Само три реакции: Европа на няколко скорости обрича България да е периферия

Служебният вицепремиер Деница Златева също заяви, че този сценарий за развитието на Европа е "абсолютно неприемлив" за страната ни

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

След като в сряда председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи план с пет възможни сценария за развитието на Европейския съюз до 2025 г., а мнозина анализатори (както и германският канцлер Ангела Меркел) посочиха като най-вероятен "Европа на няколко скорости", темата трудно си проправя път в българската предизборна кампания.

С категорични позиции против "Европа на няколко скорости" реагираха "Да, България", "Нова република" и "Реформаторски блок-Глас Народен". Засега те са и единствените, които подчертават изключително важният за бъдещето на страната въпрос. Големите партии, които водят в социологическите проучвания - ГЕРБ и БСП, до момента не са изразили официални позиции по бъдещето на ЕС и сценариите, описани в Бялата книга. Вместо това се фокусираха в безсмислената свада ще има или не предизборен дебат между лидерите Корнелия Нинова и Бойко Борисов.

В сряда вицепремиерът в служебния кабинет по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева заяви, че "за нас като държава членка развитието на Европа на две, три или на колкото скорости се предлага, е абсолютно неприемливо". Тя коментира въпроса по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, цитирана от БТА. Златева допълни, че тази позиция се заявява от България при всички посещения в Брюксел - и на президент, и на премиер, и на ресорни вицепремиери и министри и ще бъде препотвърдена както на Съвета по общи въпроси на 7 март, така и на предстоящия Европейския съвет от президента Румен Радев.

Да, България: Рискът е да изпаднем изобщо от ЕС

Партията на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България" първа разпространи позиция, в която се казва, че рискът за България при сценарий "Европа на две скорости" е не просто да остане в периферията, а постепенно да изпадне изобщо от ЕС и да се отдалечи от всякакво смислено съдържание на понятието "европейско членство". "Тази опасност е породена от това, че българската мафия, която се представя за политическия елит, похаби десетте години на членството ни. През това време основната ни и най-важната задача беше да се придвижим към "А" отбора в ЕС", заявши лидерът на формацията Христо Иванов.

По думите му, ако България не иска да изгуби трите най-важни елемента от членството в ЕС - политическите решения, перспективата за реално икономическо развитие и споделената сигурност, трябва да направи всичко възможно да влезе сред държавите от ядрото.

"Предстоящите избори са на практика необявен референдум за BG Exit. Ако не вземем мерки ударно да наваксаме изоставането и не гласуваме за тези, които реално могат да ни върнат в "А" отбора на ЕС, оставяме страната си в ръцете на онези, които незабелязано ще ни извадят от него", се казва още в позицията на "Да, България".

Нова република: България може да се превърне в буферна зона между Русия и Турция

Дясната формация "Нова република" на лидера на ДСБ Радан Кънев също изрази опасение, че ако се стигне до вариант на разделяне на държавите от ЕС на няколко скорости, България "практически ще загуби всички преимущества на европейското членство" и ще се превърне в буферна зона за интересите на Русия и Турция. Това е сценарий, който крие както опасност за икономическия просперитет на страната, така и за националната ни сигурност, защото лишава държавите в периферията от единните механизми на общия пазар, на общата отбрана, общата външна политика и общата охрана на външните граници, се казва в изявлението на НР.

"Нова Република" отправя призив и към президента, служебното правителство и всички политически партии да изразят ясна позиция по предложенията на Юнкер и настоява позицията на служебния премиер преди срещата на върха в Рим на 25 март да бъде публично обсъдена и консенсусна. Според формацията на Радан Кънев интересът на България е да се обяви в подкрепа на петия сценарий, предложен в Бялата книга, а именно повече Европа, повече общи действия и повече интеграция.

РБ-Глас народен: Служебното правителство да не поема ангажименти по никой от сценарииите

Коалицията, която обединява останалите в "Реформаторски блок" партии и "Глас народен" също определя вариантите "Европа на две скорости" и Европа само като икономически съюз като опасни и неприемливи за България. Според представителите й не бива да бъде защитаван нито един от сценариите, изключващи въпросите за европейската солидарност и кохезионните фондове, които са ключови за страната ни.

Обединението апелира всяка партия да е ясна пред избирателите си кои от предложените сценарии ще подкрепи и предлага следващият парламент да сформира специална комисия, която да разгледа предложенията и да обмисли предимствата и недостатъците им за страната ни. От РБ са категорични, че служебното правителство не бива да поема ангажименти към никой от сценариите в плана, тъй като не притежава подобен мандат.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  sce22 avatar :-|
  глобално хасково

  никой не може да те превърне в периферия, ако ти сам не се чувстваш такъв.

 • 2
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  Благодарение на мъдрото ръководство на олигархията в България, за десет годино България има 40% просто по-малък доход на глава от Румъния. Висши дипломати крадат козметика, шопари спасяват България, мафията си има държава. Кога ще си я върнем?

 • 3
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  Ама чакайте малко деца, ако някой още не го е осъзнал, ние сме периферия и провинция. От има няма 700 години. Защо има учудени?

 • 4
  glog avatar :-|
  glog

  За съжаление, истината е, че наистина почти цялата ни политическа класа мисли само за себе си, но не и за държавата и за народа. А би трябвало като начало поне да се присъединим към тройката Австрия, Унгария и Полша, а ако трябва – да последваме и примера на Англия. Защото ЕС на много скорости, това е създаване на империя с център Германия, с привелигировани провинции от сегашните държави западно от Германия, и с провинции от колониален тип за държавите южно от Пиринеите и от Алпите и източно от Германия.

  Изненадваща е позицията на трите малки най-десни политически образувания, които са прекалени патриоти на ЕС, но, за разлика от ГЕРБ, ДПС, БСП и дори от Патриотите, са разбрали и не са съгласни изцяло да продадат интересите на България и на нейния народ на немските наднационални корпорации.

 • 5
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  Хубавото е, че програмния период приключва през 2020 и след това се очаква парите към България да намалеят значително, което ще разкара от политическия небосклон по-меркантилните партии и ще остави тези, които наистина искат да правят политика (то и население не остана, ама това отделен въпрос).
  Иначе няма какво да се сърдим на Европа - тя доброжелателно ни дава пари, и в същото време изисква от нас реформи, а ние само прибираме в джобчето и многозначително се усмихваме с усмивка от сорта "Ще се оправим"..

 • 6
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  В периферия ни превръща коалицията мафия + пета колона + безпросветен простак. ЕС не ни с..е в гащите, ние си го правим под успешното ръководство на двойната ни освободителка, Господ да я поживи.

 • 7
  aleko avatar :-|
  aleko

  Добре, като й е неприемливо на Деница, какво предлага?
  Не чух ни едно свястна и обмислена идея какво да направим, че да отлепим от дъното.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  И най-сетне разбрахме за какво Меркел ще използва собственоръчно създадената бежанска криза в ЕС.

  През задния вход за удовлетворение на местното население вместо бежанците, ще бъдат изгонени неудобните членове в ЕС. Получава се една инфлация на позиции, завоювани с немалко усилия, справедливо или не, от предишните правителства на Източна и Южна Европа.

  С две думи: Европа абдикира от неуспешните си усилия да се пребори с некачествените образувания в политическия живот по границите си. В замяна на това ще укроти евроскептиците по отношение на нетните получателки на ресурси.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход