Moят дом, моят ТЕЦ

От 2018 г. всички новостроящи се сгради трябва да имат нулево енергийно потребление

За всички сгради в бъдеще се предвижда да имат почти нулево енергийно потребление
За всички сгради в бъдеще се предвижда да имат почти нулево енергийно потребление    ©  Reuters
За всички сгради в бъдеще се предвижда да имат почти нулево енергийно потребление
За всички сгради в бъдеще се предвижда да имат почти нулево енергийно потребление    ©  Reuters

Сгради с почти нулево енергийно потребление със зарядни станции за електромобили. Тази картина изглежда като от далечното бъдеще, но всъщност е част от съвсем конкретния план на Европейската комисия, който цели да постави енергийната ефективност в основата на новата секторна политика на ЕС до 2030 г. Целта е страните членки да спестят 30% от потребяваните през 1990 г. първични енергийни ресурси (въглища, газ, петрол и т.н.). Въпреки че новата цел не изглежда твърде амбициозна за експертите (досегашната беше 20% до 2020 г.), задействането на мерките за нейното постигане ще има революционен ефект върху цели сектори от българската икономика. "Най-засегнати" в това отношение ще бъдат строителният бранш и търговците на електроенергия, газ, горива и топлофикациите. Би трябвало да спечелят потребителите, освен ако не се окаже, че отново те ще трябва да понесат финансовата тежест на новите цели за енергийна ефективност.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  hmmmmm avatar :-|
  hmmmmm

  Аз предлагам ние тука локално да си поставим цел до 2050 всички сгради които са в рамките на град да имат улица, тротоар и канализация до тях. Ама едва ли. Много са далеч в Европа от нашето градоустроиство.

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Всички тези мерки стават автоматично ненужни ако се въведе "стария одитор" - н. в. Акцизът. Изправителят на всички недъзи на обществото :-) Набий тока на 30-40 ст. дневна тарифа и гледай как стиропорения бизнес ще се удвоява всяка година. Направи дизела 3,5 за литър и ще се задръстим с Тесли. Иначе това с документите и регулациите работи в държави, каквато ние си нямаме.

  ЕК изпада малко в Живковската теза "Икономиката - икономична, дело на всеки".

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "hmmrun":


  [quote#1:"hmmrun"]всички сгради които са в рамките на град да имат улица[/quote]

  Оптимистичен ти е срока 20150. Иди в стария Несебър да видиш че от столетия строим така че от прозореца да можеш да хванеш съседската булка за дирника :-)
  Има поляна, има бетон, има "жипка" ... т'ва е положението :-)

 • 4
  gost22 avatar :-P
  gost22

  [quote#2:"misho73"]Иначе това с документите и регулациите работи в държави, каквато ние си нямаме. [/quote]
  Що бе? Само трябва да гласуваме за един правосъден борд като валутния и сме там. Там сме, ама за такова гласуване пак опряхме до чипа на материала...

 • 5
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Енергийната мафия превзема Европа! Къде е пазарната икономика! Търсене, предлагане, стойност? Диктатура.

 • 6
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  До коментар [#2] от "misho73":
  Не става със стиропор! Всички нови сгради трябва да са проектирани и замислени по нов начин! Но нашите предприемачи гледат да стоят най-еФФтино, а не най-еФФективно. Зо новото у нас няма нито ум нито пари. Първо трябва да изчезнат панелките и всички стари колиби и да се заместят с нов тип сгради.... но дотогава е по-вероятно да изчезнат обитателите.

 • 7
  nigel avatar :-?
  nigel

  [quote#6:"gimi"]Първо трябва да изчезнат панелките и всички стари колиби и да се заместят с нов тип сгради..[/quote]
  Интересна идея - дай и някакви технически подробности. Например къде да изчезнат - ще ги съборим и преработим бетона ли, някаква нова технология за анихилиране ли ? Къде ще отидат живеещите в тях - само в София са повече от 500 хил. души ?

  Лесно е да се говори на едро.

 • 8
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Пак в грешна посока се дълбае. Икономия няма да има. Хайде всеки който е шофирал автомобил през осемдесетте да каже какъв му беше разхода? Сега разхода не е много по-нисък. Просто автомобилите станаха по-големи и по-мощни.
  Същото ще стане и с къщите. Той се наблюдава и в момента. Живее някой в апартамент, писва му и отива да живее в къща. Къщата естествено е с РЗП не 70м2, а 170м2. Разхода се вдига, а човека просто замества електроенергията с камина на дърва(често добити от бракониери).

  Решението: Да се следи за енергията, потребена от всеки индивидуално.

 • 9
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Всеки има мерак да живее екологично и да избяга от рекета на монополистите, но все още няма добри работещи решения. Нужните инвестиции са големи а резултатите неефективни. Ползите такива, че правят инвестициите на практика невъзвращаеми. На всичкото отгоре разходите след инвестициите обикновено са по-големи.

 • 10
  ivanchola avatar :-P
  ivanchoLA

  На баба им, тия умни сгради могат да оперират само в Калифорния в Европа изтърпяват за отрицателно време. Аз живея в такава в Лондон, оказа че консумира 4 пъти повече от нормалното, щото няма капацитет на хора които да подържат и калибрират системата ... в резултат е 36 градуса целогодишно и докато хората мръзнат ние си живеем с постоянно отворени прозорци.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход