Засега в Южния парк няма да се строи, но 20% от него е частен

Здравко Здравков - главен архитект на София

Засега в Южния парк няма да се строи, но 20% от него е частен

Близо 1/5 от 110-те хектара площ е реституирана между 1994 г. и 1997 г., общината тепърва ще търси пари да изкупи земите

Мария Манолова
34397 прочитания

Здравко Здравков - главен архитект на София

© Велко Ангелов


Около 20% от територията на Южния парк в столицата попада в частни терени, но засега няма планове и възможност повечето от тях да бъдат застроени. Това стана ясно от изказване на главния архитект на София Здравко Здравков пред bTV в сряда.

Висока сграда вероятно ще се появи в територията на парка на ъгъла между улиците "Бяла черква" и "П. Ю. Тодоров", показва справка на "Капитал" в Общия устройствен план на столицата. Парцелът принадлежи на частен собстветник и попада в т.нар. смесена многофункционална зона, която позволява високо строителство. Засега обаче няма издадено разрешително за строеж на това място.

Другата възможност за промени в парка ще е в парцелите, които попадат в зоните за "спорт и атракции" на парка. Такава е зоната край ъгъла на улиците "Козяк" и "Хенрик Ибсен" срещу мол "Парадайс". Какво точно ще може да се осъществи там обаче зависи от Подробния устройствен план на Южния парк, който тепърва ще бъде изготвен.

Колко е частен Южният парк

Близо 1/5 от 110-те хектара територия на Южния парк е частна собственост и е реституирана между 1994 г. и 1997 г. "Защитата на парка е била отговорност на тогавашното ръководство на Столичната община, но така или иначе с решение на съда тези имоти вече са факт", смята сегашният главен архитект. В площта попадат няколко десетки частни имота, показа справка на "Капитал" в столичния кадастър. В регистъра обаче не е отразено кои са собствениците на повечето от тях вероятно защото няма издаден нотариален акт или с тях не са извършвани сделки.

Тенис корт под въпрос

В един от парцелите край ул. "Козяк" вече има частна инициатива за построяване на тенис корт, съобщи арх. Здравков. Инвеститор е поискал виза за строеж при управлението на предишния главен архитект на столицата Петър Диков. Общината е отказала да му издаде такъв документ, но отказът е бил обжалван пред съда, поясни главният архитект. "Поискано е издаване на виза за временно съоръжение, а не за строителство, но тя ще се подложи на обществено обсъждане. Ако резултатите от общественото обсъждане са отрицателни, аз ще оттегля визата, която е издадена", коментира още той.

По думите му зелената територия е защитена от Закона за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУЗСО). "Предстои изработване на цялостен ПУП на Южен парк - III част, тъй като действащият план е от 1970 г., за да може да защитим тези терени да останат част от зелената система на града", обясни арх. Здравков.

В момента се изготвя подробен план на Борисовата градина, възложено е изготвянето на план на парк "Въртопо" и се подготвя документацията за създаване на подробен план на Източния парк, уточни главният архитект. "Идеята е всички терени, които са отредени още от плана "Мусман" от 1938 г. като зелени клинове на София, да бъдат защитени", коментира той.

Според Здравков заедно с изработването на ПУП-овете ще трябва да бъде предложен и механизъм за отчуждаване и изкупуване на терените. "Важно е да се знае начинът на придобиване през следващите години, защото след изработване на плана ние имаме ограничен срок, в който трябва да придобием собствеността върху тези имоти и той е 10 години", обясни Здравко Здравков.

Ще си купи ли София земята обратно

Южният парк е само капка в морето от проблеми с отчуждаването на терени на Столичната община. По думите на арх. Здравков под въпрос са не само терените в рамките на парка, но и в близост до него. "След ул. "Сребърна" имотите до Околовръстния път са изцяло частна собственост. Те също са отредени за озеленяване, но това са огромен брой имоти", коментира Здравков. "За територията на цялата Столична община са нужни милиарди за отчуждаване, защото частните имоти не са само в Южния парк, такива има и във "Въртопо", а имаме и редица частни имоти, които попадат и в улици", допълни още главният архитект.

Тази година общината разполага с 20 млн. лв. за отчуждаване на терени - двоен бюджет спрямо 2016 г. Но и той е крайно недостатъчен. "Парите са насочени изцяло за изграждане на третия метродиаметър, изграждане на връзките със Северната скоростна тангента - бул. "Рожен", Източната тангента, както и връзката на кръговото на автомагистрала "Люлин" с кв. "Люлин"," обясни главният архитект.

Бюджетът е изключително ограничен, за това в общината са направили програма с приоритетите за следващите години, стана ясно още от думите на Здравков. "Зелената система, разбира се, е приоритет. Въпросът е да намерим правилния подход, по който да започнем да изкупуваме имотите", коментира той.

Случаят "Бяла черква"

Парцелът на ъгъла между улиците "Бяла черква" и "П. Ю. Тодоров" е един от знаковите казуси около застрояването в Южния парк. До днес теренът от 20 декара все още е празен, но е отреден за високо строителство. Имотът е апортиран от "Софийски имоти" в смесено дружество "Дигеста-СИП" през 2001 г. Съдружник на общинската фирма в него е частната "Плада" ЕООД. В "Дигеста-СИП" и "Плада" попадат още и два общински имота на ул. "Братя Миладинови" срещу Централна гара с обща площ 1962 кв.м. и триетажна постройка. Сделките попадат в прокурорското разследване срещу шефовете на "Софийски имоти".

Случаят с "Бяла черква" е куриозен, защото в терена на тогавашния имот попада и самата 4-лентова улица, която впоследствие е преместена от общината.

Около 20% от територията на Южния парк в столицата попада в частни терени, но засега няма планове и възможност повечето от тях да бъдат застроени. Това стана ясно от изказване на главния архитект на София Здравко Здравков пред bTV в сряда.

Висока сграда вероятно ще се появи в територията на парка на ъгъла между улиците "Бяла черква" и "П. Ю. Тодоров", показва справка на "Капитал" в Общия устройствен план на столицата. Парцелът принадлежи на частен собстветник и попада в т.нар. смесена многофункционална зона, която позволява високо строителство. Засега обаче няма издадено разрешително за строеж на това място.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  vtl53383951 avatar :-|
  vtl53383951

  Който е допуснал тази реституция е за бесилото направо!

 • galcho

  Нямам думи просто!

 • 3
  xali avatar :-|
  ''zms15783''

  И кога "набързо" станаха 20% Е да разбираме доста правителства се смениха и на тоз парче, на онзи парче и парка е преполовен.

 • 4
  zul11696397 avatar :-|
  zul11696397

  До коментар [#1] от "vtl53383951":

  Реституция не значи автоматично право на строеж. Можеш да си имаш частна полянка .

 • 5
  chichka avatar :-|
  chichka

  Не се вълнувайте, всичко ще се застрои както в Младост, Студентски град....
  В момента парцелите са в ръцете на когото трябва! Всичко е прекупено няколко пъти и там няма наследник на старите собственици! Няколко пъти ще осъдят държавата за блокиране ползването на собственост..... някой ще построи тенис корт...след две години корта ще се усъвършенства в нещо на полза роду... после ще стане сграда с обществено ползване и накрая 20-30 етажа жилища и офиси. Всичко ще е законно!
  Честито. Не бих се учудил ако в момента някъде са пуснати обяви за жилища на зелено в бъдещите комплекси!

 • 6
  was.inc avatar :-|
  was.inc

  Една от най-големите грешки на прехода е реституцията поради една проста причина – липса на справедливост. По време на комунистическия режим са извършени явни престъпления срещу личността – репресии, отнемане на собственост, убийства, изнудване, мачкане на личността и много други. В т.ч. извършена е явна несправедливост спрямо собствениците на съответните имоти. Години по-късно, държавата решава да поправи извършените несправедливости. За съжаление аршина е неравен – на репресираните, на битите, на лежалите по затворите, на убитите – държавата нищо не връща. Не връща отнетите години, раните, достойнството, не връща и отнетия живот. Имотите обаче се връщат, тъй като са нещо измеримо, с координати и нотариални актове. Но не това е имам предив за несправедливо, макар че роднините на жертвите на комунизма трудно приемат защо държавата се е погрижила за тези с отнети имоти, а е забравила тези с отнети животи. За несправедливо имам предвид следното. Според мен за да бъдат обещетени реститутите би следвало да не се следва географското правило – това което е отнето да бъде върнато, а да се следва стойностно правило – колкото е отнето, толкова да бъде върнато. Т.е. отнели са Ви нива – връщат Ви еквивалентен имот – нива. Отнели са Ви апартамент в панелка – връщат ви апартамент в общинско жилище ново строителство (едно време панелките са били „ново строителство“). Заменките с еквивалентни имоти са нещо нормално и непрекъснато случващо се в момента, например при провеждане на регулацията. Разбира се пълно щастие няма, но обществения интерес надделява над частния. Географската несправедливост е явна – едновремешната нива, колкото и свидна да е била на хорицата е струвала една каруца ябълки (образно). Днешния терен струва много повече благодарение на цялото общество – с данъците на всички е направена регулация, територията е урбанизирана, прокарани са улици, тротоари, електрификация, водопровод, канализация и т.н. Новите, модерни устройствени планове позволяват строителство на блокове с голям инвестиционен интерес и реализиране на печалба, благодарение на местонахождението на тези блокове – урбанизирана с парите на всички ни, среда. Стойност на имота, респективно инвестиционна печалба, значително надвишаваща една каруца ябълки. И именно тук е несправедливостта на реституцията – благодарение на обществения прогрес, собствениците на реституираните имоти са придобили собственост върху имот, който значително надвишава стойността на същия имот, отнет Х-години по-рано.

 • 7
  samoloko avatar :-|
  samoloko

  Иначе в България нямало корупция!?КОЙ е собственик на тези парцели,да не са били на дядо му???

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  А какво да кажем са частта от Южния парк до София Сити Център? Там всичко е частно и просто се чака правилния момент...

 • 9
  kolisti avatar :-|
  бай кольо

  Богоизбрани сме българите. Щом успяваме да .серем и земния рай - не може да е друго!

 • 10
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий

  До коментар [#6] от "was.inc":

  Частната собственост е неприкосновенна! В момента в който се наруши това правило настъпва икономическа несигурност, колапс на инвестициите, разрушаване на икономиката и обстановката около 10 ноември 1989. Земята е собственност на наследниците и точка по въпроса. Отделен е въпросът дали ще получат право на строеж. Но заради правото на обитателите на "Южен Парк" да си разхождат кучетата в градинките и да тичат на воля не е възможно да се нарушават основни конституционни принципи с разсъждения тип "селски хитрости" като Вашите. За протокола - сетни бедняци бяхме в моето семейство и нищо не реституирахме. Сами си купихме имоти, обзаведохме ги и ако някой се опита да ги присвои ще има удоволствието да се запознае с брадвата от мазето ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход