Туристическото министерство очаква ръст на почиващите през лятото

Предстои още няколко плажа да бъдат отдадени под наем

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Дни преди началото на големите международни туристически изложения в Берлин, Москва и Киев в туристическото министерство са оптимисти за предстоящия летен сезон. По време на провелия се в понеделник национален съвет по туризма в Бургас от ведомството съобщиха, че има ръст в ранните записвания на всички основни пазари и "това дава надежди за още по-успешно лято 2017, което може да надхвърли рекордните резултати от миналия сезон". В следващите месеци освен участия на туристически изложения във ведомството предстои да бъдат довършени и процедури за отдаване на плажове на концесия и под наем и обявяването на нови, стана ясно още по време на заседанието.

В очакване на повече туристи

По време на заседанието министърът на туризма Стела Балтова е обявила, че данните от големите туроператори и морските летища в Бургас и Варна показват по-засилен интерес от чужди туристи към България, става ясно от прессъобщение на ведомството. Данните от ранните записвания при големите германски туроператори сочат ръст от между 22 и 45%, а от Русия те са 10%. От предоставената информация става ясно, че планираните полети на двете летища в Бургас и Варна също са повече от миналата година. Така например от Германия увеличението е 6%, Швеция - 15%, Чехия - 31%, Словакия - 21%, Полша и Финландия - 9%. Ръст над 40% има още във Франция и Холандия, които обаче не са сред най-големите пазари за морския туризъм.

Така според министъра "са налице всички предпоставки за много успешен летен сезон" и дори има надежди да се подобрят рекордните резултати от миналата година. Тогава морският туризъм регистрира най-голямото увеличение на почиващи в България за последните 10 години, а 2016 г. беше първата, в която броят на чужденците, дошли в България, за първи път надхвърли 8 млн. души. Данните за първите 10 месеца на миналата година показаха и ръст в приходите от близо 15% - до 5.5 млрд. лв.

Още стопани на плажове

По време на заседанието в Бургас стана ясно и че към момента 49 плажа имат договори за концесии. До края на месеца трябва да бъдат подписани нови за ивиците "Свети Влас-нов плаж", "Обзор-юг", "Дюни-юг" и къмпинг "Оазис", които бяха открити през декември от тогавашния кабинет "Борисов" и вече има избрани компании в конкурса. Към този пакет от концесии има и две "висящи" процедури - за плажовете "Поморие-централен" и "Бургас-север", които се обжалват съответно в Комисията за защита на конкуренцията и в съда и не е ясно дали е възможно да бъдат приключени преди старта на активния сезон. Има и 63 сключени договори за наем на плажове, като предстои подписването и на още няколко - "Несебър-Стар град", къмпинг "Веселие", "Царево-Василико", устието на р. Велека, е станало ясно по време на съвета.

По информация на агенция "Фокус" министър Балтова е съобщила и че предстои провеждането на процедури за наем на още няколко плажа по Черноморието - "Варна-централен", "Свети Влас-до болницата", къмпинг "Юг", "Кранево-централен", "Росенец-север". Наново ще бъдат открити и нови конкурси за плажовете "Попски плаж-север", "Несебър-изток" и "Офицерски-запад".