Без машинно гласуване на изборите (обновена)

До влизането в сила на текста от Изборния кодекс машинното гласуване се осъществяваше като пилотен проект в 500 секции

Без машинно гласуване на изборите (обновена)

ЦИК прекрати обществената поръчка след като отстрани единствената фирма, подала оферта

14332 прочитания

До влизането в сила на текста от Изборния кодекс машинното гласуване се осъществяваше като пилотен проект в 500 секции

© Юлия Лазарова


Според ЦИК и юристи неизпълнението на закона не е основание за касирането на изборите.

На предстоящите парламентарни избори на 26 март няма да има машинно гласуване в нито една избирателна секция в страната и в чужбина. Това стана ясно в събота вечер, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение да отстрани единствения участник в обявената обществена поръчка – "Лирекс БГ", и да прекрати процедурата.

Поръчка бе обявена на 14 февруари с предмет осигуряване или наемане на 12 500 машини за гласуване, снабдени и с необходимия софтуер. До крайния срок се яви само една фирма, но нейната оферта се оказва неприемлива. "Лирекс" разполага с много добър софтуер, но тя не е в състояние да даде гаранции, че може да достави машините от чужбина в приемлив срок, за да не се поставя под съмнение успешното изпълнение на процедурата, е констатирала комисията от членове на ЦИК по оценка на офертата. Фирмата предлага новопроизведени в чужбина машини, които могат да бъдат доставени в срок до 20 март, като софтуерът да бъде инсталиран още при тяхното производство. Според ЦИК доставката трябва да стане поне до 10 март.

Поръчката беше спешно обявена, след като Върховният административен съд (ВАС) постанови да бъдат осигурени машини за гласуване във всички избирателни секции, като отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 27 януари, според което това може стане само в 500. Делото бе образувано по жалба на четирима бивши депутати от РБ, сега лидери на "Нова република" - Трайчо Трайков, Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров. Те се позовават на приетия в Изборния кодекс текст, въвеждащ опцията за всички секции в страната. Според тях законът ясно казва, че при всички избори след президентските през 2016 г. и двата начина на гласуване стават равностойни и избирателят във всяка секция трябва да има избор да гласува или машинно, или с хартиена бюлетина. ВАС потвърди това.

Неосигуряването на възможност за машинно гласуване не представлява основание за касиране на изборите, смятат в ЦИК. Същото заявиха и конституционалисти, според които същественото е всеки избирател да има възможност да упражни правото си на глас, без значение дали това ще стане с хартиена бюлетина или с машина.

Липсата на възможност за машинно гласуване на предстоящите избори не е сериозен повод за обжалване на изборите за разлика от други аргументи, които могат да се ползват за това, посочи Цветозар Томов, говорител на ЦИК, в предаването "Неделя 150" на БНР. С уточнението, че изказва лично мнение, той даде други примери за причини за жалби срещу изборите. Такива според него са неизчистените 27 години избирателни списъци, което създава по-големи възможности за манипулация на вота. Друго подобно основание е фактът, че българите в чужбина не могат да гласуват преференциално, което означава, че нямат равни права с българите в страната, въпреки че това право е гарантирано от конституцията.

В отговор на реплика на националния омбудсман Мая Манолова по-рано в предаването, че ЦИК е можела да раздели поръчката на лотове и така да се осигурят машини, като се използва потенциалът на отделни фирми, Томов обясни, че това е щяло да доведе до други проблеми. Ако дейностите са в отделни лотове, ще изникне въпросът със синхронизацията и ако тя не е добра, това би било по-сериозен повод за оспорване на резултатите от изборите, смята той.

Мая Манолова коментира, че този казус е лош пример на институциите пред хората и от него излиза, че ако някой е без работа, може да претендира, че това е причина да не си плати данъците. Според нея ЦИК е трябвало навреме да предупреди парламента, че не може да достави машините, и законът да бъде променен или да направи всичко възможно да осигури оборудването.

"Машинното гласуване не е каприз на законодателя, а средство и начин да се преборим с фалшифицирането на протоколи и открадването на гласове", посочи тя.

Според ЦИК и юристи неизпълнението на закона не е основание за касирането на изборите.

На предстоящите парламентарни избори на 26 март няма да има машинно гласуване в нито една избирателна секция в страната и в чужбина. Това стана ясно в събота вечер, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение да отстрани единствения участник в обявената обществена поръчка – "Лирекс БГ", и да прекрати процедурата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  xali avatar :-|
  ''zms15783''

  Жалко "нация техническа", жалко.

 • 2
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  В закона е казано че трябва да се гласува с машини!!! Няма нужда да си конституционалист за да разбереш, че ако закона ме е изпълнен, то изборите трябва да бъдат оспорени, т.е. касирани!!! Ако проблема наистина (очевидно не е това причината а за пореден път се опитват да ни правят на глупаци..) бе в тези 15 дни между доставката на машините и гласуването, просто да бяха изтеглили изборите 1-2 седмици по късно!!! Сега ще се изхарчат двойни пари и за пореден път ще станем за смях тъйкато тези избори ще са невалидни и ще има нови!!! Иначе всеки би следвало да може да не спазва който и да е закон без да му се търси отговорност след това!!!

 • Martin Tonev

  А тея в ЦИК и в парламента дето се услушват 2 години ще бъдат ли наказани за бездействието си и не прилагането на закона? Това е просто есенцията на управленското бездарие в БГ- пишеш сам закон, който после не искаш да спазиш.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход