Протестът и президентът обърнаха решението за Пирин
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Протестът и президентът обърнаха решението за Пирин

Дневник

Протестът и президентът обърнаха решението за Пирин

В рамките на деня министърът на околната среда отмени на няколко пъти решението си за националния парк

33191 прочитания

Дневник

© Юлия Лазарова


Скандалът с отказаната екологична оценка за плана за управление на Национален парк "Пирин", стартирал непосредствено преди празниците, в понеделник се разрасна, след като президентът Радев направи публична забележка на екоминистърката Ирина Костова и на служебния премиер Огнян Герджиков за липса на прозрачност. Извън изказването на държавния глава, той вероятно е бил още по-убедителен, защото към обяд в понеделник Ирина Костова отмени решението си за предварително изпълнение на заповедта си да не се прави екологична оценка на плана за управление на национален парк Пирин. Това се оказа недостатъчно и малко след 17 часа беше отменено и решението й по същество. Няколкодневната буря завърши малко преди протеста за Пирин с окончателното - ще се прави екологична оценка на плана.

Министърът на околната среда и водите в служебното правителство Ирина Костова
Фотограф: Анелия Николова

Малка планинска буря

"Решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014 – 2023 е прибързано", написа президентът Румен Радев във Фейсбук. Той отбеляза, че това е обществено значим въпрос, който изисква прозрачно и отговорно решение. "В тази връзка проведох разговор с министър Костова и премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес", пише още президентът.

Малко след това МОСВ публикува съобщение, чието съдържание претърпя съществена редакция буквално за минути. Първоначално бе обявено, че заради обществения отзвук министър Костова ще отмени решението за предварително изпълнение, но веднага след това ще издаде ново такова решение само за да даде възможност на заинтересованите граждани и НПО да спазят тридневния срок за обжалване на предварителното изпълнение. Прави се и заявлението, че "няма преднамерено действие на администрацията в МОСВ" в това, че решението бе обявено пред трите почивни дни, с което се ограничава "възможността за евентуални жалби в законово установения срок". Малко по-късно от съобщението отпадна текстът, според който министърката ще издаде веднага ново решение за предварително изпълнение.

Това означаваше, че решението за отказ на екологична оценка остава, но без да се привежда веднага в действие. От правозащитната организация WWF обявиха, че ще обжалват в законовия 14-дневен срок. Според юриста Любомир Костадинов категорично решението да не се прави екологична оценка е нарушение на закона.

По-малко от час преди началото на протеста за Пирин от МОСВ излязоха с ново съобщение. "С оглед обществения отзвук от Решение № ЕО-1/01. 03. 2017 г., министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Ирина Костова отменя решението си за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка на проект на актуализация на План за управление на НП "Пирин" за периода 2014-2023 г. МОСВ ще разпореди да бъде извършена екологична оценка на проекта за актуализация на Плана за управление на НП "Пирин" за периода 2014-2023 г."

Малко по-късно Ирина Костова коментира, че няма съмнение, че решението й от 1 март е било законосъобразно, но по целесъобразност е решила да го отмени. По думите й екологичната оценка на плана за управление на Пирин ще бъде прецедент, но еколози я контрираха с думите, че е подведена и такива са се правили в миналото.

Фотограф: Юлия Лазарова
Източник: Дневник

Законът

При определени условия министърът на екологията има право да реши дали е необходимо извършването на екологична оценка на даден план за управление, но това не става произволно и по лично усмотрение, а при наличието на голям списък от критерии и при строга процедура, гласи чл. 85 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Сред тях са включени инвестиционни предложения и други дейности, екологични съображения и проблеми, изпълнение на общностно законодателство, последствията и засегнатите територии, степента, до която планът или програмата влияят върху други планови и програми.

Процедурата, по която се извършва тази оценка, е предмет на отделна наредба - за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми. Когато министърът откаже екологична оценка с аргумента, че при прилагането на плана няма вероятност за значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве, той трябва обстойно да мотивира това съобразно тези критерии, включително и да вземе отношение към становищата на институциите, от които задължително се иска това.

Нещо повече - ЗООС изрично казва в чл. 81, ал. 3, че "екологична оценка на планове и програми се извършва едновременно с изготвянето им, като се вземат предвид техните цели, териториалният обхват и степента на подробност, така че да се идентифицират, опишат и оценят по подходящ начин възможните въздействия от прилагането на инвестиционните предложения, които тези планове и програми включват". Аналогичен текст има и в наредбата за приложението на закона. Това е и логично - планът трябва да се съобразява с оценката, а не оценката да се нагласява според плана, твърдят от природозащитните организации.

Според Любомир Костадинов екологична оценка се прави винаги и задължително, ако някъде се предвижда възможност да се застроява, или както в случая - досега е имало забрана да се строи и сега изведнъж се явява план, който позволява планиране на строителство. Такава е практиката в редица случаи досега. Тази промяна трябва да се подложи на екологична оценка, а не на ОВОС. Разликата между двете е съществена – ОВОС се прави на конкретен проект, конкретно инвестиционно намерение, а екологичната оценка е на едно по-общо, стратегическо ниво – планове, програми и други, с които после трябва да се съобразяват конкретните проекти.

Противоположни реакции на политиците

Междувременно по темата за парк "Пирин" се изказаха не само президентът Радев и премиерът Герджиков, но и политически лидери на някои партии, които заеха диаметрално противоположни позиции.

От новите политически формации "Да, България" и "Нова република" заявиха категорично несъгласие с политиката на правителството и поискаха отмяна на решението за отказ на екооценка.

"Фактът, че едно служебно правителство, което има за цел да подготви изборите, взима решения от такъв характер, включително може да ни наведе на мисълта, че подобни актове биха могли да бъдат използвани за разменна монета и опорочаване на изборния процес", се казва в декларацията на "Да, България". "Така въведен, планът за управление на Пирин определя нови зони – "бели петна", в които на парче чрез отделни подробни устройствени планове (ПУП) се отваря непосредствена възможност за застрояване. Досегашната практика ни дава основания да смятаме, че това ще създаде предпоставки за занижен контрол и висока степен на корупция", пише още там.

Същата е позицията на "Нова република": това решение е незаконно и опасно, взето в интерес на конкретен инвеститор и във вреда на хилядите собственици от региона. "Одобряването на План за управление на национален парк без екологична оценка ще доведе неизбежно до съдебно обжалване, а това ще забави влизането в сила с години. През това време хората в Разлог, Кресна и Добринище няма да могат да развиват устойчив бизнес, а туризмът в Пирин ще остане монопол на една фирма", се казва в писмо, подписано от Радан Кънев и Трайчо Трайков.

За разлика от тях ВМРО подкрепи решението за парк "Пирин" и поиска същия тип решения за Рила и Витоша. "Ще предложим и настояваме Българското народно събрание да приеме законодателни промени, облекчаващи изграждането на спортна инфраструктура не само в природните паркове, а навсякъде, където е възможно в българските планини, каквато е практиката в Европа", пише в съобщение на ВМРО.

Същите аргументи изказа и премиерът Герджиков в интервю за БНР в неделя, като много знаково нападна природозащитниците: "Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли. Би трябвало да си дават сметка, че в развитие държави като Австрия, Швейцария, Италия, Франция има стотици влекове и лифтове, а у нас не се позволява още един лифт на Банско, където има великолепни условия за ски туризъм. Ние изоставаме от Европа в това отношение."

С отмяната на всички решения в крайна сметка този казус изглежда приключил. Остава неприятното усещане, че служебното правителство се хвърли неподготвено в една от най-спорните теми в България през последните години и с действията си предизвика напълно излишно напрежение. Дали причината за това е неопитност, или просто някой пробва дали подобно решение може да мине в междувластивто, засега знаят само хората, които го взеха.

Фотограф: Юлия Лазарова
Източник: Дневник
Фотограф: Юлия Лазарова

Скандалът с отказаната екологична оценка за плана за управление на Национален парк "Пирин", стартирал непосредствено преди празниците, в понеделник се разрасна, след като президентът Радев направи публична забележка на екоминистърката Ирина Костова и на служебния премиер Огнян Герджиков за липса на прозрачност. Извън изказването на държавния глава, той вероятно е бил още по-убедителен, защото към обяд в понеделник Ирина Костова отмени решението си за предварително изпълнение на заповедта си да не се прави екологична оценка на плана за управление на национален парк Пирин. Това се оказа недостатъчно и малко след 17 часа беше отменено и решението й по същество. Няколкодневната буря завърши малко преди протеста за Пирин с окончателното - ще се прави екологична оценка на плана.

Министърът на околната среда и водите в служебното правителство Ирина Костова
Фотограф: Анелия Николова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  emil_ avatar :-|
  emil

  браво! една хубава победа. бързо си подвиха опашките, вероятно защото сме в предизборна обстановка. трябва да сме много внимателни за деиствията им веднага след изборите.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Катарзисът на Радев.

  За алтернатива на ГЕРБ почна да прилича прекалено на тях.

  Да, България е единствената алтернатива.

 • 3
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Пробваха се в безвластието с благословията на този продажен тип - Герджиков, и безгласната буква - министърката (как се казваше?), която прави каквото ѝ наредят, както стана ясно от трикратното ѝ отричане. Искаха да проверят дали не сме заспали. Не, не спим, будни сме, както се видя от протестното шествие. Явно, това злокачествено образувание Юлен, или каквото там се крие зад него, няма да престане да прави опити за метастази, поради което трябва да сме винаги нащрек.

 • 4
  abalt avatar :-?
  abalt

  интересно дали ген.Решетников ще е доволен от това развитие.
  Той беше се оплакал,че имал някакво бизнес начинание в Банско,но тогава работата се разсъхнала.Дали служебния кабинет не се е опитал
  да поправи нещата,но засега е цапнат през ръчичките?

 • 5
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  можело, значи...
  Тука имам една забележка: Каракачанчето/ВМРО като подкрепя изграждането на "спортна инфраструктура", нямал ли е пред вид по-скоро "инфраструктура на спортисти" (бивши, с дебели вратове) ? Завалията...

 • 6
  antonio_vivaldi avatar :-|
  antonio_vivaldi

  Резидентът Радев няма никаква заслуга. Къде беше досега за да спре това безумие ? Видимо уплашени кукловодите загрижени за скъпоценния му имидж го накараха да се намеси, а те да се правят на непричом.

 • 7
  t_ avatar :-|
  t_

  До коментар [#1] от " emil БИЙ БЕЗРОДНИТЕ ПЕТОКОЛОННИЦИ ОТ БСП! ": Сори пич, не си прав. Времето за внимание и мислене е особено важно сега. Не че и след това не е важно, но какво ли би направила една червена партия, ако има мнозинство наскоро избран парламент, ако дори сега се опитва до пробутва частни фирмени интереси(уж не е на власт, нали)?!? То отдавна е ясно, но не знам защо толкова хора им се връзват.

 • 8
  crusible avatar :-P
  crusible

  Схемата е "ако мине". Реакцията на "министърката" е рядко комична... Поредната безгръбначна гъбоподобна, работеща за СВ.

 • 9
  ss74 avatar :-|
  Сталкер

  До коментар [#6] от "antonio_vivaldi":

  До тук, за краткото време от както е на поста, Президента Радев е единствения български президент, който на 2 пъти съвсем бързо и ефективно прекрати 2 действия на парламента и на правителството в момента в който природозащитниците надигнаха глас срещу тях. Пък ти си пиши, че нямал никакви заслуги...

 • 10
  gope avatar :-|
  Gopeто

  [quote#0:"Капитал"]Дали причината за това е неопитност, или просто някой пробва дали подобно решение може да мине в междувластивто, засега знаят само хората, които го взеха.[/quote]
  Аз 99% съм сигурен, че е опит да го пробутат незабелязано. Изводите си правя от действията на хората направили тази глупост.
  Те не проумяват, че колкото и Пеевски да скрива или изкупува тиражи на вестници, които не му харесват, обществото ни е будно. И хич не са малко хората, които се гнусят и не припарват до парцалите му, а "националните" медии гледат с повишено внимание.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK