Инфлацията расте за трети пореден месец

Увеличението през февруари е 1.7%, като поскъпването е основно при хранителните стоки и горивата

Транспортът поскъпва най-съществено през втория месец на годината, основно поради по-високите цени на горивата.
Транспортът поскъпва най-съществено през втория месец на годината, основно поради по-високите цени на горивата.
Транспортът поскъпва най-съществено през втория месец на годината, основно поради по-високите цени на горивата.    ©  Георги Кожухаров
Транспортът поскъпва най-съществено през втория месец на годината, основно поради по-високите цени на горивата.    ©  Георги Кожухаров

Инфлацията продължава да расте за трети пореден месец, като освен това има и ускорение на темпа й. През февруари индексът на потребителските цени отчита повишение с 1.7% спрямо година по-рано, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). За сравнение, през декември 2016 г. промяната бе едва 0.1% спрямо година по-рано. Основната причина отново са по-високите цени на хранителните стоки, но значително поскъпване се вижда и при горивата.

В същото време на месечна база инфлацията е нулева, без промяна в ценовото равнище спрямо предходния месец. Най-същественото увеличение бележи транспортният сектор с 0.7% по-високи цени спрямо януари, отново по линия на горивата за лични транспортни средства. Завръщането на инфлацията беше очаквано през тази година, като официалните прогнози на правителството са тя да е 1.5% към края на 2017 г. Подобни нива обаче правят спестяванията под форма на депозити крайно неатрактивни. В момента например големите банки дават лихва между 0.1 и 0.5% годишно, а при по-малките с български собственици тя е около 1%. Така инфлацията изяжда и малката доходност, която носят влоговете. Това е и една от причините високите цени на стоки и услуги да търсят алтернативни форми на спестявания или да харчат повече.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Причина за запазване на отрицателните лихви не може и не трябва да са рисковете пред икономиката. Ако се реализират рисковете - тогава да свалят лихвата. В момента решението е продиктувано единствено и само от предизборни съображения.

  Нередност?
Нов коментар