Новият брой: Да си посееш бъдеще

Без паника

Много от компаниите са разочаровани от гласуването, довело до излизането на Великобритания от ЕС

Без паника

Живеещи във Великобритания български граждани не смятат, че има опасност за правата им

Мартин Димитров, Мила Чернева
10892 прочитания

Много от компаниите са разочаровани от гласуването, довело до излизането на Великобритания от ЕС

© Reuters


- Дилемата е дали да поемат по тежкия бюрократичен път на кандидатстването за статут на постоянно пребиваващи.

- Страната не може да си позволи да изгони хората от ЕС, защото рискува да оголи много ключови сектори.
"Общото настроение е за спокойствие. Повечето хора мислят, че няма да изгонят никого, по-скоро ще спрат социалните помощи, от които доста хора се възползват."

Панайот Панайотов, сезонен работник в голям лондонски хотел.

"В хотела, в който работя и се води един от най-добрите в Лондон, има един англичанин - портиер, и една англичанка - супервайзер. Всички други са чужденци, предимно от Източна Европа. Не вярвам да ни изгонят и утре англичани да ни заместят", разказва Панайот Панайотов, един от десетките хиляди българи, работещи във Великобритания. Той престоява в страната по няколко месеца в годината - в туристическия сектор, заедно с родителите си, като майка му има право на постоянно пребиваване. Бъдещето на европейците от континента на Острова е сред най-чувствителните теми, произтекли от референдума, на който британците гласуваха за излизане от Европейския съюз (ЕС). От разговорите на "Капитал" с българи, живеещи там, впечатлението е за липса на притеснения, основно защото няма окончателни решения и преговорите между Лондон и Брюксел са обвити в неяснота.

Повечето смятат, че хората в заварено положение няма да усетят промяна и по-скоро се дразнят на медийните преувеличения. "За мен всичко е едно празно вдигане на шум, нажeжaване на обстановката и преувеличаване от страна на медиите и някои хора, които пишат лъжливи неща във Facebook", казва Райчо Белчев, който е на Острова от три години и работи във фирма за унищожаване на важни данни и документи на банки, адвокатски кантори и т.н. Приливи на паника наистина се появяват във Facebook сред групите на българи в различни части на Обединеното кралство, но те не са базирани на доказани реални опасности.

Доверието на мигрантите

Въпреки нерядко стряскащите заглавия и гръмките изявления българите на Острова, а и техните работодатели, смятат, че за статуса на хората в заварено положение не би трябвало да има изненади. В основата на това убеждение е съществуващото доверие в институциите. "Аз лично нямам никакви притеснения, защото работя законно тук, плащам данъци и такси всеки месец. Никоя нормална власт и държава не гони хора, които подкрепят икономиката на страната", казва Райчо Белчев.

Бащата на Панайот пък е разказвал за българи, които споделят намеренията си да се преместят в друга държава, защото не знаят какво ще се случи с правата им на Острова, но това са отделни случаи. "Общото настроение е спокойствие", казва Панайот. По повод информацията, че британският премиер Тереза Мей планира да прекрати свободното движение на европейци още през март, Нона Станчева заявила пред колегите си, че се притеснява от тези новини. Тя е единствената чужденка в екипа на средно голяма PR агенция в Лондон. От фирмата я успокоили, че е в безопасност и евентуалната мярка няма да я засегне. Но все пак подобни заглавия я карат да се чувства нежелана.

Нагласата на работодателите

Важно е да се отбележи, че хората, с които "Капитал" разговаря, попадат предимно в среда на британци, гласували за оставане в ЕС. Интересна е и тенденцията някои компании да се борят за "по-шарен" персонал въпреки несигурността. Такава например е Unite Students - компания за частни общежития за студенти из Великобритания, където се стремят да увеличат многообразието от хора с различен произход в екипите. Целта е да се насърчава креативността и разнообразието от гледни точки в процеса на работа. "Имахме няколко ситуации с отказани визи на хора от Азия, но това не спира компанията да се бори за разнообразие от култури", обяснява Силвия Джамбазка, която от няколко месеца е част от отдела за човешки ресурси и набиране на кадри.

Надя Величкова, която е единственият чужденец в малка консултантска компания в сферата на човешките ресурси в Лондон, каза, че няколко пъти е получавала уверения от работодателя си, че няма как правителството да заяви на европейските граждани да напуснат държавата и че европейците са част от развитието на страната колкото и самите англичани. На един голям форум компанията е провела проучване сред работодателите кои проблеми се очаква да бъдат най-значими според тях през 2017 г. Brexit е бил посочен като основно изпитание едва от 18% (47 участници, около 60% от които големи международни корпорации). "Голяма част от работодателите имат много по-належащи проблеми в момента - като например падащата стойност на валутата и няколко нови закона, които влизат в сила през следващите 2-3 месеца. Ако не обръщат голямо внимание на въпроса за съдбата на служителите си от континенталната част на Европа, това е не защото не ги засяга, а защото няма никаква яснота как би ги засегнало", обяснява Надя. Един-двама от директорите "Човешки ресурси" в тези фирми са обяснили, че несигурността се отразява най-вече на това колко отдадени са служителите в работата си, ако се чувстват заплашени.

"В деня, в който излязоха резултатите от референдума, изпълнителният директор на фирмата изпрати доста подробен имейл до всички служители, в който ни увери, че ние не сме застрашени и независимо от промените, които предстоят, за нас няма опасност", разказа Янко Христов, който работи в консултантска компания с клиенти във финансовия сектор.

За някои фирми проблемът е по-скоро финансов: те не се притесняват да наемат европейци засега, но бизнесът страда от ситуацията около Brexit и може да последват съкращения. Например голям клиент на PR агенцията, в която работи Нона Станчева, е спрял да ползва услугите й не защото не е доволен, а защото бюджетът е намален заради несигурността.

Мъглявият хоризонт

Един от основните въпроси пред българите на Острова е дали да поемат по тежкия бюрократичен път на кандидатстването за постоянно пребиваване. Янко Христов има такива намерения, защото смята, че ще има полза от статута в страната, работи и плаща данъци. Хора, които вече имат семейства и установен живот там, не искат да рискуват бъдещето си, затова предпочитат да се застраховат. Д-р Петър Димитров е консултант по анестезиология в болница в Оксфорд и е в страната от 20 години, женен е за англичанка. Въпреки че досега не е имал документ за постоянно пребиваване, сега се притеснява от възможни неприятни изненади и смята в скоро време да кандидатства.

"Проблемът е, че съдбите на над 3 млн. души в момента са във въздуха", казва д-р Димитров. Ако има нещо, което го успокоява поне професионлано, това е, че британската здравна система няма как да издържи без европейци. "Изследване на Британската медицинска асоциация сочи, че около 8% от хората, които работят в системата на здравеопазването, са европейски граждани. Болниците в големите градове ще имат страшен недостиг на кадри на всички нива - от фелдшери до хирурзи, ако се реши тези хора да нямат право да работят повече в страната", каза д-р Димитров. Според него единственият начин този проблем да се разреши е чрез специален визов режим за медици от ЕС след края на преговорите.

Великобритания има рекордно ниски нива на безработица и ако заради Брекзит се стигне до проблем с липса на кадри, това ще означава състезание за специални визови режими между много сектори - за медиците, хотелиерите, земеделските сезонни работници, социалните работници и т.н. Докато британците не видят следващите миграционни статистики и си зададат въпроса: и защо надробихме всичко това?

- Дилемата е дали да поемат по тежкия бюрократичен път на кандидатстването за статут на постоянно пребиваващи.

- Страната не може да си позволи да изгони хората от ЕС, защото рискува да оголи много ключови сектори.
"Общото настроение е за спокойствие. Повечето хора мислят, че няма да изгонят никого, по-скоро ще спрат социалните помощи, от които доста хора се възползват."

Панайот Панайотов, сезонен работник в голям лондонски хотел.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал