Прокуратурата приключи с основното разследване за КТБ

Общият брой на обвиняемите е 18, от тях зависи кога ще бъде внесен обвинителният акт

Делото беше преместено в Специализираната прокуратура, след като държавното обвинение реши да води разследване срещу организирана престъпна група.
Делото беше преместено в Специализираната прокуратура, след като държавното обвинение реши да води разследване срещу организирана престъпна група.
Делото беше преместено в Специализираната прокуратура, след като държавното обвинение реши да води разследване срещу организирана престъпна група.    ©  Надежда Чипева
Делото беше преместено в Специализираната прокуратура, след като държавното обвинение реши да води разследване срещу организирана престъпна група.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Осемнадесет е финалният брой на хората, които според прокуратурата са съставлявали организирана престъпна група, виновна за източването на фалиралата КТБ. Това стана ясно от съобщението на сайта на държавното обвинение, според което специализираната прокуратура е приключила мегаразследването, продължило над две години. Така две години и половина след затварянето на банката най-накрая скоро ще има и обвинени, макар че това може и да отнеме още време, тъй като "зависи от времето, в което обвиняемите и техните защитници ще се запознаят с материалите по делото, както и от техния добросъвестен подход". А предвид обявените над 5000 страници постановления може и без протакане да изисква доста четене.

Без изненади

Публикуваният списък не е особено изненадващ откъм лица. Очаквано на първо място и с най-много на брой престъпления е бившият мажоритарен собственик и председател на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев.

Сред обвиняемите са и трима от четиримата изпълнителни директори - Илиян Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев. За последния - Орлин Русев, водещият прокурор Иван Гешев, който в хода на разследването оглави спецпрокуратурата, където беше преместено делото, твърди, че не са събрани достатъчно доказателства, но неофициалната информация е, че той се е съгласил да свидетелства. Русев беше сред първите арестувани около КТБ още през юли 2014 г. заедно с главната касиерка на банката Маргарита Петрова, като обаче тя остава сред обвиняемите.

Следващата предизвестена група в списъка на прокуратурата са одиторите на KPMG, заверявали отчетите на КТБ - Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, както и вътрешната одиторка на банката Снежанка Велева-Стефанова. Също трима са и представителите на БНБ - това са бившите подуправители ръководещи "Банков надзор" Румен Симеонов (2007 - 2013) и Цветан Гунев (2013-2014), както и Славияна Данаилова-Велева, която е ръководила екипа, правил надзорни инспекции в КТБ.

Останалите са служители на различни ръководни и експертни нива в банката. Тук попадат главният счетоводител Мария Димова и заместничката й, директорът "Кредитиране" Георги Зяпков и експерти от отдела му - Елка Стойкова, Елена Инджева, Светлана Георгиева и Рангел Генчев. В доклада на Alix Partners беше цитирана мейл кореспонденция между някои от тях, където се обсъждат допълнителни кредити за свързани лица с явно знание за връзките и "без да се докладва на г-н Василев". Там беше публикуван и списък на мейлите на служителите, като по информация на "Капитал", те са били съществен източник на доказателства. Някои от тях са били и в управителни органи на дружества кредитополучатели.

Лигата на отсъстващите

Няма много изненади и за това кой не е в списъка. Въпреки периодично валящите в писания и интервюта обвинения от Цветан Василев към някогашния му партньор Делян Пеевски, експремиера Бойко Борисов и други политици прокуратурата засега не е дала знак да се е сезирала. Очаквано няма обвинения и към Бисер Лазов и другите мениджъри на компании около КТБ, свидетелствали срещу Василев. На ниво БНБ също предвидимо не е търсена отговорност и от други лица от тогавашното й ръководство като управителя Иван Искров.

Първо - четене

От прокуратурата посочват, че обвинителният акт ще бъде внесен в съда веднага щом материалите по разследването бъдат предявени на обвиняемите. Самите обвинения пък ще бъдат публикувани от прокуратурата вероятно на нейната интернет страница "поради обществената значимост и интереса на огромен брой български граждани към хода на досъдебното производство". Това не се е случило досега, тъй като е необходимо личните данни, съдържащи се в документите, да бъдат заличени, обясняват от прокуратурата, която се ангажира това да стане "в следващите дни".

Ако заличаването на данните не осакати документа, това обещава да е интересно четиво предвид оповестената статистика - над 5000 страници, разпитани повече от 400 свидетели, изготвени 90 експертизи от 27 вещи лица, над 1000 тома доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията. Самата прокуратура си дава висока оценка за сравнително бързото придвижване на делото предвид "изключителната фактическа и правна сложност на казуса".

Когато все пак се стигне до съд

Когато обвиненията бъдат все пак внесени, същите аргументи ще важат и за делото, което при този брой обвиняеми и доказателства вероятно ще се проточи многократно по-дълго във времето. В началото на февруари наблюдаващият прокурор по делото Иван Гешев посочи пред "Труд", че цялото разследване е разделено на 24 досъдебни производства. През миналото лято Гешев стана ръководител на Специализираната прокуратура, където делото беше преместено малко преди това, след като държавното обвинение реши, че КТБ е била източена от организирана престъпна група. В момента пък тече масирана кампания срещу настоящия председател (с изтекъл мандат) на Апелативния специализиран наказателен съд (където делото ще попадне на втора инстанция).

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий
  • - 2
  • + 7

  Къде са парите? Останалото не носи възстановяване на щетите, а нови щети - обжалване в Старсбург.

  Нередност?
 • 2
  bai_toz avatar :-P
  Без коз
  • + 7

  Иван Искров не е виновен :) обаче пък главната касиерка е виновна!
  Пак ни правят на маймуни.

  Нередност?
 • 3
  ivan13 avatar :-|
  ivan13
  • + 2

  Време е сега да почната и Банка Виктория. Там така и не се разбра защо държат все още толкова персонал. И плащат по полвин милион лева заплати на месец!?!?
  Или може би някой връща от заплатите някъде .....

  Нередност?
 • 4
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 3

  Прилаганото неправилно управление на паричната система е водещ причинител за понесените щети при ситуацията с „КТБ” АД.
  В условия на тази държавна грешка всяка банка е със съдба на жертва и подсигуряван провал, тъй като банката, колкото по-добре подпомага икономическия растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи възниква и злините са по-болезнени.
  Централната банка не може да спаси от вреди при банкова криза, защото не е с необходимата компетентност.
  Същественото за спасение на банките от актуални злини е какво (неправилно или правилно) управление на паричната система се прилага.
  При запазено неправилно управление на паричната система – злините за банките се уголемяват.
  За устойчив обществен просперитет с просперираща банкова система е необходимо правилно управление на паричната система.

  Нередност?
 • 5
  krasi_99 avatar :-|
  krasi_99
  • + 1

  А защо нищо не виждам за това как бе срината банката и кои са тия които я разграбват в момента

  Нередност?
Нов коментар