Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 17 мар 2017, 17:30, 13003 прочитания

Доц. Михаил Иванов: Турция иска да влияе на европейските държави чрез турските малцинства

Българските мюсюлмани са спокойни, когато отношенията между Турция и България са добри, казва експертът по етническите малцинства пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Искрите между Турция и ЕС

От Босфора шум се вдига

Кампанията на Ердоган за референдума сред европейските турци се сблъска челно с предизборните страхове от популистки възход в ЕС

Заложници в битката между ДПС и ДОСТ

За първи път Турция се намесва пряко в български избор. Докато ефектите за партията на Местан са неясни, ДПС трупа имидж на "патриотичен" и приемлив партньор за властта

Най-добри (не)приятели

Предизборната истерия доведе до дипломатическо късо съединение между Турция и Европа. Разривът не е неизбежен, но е трудно поправим

Доц. Михаил Иванов е експерт по етническите малцинства в България, като в периода 1990 - 1997 г. е съветник по тези въпроси на президента Желю Желев. По-късно става секретар на Националния съвет по етническите и демографските въпроси към Министерския съвет. Сега е преподавател в НБУ по "Етническа политика" и "Права на човека". Доцент е по теоретична и математическа физика.

Намесата на Турция в тези български избори различава ли се съществено от това, което сме виждали на предишни? Можем ли да кажем, че сега Турция е по-настоятелна, по-агресивна?


Да, определено можем да кажем това. Обществена тайна е, че след идването на Партията на справедливостта и развитието и съответно на Ердоган на власт активността на управляващите в Турция по отношение на провеждането на нашите избори, особено на тяхна територия, е много по-голяма. През 90-те години такова нещо просто нямаше. Нещо повече - аз лично съм имал разговор още 1996 година, когато бях съветник на президента Желев, с високопоставен представител на тяхната администрация, който ми каза: "Ние не желаем отношенията между нашите две държави да минават през една партия. Ние държим на това междудържавните отношения да се поддържат пряко между правителствата."

Сега виждаме една нова линия. Социалният министър, който говори пред група български граждани, живеещи в Турция, каза, че вижда ДОСТ в ролята на мост между нашите две държави. Това е коренна промяна.

Нашата концепция е била такава и тя никога не се е променяла, че не дадена организация, дадена партия на наши сънародници в друга страна, е мостът, а цялото малцинство е мостът. В случая тази роля трябва да се играе от цялото турско малцинство у нас заедно с българските граждани, които живеят в Турция. А да се концентрираме само върху една партия е нелогично и неработещо.Никога досега не сме имали преки призиви да се гласува в полза на една българска партия от представители на турското правителство. Или поне това не е ставало известно. Когато представители на ЕНП или на ПЕС дойдат в България и кажат: ние подкрепяме еди-коя си партия, това е съвсем друго. Когато например Сергей Станишев в качеството му на председател на ПЕС е заявявал, че подкрепя БСП, той е представлявал само своята европейска партия, той не ангажира нито една държава и нито една държавна институция. Когато един министър говори, тогава се ангажира държавата.

А как си обяснявате, че откакто е на власт, Ердоган няма положително отношение към ДПС?

Аз не бих казал, че веднага с идването си на власт Ердоган е проявил отрицателно отношение към ДПС. По-скоро има развитие. Вероятно тук играе роля и развитието на отношенията между Ахмед Доган и Ердоган. Първата индикация беше, когато той не пожела да се срещне с цялото ръководство на ДПС при посещение в България. След което пък на конференцията на ДПС през 2013 г. критиката в доклада на Доган по негов адрес беше много остра. Не се визираше името на Ердоган, но всички разбрахме, че отношенията между тях са изключително лоши. Но защо, как - това е въпрос на по-сериозен анализ.

А това, което виждаме по отношение на ДОСТ, е простиране на сянка, обсебване на ДОСТ, една прегръдка. Ние можем да приемем като искрени намеренията на ДОСТ, че те идват в политическия живот, за да се ликвидира моделът на сараите, да се ликвидира олигархичният модел, но това в общественото мнение минава на заден план, тъй като те не съумяват да се разграничат от тази сянка. Така в обществото те не са възприемани като пресичащи олигархията, а като проводници на интересите на Турция. Трябва да се каже, че със своите действия и изказвания ДОСТ не ми е известно да са прокарвали протурски интереси. Но не са се и разграничили. И това доведе до тяхната изолация. Става дума за едно обсебване от страна на официална Анкара, което вреди на ДОСТ.

ДПС направи интересен завой в предизборните си послания. Позиционира се като истинската патриотична партия, следваща заветите на Левски, целяща да спаси България. Как бихте коментирали тази нова тяхна заявка?

Темата Левски не е нова в публичния образ на ДПС. Още не мога да забравя едно много старо интервю на Ахмед Доган, мисля че в "Земеделско знаме", в началото на 90-те, когато журналистката го пита: "Вие ли сте турския Левски?" Той отговаря: "Да."

Още след скандала през декември 2015 г., когато Ахмед Доган произнесе своята заклеймителна реч срещу Местан и в центъра на неговото изложение беше падналият руски самолет и отношенията Русия - Турция, Русия - България, ДПС - Русия, ДПС - Турция, видяхме една масирана кампания за изграждането на образ на Ахмед Доган на голям български патриот. Това го чухме от "видни журналисти" като Валерия Велева, от "видни дейци на образователното дело" като проф. Димитър Иванов, Божидар Димитров също се изказа, чухме го включително и от Сергей Станишев. Методично се работи за изграждането на Ахмед Доган на образ на човек, който милее за България, който е патриот и следователно ДПС е една патриотична партия. Това вероятно има и своя следизборен прицел. Не е ясно как ще се разпределят мандатите и може да се предвиди, че ДПС ще играе определена роля при съставянето на бъдещото правителство. Затова Доган трябва да бъде направен приемлив за поддръжниците на тези, които биха му предложили да участва по някакъв начин във властта. Той трябва да бъде възприет като свой.

От друга страна, има един нов момент в тяхната програма и предизборна агитация - това е бедността. Те се оформят като партия, която има в програмата си социално ориентирани намерения. От друга страна, от листите отпаднаха едни дейци на ДПС, известни със своята либерална ориентация, като Тунчер Кърджалиев, като Алиосман Имамов, който се ползваше с всеобщ авторитет в парламента, също така и Рушен Риза. И буквално на тяхно място идват нови лица, идващи от "Атака" - Слави Бинев и Камен Петков. Това е една двойственост, от една страна, ние сме най-големите патриоти, а от друга страна, задълбочаваме олигархичния образ на партията през лицата, които ни представляват.

Мислите ли, че това противоборство между ДПС и ДОСТ по линия на Турция помага или подхранва националистическите партии?

Аз не смятам, че основното противоречие между ДПС и ДОСТ е по линия на Турция. ДОСТ възникна като поредния опит за противопоставяне на олигархичния модел на ДПС. А и отдавна разделението в ДПС е между афишираната либерална ориентация и авторитарния модел на управление на тази партия, както и между бедния електорат и богатия олигархичен кръг, който се възползва от този електорат. Това е обективно заложеното противоречие, което води няколко пъти до опити за създаване на алтернативна партия. Не Турция тук е спорът. Пропагандата създава впечатление като че ли Русия и руският самолет са в основата. Нищо подобно. В основата е противоречието, за което споменах, останалото са личностни отношения.

Но вашият въпрос беше за "патриотите". "Патриотите" заедно с медиите на Пеевски в своята пропаганда гледат на ДПС като на патриотична партия или вървяща да стане патриотична. И в същото време пропагандират, че ДОСТ е протурска партия. Патриотите правят нещо недопустимо. Те се заканват, че ще застанат на границата и ще бойкотират влизането на автобуси. Тук нашето правителство трябва да бъде категорично. Особено след като броят на секциите в Турция беше ограничен на 35, след като изборният закон позволява това и най-вече след като имаме конституционното право на всеки български гражданин да гласува, българското правителство трябва да гарантира спокойното гласуване на нашите съграждани от Турция, включително и на българска територия. Заканите на ВМРО застрашават изборния ден да бъде ден на етнически конфликти. Това е много опасно за политическото развитие на България.

Какви са приликите и разликите в отношението на Турция към българските и към европейските избори?

При нас мюсюлманите са коренно население от няколко века, а там са придошли мигранти. Тук има създадени добри междуличностни отношения между християни и мюсюлмани. Докато наскоро придошлите турци в западноевропейските държави не са в такава степен на близост с местното население. Това безспорно е различие. Има различие и в ситуацията между България, от една страна, и Холандия, Германия, Швейцария, Швеция, Дания - те са напреднали в своето икономическо развитие,

Но има и нещо общо и то е то е тревожно - призивът, който дойде от Турция да се демонстрира срещу с недопускането на турската министърка, която влезе в Холандия, без да е направено задължителното в дипломатическите отношения предварително съгласуване. Този призив показва, че Турция е готова да влияе чрез турските малцинства и върху политиката на съответните държави. Казвайки: гласувайте за ДОСТ, защото ДОСТ е мостът между нашите две държави, Турция изгражда механизми на въздействие във вътрешнополитическия живот на България.

Това поставя пред голямо изпитание нашата външна политика. Действията ни трябва да бъдат изключително премерени и да не се ескалира напрежение между България и Турция, защото трябва да пазим добросъседските отношения по ред причини. Ние сме съседи и защото в Турция живеят стотици хиляди хора, които са роднини на стотици хиляди хора, които живеят в България. Освен това и двете държави са членки на НАТО. Така че ние трябва да проявим разум, сдържаност и премереност в своите действия. Засега това смятам, че се прави, и дано така да продължи.

Какво означава за българските мюсюлмани намесата на Турция и противоборството между ДОСТ и ДПС по тази линия?

Всеки разумен политик би могъл да прецени, че влошаването на отношенията между България и Турция ще доведе до вътрешно напрежение сред нашите съграждани мюсюлмани. Това те не могат да приемат лесно, те се чувстват притеснени. Те се страхуват от това. На тях им е спокойно, когато отношенията между Турция и България са добри и това много добре трябва да се знае както в България, така и в Турция. Нашите мюсюлмани следят много внимателно това, което става в Турция. Засега моите наблюдения са, че голямата част от тях се въздържат да дадат своето окончателно мнение. Разбира се, между тях има хора, които казват, че са поддръжници, има и хора, които казват, че са противници на политиката на Ердоган. Пъстра е картината.

Интервюто взе Зорница Стоилова
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Телефонната палата на Божков е със запор. Законен, но заради много дребна сума Телефонната палата на Божков е със запор. Законен, но заради много дребна сума

НАП претендира за вземане от 135 хил. лв., а причината е ползван данъчен кредит за ремонт на имота

27 май 2020, 864 прочитания

Вечерни новини: Мерките се разхлабват още, нова вълна оптимизъм на световните борси 1 Вечерни новини: Мерките се разхлабват още, нова вълна оптимизъм на световните борси

И още: В сряда ЕК ще представи идеята си за Фонд за възстановяване; Германия ще помогне на Lufthansa с 9 млрд. евро

26 май 2020, 2409 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Лозан Панов: Промяната трябва да настъпи първо в главите на всички магистрати

Посланикът на Холандия защити Механизма за сътрудничество и проверка по време на събитие, организирано от Съюза на съдиите в България

Още от Капитал
Рекламна спортна пауза

Как ще се отрази на рекламните инвестиции отменянето на големите спортни събития през годината

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Гръцка рецепта за добра криза

Атина се справи отлично с епидемията. Сега идва рецесията

Кино: "Едно последно парти"

Антиромантична комедия за щастливото време в Ню Йорк

Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10