Смени в две ключови дирекции в правосъдното министерство

Директорите на "Изпълнение на наказанията" и "Българско гражданство" са овободени

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова
Служебният министър на правосъдието Мария Павлова    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Служебният министър на правосъдието Мария Павлова
Служебният министър на правосъдието Мария Павлова    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Поредицата кадрови промени и смени на ръководни кадри, които служебното правителство провежда активно в подчинените структури на повечето министерства, във вторник застигнаха и Министерството на правосъдието.

Директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Гергана Георгиева, която отговаря за затворите и следствените арести, и временният началник на дирекция "Българско гражданство" Мариана Асенова са били освободени, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Какво ги свързва

Мотивите за кадровите промени са, че назначената от Екатерина Захариева шефка на затворите не отговаря на законовите изисквания за стаж, а срещу Асенова имало образувано дисциплинарно производство.

Общото между двете дирекции е, че от години генерират корупционни скандали. Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" търпи критики за обществените поръчки за доставка на храна за затворниците, които дълги години отиваха при близки на ДПС фирми, а "Българско гражданство", че въпреки съпротивата на отделни служители, е част от веригата порочни схеми с предоставяне на гражданство, в които интерес имат от партия ВМРО.

Кои са уволнените

Гергана Георгиева беше назначена на поста през април 2016 г. от Екатерина Захариева. Преди това тя е работила като разследващ полицай в столицата, а след това и при омбудсмана. Назначението й е станало по линията на ГЕРБ, разказа източник на "Капитал", което до известна степен дава отговор на въпроса защо тя е била назначена, без да има необходимия стаж. На нейно място министър Павлова слага Свилен Цветков, който заемаше същия пост след освобождаването на предишния началник Росен Желязков. Георгиева възнамерява да обжалва заповедта, научи "Капитал".

Временният ръководител на дирекция "Българско гражданство" Мариана Асенова е била освободена заради дисциплинарно производство, образувано срещу нея, преди да заеме този пост.

Екатерина Захариева отказа да коментира пред "Капитал" решенията на служебното правителство.