Новият брой:
Служебната президентска република

Цената на водата в София скара комисарите на КЕВР

Окончателното решение за поскъпването ще бъде взето до края на седмицата

"Романтичният период на комисията приключи", заявява Ремзи Осман (първият вдясно)
"Романтичният период на комисията приключи", заявява Ремзи Осман (първият вдясно)
"Романтичният период на комисията приключи", заявява Ремзи Осман (първият вдясно)    ©  Юлия Лазарова
"Романтичният период на комисията приключи", заявява Ремзи Осман (първият вдясно)    ©  Юлия Лазарова
Предложение за отлагане на решението породи искане за прокурорски проверки в регулатора.

Макар и с малко закъснение, цената на водата в София все пак ще поскъпне с първоначално предвидените 18% (вероятно от началото на следващата седмица) за бита. Това увеличение трябваше да бъде факт от 1 март, но в последния момент работната група на регулатора е внесла ново проект на решение, който цели да постигне по-малко поскъпване на водата в столицата. По време на закрито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 27 февруари обаче тази възможност е отхвърлена с остри критики на четирима от комисарите – Ремзи Осман, Светла Тодорова, Димитър Кочков и Валентин Петков. "За" е гласувал единствено председателят на комисията Иван Иванов става ясно от публикувания протокол от закритото заседание.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  42 avatar :-|
  42
  • - 1
  • + 7

  Концесията на Софийска вода е унизителна за България и символ на колониалния ни статут.

  Нередност?
 • 2
  tanas2 avatar :-?
  Танас
  • + 4

  Какво ще кажат по въпросът представителите на даскалицата по руски език ?
  ===================

  Фредерик Фарош
  Председател на Съвета на директорите и Изпълнителен директор на Софийска вода

  Членове на съвета на директорите:

  Арно Валто де Мулиак
  Представител на Веолия

  Мариана Итева
  Представител на Веолия

  Ференц Сюдж
  Представител на Веолия

  Владимир Стратиев
  Представител на Столична община

  Милена Ценова
  Представител на Столична община

  Бисер Дамяновски
  Представител на Столична община

  Нередност?
 • 3
  zlr avatar :-|
  zlr
  • + 1

  Много, много, ама много ми е странна такава едностранчива статия ...
  Не може ли авторът да даде малко факти, за да ни е ясно за какво се спори ...

  Например - Цялата дандания (и статия) е за изискването за спазване на 17 % възвръщаемост по концесионен договор.

  ОК - а записаната постоянна цена на водата в същия този договор.
  А инвестициите за намаляване на загубите (което би довело до възвращаемостта) ...

  Нередност?
 • 4
  cxf1489057114518642 avatar :-|
  Nelly Ferdinand
  • + 1

  Вземането на окончателното решение на КЕВР беше отложено два пъти в резултат на обществен натиск – гражданско протестно шествие (24.02.2017), протест (02.03.2017) и внесени официално становища и искания в отговорните институции срещу опитите на КЕВР, Столична община и „Софийска вода“ АД да УВЕЛИЧАТ ЦЕНАТА НА ВОДАТА ПРИ ГРУБО НАРУШАВАНЕ НА ЗАКОНА,
  По последна информация, решението ще бъде взето на 10.03.2017, като КЕВР не се е отказал от корупционното си намерение увеличението, вместо с 8% (изчислени от правомощната КЕВР), за новия период (2017 – 2021г.), да бъде 18% за първата година, а до края на 5-годишния период да достигне 47% !!! и то при намалени инвестиции от досегашните, на годишна база.
  Ремзи Осман се аргументира с това, че "ако може КЕВР да не се съобрази със заложената норма на възвращаемост от 17%, изобщо няма да се налага общината да преговаря за тяхното намаление“. Такава аргументация на „юриста на комисията“ показва негова компетентност и тоталното непознаване на концесионния договор. Прословутата норма на възвръщаемост на собствения капитал от 17% в концесионния договор е спомената само и единствено във връзка с условията за предсрочно прекратяване. Тъй като общината иска промяна и предоговаря условията за прекратяване на договора и последиците от него, се предоговаря и това условие. Този процес няма нищо общо с предстоящото решение на КЕВР, който не е страна по концесионния договор. С приемането на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги беше отменено договорното регулиране, което до този момент съществуваше в концесионния договор. Законът не предвижда, че за съществуващите концесии цените ще продължават да се образуват, както до приемането му. Ето защо, беше изменен и самия договор, така че цените сега се определят от КЕВР по реда на закона, а не по концесионния договор.
  ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА СОФИЯ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ ПРОТЕСТА, който ще проведем на 10.03.2017, петък, от 9.00 ч. пред Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), бул. "Дондуков" №8-10, преди КЕВР да вземат окончателно решение, сега за София, а след това и за другите градове! КОРУПЦИЯТА УБИВА! НА ХОД СМЕ ГРАЖДАНИТЕ!

  Нередност?
 • 5
  bserafimov avatar :-|
  bserafimov
  • + 1

  Напомням, че КЕВР е СЪСТАВЕНA НА КВОТЕН ПАРТИЕН ПРИНЦИП, както повечето държавни комисии!
  ИСТИНАТА ПРЕЗ ДОКУМЕНТИ И ФАКТИ за цената на водата в София:
  Вземането на окончателното решение на КЕВР за увеличаване цената на водата беше отложено два пъти в резултат на обществен натиск – гражданско протестно шествие (24.02.2017), протест (02.03.2017) и най-важно - внесени официално становища и искания в отговорните институции срещу опитите на КЕВР, Столична община и „Софийска вода“ АД да УВЕЛИЧАТ ЦЕНАТА НА ВОДАТА ПРИ ГРУБО НАРУШАВАНЕ НА ЗАКОНА.
  Увеличението е поискано от "Софийска вода"/"Веолия", Фр. без необходимост, без икономическа обосновка, с намаляване на инвестициите в разходната част с близо 20%.
  С приемането на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги беше отменено договорното регулиране, което до този момент съществуваше в концесионния договор. КЕВР ЕДИНСТВЕН ИМА ПРАВОМОЩИЕ да изчисли. С направените изчисления увеличението е 8%!!! Договорката между Столична община и „Софийска вода“АД, като страни по договора е увеличението да бъде 18% през първата година, през втората – 27%, трета – 35%, четвърта – 41% и през петата година 47%!!! Практически, нормата на възвръщаемост, за която говори Ив.Иванов е печалбата на акционерите (мажоритарни над 77% "Веолия", Фр.).
  В същото време предвидените разходи за инвестиции намяляват от над 230 млн до 200 млн лв, от които реални са 112 млн лв. Разходите падат, цените се увеличават многократно, а КЕВР от „добро сърце“, не че иска да „прибере едни пари“ са склонни да „узаконят“ предложението, нарушавайки закона. Напомням, че КЕВР е СЪСТАВЕН НА КВОТЕН ПАРТИЕН ПРИНЦИП. Залогът е минимум 200 млн лв., които искат да „приберат“и срещу които ние, потребителите, които плащаме сметката, не получаваме нищо.

  Проблемът със "Софийска вода" засяга всички ни. Видяхме, че институциите, явно, участват в корупционните им схеми. Решението е в ръцете, волята и участието на нас - гражданите!

  Нередност?
Нов коментар