Moят дом, моят ТЕЦ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Moят дом, моят ТЕЦ

За всички сгради в бъдеще се предвижда да имат почти нулево енергийно потребление

Moят дом, моят ТЕЦ

От 2018 г. всички новостроящи се сгради трябва да имат нулево енергийно потребление

22193 прочитания

За всички сгради в бъдеще се предвижда да имат почти нулево енергийно потребление

© Reuters


Сгради с почти нулево енергийно потребление със зарядни станции за електромобили. Тази картина изглежда като от далечното бъдеще, но всъщност е част от съвсем конкретния план на Европейската комисия, който цели да постави енергийната ефективност в основата на новата секторна политика на ЕС до 2030 г. Целта е страните членки да спестят 30% от потребяваните през 1990 г. първични енергийни ресурси (въглища, газ, петрол и т.н.). Въпреки че новата цел не изглежда твърде амбициозна за експертите (досегашната беше 20% до 2020 г.), задействането на мерките за нейното постигане ще има революционен ефект върху цели сектори от българската икономика. "Най-засегнати" в това отношение ще бъдат строителният бранш и търговците на електроенергия, газ, горива и топлофикациите. Би трябвало да спечелят потребителите, освен ако не се окаже, че отново те ще трябва да понесат финансовата тежест на новите цели за енергийна ефективност.

"Умни" сгради

За всички сградите в бъдеще се предвижда да имат почти нулево енергийно потребление. Това не означава, че в тях вече няма да се използват ток или газ, а само че трябва да са проектирани така, че 55% от енергията им да се осигурява от възобновяеми енергийни източници, които са инсталирани в самите тях или на 15 км до тях. Новите сгради също така трябва да имат енергиен клас А подобно на електроуредите.

Според действащите изисквания на ЕК от 2018 г. всички новостроящи се административни сгради трябва да отговарят на тези изисквания, а от 2021 г. това ще важи за всички останали сгради. Засега обаче в България тези изисквания не са част от законодателството, което означава, че нямат задължителен характер. Ивайло Алексиев, изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), казва, че това трябва да се случи, защото в противен случай България може да си навлече нова наказателна процедура.

Сега ЕК отива още по-далеч, като предлага от 2050 г. и вече изградените сгради да отговарят на изискванията за нулево енергийно потребление. Мотивите на комисията са, че около 40% от енергийната консумация се падат именно на сградите, а около две трети от тях са построени, без да отговарят на никакви енергийни стандарти (в България вероятно и повече). В същото време темпът на реновацията им е едва 1% годишно, показват данните на ЕК. Според изчисленията на комисията само подмяната на прозорци и изолацията на стени ще доведе до 20% спестявания от сметките за енергия на потребителите.

Ефектът за пазара

Основното притеснение от въвеждането на амбициозните цели на ЕС е цената, на която това ще бъде постигнато.

"В България има погрешно схващане, че сградите с близко до нулевото потребление са много по-скъпи от другите", коментира архитект Здравко Генчев, изпълнителен директор на "Център за енергийна ефективност ЕнЕфект". По думите му в Габрово вече има пример с изградена детска градина, която отговаря на този стандарт, а стойността на строителството се е оскъпила с едва 7%. Според Генчев ключът не е в използването на възобновяеми технологии, а в енергийната ефективност на сградата. "Колкото по-малко енергия е необходима на една сграда, толкова по-малко ВЕИ източници трябва да бъдат използвани за нейното функциониране", допълни той.

По думите му нулево енергийно потребление може да се постигне и в съществуващите сгради, но това трябва да стане чрез постепенна подмяна на врати, прозорци и изолация.

Националният план за сгради с близко до нулевото потребление обаче показва друга картина за необходимите разходи. Според него строителството на еднофамилна сграда би се оскъпило с около 300 - 400 лв. на квадратен метър, а при многофамилните - с около 200 - 250 лв. При административните сгради, болници и училища това ще струва 150 - 250 лв. повече на квадратен метър.

Тези сметки са и една от причините строителният бранш засега да гледа на идеята по-скоро като поредната неосъществима мечта. "Това са европейски популистки пожелания, които няма как да станат", коментира инж. Пламен Андреев, който е собственик и управител на "Планекс холдинг". По думите му по-високата цена на сградите с нулево потребление няма как да се поеме от пазара.

Засега клиентите на имоти също не се интересуват дали сградата има енергиен сертификат, коментира Младен Митов от агенция "Явлена". Тези документи обаче са задължителни според законодателството. По думите му купувачите на жилища се интересуват от енергийната ефективност на имотите, но проверката за това се прави по-скоро на око.

ЕК предлага и новите бизнес сгради задължително да имат инсталирани зарядни за електромобили, а при жилищните сгради трябва да е предвидена такава възможност.

Търговци на прицел

Освен намаляването на енергията в сградите една от основните мерки за постигането на новата цел на ЕК за 30% спестявания е търговците на електроенергия, газ, парно и горива годишно да спестяват по 1.5% от продаваната от тях енергия в страната. Новото в случая е, че тази мярка няма да се прилага само до 2020 г., както се предвиждаше досега, а до 2030 г.

В България това изискване трябва да заработи за пръв път през следващата година, макар че съществува в законодателството от 2012 г., коментира Алексиев. То обхваща всички търговци с продажби над 20 гигаватчаса енергия годишно и 6.5 хил. тона течни горива годишно. Това са около 120 - 130 фирми, посочи Алексиев. За всяка от тях трябва да бъде одобрен индивидуален план за спестяване от Министерския съвет. Това не е правено досега и е основната причина мярката да не тръгне.

Постигането на спестяванията може да стане по няколко начина, което обаче засега изглежда доста трудно изпълнимо за търговците. Едната възможност е да започнат да продават на клиентите си енергоспестяващи уреди, а след това чрез независим одит да засичат колко енергия е спестена от тях. Схемата предлага на търговците алтернативен бизнес, което означава, че те могат да предлагат и техника – котли, инсталации и високоефективни конвектори. Комбинацията от предлагането на енергия и уреди може да доведе до изгодни предложения за клиентите", посочи Алексиев.

Законът предвижда и глоба за търговците, които не изпълнят тези изисквания, от 1000 до 5000 лв. или имуществена санкция от 5 хил. до 500 хил. лв.

Според изпълнителния секретар на Асоциацията на търговците на електроенергия в България Красимир Живачки един от проблемите при тази схема е, че клиентите могат да сменят доставчика си неограничено, което прави реалното отчитане на направените спестявания много трудно. Случва се крайни клиенти да сменят търговеца си на електроенергия всеки месец, а други биват снабдявани от няколко търговеца едновременно. Поради тези причини реализираните мерки за енергийна ефективност при даден клиент е трудно да бъдат отнесени към конкретен търговец. Предлагането и инвестирането в мерки за енергийна ефективност от страна на търговците се явява допълнителен разход за тях, за който те не са подготвени, каза Живачки. Освен това самите крайни клиенти не са задължени да прилагат тези мерки и нямат конкретно поставени цели за енергийни спестявания.

Пред търговците обаче съществува и друг вариант и той е да инвестират в проекти за енергийна ефективност чрез специализирания фонд или други финансови посредници. Според Живачки обаче засега тази схема няма готовност да заработи, защото тепърва трябва да бъде създадена процедура, по която търговците да финансират подобни проекти. В някои щати на САЩ например срещу подобни инвестиции търговците получават данъчни кредити (т.е. приспадат вложенията си от облагаемия си доход).

Какво друго предлага ЕК

Новите предложения на ЕК предвиждат на европейския пазар да започнат да се продават само енергийно ефективни уреди. Ще бъдат въведени изисквания за съдържанието на фактурите за газ и парно, както по този начин ще бъдат контролирани доставчиците на енергия. Това обаче означава масово преминаване към електронни фактури, нещо, което в България става трудно.

В същото време ЕК предвижда да се намали използването на биогорива от първо поколение, т.е. такива, каквито използват хранителни растителни култури за сметка на по-новите биогорива. Последното лесно може да се изпълни, ако нарасне делът на електромобилите и просто намалее нуждата от течни горива.

От новите изисквания ще отпаднат някои неработещи мерки като задължението проверката на котли и и климатични инсталации да се прави на четири години от специален одитор. Премахва се и изискването към всички инвестиционни проекти за сгради да се прави и анализ на възможностите за използване на ВЕИ.

Сгради с почти нулево енергийно потребление със зарядни станции за електромобили. Тази картина изглежда като от далечното бъдеще, но всъщност е част от съвсем конкретния план на Европейската комисия, който цели да постави енергийната ефективност в основата на новата секторна политика на ЕС до 2030 г. Целта е страните членки да спестят 30% от потребяваните през 1990 г. първични енергийни ресурси (въглища, газ, петрол и т.н.). Въпреки че новата цел не изглежда твърде амбициозна за експертите (досегашната беше 20% до 2020 г.), задействането на мерките за нейното постигане ще има революционен ефект върху цели сектори от българската икономика. "Най-засегнати" в това отношение ще бъдат строителният бранш и търговците на електроенергия, газ, горива и топлофикациите. Би трябвало да спечелят потребителите, освен ако не се окаже, че отново те ще трябва да понесат финансовата тежест на новите цели за енергийна ефективност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  hmmmmm avatar :-|
  hmmmmm

  Аз предлагам ние тука локално да си поставим цел до 2050 всички сгради които са в рамките на град да имат улица, тротоар и канализация до тях. Ама едва ли. Много са далеч в Европа от нашето градоустроиство.

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Всички тези мерки стават автоматично ненужни ако се въведе "стария одитор" - н. в. Акцизът. Изправителят на всички недъзи на обществото :-) Набий тока на 30-40 ст. дневна тарифа и гледай как стиропорения бизнес ще се удвоява всяка година. Направи дизела 3,5 за литър и ще се задръстим с Тесли. Иначе това с документите и регулациите работи в държави, каквато ние си нямаме.

  ЕК изпада малко в Живковската теза "Икономиката - икономична, дело на всеки".

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "hmmrun":


  [quote#1:"hmmrun"]всички сгради които са в рамките на град да имат улица[/quote]

  Оптимистичен ти е срока 20150. Иди в стария Несебър да видиш че от столетия строим така че от прозореца да можеш да хванеш съседската булка за дирника :-)
  Има поляна, има бетон, има "жипка" ... т'ва е положението :-)

 • 4
  gost22 avatar :-P
  gost22

  [quote#2:"misho73"]Иначе това с документите и регулациите работи в държави, каквато ние си нямаме. [/quote]
  Що бе? Само трябва да гласуваме за един правосъден борд като валутния и сме там. Там сме, ама за такова гласуване пак опряхме до чипа на материала...

 • 5
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Енергийната мафия превзема Европа! Къде е пазарната икономика! Търсене, предлагане, стойност? Диктатура.

 • 6
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  До коментар [#2] от "misho73":
  Не става със стиропор! Всички нови сгради трябва да са проектирани и замислени по нов начин! Но нашите предприемачи гледат да стоят най-еФФтино, а не най-еФФективно. Зо новото у нас няма нито ум нито пари. Първо трябва да изчезнат панелките и всички стари колиби и да се заместят с нов тип сгради.... но дотогава е по-вероятно да изчезнат обитателите.

 • 7
  nigel avatar :-?
  nigel

  [quote#6:"gimi"]Първо трябва да изчезнат панелките и всички стари колиби и да се заместят с нов тип сгради..[/quote]
  Интересна идея - дай и някакви технически подробности. Например къде да изчезнат - ще ги съборим и преработим бетона ли, някаква нова технология за анихилиране ли ? Къде ще отидат живеещите в тях - само в София са повече от 500 хил. души ?

  Лесно е да се говори на едро.

 • 8
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Пак в грешна посока се дълбае. Икономия няма да има. Хайде всеки който е шофирал автомобил през осемдесетте да каже какъв му беше разхода? Сега разхода не е много по-нисък. Просто автомобилите станаха по-големи и по-мощни.
  Същото ще стане и с къщите. Той се наблюдава и в момента. Живее някой в апартамент, писва му и отива да живее в къща. Къщата естествено е с РЗП не 70м2, а 170м2. Разхода се вдига, а човека просто замества електроенергията с камина на дърва(често добити от бракониери).

  Решението: Да се следи за енергията, потребена от всеки индивидуално.

 • 9
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Всеки има мерак да живее екологично и да избяга от рекета на монополистите, но все още няма добри работещи решения. Нужните инвестиции са големи а резултатите неефективни. Ползите такива, че правят инвестициите на практика невъзвращаеми. На всичкото отгоре разходите след инвестициите обикновено са по-големи.

 • 10
  ivanchola avatar :-P
  ivanchoLA

  На баба им, тия умни сгради могат да оперират само в Калифорния в Европа изтърпяват за отрицателно време. Аз живея в такава в Лондон, оказа че консумира 4 пъти повече от нормалното, щото няма капацитет на хора които да подържат и калибрират системата ... в резултат е 36 градуса целогодишно и докато хората мръзнат ние си живеем с постоянно отворени прозорци.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.