"Метрополитен" ще плати на столичната полиция 27 млн. лв. за четири години

От 2003 г. мениджмънтът на метрото иска станциите да бъдат пазени безплатно, но Министерският съвет не променя режима

"Метрополитен" ще плати на столичната полиция 27 млн. лв. за четири години

СДВР от години получава плащания от метрото, докато други обекти се охраняват безплатно

Мила Чернева
18302 прочитания

От 2003 г. мениджмънтът на метрото иска станциите да бъдат пазени безплатно, но Министерският съвет не променя режима

© Мария Съботинова


Охраната се решава на парче: АЕЦ "Белене" се охранява безплатно, а АЕЦ "Козлодуй" - с договор; летищата, някои от които са частни, също се охраняват безплатно, но не и метрото, сочи изследване на "Отворено общество".

Общинското дружество "Метрополитен" ще плати на столичната полиция 26.9 млн. лв. без ДДС за четири години, или по над 8 млн. лв. заедно с данъка годишно за охраната на 35 станции на метрото. Това става ясно от обявление за обществена поръчка, която е с предизвестен изпълнител.

Причината - процедурата е по договаряне без предварителна покана за участие, тоест търгът не е отворен за други кандидати. За изпълнител е поканена Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Основният въпрос е защо, като метрото е обект от значение за националната сигурност, дружеството трябва да заплаща за присъствието на полицаите, които се издържат през данъците на гражданите. И защо други обекти със същия статут са освободени.

Платени полицаи

Метростанциите се охраняват само и единствено с полицейска охрана от пускането им в експлоатация. За тази услуга обаче явно се плаща.

Според обявлението на поръчката обектът е с особена важност и от значение за националната сигурност заради своите характеристики, сложност и голям пътникопоток, посочва се в документацията на поръчката. Тъй като по закон МВР има "специални или изключителни права" относно подобни обекти, Законът за обществените поръчки давал основание за провеждане на процедура на договаряне без предварителна покана за участие. В постановление на Министерския съвет от 20 юли 2009 г. метрото е определено като "стратегически обект, който е от значение за националната сигурност на Република България и е част от критичната инфраструктура".

На въпрос на "Капитал" защо е необходимо това допълнително заплащане на полицията, за да охранява метростанциите, и не влиза ли това в задълженията им и без това, изпълнителният директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев обясни, че метрото е в засилен списък на стратегическите обекти. Братоев каза, че от 2003 г. дружеството опитва да предприеме стъпки метрото да се охранява от Националната полиция и да не е необходимо това допълнително заплащане, но желанията на дружеството не са приемани. Отговорният орган за подобни решения е Министерският съвет.

Освен спортни събития и манифестации МВР охранява и т.нар. стратегически обекти (АЕЦ, гари и железопътна инфраструктура, БНБ, Министерския съвет и президентството, БНТ, БНР и др.). Според изследване на "Отворено общество" отпреди пет години липсват ясни принципи, по които се избира "кои обекти да се охраняват с платен договор за охрана и кои се охраняват безплатно от полицията". Има постановление на Министерския съвет, в което има списък с тези обекти. Подходът обаче е пак "според зависи" - така например АЕЦ "Белене" се охранява безплатно, а АЕЦ "Козлодуй" - с договор; летищата, някои от които са частни, също се охраняват безплатно, а метрото в София, което е стратегически обект, не се охранява безплатно.

Вече традиция

Това не е първата подобна поръчка, която "Метрополитен" възлага на СДВР. Например от април 2012 г. до май 2013 г. дружеството е сключило договор за полицейска охрана на метростанция 18 и метростанция 19 от продължението на първия метродиаметър и единадесет метростанции от втория метродиаметър за една година, като е заплатило за услугата 1.5 млн. лв. без ДДС.

В началото на 2015 г. пък се провежда пак процедура по договаряне без обявление за нови седем метростанции по продължението на първия метродиаметър към "Цариградско шосе" - летище София и жк "Младост 1" - "Бизнес парк" в "Младост 4". Тогава офертата на СДВР е била с максимална месечна сума на услугата за пълна заетост на щат на 45 полицаи от 111 859 лв. с ДДС. Договорът е сключен до 1 май 2017 г.

Охраната се решава на парче: АЕЦ "Белене" се охранява безплатно, а АЕЦ "Козлодуй" - с договор; летищата, някои от които са частни, също се охраняват безплатно, но не и метрото, сочи изследване на "Отворено общество".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Как да няма принцип?! Всяко печелившо или не много задлъжняло дружество се включва в дотацията, защото по този начин косвено се спонсорира вътрешното министерство без реално средствата да са заделени точно за това перо.

 • 2
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  "Тогава офертата на СДВР е била с максимална месечна сума на услугата за пълна заетост на щат на 45 полицаи от 111 859 лв. с ДДС. Договорът е сключен до 1 май 2017 г."

  Или иначе казано по 2485 лева на полицай... Пък после и заплатки от данъците ни... Пък после и малко корупцийка... Еми то край няма това доене от това (МВР) министерство, докога се питам?!?!?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход