Съдът одобри отнемането на имущество за над 4 млн. лева от Веселин Данов

Ако и втората инстанция одобри мярката, бившият варненски общински съветник ще се раздели с хотел, жилища и ниви

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество спечели на първа инстанция делото за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, срещу Веселин Данов. Решението е на Варненския окръжен съд и подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Имоти, ниви и пистолет

Конфискуваното имущество на бившия варненски общински съветник е на стойност почти 4.2 млн. лв. До отнемането му се стигнало след влязла в сила присъда срещу Данов за участие във въоръжена организирана престъпна група за склоняване към проституция и пране на пари.

С решението на съда на Веселин Данов се конфискуват голям брой недвижими имоти, сред които хотел в местността "Кабакум" край Варна, жилищни имоти в града, земеделска земя на територията на няколко населени места в община Аврен, гори около Трявна и пистолет "Глок". На отнемане подлежат и суми от продажба на ниви и автомобили.

Присъдата на Данови

В началото на юни 2009 г. Веселин Данов и синът му Христо Данов - също общински съветник, бяха осъдени за 4 престъпления - за образуване и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици във Варна в периода септември 2004 - ноември 2006, за ръководене на въоръжена престъпна група през септември 2008 г., създадена за изпиране на пари, придобити от престъпна дейност - склоняване към проституция и трафик на жени.

Данов се призна за виновен и по обвинението, че на два пъти получил по 1000 лева, за които знаел, че са придобити от проституция, както и за изнудването на Николай Ив., извършено в съучастие със сина му Христо.

Данов-младши се споразумя за присъда от 1 година. Размерът на присъдите, които получиха бащата и синът, бяха определени след споразумение с Варненската окръжна прокуратура.

Веселин Данов беше освободен предсрочно от затвора след две години и половина заради "цялостното добро поведение и отношението на затворника към труда".