Съдът обезсмисли задължителното гласуване

Бюлетините "Не подкрепям никого" няма да влияят на резултатите от изборите

   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов

Конституционният съд (КС) единодушно отмени санкциите за задължителното гласуване. От заседание е отсъствал Анастас Анастасов, затова и решението е прието с 11 гласа. Съдът беше сезиран с искане за отмяна на задължителното гласуване от омбудсмана Мая Манолова. С решението на КС отпада целият член от Изборния кодекс, приет през пролетта на 2016 г. Той предвижда, че който не е гласувал без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличава от списъка за следващите избори. Според юристи това всъщност ограничава правата на гражданите. Конституционните съдии ще огласят мотивите за решението си на 28 февруари.

Формално задължителното гласуване, което е регламентирано в чл. 3 от Изборния кодекс, остава, но няма да има никакви последици от неизпълнението му. Впоследствие от КС пуснаха съобщение, в което обясняват, че санкцията за неупражняване на избирателно право противоречи на преамбюла на основния закон, както и на осем члена от него.

При приемането им народните представители от ГЕРБ изразиха увереност, че текстовете ще бъдат отменени от Конституционния съд. Тогава те обявиха, че са гласували за поправката заради Патриотичния фронт.

Президентските избори през ноември бяха първите, за които гласуването беше задължително. До промените се стигна след предложение на Патриотичния фронт. Предишният президент Росен Плевнелиев твърдеше, че въпросът трябва да бъде включен в референдум и по него да се произнесат гражданите.

Този въпрос беше един от трите, включени в инициирания от екипа на "Шоуто на Слави" по bTV референдум. Резултатите показаха подкрепа и за задължителното гласуване заедно с по-ниската субсидия за партиите и мажоритарния избор на народни представители. В допитването участваха 3 488 558 души, но над 10 хил. не стигнаха, за станат задължителни.

Протестният вот "Не подкрепям никого" няма да повлияе на резултатите от предсрочните парламентарни избори на 26 март, но ще се отрази на следващи национални референдуми, които евентуално ще бъдат инициирани и проведени у нас. Причината - при последните поправки на Изборния кодекс по настояване на Реформаторския блок бе прието, че гласовете "Не подкрепям никого" ще се броят само за активността на вота за народни представители, но не и при определяне на резултатите от него. Мотивът - да не се вдига изкуствено 4-процентовата бариера за влизане на партии и коалиции в Народното събрание, което би било в ущърб на малките политически формации.

Така "Не подкрепям никого" и невалидните бюлетини на 26 март ще се броят само за определяне на избирателната активност. От нея обаче зависи дали решенията на следващи проведени референдуми ще бъдат с препоръчителен или със задължителен характер.

По закон, за да са длъжни българските власти да се съобразят с решението от национално допитване, в него трябва да са участвали най-малко толкова хора, колкото гласувалите на последните парламентарни избори, като поне половината от тях са отговорили "да". Досега прагът бе 3 500 585 гласа, колкото участвалите на вота за народни представители през 2014 г. След предстоящите парламентарни избори ще има нов изискуем брой за участвали в националните допитвания - колкото е броят на гласувалите на 26 март. Това число ще важи до изборите за 45-и парламент.