Генералът на генерала

Новият началник на отбраната ген. Андрей Боцев ще участва в разпределянето на около 3.3 мрлд. лв. за модернизацията на армията и най-вероятно ще играе ключова роля при закупуване на нови бронирани машини за около 1 млрд. лв.

Генералът на генерала

Защо случващите се рокади по върховете на армията са особено важни точно сега

Момчил Милев
18252 прочитания

Новият началник на отбраната ген. Андрей Боцев ще участва в разпределянето на около 3.3 мрлд. лв. за модернизацията на армията и най-вероятно ще играе ключова роля при закупуване на нови бронирани машини за около 1 млрд. лв.

© Надежда Чипева


Темата накратко:

- След като стана и.д. началник на отбраната в последните дни от мандата на Плевнелиев, вицеадмирал Евтимов бе освободен само осем седмици по-късно.

- Ген. Андрей Боцев е четвъртият по ред висш офицер, който се сменя на този пост за около година.

- Новият командващ на армията също е юридически уязвим, което може да го направи зависим при формулирането на обществените поръчки за армията.

- Боцев ще участва в решения за модернизация на стойност около 3.3 млрд. лв.

Вицеадмирал Емил Евтимов вероятно ще се впише в историята на българската армия като човека, ръководил я за най-кратко време. След като зае поста и.д. началник на отбраната в последните дни от мандата на бившия президент Росен Плевнелиев, той бе принуден да го освободи само осем седмици по-късно, без това да бъде аргументирано по какъвто и да било смислен начин. Освен може би, че вицеадмиралът беше неофициален фаворит за тази позиция на бившия вече държавен глава още от времето, когато ГЕРБ беше на власт. В сряда Евтимов церемониално напусна най-висшата професионална длъжност във войската и очаквано я предаде на ген. Андрей Боцев – досегашен командващ на Сухопътни войски. На мястото на Боцев там идва ген. Михаил Попов, който преди това оглавяваше 68-ма парашутна бригада и е бивш началник на третия ни експедиционен батальон в Ирак. Издигането на Попов е добра новина за бъдещето на новосформираните сили за специални операции на армията.

Издигането на Боцев обаче е по-двусмислено. За номинирането на сухопътния генерал упорито се говори още от момента, когато Румен Радев официално стана обитател на "Дондуков" 2. Специфичното при него е, че е офицер от "старата школа" - служил само на българска земя в различни структури на сухопътните сили като мотострелковак, танкист и планински пехотинец. Няма мисии в чужбина, не владее западни езици и има само българска военна академия. В крайна сметка Боцев стана четвъртият по ред началник на отбраната, който се сменя на този пост за период от около една година. Първо беше принудителното пенсиониране на вицеадмирал Румен Николов, после оставката на ген. Константин Попов и вицеадмирал Евтимов. По този начин най-високата професионална длъжност в армията се оказа и една от "най-ветровитите" в държавата. По всяка вероятност всичко това е увертюра към по-сериозно разчистване на командната верига надолу, гарантиращо поставяне на лоялни хора на всички ключови постове. И най-вече на такива, свързани с преразпределяне на ресурси във връзка с предстоящата модернизация на въоръжените сили, за която ударно ще трябва да се отпускат стотици милиони левове през следващите няколко години.

Генерални размествания

Причината за толкова честата смяна в редовете на топ генералите е сложна комбинация от политически, личностни и най-вече лобистко-икономически фактори. Така например оставката на ген. Константин Попов е продиктувана най-вече от персоналното съперничество между него и Радев, датиращо от времето на службата им във военновъздушните сили, които и двамата са оглавявали. То се изостри особено силно през последните месеци покрай различните визии за спасяването на ВВС и в частност за поддръжката на МиГ-29 без участието на Русия. Конфликтна точка в този период беше и визията за съвместен ер полисинг заедно с изтребители на НАТО, срещу която Радев се обяви и която стана формален повод за оставката му от армията. В крайна сметка двамата генерали избраха да се присъединят към противникови политически лагери – Радев стана президент с подкрепата на БСП, а Попов сега е водач на депутатската листа на ГЕРБ в Пловдив.

Важна за бъдещия кадрови пъзел във въоръжените сили е и интригата около махането на вицеадмирал Румен Николов през февруари 2016 г. Той беше назначение от времето на правителството на Орешарски и беше отстранен чрез юридически финт въпреки четиригодишния си мандат, като не беше повишен в четиризвезден адмирал и беше пенсиониран преждевременно поради навършване на пределна възраст от 59 години (четиризвездните се пенсионират на 62). Това обаче създаде прецедент, който в бъдеще може да бъде използван и срещу настоящия началник на отбраната Боцев. При назначаването си той бе повишен само в тризвезден генерал-лейтенант и със същия аргумент може да бъде пратен в запас в края на ноември 2018 г. Така, докато не получи още една звезда на пагона си, висшият офицер също е юридически заложник на правителството и президента. И най-вероятно чинно ще прави това, което му се казва.

Интересен е и казусът с назначаването на вицеадмирал Евтимов за и.д. началник на отбраната. На практика в Закона за отбраната и въоръжените сили по никакъв начин не присъства фигурата на изпълняващия длъжността командир на армията. С форсираното му издигане на този пост ГЕРБ на практика постави политически капан на новия президент, в който Радев охотно влезе. След оставката на ген. Попов държавният глава така или иначе щеше да има възможност да определи свой началник на отбраната. Бойко Борисов обаче се погрижи нещата да изглеждат така, сякаш президентът извършва не просто назначение, а политически мотивирана чистка. В крайна сметка предизборният финт се оказа сравнително безопасен и за вицеадмирал Евтимов, който сега се връща на позицията зам.-началник на отбраната и спокойно може да чака да бъде направен титуляр до лятото на 2020 г. без опасност да бъде пенсиониран.

Казусът с Евтимов обаче създаде прецедент с назначаването на и.д. командири на толкова високо ниво в армията. По същата схема е назначен и сегашният и.д. началник на Сухопътни войски ген. Михаил Попов – за срок от една година до издигане на титуляр. Това означава, че той или ще прави това, което му се каже, или ще бъде заменен с някой по-изпълнителен офицер.

Брони за милиони

Защо всичко това трябва да ни интересува точно в настоящия момент? Съвсем прагматичната причина е, че в следващите няколко години армията би трябвало да стане основен разпределител на огромни суми бюджетни средства. Причината за това е, че в продължение на около четвърт век страната ни не е инвестирала сериозни суми в модернизация на трите вида въоръжени сили и сега логично е принудена да наваксва пропуските ударно. Особено в контекста на натиска от страна на НАТО спрямо членовете си да започнат да отделят поне 2% от БВП за отбрана и на американския президент Тръмп, който нарича европейските си съюзници "гратисчии" в сферата на сигурността и заплашва да не ги пази, ако не започнат да плащат повече за нея.

Сегашните кадрови рокади са свързани и с евентуални размествания в приоритетите на държавата в превъоръжаването. Махането на Евтимов и избутването напред на Боцев, който е танкист, се приема като косвен индикатор за предстоящ старт на трети модернизационен проект – този за придобиване на натовски тип бронирана машина на пехотата. Отново става дума за програма с астрономическа стойност – около 1 млрд. лв. Срещу тази сума армията иска да придобие около 250 съвременни бронетранспортьора в рамките на следващите 7-10 години. Важният детайл тук е, че в момента и двамата генерали по командната верига (Боцев и Попов), от които ще зависят параметрите на заданието, са под риск от махане от постовете им.

Вече се наблюдава и сериозно раздвижване сред отбранителните фирми, които биха участвали в подобен проект за Сухопътни войски. Финландската Patria например официално заяви намерение да навлезе на българския пазар и направи демонстрация на своя 8-колесна машина. Американската Textron, която от години си сътрудничи с въоръжените сили и е предоставила на страната ни няколко машини Commando Select по програмата за оръжейна помощ на щатската армия, пък неофициално заявява намерение да проектира и произвежда у нас оригинална 6-колесна бойна машина. В процедурата най-вероятно ще се включат и мултинационалният концерн General Dynamics Land Systems с някаква версия Stryker и германската Rheinmetall с Boxer. Вече започнаха и спекулациите, че в тръжната процедура може да има дискриминационни клаузи под формата на точно определен брой колела на бронетранспортьорите или специфичен вид бронировка. Дали това наистина ще е така, най-вероятно ще зависи от новопроизведените началник на отбраната и командир на Сухопътни войски, които ще одобряват спецификациите в техническото задание на новите бронирани машини. Което по стар военен обичай най-вероятно никога няма да види бял свят и ще бъде надлежно засекретено.

Темата накратко:

- След като стана и.д. началник на отбраната в последните дни от мандата на Плевнелиев, вицеадмирал Евтимов бе освободен само осем седмици по-късно.

- Ген. Андрей Боцев е четвъртият по ред висш офицер, който се сменя на този пост за около година.

- Новият командващ на армията също е юридически уязвим, което може да го направи зависим при формулирането на обществените поръчки за армията.

- Боцев ще участва в решения за модернизация на стойност около 3.3 млрд. лв.

Вицеадмирал Емил Евтимов вероятно ще се впише в историята на българската армия като човека, ръководил я за най-кратко време. След като зае поста и.д. началник на отбраната в последните дни от мандата на бившия президент Росен Плевнелиев, той бе принуден да го освободи само осем седмици по-късно, без това да бъде аргументирано по какъвто и да било смислен начин. Освен може би, че вицеадмиралът беше неофициален фаворит за тази позиция на бившия вече държавен глава още от времето, когато ГЕРБ беше на власт. В сряда Евтимов церемониално напусна най-висшата професионална длъжност във войската и очаквано я предаде на ген. Андрей Боцев – досегашен командващ на Сухопътни войски. На мястото на Боцев там идва ген. Михаил Попов, който преди това оглавяваше 68-ма парашутна бригада и е бивш началник на третия ни експедиционен батальон в Ирак. Издигането на Попов е добра новина за бъдещето на новосформираните сили за специални операции на армията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  veli7820 avatar :-|
  veli7820

  Виждам, че Капитал се опитва от време на време да навлиза с епизодични статии във военната тематика, област която е в периферията на интересите му и с това рискува заключенията му да останат повърхностни и недостатъчно добре изяснени.

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Не му прави чест на Радев, ако използва поста за разчистване на сметки. И с какъв акъл слага "офицер от "старата школа" - служил само на българска земя... , няма мисии в чужбина, не владее западни езици и има само българска военна академия" на такъв пост. Какво показваме с това на нашите съюзници е ясно.

 • 3
  valya.m avatar :-|
  valya.m

  Би трябвало редакторите и авторите на капитал да се отнасят с по-голямо уважение към читателите. Все по-често статиите -- най-вече на определени автори -- се пълнят с неясни текстове. Като този, например: "Вицеадмирал Емил Евтимов вероятно ще се впише в историята на българската армия като човека, ръководил я за най-кратко време. След като зае поста и.д. началник на отбраната в последните дни от мандата на бившия президент Росен Плевнелиев, той бе принуден да го освободи само осем седмици по-късно, без това да бъде аргументирано по какъвто и да било смислен начин. Освен може би, че вицеадмиралът беше неофициален фаворит за тази позиция на бившия вече държавен глава още от времето, когато ГЕРБ беше на власт."

  Кой кого назначил, осовободил... Един авторитетен вестник би трябвало да е по-стриктен в спазването на граматическите правила.

 • 4
  wpo34378687 avatar :-|
  wpo34378687

  1.Капитала може да не разбира от фатмашки понятия,но разбира от пари
  2.Нека да се поясни кои са ни съюзници,убеден съм ,че болтовете не са наясно
  3.Не си ли произвеждахме сами БТР,МТЛБ,БМП и още други?Защо не ги правят тук в "Зелен бряг" или в Нското поделение.
  4. Силно съм убеден ,че настоящото подобие на пръви министър превишава правата си като масово уволнява и назначава кого ли не.Предлагам да се намеси и назначи нова кенефаджийка на ц.гара,или на някоя станция на метрото,че е ЛЕВЕНТ..

 • 5
  valliee avatar :-|
  vallie

  Имаме 150 бр. модернизирани бтр-60пб с американски дизелов двигател или Камаз с по-голяма мощност и подобрена бронезащита. В складовета на армията има над 1500 бр. стари машини, които също могат да бъдат модернизирани във военноремонтния завод Терем Търговище. Допълнително може да се подобри куполата с картечниците и мерника. Украинците а и други страни имат такива разработки. Но ако 1 млрд. трябва да се усвои и някой да вземе милиони рушвет, то трябва да се купуват нови машини, защото от военните заводи няма как да се вземе подкуп.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход