Новият брой: Да си посееш бъдеще

Ако искате да останете в Обединеното кралство

Reuters

Ако искате да останете в Обединеното кралство

Няколко важни условия за правото на постоянно пребиваване след Брекзит

Мартин Димитров
27746 прочитания

Reuters

© Reuters


Brexit означава Brexit, повтарят от месеци британските политици. Но какво точно означава за българите и за останалите европейски граждани задействането на прословутия член 50 от Лисабонския договор все още не е ясно. Ето няколко важни въпроса за тях, но без претенции за изчерпателност.

1) Имам ли право да остана?

Към момента няма правило (ако сте в категорията "активни граждани"), по което европейските граждани да са заплашени с изгонване от Великобритания. Всички, прекарали пет непрекъснати години в страната, имат право на постоянно жителство. Според Оксфордската миграционна обсерватория към август 2016 г. над 84% от европейските граждани в Обединеното кралство попадат в тази категория, а при проточване на преговорите вероятно ще са още повече. Няма законово изискване за карта за постоянно пребиваване - важно е да имате документите, с които да докажете това право.

2) По-добре ли е с карта за постоянно пребиваване?

Да, но процедурата за нея може да продължи над 6 месеца. Трябва да предоставите паспорт или лична карта (по-малко нужния документ). Кандидатстването за картата струва 65 паунда (и още толкова за всеки член на семейството ви, когото впишете на същата бланка) и включва попълването на 85-страничен документ. В него трябва подробно да опишете своите пътувания извън страната и да докажете, че сте имали постоянен британски адрес в последните пет години, като това става с прилагане на оригинални документи, включително сметки за електричество, банкови извлечения, данъчни декларации и договори за наем. Препоръчително е поне по два документа за всяка година от престоя ви в страната и да можете да докажете, че се самоиздържате или има кой да ви издържа.

3) Наистина ли очакват да пазя сметки от 5 години?

Това е един от най-спорните елементи, защото дори най-изрядните трудно могат да съберат всички документи в оригинал, а вече става ясно, че дори малки грешки могат да са повод за отказ за разглеждане на молбата - според имиграционното бюро на Великобритания 28% от кандидатствалите за постоянно пребиваване са били отхвърлени, най-вече заради грешки в попълването на огромния формуляр. Освен това, тъй като броят на хората, подали молби след референдума, е скочил рязко, очаквайте сериозни забавяния. Има вариант Брюксел и Лондон да се разберат за друг тип сделка - например вместо сегашния бюрократичен хаос да се определи дата, до която правата на пристигналите в страната да са гарантирани.

4) Достатъчно ли е да съм бил редовен платец?

Да, но трябва да го докажете. Според правилото за реципрочно здравеопазване на ЕС европейските граждани няма нужда да плащат отделно за достъп до медицински грижи, точно както и британците не плащат за посещения в болници в ЕС. Според имиграционните служби обаче дори плащалите всички данъци и осигуровки, което им дава гарантиран достъп до британската здравноосигурителна система (NHS), може да имат нужда от частна застраховка - което е парадокс. Затова:

- Студентите на Острова трябва да вземат документ от НЗОК, че осигуровките им са били редовно плащани в България.

- Самонаетите или хората със собствен бизнес трябва да приложат и доказателства, че са плащали редовно данъка върху доходите си на агенция "Приходи и митници" на Нейно Величество (HMRC), както и документи от търговската дейност (договори, касови бонове за извършване на услуги и т.н.).

- Ако представите Европейска здравноосигурителна карта, трябва да подчертаете, че нямате намерение да останете в страната за постоянно - друг парадокс.

5) Има ли опасност да ме депортират?

Едва ли. Британското Министерство на вътрешните работи преди няколко месеца получи права да депортира хора от ЕС, които не попадат в категорията "активни граждани", т.е. не работят, не учат или не търсят работа. Под този знаменател основно са бездомните и просяците, но и хора на издръжка на съпрузите си, ако също не попадат в тази категория.

6) Какво да следя?

Много неща, но най-вече:

- Дали правата на европейските гражданите ще бъдат гарантирани с определена дата, или ще трябва да се кандидатства за постоянно пребиваване.

- Дали ще има праг на доходите за оставане в страната - в момента за хора от страни извън ЕС важи праг от 18 900 паунда годишно, ако са женени за британец, и 32 000 паунда, ако не са.
- По какъв начин ще се уредят права за наемане на жилища и отваряне на банкови сметки в страната.

- Ако сте работили повече от 20 години в страната - дали ще получите право на държавна пенсия.

За да сте спокойни:

- Събирайте документи - данъчни декларации, фактури от платени наеми, касови бележки от платени сметки за ток, вода, телефон и местни данъци и такси.

- Ако не работите, учите или не търсите работа активно, си купете частна здравна осигуровка.

- Загубите ли работата си - запишете се в бюро по труда.

- Пазете всички билети, с които сте пътували извън Великобритания.

- Ако можете, кандидатствайте за постоянно пребиваване, британско гражданство или британски паспорт, ако децата ви са родени в Обединеното кралство.

Brexit означава Brexit, повтарят от месеци британските политици. Но какво точно означава за българите и за останалите европейски граждани задействането на прословутия член 50 от Лисабонския договор все още не е ясно. Ето няколко важни въпроса за тях, но без претенции за изчерпателност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Проблемът на Великобритания след Brexit ще бъде не как да изгони източноевропейците, а как да ги задържи. Защо казвам това:

  Преди референдума, всички популисти обещаващи розово бъдеще извън ЕС (без никаква конкретика), постоянно повтаряха как не бивало хората да бъдат плашени с апокалиптични сценарии. 10 месеца по-късно обаче, всичките мрачни предупреждения на икономистите и експертите, започват бавно и болезнено да се сбъдват. А Brexit-популистите (вече във властта), продължават да нямат идея какво да правят.

  Паундът се срина (още дори преди Brexit да се е случил!), и всеки може да си представи какво ще се случи с британската валута, в момента когато Обединеното Кралство реално напусне ЕС. Не съм баба ви Ванга, но мога да се обзаложа, че след Brexit, паундът ще стане по-евтин от еврото.

  В същото време, за мен лично е абсолютен шок, как цените в Tesco и другите големи вериги, поеха път нагоре само в последните няколко месеца. Явно това не е само мое наблюдение, защото ето на какво попаднах в The Guardian преди няколко дни:

  https://www.theguardian.com/business/2017/mar/07/food-inflation-doubles-uk-shoppers-feel-pinch

  Цените вече се вдигат заради слабия паунд, но какво ще стане по дяволите, когато Великобритания излезе от Общия Пазар на ЕС, и върху тези цени шибнат и данък за всичко, което идва от ЕС?!?

  Колко българи и източноевропейци биха останали да работят за по-малко пари и същевременно да плащат повече за лукса и привилегията да са във Великобритания? И да знаят, че хем там има нужда от тях, хем не са желани.

 • 2
  bulgarian_lev avatar :-|
  bulgarian_lev

  До коментар [#1] от "karen_walker":

  Абсолютно точна оценка на нещата. Като си помисля каква бумащина и почти непосилно блъскане с техните институции, техния Хоум офис и пр. се налагаше когато си бяха в ЕС, но всеки един трябваше да получи разрешение за работа там, да намери квартира след препоръка от предишен хазаин (откъде като сега пристигаш примерно), банкова сметка да отвориш - живо приключение...и за какво? Да бачкаш по квалифицираната си професия като вол а те не те искат и те гледат снобски. И индийци и други цигласи от Пакистан и къде ли не са ти работодатели, завеждат Човешки ресурс в някоя служба дето си се насочил да работиш...Клоаката им Лондон е неописуема (едно е да идеш като турист, друго в да се сблъскваш с кретенизма ако работиш там и плащаш наем и се тъпчеш с риск да умреш в метрото), наемите са непосилни, абе хубавите неща са малко.
  А след Брекзит да се натиснеш зорлем да им станеш роб, ще се молят някой освен техните азиатци да им работи. Щот те ги мързи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал