С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
8 2 мар 2017, 16:00, 10835 прочитания

Полицай във всяко село...

Или колко струва популизмът на тема вътрешна сигурност и обществен ред

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Филип Гунев беше зам. вътрешен министър във второто правителство на ГЕРБ и такъв в двете служебни правителства - на Марин Райков и на Георги Близнашки. Преди това е бил старши анализатор в "Центъра за изследване на демокрацията".
Поредна сутрин по някои от сутрешните блокове на основните телевизионни канали – пореден пребит и ограбен възрастен човек някъде в Северна България. "Бичът на битовата престъпност" не е слизал като тема за политиците, но предизборно проблемът със сигурността в селата влезе по особен начин в предизоборния списък за конкурентни популистки обещания под заглавието "полицай във всяко село". Хората, поне пребитите от сутрешните блокове, изглежда, че го искат. Принципно изглежда трудно да се възрази на една такава благородна идея за грижа за хората, но никой не казва колко ще ни струва тя и най-вече какъв би бил реалният ефект от нея.

Цената на "полицай във всяко село" е сериозна и ако трябва да се спасяват човешки животи или да се подобрява сигурността на хората, редно е да се види какви са алтернативите. Засега три от основните партии под една или друга форма предлагат постоянно полицейско присъствие във всяко населено място. Патриотите и Реформаторите просто заявяват: "Във всяко населено място – полицай." БСП предлагат жандармерийски патрул на "всеки три населени места". ГЕРБ – "полицейско присъствие във всяко населено място", но с едно важно уточнение – че ще се постигне "чрез назначаване на 1000 допълнителни униформени в полиции и жандармерия".


Между 15 000 и 50 000 служители повече
Колко струва полицай във всяко населено място? Според преброяването през 2011 г. в България има 5302 населени места. В момента МВР има районни управления и полицейски участъци в 326 населени места. Така без постоянно (24/7) полицейско присъствие остават близо 5000 населени места. Постоянното полицейското присъствие се осигурява от патрули по двама служители. Районните инспектори, каквито има в някои села и работят от 8.30 до 17.30, обикновено живеят извън населените места, където работят, но нямат служебни автомобили.

За осигуряване на покритие от един служител за 24 часа/7 дни седмично обаче се необходими минимум 5 служители – тъй като полицаите работят по 12 часа, след което почиват 36 часа, а освен това имат и 45 дни годишен отпуск. Т.е., за да има едно село постоянно един патрул от 2-ма служители, е необходимо да има 10 служители на разположение.

Патриотите и Реформаторите не са прецизни в техните предложения, но ако предположим, че ще осигурят постоянни патрули за 5000 непокрити населени места, то говорим за 50 000 допълнителни служители. Ако решат да са по-скромни и да има по един инспектор на смяна – то са необходими 25 000 допълнителни униформени служители. За предложението на БСП - един жандармерийски патрул на всеки 3 села, който постоянно да ги обикаля, ще са необходими допълнително 14 400 служители. Теоретично може да се заделят и от сегашните служители, за да се осигури постоянно присъствие, но това ще е за сметка на сигурността на по-големите населени места.
Между 400 млн. и 1.2 млрд. лева
Цената на този лукс, който нито една европейска страна не може да си позволи, е между 400 млн. и 1.2 млрд лв. в зависимост от това, кой ще спечели изборите. Един полицай струва средно на данъкоплатеца около 24 хил. лв. на година. (поради ранното пенсиоране, за да получи един полицай 1000 лв. заплата, се плащат още около 1000 лв. осигуровки). Така предложението на БСП ще струва годишно 280 млн. лв. само за заплати, а на Реформаторите и Патриотите (в скромния си вариант) – 600 млн. лв., а в нескромния 1.2 млрд. лв. Към това трябва да се прибавят разходи за допълнителна администрация, оборудване (няколко хиляди допълнителни автомобила, разходи за униформи, оръжия, комуникационно оборудване, издръжка на допълнителни полицейски участъци). БСП обещават и увеличение от 10% на заплатите в сектор "Сигурност", което при сегашните 900 млн. разходи заплати в МВР би означавало поне 90 млн. лв. допълнителни разходи.

Какъв би бил ефектът от тези сериозни средства, който някои партии са готови да хвърлят в посока сигурност? Обективно погледнато (според множество различни изследвания), България е страна със средни за ЕС нива на престъпност. "Бичът на битовата престъпност" у нас не е "по-дълъг" от множество други европейски страни. Имаме много спокойни села, където има години без регистрирани престъпления (Смолянско, Кърджалийско са пример в това отношение). Имаме други, главно в Северна България, където и регистрираната и скритата престъпност са значителни.
Най-голям проблем с престъпността, както навсякъде по света, обаче остава в големите градове.

Ако причините останат
Причините някои села да са спокойни, а други не, не са свързани с нива на полицейско присъствие, а с бедност, липса на ценности, на образование, на работа. Редица изследвания показват, че ефектът от увеличеното полицейско присъствие в по-голяма степен създава чувство за сигурност у хората и в по-малка степен реално намалява престъпността. Престъпниците адаптират поведението си към полицейското присъствие, а не спират да извършват престъпления. Вместо да ограбват стари хора по селата, ще ограбват стари хора в градовете например.

Решението на проблемите с престъпността в Северна България, разбира се, трябва да се търси. При ограничените ресурси, с които държавата разполага, те трябва да са "умни", а не популистки. Постоянно полицейско присъствие може да е част от решението, но е лукс и можем да си го позволим само там, където има постоянен и сериозен проблем. Село Мечка (често обект на медийно внимание в миналото) е добър пример за село със сериозен проблем с престъпността, където постоянно полицейско присъствие, включително полицейски участък, изграждане на видеонаблюдение, съсредоточаване на програми за намаляване на безработицата, доведе до неколкократен спад в престъпността (но не и елиминирането й). Такъв ресурс едва ли би могъл да бъде отделен за повече от няколко десетки по-големи села.

Далеч по-важни инвестиции биха били тези, които ще осигурят средства за бърза реакция и разследване на престъпленията, за превантивна работа с хората в селата. Това не би могло да се постигне без премахване на хроничния бюджетен дефицит в бюджета на МВР, което никоя партия не предлага да реши. При сегашната си численост от около 45 хил. служители и бюджет от около 1.2 млрд. са нужни не по-малко от допълнително 200 млн. лв. годишно, за да се финансират издръжката и капиталови разходи в МВР – за да нямат полицейските автомобили лимит за бензин, който не им позволява редовно да посещават всички села; за да има средства за активни кампании за работа с жертви и превенция; за да се поддържа модерен автопарк, за да не тънат в мизерия полицейските участъци и районни управления, за да се развиват и автоматизират информационните системи.

Счупен наказателен процес
Дългосрочните мерки обаче са в съвсем друга посока. Поправка на счупения наказателен процес в България, където рецидивистите ще прекарват още по-голяма част от времето си в затвора, ще отнеме години. Инвестиции в образование, насърчаване на инвестиции и програми за заетост в Северозапада ще имат ефект върху престъпността едва след десетилетие (но ще имат и много други ползи).

Фокусирането на дебата върху популистки идеи измества фокуса от съществени реформи, които се необходими: деполитизацията на МВР и обособяването на една далеч по-малко политически зависима полиция, която да може да разследва корупционни и сериозни икономически престъпления; както и куп други необходими промени, които вълнуват полицаите (например тези, свързани с мотивация и кариерно развитие), но които пряко се отразяват на качеството на "услугата сигурност".
Обещанията на БСП за МВР в цифри
Брой населени места (2011 г. преброяване)5302
Брой районни управления/полицейски участъци326
Брой "непокрити" според БСП населени места4324
Брой допълнителни участъци (1 на всеки 3 населени места)1441
Среден брой служители на участък, за да има 24-часово покритие 1 патрулен автомобил с 2 служители 10
Общ брой допълнителни служители14413
Допълнителен бюджет заплати за 14 413 души288 266 667 лв.
Годишна издръжка на участъци (минимална)8 648 000 лв.
Автомобили / строителство на участъци 43 240 000
лв.
Допълнителен персонал ГДГП - заплати 20 000 000 лв.
10% увеличение на заплатите90 000 000 лв.
Общо допълнителен бюджет МВР450 154 667 лв.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

И чистачката, и шофьорът на видинската прокуратура подкрепят Иван Гешев И чистачката, и шофьорът на видинската прокуратура подкрепят Иван Гешев

Становище на БХК по предстоящия избор на главен прокурор: Създава се впечатление, че изборът е направен предварително

14 окт 2019, 350 прочитания

Уикенд новини: Мощен тайфун опустоши Япония, Турция засилва офанзивата срещу кюрдите Уикенд новини: Мощен тайфун опустоши Япония, Турция засилва офанзивата срещу кюрдите

И още: Гръцката църква първа призна автокефалността на украинската; Предстои важна седмица за Brexit и европейското бъдеще на Северна Македония и Албания; Полша избира парламент с предизвестена победа за управляващите националисти

13 окт 2019, 1678 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
По-малко метли, по-чист въздух

Какво според общината е направено през последните пет години по проблема

Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

София: този път има интрига

За пръв път от над 10 години в София се води истинска политическа кампания. "Капитал" прекара по един ден с четиримата основни кандидати, за да види отвътре как те се борят за гласовете на софиянци

Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света