Ембаргото за Сирия се заобикаля през София

Ембаргото за Сирия се заобикаля през София

Петима българи са обвинени в това, че са изнасяли части от САЩ за Дамаск

34637 прочитания

© Shutterstock


Темата накратко

- Петима българи са обвинени в това, че са нарушили ембаргото на Сирия и са участвали в група за доставка на авиочасти.

- Регистрирана в София фирма е била използвана като параван, за да прикрива доставките.

- Българските власти са били държани встрани от разследването на американската прокуратура.

Когато преди няколко седмици 28-годишният Желяз Андреев научава от свой бивш колега, че е бил обвинен от прокуратурата във Флорида за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия, той решава, че става дума за лоша шега. Когато обаче вижда съобщението на американските власти, от което става ясно, че може да прекара следващите 25 години във федерален затвор, разбира, че работата е повече от сериозна. Той трябва да върне лентата няколко години назад, когато според американските власти е било извършено престъплението, недоумявайки как може да бъде замесен в нещо подобно.

Желяз Андреев е един от 11-те човека, за които в края на февруари американското министерство на правосъдието съобщи, че са били привлечени като обвиняеми за това, че са продавали резервни части за самолети на сирийската авиокомпания Syrian Air въпреки наложеното от САЩ ембарго. Другите обвинения са за пране на пари и подаване на неверни декларации пред властите. Основният обект на разследването са братята Али и Араш Каби и тяхната сестра Марджан. Останалите обвиняеми са трима сирийски граждани, работещи в Syrian Air, и общо петима българи, работили в компанията "АВ Троникс". Наказанията, които американските закони предвиждат за престъпленията, в които са обвинени, варират от 25 до 40 години затвор.

От кол-център до разследван за федерално престъпление

Един от обвиняемите, 28-годишният Желяз Андреев, e завършил природо-математическата гимназия в Добрич, а докато учи културология в Софийския университет, започва да си търси работа през job tiger. Именно така започва работа в компанията през 2013 г. За разлика от останалите обвиняеми българи по разследването той не е заемал ръководна позиция във фирмата, която е напуснал миналата година.

"Всъщност това е кол-център", разказва той пред "Капитал" и допълни, че фирмата е била посредник в продажбата на части за две области - електроника и авиация. Работещите в компанията е трябвало да се свързват с потенциални клиенти, които се подават от мениджърите им, и да им предлагат части, от които фирмите могат да имат нужда.

Името му се споменава в обвинението на щатските власти на няколко пъти във връзка с мейли с фактури и поръчки, които той е изпращал и получавал от сирийските авиолоинии между октомври 2013 и март 2014 г.

Желяз разказва, че сирийският авиопревозвач е бил разработен като клиент, преди да започне работа във фирмата, и уточнява, че позицията, която е заемал, не му е давала възможност нито да си подбира клиентите, нито да ги проверява. Всъщност започва да контактува с тях в самото начало на работата си във фирмата, докато е бил на изпитателен срок.

Това се потвърждава и от факта, че той не е сред адресатите на мейла, изпратен от Каби до мениджърите в българския офис, в който се казва, че частите до държави в Близкия изток не трябва да бъдат изпращани от американския офис, защото се задържат от митниците, а трябва да минават през офиса в София.

"Работихме под постоянен стрес за достигане на таргети, особено в периода на изпитателен срок - от нас се очакваше просто да правим обаждания и да изпращаме имейли, за да вземем възможно най-много поръчки", разказва той и уточнява, че не е получавал бонуси от тези сделки.

Желяз разказва, че сирийският авиопревозвач е бил разработен като клиент, преди да започне работа във фирмата и уточнява, че позицията, която е заемал, не му е давала възможност нито да си подбира клиентите, нито да ги проверява. Всъщност започва да контактува с тях в самото начало на работата си във фирмата, докато е бил на изпитателен срок.

Това се потвърждава и от факта, че той не е сред адресатите на мейла, изпратен от Каби до мениджърите в българския офис, в който се казва, че частите до държави в Близкия изток не трябва да бъдат изпращани от американския офис, защото се задържат от митниците, а трябва да минават през офиса в София.

"Работихме под постоянен стрес за достигане на таргети, особено в периода на изпитателен срок - от нас се очакваше просто да правим обаждания и да изпращаме имейли, за да вземем възможно най-много поръчки", разказва той и уточнява, че не е получавал бонуси от тези сделки.

Как да заобиколиш ембаргото

Според разследващите Араш Каби, който има ирански и френски паспорт, управлявал регистрираната в Маями компания за търговия на части за електрониката, авиацията и нефтодобива AW Tronics. В края на 2010 г. те основават в София "Ароутроникс" (прекръстена впоследствие на АВ Троникс), която разследващите наричат "софийски офис" на компания от Флорида.

През пролетта на 2013 г. американските власти блокират активите на Syrian Air и забраняват търговията с нея. Според САЩ с помощта на ливанската терористична групировка "Хизбула" сирийският авиопревозвач доставя оръжия за Ислямската революционна гвардия на Иран в Сирия.

Според разследващите от септември 2013 до март 2014 г. обвиняемите са нарушили ембаргото, като са доставяли резервни части за самолети от САЩ до Syrian Air. За целта стоките били доставяни от САЩ до София и Дубай, а след това реекспортирани до Сирия.

На 5 март 2014 г. една от пратките била спряна от американските митнически власти, които прихващат размяна на мейли между собствениците на "АВ Троникс" и мениджъри на софийския офис на фирмата. В него Марджан Каби казва, че "нищо няма да бъде доставено до клиенти в Близкия изток от офиса в САЩ. Трябва да изпращаме до България и тогава до клиенти от държави като Израел, Ирак, ОАЕ, Сирия, Саудитска Арабия, Либия, Йемен, Кувейт и т.н. Наши пратки са били спрени от митниците и граничния контрол. Имаме и други случаи със същия клиент". Става дума за общо седем доставки за самолети Airbus и френските самолети ATR.

Според разследващите в края на 2014 г. Араш Каби и сестра му, както и мениджърката на софийския офис Михаела Ненова, заедно с друг мениджър - Иван Сергиев, извършват друго престъпление, като попълвайки фалшиви декларации, успяват да доставят до Китай авиооборудване, което се използва за военни самолети, въпреки че САЩ е наложила забрана за износ до тази дестинация на подобна част.

Миналата седмица американските власти задържат двамата братя Каби и сестра им. Али Каби е женен за българка, от която има две деца. Едното от тях е било с него по време на ареста му. Съдът във Флорида оставя само Али Каби в ареста, като от съдебния протокол става ясно, че съдия Алисия Райс е приела, че има риск той да избяга. По информация на "Капитал" заключението и се базира на факта, че той има проблем с документите си.

От обвинението, което е дълго 45 страници, може да се предположи, че разследващите не са наясно какви длъжности са заемали обвинените българи в офиса на фирмата. Михаела Ненова е мениджър на офиса, Любка Христова е мениджър по логистиката, Искрен Георгиев е тийм лидер, а Иван Сергиев е мениджър на отдел. Само Желяз Андреев е редови служител в кол-центъра.

Ако американските власти поискат екстрадицията им, те вероятно ще бъдат задържани, докато трае процедурата. За разлика от европейската заповед за арест, при която съдът, решаващ за предаването на лицето, има ограничена възможност за преценка и следи предимно дали са изпълнени формални изисквания, то при екстрадицията магистратите имат по-широко поле за преценка. Преди четири години САЩ поискаха екстрадицията на българката Гергана Червенкова, обвинена в Ню Йорк за онлайн продажба на медикаменти и участие в престъпна група за пране на пари. След серия от протести американските власти се отказаха от искането си, уточнявайки, че са постъпили нови доказателства. След този случай е имало няколко успешни екстрадиции до Щатите, които са минали без проблем, разказа източник на "Капитал".

България като хъб

От два независими източника "Капитал" научи, че до този момент не е поискана екстрадиция на нито един от обвинените българи. Всъщност разследването, което навлиза миналата седмица в явната си фаза, е минало без каквото и да е било взаимодействие с българските власти. Цитирана от bIT, Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, заяви, че няма информация за случая и в държавното обвинение не са постъпвали искания от американските власти. От Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към Министерството на икономиката не отговориха на запитването на "Капитал" дали дейността "АВ Троникс" е попадала в полезрението им. Отговор не получихме и от ДАНС, които имат мандат да се занимават с проблема.

И ако случаят с "АВ Троникс" трудно може да влезе в графата на сериозните международни афери, то е публична тайна, че България има дълга история с износа на оръжие и стоки с възможна двойна употреба към държави под ембарго - от държавна политика по времето на комунизма до криминален пазар след 10 ноември. Преди година разследване на американския сайт intercept показа, че България е разглеждана като сигурен хъб, който може да бъде използван като място за преоборудване на малки пътнически самолети с военно екипировка, за да бъдат изнесени към страни под ембарго.

Въпреки тези данни досега българските власти не са провели нито едно мащабно разследване в тази област.

Коя е фирмата, използвана като параван

Фирмата "АВ Троникс" (по-известна като "Ароутроникс") оперира в България от 2010 г. Освен в България дружеството има офиси във Франция, Великобритания, САЩ и Хонконг. Софийският офис е бил в "Младост", а след това е преместен до летището. Собственици са братята Али и Араш Каби. Али е гражданин на Иран, а Араш - на Франция. У нас дружеството е аутсорснало един от своите кол-центрове, през които продава електронни компоненти и електроника, но също така и части за самолети. Към края на 2016 г. във фирмата работят 35 души, като справката показва, че броят на осигурените лица във фирмата поетапно намалява - през юли 2013 г. те са били 119. Според финансовите отчети на дружеството от създаването си досега то е било на печалба само два пъти - през 2010 и 2011 г., като във всички останали години работи на загуба, която варира от 359 хил. лв. през 2013 г. до 124 хил. лв. през 2015 г. През последните три години растат и задълженията на "АВ Троникс". Проходите през 2014 и 2015 г. са най-високи, като достигат 4.3 млн. лв. В българския офис действа основно Али Каби, който се представя пред служителите си с "американизираното" си име Алекс.

Темата накратко

- Петима българи са обвинени в това, че са нарушили ембаргото на Сирия и са участвали в група за доставка на авиочасти.

- Регистрирана в София фирма е била използвана като параван, за да прикрива доставките.

- Българските власти са били държани встрани от разследването на американската прокуратура.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  mul1426175987394222 avatar :-|
  Milen Stefanov

  Българин да се наричам първа радост е за мен ?!?! България е и хъб за избягване внасянето на мито, след което стоките се продават в Б-я и ЕС. Разбира се, че службите са знаели. А като имаме превид колко скочиха придажбите на оръжейните ни заводи през последните 1-2 години, и знаейки къде са основните конфликти в момента може да се направят изводи в каква крайна дестинация отива изнесеното оръжие и муниции.

 • 2
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Другарите хамериканци да проверят разни БГ банки и филиали на руски такива, там има тонове интересна информация. ;)

 • 3
  k3206873 avatar :-|
  k3206873

  До коментар [#1] от "Milen Stefanov":

  Оръжията специално отиват главно за "добрите"(популярни също с названието умерени), които разбира се са съюзници на САЩ, така че за тях нужда от проверка няма.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Щом има търсене ще има и предлагане, както обикновено..... винаги има мераклии за бързи пари... :-)

 • 5
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  "Ако американските власти поискат екстрадицията им, те вероятно ще бъдат задържани, докато трае процедурата."

  Ще е интересно дали правителството ще клекне ако американците поискат екстрадиция. В САЩ, примерно, законът забранява екстрадиция на американски граждани за престъпления извършени в други държави. От друга страна американците смятат за съвсем естествено другите държави да си екстрадират техните граждани ако Вашингтон поиска.

  От статията не става ясно дали предполагаемо замесените българи са знаели, че нарушават американско ембарго (или на ООН). При това положение ако постъпи искане за екстрадиция от САЩ правилният отговор би трябвало да е отказ, но ангажимент на българското правосъдие да проведе свое разследване и да установи дали е било извършено престъпление.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "k3206873":

  Ако отиваха за "добрите", защо официалната причина за растежа на продажбите е, че има официални поръчки от Саудитска Арабия, Индия и всякакви подобни некорумпирани държави?

 • 7
  k3206873 avatar :-|
  k3206873

  До коментар [#6] от "Георги Георгиев":

  Саудитска Арабия е от "добрите". Лоялен съюзник на САЩ, купуващ американско оръжие за милиарди и в последно време българско за милиони. САЩ също купува оръжие през разни фирмички, но и те са от добрите и некорумпираните.
  Индия като количества доколкото помня беше далеч назад, не си заслужава да ги обсъждаме в случая.

 • red.mary

  Оф, как е възможно България да сключва толкова неравноправни договори за екстрадиция. АМ гражданин не може да бъде предаван за съдене в друга дъжрава, но БГ гражданин - и още как. Защо?
  А това, че служител в кол-център в София може да бъде екстрадиран, защото е изпълнявал поставените задачи да прозвънява с оферти и да праща имейли с оферти на вече съществуващи клиенти н акомпанията ми се вижда пълен абсурд.
  Значи това Бг правителство за какво ни е? За да богатее в персоналния си състав ли? Кой защитава гражданите тук?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход