Рисковете с машините за гласуване

ЦИК все пак може да се опита да организира машинно гласуване, но малкото време за проверка на машините носи рискове изборите да бъдат компрометирани

Членът на ЦИК Александър Андреев (вдясно) и управителят на "Лирекс БГ" Манол Илиев при публичното отваряне на офертата в ЦИК
Членът на ЦИК Александър Андреев (вдясно) и управителят на "Лирекс БГ" Манол Илиев при публичното отваряне на офертата в ЦИК    ©  Цветелина Белутова
Членът на ЦИК Александър Андреев (вдясно) и управителят на "Лирекс БГ" Манол Илиев при публичното отваряне на офертата в ЦИК
Членът на ЦИК Александър Андреев (вдясно) и управителят на "Лирекс БГ" Манол Илиев при публичното отваряне на офертата в ЦИК    ©  Цветелина Белутова

Месец преди парламентарните избори на 26 март все още няма яснота дали ще бъде осигурена възможност за машинно гласуване или не. До последния момент в ЦИК нямаше оферти по обявената обществена поръчка за осигуряване на 12 500 машини за гласуване за всички изборни секции в страната и чужбина и софтуера за тях на обща цена между 12 и 15 млн. лева. В ЦИК дори е било обсъждано евентуално удължаване на срока за приемане на оферти. Непосредствено преди изтичане на крайния срок - 16.30 ч. в сряда, 22 февруари, бе депозирана една оферта - от "Лирекс БГ" ООД. Отварянето на офертата бе извършено публично в 17.30 часа.

Пред журналисти управителят на фирмата Манол Илиев отказа да отговори на въпроса дали фирмата сама ще произведе машините, или ще ги внесе. Въпреки това той изясни някои детайли от техническото изпълнение. "Подобно количество може да бъде произведено в рамките на една седмица, не повече. На пет работни дни", обясни той. Едно обаче е сигурно - фирмата вече имала разработен такъв софтуер, който ще бъде внедрен в машините. "Необходимият за това софтуер и специалистите ние ги имаме, разработвали сме го отдавна. Буквално за един ден той беше изровен от архива и беше проверен в съответствие с изискванията на днешните процедури и изисквания към софтуера за гласуване и съответната машина", посочи той. "Това стана буквално за часове, така че от тая гледна точка сме напълно готови". И разказа как е решил да се включи в процедурата: "В деня когато ние чухме, че е излязло съдебното решение, касаещо този въпрос, в същия ден ние получихме в офиса си пратка с една такава машина. Тя беше предназначена за съвсем друг проект за доставка на машини на гласуване в друга страна - не ме питайте коя - но става дума за избори, които ще се проведат наесен и ние работим от 5-6 месеца в съответната страна. Процедурата върви към края си - шансовете да спечелим този търг не са малки."

(За предишни обществени поръчки на "Лирекс" - виж инфографиката)

Опасенията

Краткият срок и време за проверка на софтуера и сигурността обаче увеличават още повече съмненията в това как евентуално ще бъде организирано машинното гласуване. Това, в съчетание с оспорвания характер на изборите и факта, че под 4-процентовата бариера могат да останат много партии, превръща бъдещото оспорване на резултатите в почти сигурно.

Фактът, че има подадена оферта обаче, все още не е гаранция, че машинното гласуване ще може да се организира за предстоящите избори. Тепърва ще се оценява дали офертата отговаря на условията и евентуално - подписване на договор. Парадоксално, но скучна материя като машинния вот вкара силен елемент на съспенс в изборната кампания благодарение на ЦИК, няколко активни бивши депутати, които отнесоха въпроса до съда и множество кибици отстрани, които захраниха публичното пространство с апокалиптични прогнози за провал на изборите, ако не бъде осигурена на всеки избирател в България възможност да пусне вота си през машина.

Няма спор, че провалът на машинното гласуване би било нарушение на закона. Това обаче не е основание да се касират изборите и твърденията в обратна посока са до голяма степен спекулативни. Да, при толкова политически формации и кандидати, участващи в изборния процес, все ще се намерят ентусиасти да поискат касиране. Но това не означава, че една такава жалба би била основателна, а дори и че изобщо ще стигне до КС (доколкото партиите и кандидатите не могат директно да сезират КС, а само чрез оправомощените за това органи).

Разбира се, никой сериозен юрист не би се ангажирал да прогнозира резултатите от едно дело пред КС, но неофициално всички конституционалисти, с които "Капитал" разговаря, изразяват силен скептизицъм за възможността да бъдат касирани изборите заради липсващи машини за гласуване. И то не защото КС би се уплашил да приеме такова радикално решение, а заради ясни тези в конституционната теория и практика.

Обявяването на незаконност на изборите е най-тежката възможна последица, причинена от множество пороци в изборния процес, пише КС в Решение №5 от 2013 г., когато беше сезиран с искане от 96 депутати от ГЕРБ с искане да обяви изборите от 12 май 2013 г. за изцяло незаконни. В искането се сочеха поредица от нарушения, станали публично известни – като се започне от постановката "Костинброд" (която безспорно повлия на нагласите и поведението на част от избирателите), купуване на гласове, нарушения при гласуването в чужбина, основно в Турция, целенасочено използване на манипулирани социологически данни в полза на една или друга политическа сила и др. КС обаче отхвърли искането за касиране с мотива, че това е допустимо само при две предпоставки едновременно – съществени нарушения на изборния процес, които засягат конституционните параметри на правото на хората да гласуват, и които са от такова естество, че правят невъзможно да се установи действителната воля на избирателите.

"Незаконността на изборите може да бъде обусловена само от нарушения с особено съществен характер, когато Конституционният съд констатира, че изборният процес е протекъл в нарушение на основополагащите демократични конституционни принципи, относими към избирателното право (общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване – чл. 10 от конституцията), които са в такава степен тежки и повсеместни, че опорочават изцяло изборния процес и общия резултат от изборите... Такова разбиране намира опора и в Кодекса на добрите практики по изборни въпроси на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) към Съвета на Европа... Според Конституционния съд до подобен резултат би се стигнало например когато не са разкрити избирателни секции, когато достъпът на избирателите до секциите е бил ограничаван, когато не са били взети мерки за запазване на тайната на вота, когато бъде извършена подмяна на бюлетини или на избирателните списъци в деня на изборите, ограничаващо избирателите в правото им да гласуват, когато е упражнена тежка форма на принуда, която да застави избирателите да не гласуват или да гласуват против волята им", пише в мотивите на КС по това решение.

Няма конституционен проблем

Липсата на машинно гласуване не опорочава вота на избирателите, защото тази опция е предоставена наравно с традиционното гласуване с бюлетина – това коментира за "Капитал" бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право. "Самото гласуване е една технология за изразяване на политическата воля на избирателите, с която те определят кой да бъде избран. Няма никакво значение дали гласът ще бъде подаден с бюлетина или в електронен формат, важното е да бъде отчетена волята на избирателя, т.е. че избирателният корпус се е произнесъл и определил своите представители. Липсата на опция за машинно гласуване на никого не е попречила да упражни основното си право на глас. Така че в случая, макар да е нарушена буквата на закона, крайният резултат не е незаконосъобразен. При определяне на незаконосъобразност – било на избора на отделен народен представител, било на цялото Народно събрание, основополагащ е принципът на т.нар. мандатна релевантност. Той означава, че ако в резултат на нарушението на закона изборният резултат би бил друг, различен от този, който би се получил при нормално стечение на обстоятелствата, то тогава изборът би бил незаконосъобразен. Но ако нарушението не влече след себе си промяна в изборния резултат, то тогава това очевидно нарушение не влече след себе си незаконосъобразност на изборите."

Същите аргументи споделя и друг бивш конституционен съдия и бивш зам.-председател на ВКС - Благовест Пунев: "Важно е да се проведе както трябва традиционното гласуване и дали процедурата на изборите ще бъде честно изпълнена. Останалото е технология."

Дори и настоящият председател на КС Борис Велчев в сряда заяви пред "Нова тв": "Създават се предпоставки, ако не се осигурят машини за изборите, резултатите да бъдат оспорени, но предварителни индулгенции няма да правим. Ако се случи така, ще го обсъдим, но няма да се произнасям предварително". Който както иска да го тълкува, но все пак с деликатен намек, че тезата за касиране е несъстоятелна.