Референдумът за златодобива в Трън се отлага за след изборите

Проектът на "Евромакс сървисиз" предвижда разработване на златното находище край Трън, което включва и бившата мина "Злата"

Референдумът за златодобива в Трън се отлага за след изборите

Областният управител върна решението на общинския съвет заради процедурни нарушения

19904 прочитания

Проектът на "Евромакс сървисиз" предвижда разработване на златното находище край Трън, което включва и бившата мина "Злата"


40

хил. лв. е сумата, предвидена от бюджета на общината за провеждане на допитването.

Референдумът в Трън във връзка с проекта за златодобив в района се отлага. Това реши общинският съвет на извънредно заседание в понеделник. Причината е заповед на областния управител на Перник, която отменя предишно решение на съветниците като незаконосъобразно. Референдумът ще се състои, но на по-късна дата, а не заедно с парламентарните избори на 26 март, уточниха от общината. Това обаче не се очаква да увеличи разходите по провеждането, които са определени на 40 хил. лв.

Незаконосъобразно

Предложението за допитване до гражданите беше направено от кмета на общината Станислав Николов, след като местно сдружение се обяви против инвестиционното намерение на "Евромакс рисорсиз" (от групата на "Асарел – Медет") за разработване на златно находище в региона. На 8 февруари общинският съвет гласува да се проведе местен референдум с въпрос "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства". Въпросът беше формулиран по този начин, тъй като подземните богатства са изключителна собственост на държавата и управлението им не е в правомощията на общинските власти. Две седмици по-късно – на 23 февруари, общинският съвет одобри и изборните книжа за местния референдум.

Според областния управител на Перник Васил Михайлов обаче второто решение е незаконосъобразно. Причината за това е, че според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление книжата за провеждане на местен референдум се утвърждават от общинския съвет ведно с решението за одобряване на предложението за провеждане на референдума. Приемането им на по-късна дата на практика не позволява да се спазят законовите срокове. Затова със заповед от 7 март областният управител върна решението за ново обсъждане. Такова беше направено в понеделник, като общинските съветници решиха да отложат датата на референдума, за да спазят процедурата.

Какво следва

Последното решение на общинския съвет не отменя референдума, а само го отлага. "Референдум ще има. Започваме процедурата отначало, за да спазим изискванията на закона", каза кметът Станислав Николов за "Капитал". Временно изпълняващият длъжността председател на общинския съвет Бойчо Харалампиев коментира пред БТА, че съветниците са категорични, че референдум ще има, макар и по-късно. На заседанието присъстваха 9 от общо 11 съветници, като сред отсъстващите беше и председателят Веселина Шишкова.

От сдружение "Трън", което организира протестите срещу проекта, коментираха, че отлагането не ги притеснява. "Става дума за документални нередности, които трябва да се оправят", каза председателят на сдружението Румяна Боянова.

От "Евромакс сървисиз" коментираха, че провеждането на референдума е спряно още с обжалването от страна на областния управител на Перник. "Въпреки това общинският съвет в Трън продължи да готви вота в разрез със законовите правила. Днешното решение би трябвало да сложи край на този неправомерен процес. Нашият призив е да се спазват законите, за да има ясни и еднакви правила за всички", казаха от компанията.

Организирането на допитването на по-късна дата, а не заедно с парламентарните избори, няма да увеличи разходите, смята кметът на Трън. "За разлика от националните референдуми за местните се изисква да има отделни помещения и комисии, бюлетините също се извозват отделно, така че няма да е по-скъпо", каза Николов. За провеждането на референдума съветниците бяха гласували да се отделят 40 хил. лв. от бюджета на общината.

Проектът на "Евромакс сървисиз" предвижда разработване на златното находище край Трън. Основната част от дейностите ще бъдат на площадката на бившата мина "Злата", която е работила до средата на 70-те години на миналия век. Инвестицията се оценява на над 100 млн. лв. и се очаква да създаде 400 работни места.

40

хил. лв. е сумата, предвидена от бюджета на общината за провеждане на допитването.

Референдумът в Трън във връзка с проекта за златодобив в района се отлага. Това реши общинският съвет на извънредно заседание в понеделник. Причината е заповед на областния управител на Перник, която отменя предишно решение на съветниците като незаконосъобразно. Референдумът ще се състои, но на по-късна дата, а не заедно с парламентарните избори на 26 март, уточниха от общината. Това обаче не се очаква да увеличи разходите по провеждането, които са определени на 40 хил. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  b52 avatar :-|
  B52

  Мафията е купила поне 80% от т.нар. ибщински съвет.
  ЗА СЪЖАЛЕНИЕ съм убеден че ще "прекарат" този пагубен за ПРИРОДАТА в района проект.
  Късогледото печалбарство на малко хора се поставя пред обществения интерес на много поколения.
  Който не знае за какво става дума нека се "разходи" из Средна Гора за да види какъв лунен пейзаж е там.
  За неколкократното (и "необяснимо") повишаване на раковите заболявания в района на Златица - не се говори дори...

 • 2
  chichka avatar :-|
  chichka

  Гледах в неделята масовката от жълтопаветници за изкачване на един баир. И всички искат да няма мина в Трън. Но жълтопаветниците ще си отидат у дома в София, а в Трън хората пак ще са без работа, улици, млади хора......
  Преди година бях в Челопеч. И за там екоталибаните крякаха..... но добре че не успяха. Сега Челопеч има улици, детски градини/безплатни/ санирани училища, работа и заплати за младите!!!!!
  Не бързайте да ми скачате, помислете, кое е по-добро за Трън?

 • 3
  freudiana avatar :-|
  Freudiana

  Мда... трънският край е златна мина - за туризъм! Само който не е ходил там може да твърди, че златодобивът е добро решение за развиване на местната икономика.

 • 4
  filip2 avatar :-|
  filip2

  Давайте! Скоро Трън ще стане най-чистото място в България! Е, разбира се, след като изчезнат (напуснат/починат) и последните хора от района!
  Зелени фундаменталисти!

 • 5
  k_ avatar :-|
  k_

  [quote#3:"Freudiana"]Мда... трънският край е златна мина - за туризъм![/quote]
  Освен в Трън в селата вече почти никой не е останал. Тук-там по някой чобанин пасе 30-40 мъри из баирите в които има злато за 1-2 милиарда.
  Разбира се, че ще бъде добито. Вече е намерено, повече от 10 милиона са похарчени за проучване.
  Въпросът на който трябва да отговорят в Трън сега е дали желаят това да стане през техния живот или след няколко десетилетия?

 • 6
  k_ avatar :-|
  k_

  И още за "златния трънски туризъм".
  Ако на година влизат по 1 милион лева годишно в Трън и региона от туризъм, за да се реализира същата стойност като от рудодобива ще са необходими около 1000-1500 години.
  При 1 милион лева годишно.
  Къде ли могат да се изхарчат в туризма на Трън 1 милион лева годишно?

 • 7
  chichka avatar :-|
  chichka

  [quote#4:"filip2"]Давайте! Скоро Трън ще стане най-чистото място в България! Е, разбира се, след като изчезнат (напуснат/починат) и последните хора от района!
  Зелени фундаменталисти![/quote]
  ++++ Когато се освободи терена.. там ще изникнат 10-тина нови жилищни комплекса за пенсионирани руски военни.

 • 8
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Би трябвало да им намалят дотациите от републиканския бюджет и да спрат помощоте на безработните, ако се откажат от златодобива. Нека да печелят от "еко" туризъм /това е като "еко" дизел/ илу от други местни инициативи.

 • 9
  dun avatar :-|
  dun

  Дебатът не е рудодобив срещу туризъм - това е дебатът който ДС иска да водите!

  Истинския дебат е съвсем друг с два важни въпроса:

  1. Възможно ли е в България да се осъществи рудодобивен проект без нарушаване на законите, без манипулиране и фалшифициране на документите, без търговия с влияние на местно и държавни ниво, без репресии срещу местните хора - от моя опит отговорът е НЕ!

  2. Кога най-после взимащите решения в държавата ще започнат да говорят и реализират една модерна икономика и ще започната да изпълняват европейските цели за замърсяване, за рециклиране, за продукти с висока добавена стойност и т.н. ... до момента икономиката се развива (или колабира) според мимолетните желания на олигархията, а държавата е напълно абдикирала от всякакъв контрол и стратегически подход!

 • 10
  daka_power avatar :-|
  daka_power

  Оф - оф - оф.Много е хубаво да има 400 работни места,ама трябва да има честни областни ,можеби като този човечец.Сега ще се аргументирам защо,Много по - добре е да се отворят нови работни места ама не за сметка на българското ни злато.Ние ще си го копаме да го продаваме.Това стой Областния срещу някой политик ,който отговаря за района иска да си изпере парите ,чрез офшорка.Или наистина сме много тъпи и си продаваме на безценица златото ,само защото ще ни платят да си го изкопаме,така гроба си копаме.. Да направят работни места ,чрез грозде ,тикви ,царевица..... май е по = лесно да копаш на нивата ,вместо на мината.И НЕ СИ ПРОДАВАМЕ ЗЛАТОТО НА КОНЦЕСИЯ.И СЕГАШНИТЕ ДОГОВОРИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕКРАТЯТ !!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход