Поток от нови хора и роли

"Обновителните" сигнали в кандидат-депутатските листи на старите партии изненадаха най-много

Тази седмица най-силните предизборни вълнения дойдоха не от конфликтни теми като СЕТА, натовските кораби в Черно море или санирането (усвоило пъргаво и втория милиард), а директно от кандидат-депутатските листи. Оправданият интерес към дебютантите в борбата за парламента беше надминат от "обновителните" сигнали, дадени от другите в първия ешелон, много от които повдигат въпроса дали политическата принципност вече не е отживелица.

Голямото разнообразие от чисто нови за политиката и поставени в подобен контекст винтидж лица в състезание с известните фигури в партиите придава силен мажоритарен отенък на вота. Новите имена в листите предизвикаха различни реакции - от ентусиазъм до шок, а общото впечатление роди сравнения с кастинг за "ВИП Брадър". Те обаче носят различни послания от партиите, които ще представляват на изборите, и така би следвало да се четат и самите листи.

"Воля" - като ЕТ "Партия "Марешки"

Добрият резултат, който постигна на президентските избори, даде на собственика на едноименната верига аптеки и търговец на горива самочувствието да твърди, че е новият антисистемен играч, който ще разбие статуквото и от когото ще зависи новото управление. Под мотото за "борба с картелите" наскоро основаната "Воля" на Веселин Марешки има кандидат-депутати навсякъде, а листите са запълнени от негови служители.

Партийният лидер се е облегнал на роднини и подчинени - имената от високия и средния ешелон на фармацевтичния му бизнес са напълно непознати за широката публика. Начело в 23 МИР в София е известната като лелята на Марешки Албена Найденова. Тя беше назначена в Изпълнителната агенция по лекарствата при предишното правителство на ГЕРБ и разпореждаше кой да проверява конкурентите му.

След групата на Христо Ковачки в предишния парламент партията на Марешки, за която социолозите предричат сигурно влизане в новия, се очертава като още по-груба издънка на модела, в който установяването на границата между политиката и бизнеса става все по-трудно.

"ДА България" - нови лица и почтени биографии

След блокираната регистрация в съда партията на Христо Иванов ще участва в коалиция с други две - "Зелените" и ДЕОС, под нейното име. В листите двете формации получиха доста добро представителство с водачески и избираеми места. От "ДА България" Христо Иванов и Антоанета Цонева оглавяват по две листи. На второ място в в 23-ти МИР е културологът и бивш член на Гражданския съвет на РБ Александър Кьосев. Бегъл поглед върху подредбата показва, че и други лица от партията фигурират на различни позиции също в две листи. Това донякъде е обяснимо, като се има предвид, че формацията е нова и все още няма изградени структури.

Въпреки заявката, че няма да е нито лява, нито дясна, а таргетът й са активните хора, несвързани с досегашната политика, водачи се оказаха и знакови за десния спектър лица. Начело в столичния 24-ти МИР, където е най-голяма концентрацията на десния вот, е поставен например "синият" дипломат от кариерата Стефан Тафров. На предишните избори в този район Реформаторският блок спечели там внушителните за него 32 хил. гласа, малко над 20%.

Другото име е на Велизар Шаламанов, който беше служебен министър на отбраната в кабинета на Георги Близнашки и зам.-министър на отбраната в правителството на Иван Костов. Водач на листа е и Пламен Даракчиев - популярна фигура от зората на демокрацията в България.

ГЕРБ - и едно рамо на популизма

ГЕРБ залага на свои кадри от изпълнителната и законодателната власт, както и на значителния си ресурс в местната. Основно водачите на листи са министрите от втория кабинет на Борисов. След загубата на президентските избори Ивайло Московски измести Цецка Цачева от първото място в Плевен. Силно впечатление направи поставянето на бившия вицепремиер и вътрешен министър на външните работи Румяна Бъчварова на неизбираемото седмо място в 25-и МИР. И макар че Борисов увери, че тя "винаги е била до него", но "за съжаление не може всички да са на първите места", това решение може да има и друг прочит - продължаващата тенденция в ГЕРБ бавно и постепенно да отстраняват по-реформаторски настроените си хора. Във второто правителство техен представител беше единствено Бъчварова - с опитите й за електронно правителство. За МВР тя беше тотално блокирана от Цветанов, а чрез листите вече е и изолирана.

За сметка на това ново лице на ГЕРБ на избираемото второ място в столичния 24-ти МИР е бившият активист на ранното СДС и бивш конституционен съдия с агентурно минало в ДС Георги Марков. Силни реакции предизвика попадането в столична листа и на изявяващия се като "политолог" Антон Тодоров. Той е известен и с това, че през 2013 г. издаде книгата "Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите", но от около година е лектор на семинари на ГЕРБ.

Вероятно е Борисов да разчита на тях в парламента да говорят публично това, което той не би искал. Марков например се изявява като защитник на модела "Виктор Орбан", който Борисов трябва да олицетвори в България, и се опитва да лансира тезата, че формата на управление в България трябва да се промени от парламентарна в президентска.

БСП - ляв мигач за обратен завой

Крилатата фраза, че БСП дава мигач наляво, а завива надясно, може да се окаже валидна и за новата комбинация в левицата. При всички случаи в следващия парламент обаче тя ще има по-радикални говорители срещу НАТО, либералната западна демокрация и санкциите срещу Русия - в лицето на влезлите в играта трима водачи на листи - журналистите Тома Томов и Елена Йончева и социолога проф. Иво Христов.

Актрисата Нона Йотова също е ново лице на избираема позиция в София. Нещо обаче не се получи с ген. Димитър Шивиков, който трябваше да е на едно от челните места в Пловдив-област, обявено лично от Корнелия Нинова, докато той седеше от дясната й страна на пресконференция. Два дни по-късно вече не беше.

Обясненията, които се променяха през дните оттогава се движеха между "срещу него има вясащи дела" (от повече от година бел. ред.) до "създава напрежение в местната организация". Генералът беше кандидат за кмет на Карлово през 2015 г., но загуби балотажа от претендента от СДС Емил Кабаиванов. Номинацията на БСП Пламен Славов остана трети.

Ако обаче "Позитано 20" се съобразяваше с партийните настроения по места, то трябваше да пренареди много повече листи от тези във Видин и Варна, което направи на последния пленум миналия уикенд. На същото заседание на Националия съвет част от недоволството от изпадането на знакови фигури от листите се компенсира с промени във високите нива на партийното ръководство - като избирането на Атанас Зафиров в Изпълнителното бюро. Пленумът обаче не можа да преглътне и Борислав Гуцанов, който имаше малшанса да остане на три гласа от включването му в тясното ръководство. За оцелелите на по-задни позиции в листите остава надеждата с преференциите.

Патриотите -по-русофили

Новината при патриотите е, че все още са обединени въпреки острите характери и различията на водачите им Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов и опитите да бъдат скарани, включително с фалшиви новини. До последния срок за регистрацията на листите им имаше сблъсъци - с гръм и трясък през медиите ги напусна един от най-активните депутати на "Патриотичния фронт" в досегашния парламент Димитър Байрактаров, а после си тръгна и Валентин Николов, който в 41-то НС се възпротиви срещу подписаните предварително запис на заповеди, които задължаваха част от депутатите на "Атака" с по 150 000 евро.

За сметка на това в листите влизат лица, които досега са нямали нищо общо с нито една от трите формации. Най-голямата изненада е третото място в 24-ти МИР в София на председателя на "Русофили" Николай Малинов. Той беше депутат от БСП и издател на в. "Дума", но през юни 2015 г. напусна, разочарован от тогавашния лидер Михаил Миков. Поставянето му на избираемо място в листата е знак към русофилския електорат, който националистите ще делят с БСП. Другата изненада е водаческата позиция в Ловеч на бившия парламентарен секретар на правителството на Борисов Петър Николов, който преди това беше в ръководството на ДБГ на Меглена Кунева - ДБГ, а още по-преди в ДСБ.

ДПС - втвърдяване и залагане на ромския вот

Изпадане на ключови фигури от листите на ДПС от умереното крило, засилване на позициите на бизнес лобито около неуспелия кандидат за председател на ДАНС Делян Пеевски, както и възвръщането на хора от тясното обкръжение на Ахмед Доган - тези изводи се налагат от листите на движението за тези избори. Изненадващо дори за част от активистите му е отпадането на дългогодишните депутати Тунчер Кържалиеву, Алиосман Имамов и Рушен Риза. Общото между тях е, че са в ръководството на ДПС, но не са свързани с бизнес крилото около Пеевски.

Ново попълнение в листите е пресаташето на партията Велислава Кръстева, която е водач в Плевен. Две листи оглавява и близката до Доган Петя Раева, която не се ползваше с подкрепа от предишния председател Лютви Местан.

На водещи позиции в регионите, които не са смесени, са поставени фигури, известни с влиянието си върху ромското население, на което партията очевидно ще разчита при този вот. Такъв е случаят и с първото място в Монтана на Димитър Аврамов - бивш депутат от ГЕРБ, който беше арестуван през 2012 г. по обвинение, че е поискал пари и земя от местен бизнесмен срещу услуга. Втори в Ловеч е бившият кмет на Тетевен Милен Ганев, арестуван през 2014 г.по обвинение в злоупотреба с 1 млн. лв. общински средства.

Запазена марка на ДПС е и посланието, което отправя с включването в софийска листа на бившите депутати от Патриотичния фронт и "Атака" Слави Бинев и Камен Петков.

Режисьорска изненада от ДОСТ

Втвърдяването на ДПС може да се обясни с пряката конкуренция за гласовете на българските мюсюлмани от коалицията между ДОСТ на Лютви Местан и НПСД на Корман Исмаилов, който напусна Реформаторския блок. Очакванията са да вземат около 90 000 гласа заедно с тези от Турция. Те не им гарантират влизане в парламента, но подяждат резултата за партията на Доган. Обединението също заложи на нетрадиционни водачи в София.

В 25 МИР мястото зае кинорежисьорът Евгени Михайлов, следван от бившия съветник по сигурността в правителството на Филип Димитров Георги Боздуганов. И двамата са известни фигури от зората на СДС, а през последните години Михайлов се считаше за близък до ГЕРБ.

Реформаторски блок - всичко може

Напускането на ДСБ и НПСД от общо петте партии в първоначалния формат на РБ заплаши с чувствително намаление в резултата на останалите в обединението СДС, ДБГ и БЗНС. Пробойната трябва да запуши малката партия Български демократичен форум, която не донесе успех през 2013 г. на бившия лидер на ДСБ Иван Костов, и "Глас народен" на вокалиста на "Хиподил" Светослав Витков, която на последните парламентарни избори взе малко над един процент. В София двамата й общински съветници - Витков и Венцислав Мицов, са в обща група със "Зелените" и "Движение 21" на Татяна Дончева. Сега Витков оглавява листата на обединението в 25-и МИР в столицата, където ще се борят голяма част от партийните лидери, а Мицов е втори в 24-ти МИР.

През 2013 г. фронтменът на "Хиподил" коментира идеята партията му да се включи в състава на Реформаторския блок с думите: "Не бих желал да участвам нито в Реформаторски блок, нито в сборни политически формации с колективна отговорност и с основна цел – влизане в Парламента, на всяка цена... Няма разлика дали ще гласуваш за БСП, Герб, ДПС, Атака или Реформаторски блок. Те отдавна си бъркат по джобовете".

Политическата всеядност на т. нар. остатъчен РБ включи и Народния съюз на Румен Йончев, който в последния парламент беше част от разпадналата се по-късно парламентарна група на Николай Бареков. Самият Йончев, който преди беше депутат от БСП, не присъства в листите, а бившият зам.-председател на парламента Явор Хайтов ще води реформаторите във Враца.

В Софийска област на по-задни позиции е съпартиецът му Светлин Танчев, който беше зам.-председател на ББЦ на Бареков, а преди това и депутат от ГЕРБ, нашумял като такъв с ролята си в скандала с обнарлодваната в Държавен вестник поправка, облекчаваща рекламата на наркотични вещества, без да е гласувана в пленарната зала.

"Нова република" - запазване на дясната марка

Новият политически прокт е по същество опит за надграждане на ДСБ, защото към оглавяваната от Радан Кънев дясна партия се присъединиха ключови фигури от бившия Граждански съвет на Реформаторския блок като Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Петър Славов и Иван Иванов. Регистрацията на "Нова република" като коалиция включи и пловдивската регионална формация на Дани Каназирева, както и неособено известната партия "Българска демократична общност" на бившия депутат от СДС Господин Тонев. Това представителство е запазено и в листите.

Водач в Пловдив и областта е Каназирева. Нейният "Съюз за Пловдив" успя на вкара шестима общински съветници на местните избори, а самата тя остана трета в кметската надпревара. В началото на ГЕРБ Каназирева беше общински съветник от партията в Пловдив, но по-късно беше изключена заради противопоставянето си на идеята за увеличаване на държавния дял в Окръжната болница.

Петър Славов е начело в Стара Загора, а Иван Иванов - във Велико Търново. Евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов води в Монтана.

Към "Нова република" се присъедини и Методи Андреев, бивши депутат от ОДС и бивш председател на комисията по досиетата, а в последния парламент - от гражданската квота на ГЕРБ. Пред медиите той обясни решението си с думите: "В ГЕРБ има много свестни хора. Проблемът е, че моята представа за дясна партия не можа да съвпадне с тяхната."

АБВ и Д21 - радикални идеи от консервативна листа

След като Георги Първанов напусна лидерския пост в АБВ за да даде път на младите, на първите места в листите на коалицията с "Движение 21" на Татяна Дончева са познатите физиономии. По две от тях водят бившият министър на вътрешните работи Румен Петков, ген. Михо Михов и Дончева.

От общо 31 избирателни района, представителите на АБВ са на първите места в 24. Новият съюз очевидно не разчита на нови лица а на послания, които са по-леви от тези на БСП, а за съдебната реформа - и по-радикални от тези на десните, с идеите главният прокурор да се избира от прламента или да се назначава от президента с по-кратък мандат.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  glog avatar :-|
  glog

  Невероятно!!! Цели трима автори на една статия, които като че ли са пълни лаици в политиката, задавайки въпроса: ..... дали политическата принципност вече не е отживелица. Та, драги автори, къде и кога, особено през последните 28 години, в България се е появило нещо политическо, което поне мъничко да прилича или поне да намирисва на принципност? Губела се границата между бизнес и полиника? А тя няма как да се загуби, защото изобщо не е съществувала. И всъщност точно политиците са едни от най-ловките търговци, защото изгодно продават своята власт и интересите на тези, които са ги избрали.

  Неочаквани нови фигури и реновиране на стари? Бивши архонти националисти, които стават кандидати на партия, чийто членски състав е основно от български турци? Ами разбира се! Времето е такова. В Европа се редуват пулсиращ вятър и политическа мъгла, така че нищо не може да се разбере, а над САЩ се е развихрил истински тайфун. Всичко е толкова объркано, че политическите метеоролози са едновременно и в цайтнот, и под заплахата ШАХ + ШЕХ. Та затова всеки в тази патакламя прави за каквото се сети, като разчита, че ще улучи случайно вярната посока и че не само ще оцелее, но и че ще удари джакпота.

  Нещата са толкова объркани, че дори и авторите са се объркали. И затова започват да ни разкриват предизборната политическа панорама като започват не от главните артисти, а от миманса. От Да, България, чийто лидери трябва да се тревожат не за това, дали ще са първи, не за това, дали ще станат част от някаква управляваща коалиция, а само за това, дали ще прескочат четирипроцентовата бариера.

 • 2
  marijka avatar :-|
  marijka

  Капитал, малко сте разменили местата на 24 и 25 МИР в инфографиката, освен ако ул. "Иван Вазов" 20 вече не е в някой от районите Банкя, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови Искър и Овча купел

 • 4
  peni1948 avatar :-|
  Peni Radulov

  Никой не коментира,че в бсп новите лица са "вундеркингите"на старите кадри на цк на бкп.Българската комунистическа аристикрация не е напуснала според Корнелия Нинова управлението на бсп,а е дала път на своите наследници да цуцат от държавната копаня.Така че пременил се е Илия,но погледнал се пак в тия!?Кого лъже другарката лъжа,че има промяна?!

 • 5
  2.5 avatar :-|
  2.5

  Веднага бие на очи, че главната мишена е партията на Марешки!
  Това не е първият подобен случай. С разликата, че Ковачки не "хвана бика за рогата"!

 • 9
  ajtos_farma avatar :-|
  ajtos_farma

  "Воля" - като ЕТ "Партия "Марешки" и семейна фирма на Гергана Стефанова:
  Гергана Стефанова - Водач на листите на партия "Воля" в Бургас и Сливен;
  Иван Стефанов - съпруг на Гергана Стефанова - Втори в листите на партия "Воля" в Благоевград и Кърджали;
  Калинка Славова -майка на Гергана Стефанова Втора в листата на партия "Воля" във Враца;
  Желязко Славов - баща на Гергана Стефанова Водач на листите на партия "Воля" в Ямбол и Хасково;
  Деяна Славова Велева -сестра на Гергана Стефанова - Втора листата на партия "Воля" в Добрич и Четвърта в Плевен;
  Деян Велев -съпруг на Деяна Велева и зет на Гергана Стефанова - Втори в 25 МИР-София и четвърти в Стара Загора.

 • 10
  buran avatar :-|
  buran

  въртите, сучете и пак едно рамо на вашата фирмената партийка - Да, България


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход