Решението на екоминистерството за парк "Пирин" доведе до протест

Решението на екоминистерството за парк "Пирин" доведе до протест

Актуализираният план за управление на природния парк отива към Висшия екологичен съвет без екооценка. Според Огнян Герджиков тепърва предстои обсъждане

Деница Ватева, Калина Горанова
20499 прочитания

© Юлия Лазарова


"Решението е взето в интерес на конкретен инвеститор и във вреда на хилядите собственици от региона."

Радан Кънев и Трайчо Трайков, "Нова република"
"Служебното правителство за пореден път предприема действия в ущърб на стратегическите политики на държавата."

Позиция на "Движение Да, България"

Служебното правителство е на път да се сблъска със сериозно обществено недоволство заради актуализацията на плана за управление на Национален парк "Пирин" до 2023 г. След като на 1 март министърът на околната среда и водите Ирина Костова е подписала решение, с което изпраща проекта за актуализация във Висшия експертен екологичен съвет, без преди това да му се прави екологична оценка, природозащитници обявиха протест в понеделник в защита на парка. Те твърдят, че новият план позволява много по-голямо застрояване и сеч в рамките на парк "Пирин" и искат преразглеждане на документа. Премиерът Огнян Герджиков оправда действията на Костова с това, че "решението не е окончателно", и допълни, че "изоставаме от Европа" заради липсата на позволение за втори лифт на Банско. "Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли", критикува той, цитиран от dnevnik.bg.

По бързата процедура

Проектът за актуализация на плана за управление на Национален парк "Пирин", който предвижда разширение на ски зоната в планината, заминава на гласуване във Висшия експертен екологичен съвет, без преди това да му се прави екологична оценка, тъй като "няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве". Това твърди в мотивите си министър Костова. Самата тя е подписала на 2 март – последния работен ден преди празниците, и друго решение, с което се предвижда предварително изпълнение на предходното.

Актуализираният проект бе изготвен с финансиране на програма "Околна среда" от компанията "Пролес инженеринг" и вече веднъж бе върнат за преработване миналата година заради "необосновани параметри". Сегашният проект предвижда според коалиция "За да остане природа в България" възможността за строителство върху 12.5 пъти по-голяма площ от досегашната и сечи в горите на 60% от площта на парка. От сдружението настояват да се премине през процедура за екологична оценка.

В началото на годината от природозащитната организация WWF призоваха служебното правителство с писмо до президента Румен Радев да върне за преработка плановете за управление на Пирин, Витоша и Рила като конкретна стъпка за опазването на тези национални и природни паркове. Според природозащитниците от плановете трябва да отпаднат елементите, които ще доведат до застрояването им и до изсичането на вековни гори. "През последните две години се прави нов опит за заграбването на най-добре запазената българска природа чрез новите планове за управление на националните паркове "Рила" и "Пирин" и на природен парк "Витоша", написаха тогава от WWF. Според тях примерът с Национален парк "Пирин" е най-сериозен. Паркът е обект на световното природно наследства на ЮНЕСКО.

Висшият експертен екологичен съвет може да приеме, промени или отхвърли проекта. Оттам нататък трябва да се гласува и на заседание на Министерския съвет. Бързите действия на екоминистерството в последните работни дни преди празниците обаче вече доведоха до организация на протест, който трябва да се проведе в понеделник. От коалиция "За да остане природа в България" съобщиха, че ще атакуват и в съда решението на екоминистъра.

Нищо не било решено

Самото екоминистерство запази мълчание, но през почивните дни с коментар по темата се включи служебният премиер Огнян Герджиков. Пред медиите той обяви, че решението за зелена светлина на плана не е окончателно и тепърва подлежи на обсъждане с всички заинтересовани страни. Пред БНР той обяви, че процедурата е на твърде ранен етап, "за да се говори за нещо нередно или да се протестира". Това е един проектоплан. Той подлежи на внасяне във Висшия експертен екологичен съвет, в него се поканват всички заинтересовани лица, включително екологичните организации, които могат да си представят своите възражения. Всичко това подлежи на дебатиране, след което ще се излезе с окончателен проект за план, който да се внесе в Министерския съвет за одобрение", обясни служебният премиер. По думите му екозащитниците "би трябвало да си дават сметка, че в развитите държави като Австрия, Швейцария, Италия, Франция има стотици влекове и лифтове, а у нас не се позволява още един лифт на Банско, където има великолепни условия за ски туризъм. Ние изоставаме от Европа в това отношение", добави министър-председателят.

Миналата година паралелно с придвижването на плановете по нареждане на бившия премиер Бойко Борисов имаше проверка на концесията за ски зона Банско, дадена на дружеството "Юлен" до 2031 г. Тогава работната група предложи на "Юлен" да бъдат опростени всички извършени в Националния парк "Пирин" нарушения и да му се позволи да разшири един от лифтовете, а в замяна дружеството да плаща по-висока концесионна такса. Решението предизвика възмущение и не беше одобрено от екологичните сдружения, а тогавашният кабинет не направи повече опити за разрешаване на ситуацията.

"Решението е взето в интерес на конкретен инвеститор и във вреда на хилядите собственици от региона."

Радан Кънев и Трайчо Трайков, "Нова република"
"Служебното правителство за пореден път предприема действия в ущърб на стратегическите политики на държавата."

Позиция на "Движение Да, България"

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  dun avatar :-|
  dun

  "Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли"

  значи ако се бориш "прекалено" активно за правата си у #КОЙ се "събужда подозрение за чистотата на помислите"!!!???

  интересно какво ли е мислила турската власт за "активността" и "помислите" на Ботев, Левски и Раковски ... каква ли е била тяхната интерпретация?

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Виждала съм десетки писти в Австрийските Алпи - всички са на гола поляна, така да се каже. Не са прокарани през гори, а са върху голи върхове (а може би върховете са оголели именно поради построяването на пистите?). Не бих казала, че у нас, особено в Банско, има "прекрасни условия" за ски, както твърди Герджиков. То вече сняг няма, те още писти ще строят.

 • 3
  gll37355838 avatar :-|
  Дундурук

  СЛУЖЕБНА МАФИЯ!

 • 4
  dimodk avatar :-|
  Чинчила

  Да сравняваш Пирин с Алпите е нелепо.
  Да не говорим, че тази част от австрийските курорти, строени през 60-те години на миналия век при тогава действащото еко-законодадетлство и при тези топли зими сега, никога не биха били построени. Затова и много от тези лифтове не работят, защото са нерентабилни.
  Ама кажете на един австриец, че искате наливате бетон в национален парк и да видите на какво се вика еко-активист.

 • 5
  radost.petrova avatar :-|
  radost.petrova

  У последните правителства и подопечното МОСВ прозира фундаментално неразбиране на термина "национален парк" и неговото предназначение. То очевидно е несъвместимо с ново строителство и добив. Стремежът обаче е да се опростят доказаните от самото МОСВ грехове на Юлен. Години вече са тия метани и навеждане пред концесионера, само и само да не му стършат хатъра и да върви алъш вериша. Даже местните хотелиери протестираха тия дни заради монопола върху достъпа към планината. МОСВ служи на една офшорка, но не и на местния и национален обществен интерес.

 • 6
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Герджиков трябваше по-добре да си остане да си пише стихотворения
  http://www.dnevnik.bg/comix/176681/?ref=id

  И да, служебният премиер носи отговорност, но издънката с назначението на тази еко министърка е изцяло на Президента Радев.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Рядко чувам за екозащитници на места, където няма сериозен бизнес интерес. Обезлесиха Странджа и Стара Загора от незаконна сеч, за един "зелен" не съм чул там!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход