"Гранд каньон" е одобрен напук на кмета на "Младост"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Гранд каньон" е одобрен напук на кмета на "Младост"

Garanti Koza

"Гранд каньон" е одобрен напук на кмета на "Младост"

Десислава Иванчева иска да уволни районния архитект заради подписано разрешително за строеж на големия проект на Garanti Koza

Мила Чернева, Деница Симеонова
40348 прочитания

Garanti Koza

© Garanti Koza


Ситуацията в столичния район "Младост" продължава да е хаотична и несигурна за инвеститорите.

На пресконференция кметът на района Десислава Иванчева обясни, че главният архитект Весела Тасева ще бъде освободена. Причината е, че Тасева е подписала разрешително за строеж на проекта на турската компания Garanti Koza - "Гранд каньон". Проектът на мястото на някогашната "Деница" е най-големият, който чака одобрение в "Младост". А критиките са, че ще е много по-висок от останалите сгради в квартала - едната кула ще е 30 етажа с височина 113 метра, и ще задръсти ключова зона.

Иванчева обвини главния архитект на столицата Здравко Здравков, че е оказал натиск върху Тасева за разрешителното на проекта на Garanti Koza. Здравков отхвърли обвиненията.

Разрешителното за строеж влиза в сила в 14-дневен срок. В това време ДНСК ще направи повторна проверка и би могла да го отмени. Решението може да бъде обжалвано в този срок с жалби от заинтересовани лица, тоест граждани от района.

"Горещ картоф"

По думите на Иванчева пред журналисти всичко започнало миналия четвъртък, когато в районната администрация на "Младост" пристигнали папките с документацията по проекта "Гранд каньон". По информация на "Капитал" цялата документация от 167 папки е била изпратена в средата на януари.

Според районния кмет главният архитект на района Весела Тасева е подписала разрешителното за строеж въпреки нежеланието на Иванчева. Всъщност по казуса "Гранд каньон" се изисква решение на Столичния общински съвет, за да бъде прехвърлен толкова голям проект на районна администрация, но "Младост" го приела без възражение. Веднъж приета обаче, отговорността попада в ръцете на района, ръководен от Иванчева.

Самата тя твърди, че проектът "Гранд каньон" се прехвърля като "горещ картоф" между главния архитект на столицата Здравко Здравков и районната администрация. Още през януари кметът на Столична община Йорданка Фандъкова делегира правото за издаване на разрешителното на районната администрация. Това беше ход, който позволи на Столичната община да предаде отговорността на Иванчева. Защо тя е приела тази отговорност остава неясно.

Ако не беше поискано обаче становището на района по проекта, вероятно отново щеше да възникне конфликт. Новият кмет на "Младост" бе едно от основните лица на протестите в квартала и бе избрана с платформа против застрояването му. Затова и твърди, че е влязла в противоречие с районния архитект Весела Тасева при издаването на разрешителното. "Лице, което работи и се подава под натиск и не се съобразява с идеята и каузата на живеещите в "Младост", е освободено. Очакваме, че ще се потвърди и ще напусне", обясни Иванчева пред журналисти. Не стана ясно дали самият кмет мисли, че има законови основания проектът да не бъде пуснат и какви са те. Единственият цитиран проблем от нея е, че "ще попаднем в тапа".

"При Garanti Koza проблемът е, че ще попаднем в една тапа. Софийската община трябва да се самосезира как всички тези инвеститори и всички ние да не попадаме в тапи и да не се изнервяме."

Десислава Иванчева

кмет на "Младост"

Към 16:00 следобед обаче се оказа, че Тасева не е получавала заповед за уволнение, потвърди зам.-кметът на района Иван Лапатов пред "Дневник". Така явно Тасева е в процес на уволнение.

Отговорът на Здравков

Главният архитект отхвърли обвиненията, че е оказал натиск. "Нещо важно - не съм пратил проектите неразгледани. Проектите бяха разгледани на експертен съвет в НАГ. Повече от 60 експерти разглеждаха проектната документация и дадоха становище, забележки и препоръки към проекта. С тези забележки проектът беше изпратен към районната администрация, но той се върна към нас единствено съгласуван от главната архитекта", каза Здравков. Той обясни, че Иванчева не е представяла становището си дълго време.

"Моята концепция беше, че винаги трябва да чувам мнението на районните кметове за знакови проекти на техните територии", обясни главният архитект.

В отговор на въпрос как биха реагирали жителите на "Младост", ако Здравков бе издал разрешителното, без да вземе предвид мнението на района, Ивета Вутова, член на районната администрация и на инициативния комитет "За зелен "Младост", обясни, че "реакцията на гражданите няма да бъде позитивна и ние сме свидетели на това. Това, че имаме подписка на 700 човека, които подкрепят този проект, това не е представителна извадка на жителите на "Младост". Хората са настроени негативно, и то не защото проектът е лош, а защото мястото му не е там", каза Вутова.

Новият град "Младост"

Ситуацията със строежите в квартала остава неясна, тъй като местната администрация продължава да не решава казусите бързо. Иванчева получи правото да спира строежи от 4-а до 6-а категория от Фандъкова и се възползва от възможността два пъти. Тя спря строежа до блок 70 със заповед на 28 януари, като мотив беше, че продължава проверката на разрешителното за строеж, извършвана от Районната дирекция "Национален строителен контрол" (РДНСК).

Тази процедура обаче е приключила преди издаването на заповедта за спирането на строежа, като РДНСК дори се е произнесла по казуса, обясни ръководителят на дирекция "Общински строителен контрол" Влади Калинов. "По тази причина заповедта е нищожна", заяви той, като допълни, че проверката на РДНСК е установила, че разрешителното за строеж е напълно валидно. Здравков пък посочи, че в нея има и други неточности и правописни грешки.

Заповедите за спиране на строеж на Иванчева бяха обжалвани, а комисията по градоустройство и архитектура в Столичната община й препоръча да ги преразгледа. Ивета Вутова обясни, че районната администрация е излязла със становище пред Административен съд – София, и имало решения и по двата случая, в които се казвало, че жалбите са неоснователни и заповедите остават в сила. Проверка на "Дневник" обаче показа, че с две свои решения от 17 и 22 февруари съдът е оставил без разглеждане двете жалби, защото няма правомощията да отмени актовете, издадени от Иванчева.

Занапред се очакват още спорове и лоша комуникация между Столичната община, районната администрация на "Младост", инвеститори и жители на града. Не се знае как и кога те ще успеят да заговорят на един език и подобни противоречия пречат както на инвестиционните намерения в столицата, така и на живота на гражданите.

На своята пресконференция Иванчева дори изложи по-радикална идея. Тя обясни, че "Младост" може да се обособи като отделен град, който да се издържа от парите на големите инвеститори и разрешителните за строеж. Не стана ясно дали се шегува.

Бавните стъпки на гиганта

Garanti Koza купи бившето "Аско Деница" за 23 млн. лв. от три фирми на Любомир Павлов още през 2013 г. На мястото се предвижда изграждането на мащабен комплекс, който ще включва три жилищни сгради с общо 765 апартамента, търговски център с разгъната площ 30 хил. кв.м, луксозна хотелска част, която ще е от веригата Swissotel, очна клиника, голяма паркова зона с фонтан и водни площи, амфитеатър, детска площадка, скейт парк. Общата разгъната застроена площ на Grand Kanyon ще бъде над 91 000 кв.м според издаденото строително разрешително, върху парцел с обща площ 30 000 кв.м, което го прави един от най-големите жилищни и търговски комплекси в столицата за последните години.

Предвидената инвестиция в проекта е за 120 млн. лв., за която получи сертификат за приоритетна инвестиция от Българската агенция за инвестиции през май 2015 г. Турската компания разчита на собствено финансиране, като продава обектите на зелено, посочват от фирмата. Инвеститорът планираше да завърши комплекса през януари 2018 г., но няма как да стане, след като чак сега получава разрешително. Към момента не е ясно дали има избран изпълнител и в какъв хоризонт ще бъде завършен проектът.

Ситуацията в столичния район "Младост" продължава да е хаотична и несигурна за инвеститорите.

На пресконференция кметът на района Десислава Иванчева обясни, че главният архитект Весела Тасева ще бъде освободена. Причината е, че Тасева е подписала разрешително за строеж на проекта на турската компания Garanti Koza - "Гранд каньон". Проектът на мястото на някогашната "Деница" е най-големият, който чака одобрение в "Младост". А критиките са, че ще е много по-висок от останалите сгради в квартала - едната кула ще е 30 етажа с височина 113 метра, и ще задръсти ключова зона.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

42 коментара
 • 1
  potrebitel3 avatar :-|
  potrebitel3

  Уж слаби заповеди, уж неоснователни, а се оказа, че обжалващите не знаят как да обжалват.

  Оказва се, че има повече правна култура от тези.

  Или всеки с милиони може да си купи каквото иска?

  А може би не искаме турски инвеститори.

  А може би не е трябвало изобщо да им продават терените?

  Нека все пак гражданите да решат, ако искат да ги отпратят докато е време.

  Защото в Македония се предлага закон за втори назионален език.

  ВТОРИ ЕЗИК!

  А някога преди време някой кмет ей така си разрешавал разни неща в Скопие.

  Свалям шапка на Иванчева!

 • 2
  wtz53314030 avatar :-|
  wtz53314030

  хубаво де.. но едно време докато беше магазина там и т.н. беше прилично, просторно и слънчево.
  като се издигне тази ми ти кула - тези зад нея какво да правят? дали са спазени всички елементи, на този строеж и как така е разрешен без обществено обсъждане преди това.
  даже и да е проведено - това чудо ще затапи и без това "широкия" булевард.
  защо капитал -- не проведе едно хубаво разследване - какво значи инвеститор клас А, какви права ти дава и какво може да заобиколиш.. като наредби.... и повече информация за този грозен обект няма да е лошо.
  какво значи - 60 човека разгледали, ми като са разгледали какво са казали или всички под строй, подписвай.

  смешно или не - от младост хаоса се прехвърля към другото братче - люнин .. напоследък там градинките приличат на строежи.
  брех откъде толкова хора да се строят и купуват не знам.

 • 3
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Кметицата има нужда от подкрепа!

 • 4
  temenugare avatar :-|
  temenugare

  Истината е ,че мястото на подобни мегаломански проекти не е в части на града с вече изградена ограничена инфраструктура и преобладаващо по-ниско застрояване. Първо , че прилежащите улици и транспорт и в момента се задъхват, второ такива огромни сгради засенчват целия квартал около тях. Като искат около София достатъчно празни територии между двете магистрали и Кремиковци, но там не им излиза сметката, защото ще трябва да изграждат нова инфраструктура, а това е скъпо.

 • 5
  marksman avatar :-|
  marksman

  То мирише от началото:
  "Garanti Koza купи бившето "Аско Деница" за 23 млн. лв. от три фирми на Любомир Павлов още през 2013 г. "
  23 милиона за парцел без "гаранция" Айде моля ви са....

  И сега или после никой няма да знае.


 • 6
  ubo1412250755378232 avatar :-|
  Иванов

  Кметицата на Младост е просто един случайно попаднал в кметството човек, без никаква експертиза и понятие от строително законодателство. Много години трябва да се учи и практикува преди да започнеш да разбираш законите и да ги прилагаш. Тази неграмотна женица, освен да върши беззакония, да твори хаос и в един момент да бъде осъдена-друго няма да направи. А Младост ще запада и ще гони инвестиции...

 • 7
  seniorbb avatar :-P
  джендър NATO generals

  До коментар [#2] от "wtz53314030":
  Демокрация е! Съобразявай се все пак! С инвиститурите!
  Ще ядеш асфалт!
  И ще дишаш БЕТОН!
  Това е!
  Повелята на ВРЕМЕТО!

 • 8
  cara_mia avatar :-|
  Cara Mia

  Властимащите злоупотребиха и прекроиха Младостите,натоварвайки бул.Александър Малинов прекомерно,като инфраструктурата му се задъхва,а и никой не е правил сеизмични и геодезични проучвания,само и само да се настани Гаранти Коза.

 • 9
  emil.i.stoyanov avatar :-|
  Emil Stoyanov

  Това си е предизборен ход от страна на ГЕРБ - как да настроят срещу себе си цял Младост преди изборите с издаване на строително разрешение?

 • 10
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#8] от "Cara Mia":

  Дали точно властимаищите задръстиха Младост ?. Аз без да живея в товиз квартал семсещам за следните големи инфраструктрни проекти там: 1. метро през целия квартал та чак до бизнеспарка. 2. завършване на малинов до околовръстното, точно както е проектиран навремето. 3. Пускане на отбивката на околовръстното за малинов, помня я как седеше сигурно 10 години полу-завършена. Сигурно има още десетки по-малки улици които не знам.
  Та май властимащите са направили доста за транспорта в квартала. Ама няма как всяко домакинство да има по 2 автомобила и да искаме да няма трафик и задръстване. И това е практика, само пенсионерите са с по една кола на семейство, всички други не слизат от газовите таралясници.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.