България е против "Европа на различни скорости"

Страната ще подкрепи Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет

В понеделник четирите най-големи икономики в еврозоната подкрепиха плана за "Европа на различни скорости"
В понеделник четирите най-големи икономики в еврозоната подкрепиха плана за "Европа на различни скорости"    ©  Reuters
В понеделник четирите най-големи икономики в еврозоната подкрепиха плана за "Европа на различни скорости"
В понеделник четирите най-големи икономики в еврозоната подкрепиха плана за "Европа на различни скорости"    ©  Reuters
Според вицепремиера Деница Златева България няма ползи от фрагментирането на Европа на ядро и периферия.

България е против плана за "Европа на различни скорости" и ще подкрепи Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет. Това става ясно от одобрената от правителството позиция на страната за заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 9 и 10 март в Брюксел. Тя ще бъде представена на срещата на европейските лидери от президента Румен Радев.

България посочва, че е за запазване на единството и целостта на съюза, които да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към някакъв вид "многоизмерна Европа"/"Европа на скорости". "На тенденциите за фрагментиране на съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели", се казва в българската позиция.

На срещата в Брюксел ще бъде обсъдена подготовката на Римската декларация за бъдещето на ЕС, която се очаква да бъде приета на срещата на върха на ЕС на 25 март в Рим, когато ще се отбележи 60-ата годишнина от подписването на Римския договор за създаване на Европейската икономическа общност.

Сценариите на Юнкер

Миналата седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи опции за бъдещето на Европа, сред които беше и "Европа на различни скорости". В понеделник четирите най-големи икономики в еврозоната подкрепиха този план. Лидерите на Германия, Франция, Италия и Испания се срещнаха във Версайския дворец, за да се подготвят за срещата на върха на 25 март в Рим. Френският президент Франсоа Оланд призова за единство сред страните членки, но допълни, че това не означава еднаквост. Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че ЕС рискува да изпадне в криза, освен ако не позволи на членките да участват в съюза с различни нива на интензивност.

Някои правителства обаче, особено в Източна Европа, не крият опасенията си, че това може да подсили разделението в ЕС, което да ги остави изолирани. Вицепремиерът Деница Златева беше категорична, че България няма ползи от допълнителното фрагментиране на Европа на ядро и периферия. И допълни: "Ние сме за запазването на единството и целостта на Европа."

Министърът на външните работи Ради Найденов пък коментира, че сценариите на Юнкер представляват провокация за дебат какво да бъде бъдещето на Европа, а изборът е на участващите страни. "Винаги съм се стремял да бъдем активни и да се стремим към тези, които са по-добри от нас. Има и възможност сами да се изолираме, да не участваме в процеси, да бъдем пасивни и да чакаме нещо да се случва. За мен като убеден европеец трябва да живеем повече със съзнанието не за Европа и България, а за европейска България и да правим всичко това, което би било полезно за страната в рамките на ЕС", заяви Найденов.

София застава зад Туск

Според одобрената от правителството позиция България ще подкрепи Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет. Това става на фона на опитите на сегашното полско правителство да го смени с друг свой кандидат. "В дискусията за избор на председател на Европейския съвет за периода 1 юни 2017 г. – 30 ноември 2019 г. България ще даде висока оценка на досегашния председател Туск. В условията на безпрецедентния брой кризи, пред които е изправен ЕС, той изпълнява успешно важната функция да бъде пазител на единството на съюза и на неговите основополагащи принципи", се казва в позицията.

В Брюксел България ще защитава становището, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е от първостепенно значение и следва да бъде постоянен водещ приоритет на ЕС, изискващ солидарна подкрепа за държавите членки на предна линия. Освен това България ще потвърди позицията си за подкрепа на политиката на разширяване на ЕС към всички държави от Западните Балкани, но ще подчертае, че напредъкът на всяка страна следва да се основава на индивидуалните й постижения по изпълнението на необходимите критерии.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  Защо ще сме против Европа на различни скорости, а не сме за това да сме на най-високата скорост!?

 • 2
  rrn10393129 avatar :-|
  rrn10393129

  Туск има криминални престъпления

 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Ние не си даваме много зор, а искаме другите да не бързат.

 • 5
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  То все едно някой ни е питал какво искаме, та и ние да имаме мнение. Там, на ъгъла на масата, да си ядем каквото са ни сипали и да си мълчим.

 • 6
  vassilun avatar :-?
  vassilun

  До коментар [#2] от " rrn10393129 ": Например?

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Проблясва истинският замисъл на ЕС като германско-френски доминант в Европа.
  Юнкеровите лакърдии за някаква федерализация на ЕС по подобие на САЩ са несъстоятелни поради историческите, културни, етнически, религиозни и пр. разлики между народите в европейските държави от една страна и народът на САЩ. Опитът на неолибералната доктрина за ЕС да се неглижира и покрие националния характер на европейските държави е обречен и безсмислен.
  Фактът, че въпреки това той се опитва отново и отново, говори за безпомощността на европейската политическа върхушка да предложи изпълним вариант за изход от патовата ситуация, в която са намира ЕС в момента.
  ЕП, конституиран не от представители на нациите, а от членове на някакви квази партии - ЕНП, ПЕС, Либералния алианс и пр, е превърнат в машина за узаконяване решенията на върхушката, съсредоточена в ЕК.

  Катализатор на призивите за агресивно прекрояване на ЕС е директно заявената от американския истаблишмънт неудовлетвореност от политическите и икономическите перспективи на отношенията ЕС - САЩ.
  В Германия и Франция, които са двигателите за редукцията на ЕС, предстоят избори. Управлението на президента Оланд докара издигналата го Социалистическа партия до исторически най-ниското си ниво на одобрение от французите и налива вода във воденицата на крайните националисти на Марин льо Пен. Канцлерът Меркел с безумията на миграционната си "политика" взриви Европа, подлагайки я на мигрантско нашествие, сравнимо с Великото преселение на народите. Кандидатът за канцлер на ГСДП Мартин Шулц, който макар в последните 20 г. да няма един ден работа в Германия, вече я води в анкетите.

  Защо провалени политици като Оланд и Меркел, на които им остават броени дни до сбогуването с политиката, чертаят бъдещето на ЕС?


 • 8
  dreben avatar :-P
  Митко

  Ама кой е казал, че ще бъдем на задна скорост, та се дърпаме? Нали в докладите ни хвалят - значи самите те признават, че всичко ни е наред.

 • 9
  duong.vat avatar :-|
  duongvat

  Ами ние откак сме влезнали в ЕС ни държат на друга скорост, защо не се оплакахме досега? Нема за нас Шенген, нема Еврозона, по-ниски субсидии, забрана за работа в определени държави дълги години, затваряне на блокове от АЕЦ, спиране на проекти като ЮП ...
  И сега преди тролът да отвърне че сами сме си виновни защото не сме били отговаряли на некакви условия, да ама не ... Други АЕЦ-и си работят, други потоци си се строят без да отговарят на нашите условия, за Шенген сме готови по писаните им правила и т.н.

 • 10
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  Ако това ще ни принуди да си променим съдебната система, да крадем по-малко и пр., тогава съм за.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход