕК много трудно се прави всичко това. Ако беше преди една година щях да кажа друго, но сега мога да кажа, че просто трябва да се бърза", обясни той, цитиран от "Фокус", като уточни, че нито той нито съпругата му имат интерес към тази позиция.

Държавническата позиция изисква да се подложи на публичен дебат именно този основен аргумент за необходимостта за по-бързо номиниране на новия български еврокомисар - колкото повече се бавим, толкова по-зле за нас. "Представете си, че се обсъжда нещо в ЕК, примерно вноса на китайски соларни панели в Европа. Няма да има глас, който да изрази нашата позиция. Най-лошото е, че ставаме ирелевантни. Хубавото на Кристалина Георгиева беше, че гласът й се чуваше и това замаскираше колко сме зле. Да не говорим, че на 25 март започват преговорите по Брекзит, а нас ни няма в цялата схема", коментира за "Капитал" наблюдател на процесите в Брюксел.