Дискриминацията на малцинствата и корупцията: основни проблеми за България

Докладът на Държавния департамент на САЩ за човешките права през 2016 г. отбелязва и лошата медийна среда в страната

Дискриминацията срещу хората с увреждания е сред големите проблеми в България
Дискриминацията срещу хората с увреждания е сред големите проблеми в България    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Дискриминацията срещу хората с увреждания е сред големите проблеми в България
Дискриминацията срещу хората с увреждания е сред големите проблеми в България    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Обществената нетолерантност и маргинализацията на малцинствата и бежанците, влошаващата се медийна среда, корупцията и липсата на доверие в правосъдната система - това са основните проблеми в България, отбелязани в новото издание на доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света, който беше представен миналата седмица.

И през 2016 г. българското общество остава в голямата си част неприемащо за различни малцинствени групи - от ромите и бежанците, през хора с увреждания и такива с ХИВ и СПИН до дискриминация на религиозен и полов признак или заради сексуална ориентация. Описват се и сигнали за насилие и трудова експлоатация на деца, както и за трафик на хора. Други проблеми, посочени в доклада, са полицейското насилие, лошите условия в затворите и центровете за задържане, както и големите забавяния в съдебната система. Като пример е даден застреляният от Гранична полиция афганистански мигрант през октомври 2015 г. Разследването на случая беше приключено през юни миналата година със заключението, че не е престъпление.

Докладът обръща внимание и на медийната среда в България, която според експертите се влошава заради корпоративни и политически зависимости. Като притеснителни факти са посочени неясната концентрация на медийна собственост и разпространителски мрежи, както и разпределянето на държавни средства за медии. Експертите дават пример и с наложената от Комисията за финансов надзор рекордната глоба от 100 хиляди лева на "Икономедиа", фирмата - издател на "Капитал" и "Дневник".

И отново корупцията

По отношение на борбата с корупцията експертите на Държавния департамент смятат, че българските власти не прилагат ефективно закона и така служители от всички нива на правителството участват безнаказано в корупционни практики като подкупи, конфликт на интереси и търговия с влияние. В доклада са цитирани данни на Българската търговско-промишлена палата, според които 46 процента от членовете й признават, че върху тях е бих упражняван корупционен натиск, а само 20% от компаниите твърдят, че корупцията не пречи на правенето на бизнес. Проучване на Центъра за изследване на демокрацията пък показва, че над 22% от хората са били потърпевши от корупционни практики, но едва в 0.01 процента от случаите се е стигало до обвинения. Сигнали за корупция присъстват и в съдебната система и полицията, отбелязва документът. "Корупцията продължава да пречи на способностите на правителството и подкопава доверието на обществото и бизнеса в съдебната система и в други държавни институции", се казва още в доклада.

Експертите отбелязват, че няма сигнали за големи изборни нарушения на президентския вот през ноември, но припомнят парламентарния през 2014 г., когато имаше обвинения за купуване на гласове и използване на расистка и ксенофобска реторика по време на предизборната кампания.

"Правителството предприе стъпки за разследване и наказания на служители от службите за сигурност и от други институции, които са извършвали злоупотреби, но действията на властите не бяха достатъчни и безнаказаността беше проблем", заключва докладът на Държавния департамент.