Хотелиерите в Банско излязоха на протест срещу концесионера "Юлен"

Нова такса "паркинг" разгневи местния туристическия бизнес

Десетки хотелиери и други малки бизнеси в Банско протестираха в неделя пред долната станция на лифта в Банско, срещу концесионера "Юлен". Причината беше ново едностранно решение на дружеството, управляващо курорта, с което се въвежда такса от 12 лв. при всяко влизане на паркинга на долна и горна станция на ски бусове, извозващи туристи и на леки автомобили. Досега правилото беше, че първите 15 мин. са безплатни, което позволяваше на хотели и къщи под наем да предоставят на гостите си услугата "извозване до лифта", както и качване до горна станция, ако долу има големи опашки.

Причината за решението според "Юлен" е наличието на много нелицензирани таксита и бусове, които извършват незаконно бизнес в Банско.

Нови такси

Хотелиерите настояха за реакция от властите, която да защити бизнеса им. Бяха отправени искания към министерствата на транспорта, финансите, туризма и общината за новите условия, наложени от концесионера. Пред БНР един от протестиращите обяви, че трябва агенция "Пътна инфраструктура" да провери дали пътят към хижа Бъндерица "влиза в концесията на "Юлен" и дали компанията има право да взима 12 лв. вход, ако се извозват туристи до крайната станция на лифта на Бъндеришка поляна. По думите на протестиращите неплащане на такса е възможно само ако искат да оставят туристите си около половин километър по-надолу в планината.

От своя страна "Юлен" направи ново предложение: местните хотели да платят такса от 200 лв. за правото да оставят туристи на паркинга до края на сезона, което са около 40 дни.

Протестиращите хотелиери от местния съюз на собствениците в Банско обявиха, че нямат резерви да поемат нови такси в средата на сезона, а и всъщност те помагат на "Юлен", водейки туристи, които да ползват стопанисваната от компанията ски зона.

Нелегалните превози – в основата на спора

Официалният повод да се въведат новите такси според концесионера е работата на нелегални превозвачи в района на ски пистите. От дружеството "Юлен", цитирани от БНР, съобщиха, че има бусове, които използват досега съществуващите 15 минути безплатен престой на паркингите, за да взимат туристи от опашките и да ги качват в планината. На този етап не е ясно дали това е констатация на самата фирма, или е правена проверка от МВР и ДАИ, потвърждаваща, че съществува такъв нелегален бизнес.

От репортаж на bTV се видя, че пред протестиращите маркетинг директорът на "Юлен" Иван Обрейков съобщи, че от 1 март концесионерът е премахнал безплатния престой на паркинга за 15 минути, защото от фирмата са установили, че от това се възползват нелегални превозвачи, работещи като таксита, които взимат туристи от пистите. На въпрос на протестиращи как ще се реши проблемът, Обрейков отговори: "Ние решихме проблема, няма ги копърките", допълвайки, че "безплатен обяд няма".