Ахмед Доган: Референдумът нa Турция е за Султанат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ахмед Доган: Референдумът нa Турция е за Султанат

Национална конференция на ДПС Ахмед Доган

Ахмед Доган: Референдумът нa Турция е за Султанат

Как и защо почетният председател на ДПС наруши мълчанието си и се включи открито в предизборната кампания

105991 прочитания

Национална конференция на ДПС Ахмед Доган

© Анелия Николова


Седмица преди парламентарните избори почетният председател на ДПС Ахмед Доган наруши мълчанието си и реши да се намеси в предизборната кампания. В ранните часове вечерта на интернет страницата на ДПС беше публикувано писмо от Доган. В типичния за епистоларните му изяви псевдо-философски тон, почетният председател на движението заявява, че на 16 април в Турция има референдум "за преобразуване на Кемалистката република в Султанат". Доган нарича това "безумие" и заявява, че "играта е ва банк". "Натискът, принудата и заплахите целят възстановяване и "демократично" легитимиране на неоосманизма", пише Доган.

В посланието Доган призовава християни, мюсюлмани и останалите етноси "да дадат исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват". "Всеки от нас трябва да преживее своя исторически катарзис. Иначе за състоянието " разкрачен стоеж" се плаща много висока екзистенциална цена, и то поколения наред", пише Доган.

Почетният председател на ДПС казва и, че се притеснява от това, което наблюдава в предизборните профили на различните политически партии. Предупреждава и, че ако "правото на временно пребивавал на определена територия" се превърне във водещ политически принцип за възстановяване на "бивши владения", то "световният ред отива към разпад". "Аз съм гражданин на тази държава и изборът ми е категоричен, защото е дълбоко мотивиран. И всеки опит за назидание, или за претенция към моята държава- като "бивша територия", засяга моето национално самосъзнание и визията ми за бъдещето.", казва Доган. И посочва, че българската държавност започва от хан Аспарух.

Доган посочва още и, че през първите години на прехода е лансирал идеята за необходимостта от "умерен и интелигентен български национализъм". Сега призивът му е за "обединяващ патриотизъм". Документът започва с "дълбок поклон към паметта на Васил Левски и завършва с перифраза на негова мисъл. "Съзнавайки, че времето е в Нас, нека да покажем на света, че и Ние сме във Времето!", пише Доган.

Политическото послание на Доган идва в момент, когато монополът му върху гласовете на българските турци изглежда заплашен от коалицията между партиите на двама бивши ключови политици от ДПС - ДОСТ на Лютви Местан и Народна партия "Свобода и достойнство" на Касим Дал. Коалицията получава съвсем открита и невиждана досега подкрепа от официалната турска държава. Това предизвика сериозно напрежение в отношенията между България и Турция. Формалният повод беше среща с изселнически дружества в Истанбул на турския социален министър, който открито ги призова да гласуват за ДОСТ. Това принуди българското външно министерство да привика на среща посланика на турция Сюлейман Гьокче и определи агитацията като "намеса във вътрешните работи на страната". Днес, според неофициална информация, българският посланик в Турция Надежда Нейнски е повикана "за консултации" в София - още един дипломатически знак за сериозно напрежение.

Повече за скандала около подкрепата на Турция за ДОСТ, битката между обединението на Лютви Местан и Касим Дал срещу ДПС, както и за голямата игра на Ердоган с Европа, четете в петъчния брой на "Капитал".

Ето цялото послание на Ахмед Доган:

Раждането на обединителния патриотизъм на българска земя в демократични условия е уникален културно-исторически и политически феномен.

Правя дълбок поклон пред паметта на Апостола на Свободата - Васил Левски, защото това, което искам да кажа са кълнове от семената, които той е посял в почвата на общата ни душевност.

Този Обединителен патриотизъм съществено се отличава от европейски и регионални национализми по това, че не издига етнонацията като самоцел или като основополагащо условие за консолидиращите процеси в обществото. Върху тази основа са възникнали класическите национални държави.

Българският Обединяващ патриотизъм в днешното актуално политическо време се базира предимно на необходимостта от Заедност на различието, а не на елиминиране или на унифициране на другостта и различието в "нароченото гърне" на етнонацията и на монолитната национална държава.

И за този политически процесинг са налице външни и вътрешни обстоятелства и фактори:

Външният свят, от който сме част и ние, е динамичен и нестабилен. Свидетели сме на геополитическо разместване на традиционни пластове на властовата система в планетарен мащаб. Това състояние на глобалното политическо време създава чувство на несигурност и тревожност.

Обстоятелствата и мотивиращите фактори във вътрешния ни свят са свързани с надградени проблеми във връзка с продължителният труден Преход, който излишно партизира и парцелизира публичното политическо пространство. Липсата на консенсус по основните приоритети на страната и хаотичната смяна на елитите е една от основните причини сега да плащаме висока социалната цена снисък стандарт, бедност и шантав популизъм.

Развитието на общественото съзнание и самосъзнание, и в частност на националното самосъзнание, не беше проектирано върху динамиката на националните интереси. Опцията на визията за бъдещето на България имаше за хоризонт включването ни в НАТО и в ЕС. Разбира се, това беше правилната стратегия и тя беше реализирана.

Но свръхочакванията за полагаема ефективност се отразиха негативно върху ценностния фундамент и дейностния мотив на Националното Самосъзнание.

В ежедневна консумация понятийното словосъчетание " Национално Самосъзнание" е абстрактно клише, използвано предимно за комерсиални политически цели на част от елита на страната.

В тази щекотлива тематизация понятийно-категориалният терен е много хлъзгав. За това аз изхождам от разбирането, че дълбинният носител на гражданското съзнание и самосъзнание е "работещо"Национално Самосъзнание. Защото е защитен механизъм на Цялото при кризи и критични ситуации за страната. С други думи, е политическа методология за опредметяване на гражданското самосъзнание в живота от позицията на националните интереси.

Затова стратегическото проектиране на матрицата на Националното Самосъзнание е предназначено да направлява възприятието, мисленето и оценъчно-избирателната ни способност да избираме какво е добро или зло за обществото и държавата не само от гледна точка на настоящето, но и в историческа перспектива.

Това е по-сложен и трудоемък подход, защото предполага: визия за развитието на света и на региона, както и поливариантно моделиране на различните геополитически таргети от позицията на устойчивото развитие на българските национални интереси.

През последните няколко десетилетия често съм си задавал въпроса: Защо пронационалистичните формации нямат прецизно дефинирано понятие за най-важният им инструмент за "събуждане" , "въздействие" и " насочване" на обединителната национална енергия във формулата "Национално Самосъзнание"?!

Дори в първите години на прехода лансирах идеята за необходимостта от " умерен и интелигентен български национализъм", който фактически е част от тъканта на националното самосъзнание на всички европейски страни. За голямо съжаление не бях разбран... А сега Съдбата чука на вратата...

Европейските и регионалните национализми се основават на пикови ситуации в Историята, т.е. в миналото, и са кодирани за допомпване на архетипната памет за възход, или на травми от историческо снижаване, или падение.

И едното и другото водят до разделение, противопоставяне и търсене на исторически реванш, особено на Балканите.

Това, което наблюдавам в предизборните профили на различните политически партии, меко казано, ме озадачава, смущава и притеснява.

В ЕС трудно може да се намери обособена или значима територия, която да не е " бивша" на близки или на по- далечни съседи. За Балканите да не говорим...

Тогава за какво става въпрос? За правото на първия, или за правото на последния?

Или за правото на временно пребивавал на определена територия, съобразно политическите катаклизми, или на капризите на историческото време? Ако това изчанчено разбиране се превърне във водещ политически принцип за възстановяване на "бившите владения", със сигурност световният ред отива към пълен разпад.

Българската държавност започва от хан Аспарух. А правото на последния е модерната българска държава, член на ЕС. Аз съм гражданин на тази държава и изборът ми е категоричен, защото е дълбоко мотивиран. И всеки опит за назидание, или за претенция към моята държава- като "бивша територия", засяга моето национално самосъзнание и визията ми за бъдещето.

Никой не може да си припише права за подобно мислене и поведение!!!

Ако подобна претенция е право на по-силния, историята ни учи, че ранглистата не е константна величина. Защото тя самата поражда собственото си отрицание в лицето на стената на плача, но впоследствие и на Заедността като противодействие на причината...

В конкретния случай на всеки би трябвало да му е ясно, че натискът, рекетът, принудата и заплахите целят възстановяване и " демократично" легитимиране на неоосманизма. Играта е ва банк!!! За мен няма да е изненада ако има трансфер на конфликтност и конфронтация на Балканите и в Европа. Защото на 16.04.2017 в съседна Турция имат референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в Султанат. Безумие. Но е факт...

И сега Ние - и християни, и мюсюлмани, и всички етноси, сме в състояние да дадем исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват.

Всеки от нас трябва да се определи, като направи своя вътрешен избор. Всеки от нас трябва да преживее своя исторически катарзис. Иначе за състоянието " разкрачен стоеж" се плаща много висока екзистенциална цена, и то поколения наред...

В това виждам силата на раждането на Обединяващият патриотизъм. Рядък феномен е, защото се събужда само когато има обща опасност за Цялото!

Няма как да се преборим с бедността, ниският жизнен стандарт и отсъствието на готовност за взаимно доверие, ако в душите ни бушуват разрушителните енергии на разединението, противопоставянето и омразата!

Една Земя ни е родила, една Земя ни храни, утешава и развива. Една Земя ни създава проблеми, ако не я обгрижваме Заедно. Нека да й се доверим! Земята ни е по-древна и по-мъдра от всички нас, които използваме благата й. И точно в това е жилавостта на Националното самосъзнание във времето.

Съзнавайки, че времето е в Нас, нека да покажем на света, че и Ние сме във Времето!

С обич и загриженост:

Ахмед Доган

Седмица преди парламентарните избори почетният председател на ДПС Ахмед Доган наруши мълчанието си и реши да се намеси в предизборната кампания. В ранните часове вечерта на интернет страницата на ДПС беше публикувано писмо от Доган. В типичния за епистоларните му изяви псевдо-философски тон, почетният председател на движението заявява, че на 16 април в Турция има референдум "за преобразуване на Кемалистката република в Султанат". Доган нарича това "безумие" и заявява, че "играта е ва банк". "Натискът, принудата и заплахите целят възстановяване и "демократично" легитимиране на неоосманизма", пише Доган.

В посланието Доган призовава християни, мюсюлмани и останалите етноси "да дадат исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват". "Всеки от нас трябва да преживее своя исторически катарзис. Иначе за състоянието " разкрачен стоеж" се плаща много висока екзистенциална цена, и то поколения наред", пише Доган.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Много е точен.

 • 2
  evpetra avatar :-P
  evpetra

  Е, доживяхме да видим края и на ДПС! Щом Доган изпълзя от сараите, работата е сериозна. Но и Местан, и Дал нямат особено голям шанс. Горките турци - на маймуни ги направиха, вече не знаят за кого да гласуват.

 • 3
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  Най-после някой да удари Доган по интересите му и той обàрна палаçинката. Стана патриот, цитира Васил Левски... Душа дава, за просвета, за свобода, но не свойта душа братя ...

  Ахмед Доган е поредният мутро-патриот. Техният "патриотизъм" е описан от Христо Ботев.

 • 4
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  До коментар [#2] от "evpetra":

  кой ги направи луди , не са ли комунистите ,какво ще излезе сега ,че пак турците са виновни нали.

 • 5
  dule_uzunov avatar :-(
  дуле

  [quote#2:"evpetra"]Е, доживяхме да видим края и на ДПС! [/quote]
  Не виждам повод да се радваш

 • 6
  dule_uzunov avatar :-|
  дуле

  [quote#3:"gavrilov"]Стана патриот, цитира Васил Левски...[/quote]
  Ако не си наясно - портретът на Левски е в кабинета на Доган още от преди 27 години

 • 7
  g. avatar :-|
  pariah

  Независимо от автора, напълно съм съгласен и покрепям казаното. Българските турци не са обокновено малцинство - надявам се и вярвам, че ще продължат да припознават България като своя вековна татковина.

 • 8
  tht avatar :-|
  ТНТ

  Меди Доганов, преди време: "Пътят на България към Европа минава през Босфора"...

 • 9
  2.5 avatar :-|
  2.5

  Много е точен Доган!
  Винаги, когато е излизал с подобно нещо досега е бил много висока топка за останалите политически лидери у нас и мне само!

 • 10
  hog1438946657471231 avatar :-|
  Peter V.

  Доган винаги е бил и ще бъде един от най-големите политици в България, създаден от ДС с удобрението на Живков, за да може да се контролират малцинствата, за да не стане това, което стана в Косово. Който с малко акъл не е осъзнал по-горното значи трябва да погледне картината абстрахирайки се от псевдо патриотизма си и тн.. Голяма част от малцинствата милеят за България, това че нарочно се нагнетява обратното е друг въпрос аппропо нацията се изроди последните 27 години.

  Доган е много прав за ситуацията в Турция! и според мен много скоро може да видим повторение на Юго войната, само че в Турция ,да не дава Господ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.