Лозан Панов: Промяната трябва да настъпи първо в главите на всички магистрати
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лозан Панов: Промяната трябва да настъпи първо в главите на всички магистрати

Председателят на ВКС апелира към съдиите да не се влияят от мнението на своите административни ръководители при избора на нови членове на Висшия съдебен съвет.

Лозан Панов: Промяната трябва да настъпи първо в главите на всички магистрати

Посланикът на Холандия защити Механизма за сътрудничество и проверка по време на събитие, организирано от Съюза на съдиите в България

10982 прочитания

Председателят на ВКС апелира към съдиите да не се влияят от мнението на своите административни ръководители при избора на нови членове на Висшия съдебен съвет.

© Анелия Николова


Със знакови изказвания на председателя на Върховният касационен съд (ВКС) Лозан Панов и на холандския посланик Томас ван Оорсхот бе открита в петък заключителната конференция на тема "Съдебна независимост", която отбеляза края на проекта "Изграждане на благотворна среда за независима съдебна власт в България", изпълняват в сътрудничество между Съюза на съдиите в България и Асоциацията на нидерландските съдии и прокурори. И двамата посочиха важността на предстоящия избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и на предстоящия избор за председател на Върховния административен съд (ВАС). Посланик Оорсхот директно се противопостави на опитите да се дискредитира Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) като се поставя под съмнение интегритета на процеса по съставяне на докладите.

Лозан Панов директно се обърна към съдиите в залата с призив активно да се включат в избора на членове на ВСС според своята съвест и убеждения, а не според "насоките" на административните началници. Весе има индикации, че такива опити се правят.

"Пред нас са изправени няколко важни събития до края на годината. Първото е избор на членове на ВСС, избор на председател на ВАС, а също така анализ на постигнатите резултати с оглед МСП. В този първи избор за първи път ние ще бъдем с възможността всеки магистрат да може да посочи сам колегите, които ще бъдат избрани във ВСС. До този момент това не се е случвало. Административните ръководители, включително и аз, нямат място в този процес. В този смисъл ви призовавам, при взимането на ваше решение какъв избор да направите, да съобразявате единствено и само с вашата съвест, вашите убеждения и това, което знаете за кандидата и това, което кандидатът е отговорил на въпросите, които вие поставяте", каза Панов по време на събитието. "Промяната трябва да настъпи първо в главите на всички магистрати. Членовете на ВСС да не се изявяват като чиновници, да не бъдат във ВСС само за да се отделят за малко от своите работни места на по-спокойно място, а хора, които ще отстояват концепцията, защитена пред самите вас", допълни той.

"Всякакви схеми на регионален, инстанционен или друг начин на формиране на кандидатурите, търсенето на обединяващи кандидатури – на какъвто и принцип да е, не съответства на разума и духа на измененията в Закона за съдебната власт", допълни председателят на ВКС и посочи, че "изкривяване на съдийското самоуправление ще бъде, ако чрез него бъдат менажирани кандидатите", които да влязат в кадровия орган.

Изборът на нови членове на ВСС е особено важен, тъй като обликът на кадровия орган до голяма степен ще влияе до цялостния облик на съдебната система през следващите пет години. Мандатът на настоящия състав изтича тази година, а ситуацията в органа е на все по-сериозно противопоставяне, от което произтичат все повече и повече странни решения.

Само преди седмица мнозинството във ВСС, съставено от членовете на съвета, гравитиращи около главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВАС Георги Колев, отказа да защити съдия, попаднал под атаките на медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски. В същото време представляващият ВСС използва публикация в "Монитор", за да нападне члена на съвета Калин Калпакчиев. Зависимата медийна среда беше отбелязана като един от основните проблеми в десетгодишния доклад по напредъка на България по МСП. Следващият състав на ВСС – в избора на който сериозна роля ще изиграе и Народното събрание, тъй като след промените в ЗСВ 11-те представители на парламентарната квота ще се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители – ще е този, който ще избере и наследника на главния прокурор Сотир Цацаров.

"Няма да соча как се правят опити за заобикаляне на принципите, заложени в Закона за съдебната власт. Опити общото събрание да не бъде проведено в София, където традиционно до този момент се е провеждал изборът на членовете на ВСС. Опитът то да бъде заместено с Пловдив, Велико Търново или някъде другаде", каза още Панов и отново повтори апела си към съдиите да не се влияят от председателите на своите съдилища. "Не се дистанцирайте от този процес и ако мислите, че можете да бъдете част от него - махнете с ръка на своя личен комфорт като магистрати и поемете отговорността да бъдете част от следващия ВСС", каза той.

В четвъртък се състоя конференция, организирана от Панов на тема "Румънският опит: антикорупционни институции и мерки". Специален гост на нея беше Лаура Кьовеши, председател на румънската Национална дирекция "Антикорупция". На нея не присъстваше нито един представител на прокуратурата, а евродепутатът Николай Бареков се опита да провали събитието, като по време на презентацията на Кьовеши блъскаше по вратата отвън. Ден по-късно Кьовеши все пак се срещна с представители на българската прокуратура. След събитието от държавното обвинение публикуваха съобщение, с което посочиха, че един от основните проблеми на българския спрямо румънския модел е депутатският имунитет - нещо, което от прокуратурата изтъкнаха и след публикуването на доклада на европейските прокурори. Позицията на прокуратурата удивително съпада с лансираната преди ден предизборна теза на ГЕРБ за приоритетни поправки в Конституцията за премахване на депутатския имунитет.

Което обаче далеч не засяга основните проблеми на структурата на държавното обвинение, сред които пълната подчиненост на всички прокурори в системата спрямо главния прокурор, както и неговата безотчетност. В докладът на европрокурорите беше направена и констатацията, че 2/3 от съмнителните транзакции, извършвани от България, са на политически значими лица, но въпреки това държавното обвинение не ги разследва - нещо, което също не беше отбелязано от прокуратурата тогава.

Посланикът на Холандия изрази твърда вяра в ефективността на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), в рамките на който се изготвят годишните доклади на Европейската комисия в сферата на правосъдието. Той също определи като ключови предстоящите избори на нови членове на Висшия съдебен съвет и за председател на Върховния административен съд.

"Особено в медиите, през последните месеци Механизмът за сътрудничество и проверка и експертите, които работят върху него, бяха подложени на атаки. Ние, като държави членки, имаме пълно доверие в интегритета на този процес и особено в експертите, които работят по него. Мнозина се съмняват в ефектите от този механизъм. Не знам дали това е идеалният инструмент, но това е инструмент за натиск, който поставя ясни цели и приоритети. Съветът на Европейския съюз, в който влизат всички държави-членки, подкрепя този механизъм", посочи ван Оорсхот.

Коментарът му идва в контекста на острата медийна атака от медиите около Делян Пеевски срещу местния координатор на МСП Юри Тавание, опитите на различни представители на съдебната власт, сред които главния прокурор Сотир Цацаров и представляващия ВСС Димитър Узунов, както и някои български евродепутати да подкопаят доверието и да прекратят действието на Механизма. Тази целенасочена негативна кампания бе и причината ССБ да поиска позицията на зам.-генералния секретар на ЕК Параскеви Миху, която в писмо до съюза преди ден заяви, че Комисията категорично отрича всякакви опити за политическа употреба на докладите на МСП, както и всяко свързване на личности и лобита с тяхното съдържание. Съветът на ЕС – най-висшият политически орган в Европейския съюз обаче в крайна сметка взе категоричното решение, че механизмът трябва да остане.

Ван Оорсхот също така посочи, че е особено важно да се осъществи заложеното в препоръките на последния доклад подобрение в работата на Инспектората към ВСС, както и на главния прокурор. Нещо повече - очаква се в българската прокуратура да започне въвеждането на мерките, посочени в независимия одит на държавното обвинение, изготвен от петима прокурори от Великобритания, Испания, Германия и Холандия. Прокуратурата и част от политиците на статуквото до момента правят опит за неглижират констатациите и и препоръките в този доклад. Главният прокурор Сотир Цацаров определи част от тези препоръки като "крачка назад", а друга част от тях прехвърли като отговорност на Народното събрание.

Председателят на ССБ Атанас Атанасов също отчете острите атаки, на които беше подложена организацията през последните месеци. "Въпреки ударите, които понесохме и негативното отношение към представители на трите власти, нашата организация продължи да съществува, да е активна и да отстоява своите позиции. Като съдии, призвани да търсят справедливостта няма как да останем безучастни към факта, че доверието на българските граждани във върховенството на правото и съдебната власт е критично ниско", заяви той. Атанасов също засегна важността от избора на нови членове на ВСС. "Предстоят избори за ВСС и е важно да бъдат избрани колеги, които отговарят на високите изисквания на закона за високи професионални и нравствени качества. Ще дадем възможност на всички кандидати да защитят своите позиции. Ще поискаме сегашните членове на ВСС да дадат отчет", заяви той.

Проектът "Изграждане на благотворна среда за независима съдебна власт в България" е финансиран от Правителството на Кралство Нидерландия, изпълнява се от Съюза на съдиите в България в партньорство с холандския Съюз на съдебната власт. В неовите рамки между български и холандски съдии се обменят практики, свързани с управлението на потока от дела, нормите на натовареност, бюджетирането на съдилищата, изследване на дисциплинарния процес в двете страни, разработване на система за обучение на съдии и студенти по право и др. Краят на проекта съвпадна и с 20-годишнината от основаването на най-голямата магистратска организация в България.

Със знакови изказвания на председателя на Върховният касационен съд (ВКС) Лозан Панов и на холандския посланик Томас ван Оорсхот бе открита в петък заключителната конференция на тема "Съдебна независимост", която отбеляза края на проекта "Изграждане на благотворна среда за независима съдебна власт в България", изпълняват в сътрудничество между Съюза на съдиите в България и Асоциацията на нидерландските съдии и прокурори. И двамата посочиха важността на предстоящия избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и на предстоящия избор за председател на Върховния административен съд (ВАС). Посланик Оорсхот директно се противопостави на опитите да се дискредитира Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) като се поставя под съмнение интегритета на процеса по съставяне на докладите.

Лозан Панов директно се обърна към съдиите в залата с призив активно да се включат в избора на членове на ВСС според своята съвест и убеждения, а не според "насоките" на административните началници. Весе има индикации, че такива опити се правят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "В четвъртък се състоя конференция, организирана от Панов на тема "Румънският опит: антикорупционни институции и мерки". Специален гост на нея беше Лаура Кьовеши, председател на румънската Национална дирекция "Антикорупция". На нея не присъстваше нито един представител на прокуратурата..."

  Това до голяма степен обяснява и отсъствието на прокурорите на събитието, както и циркът разиграван от Дудука!
  Раличните лобита във ВСС използват времето преди избора за сплотяване на редиците и нехаен бъзик помежду си!

 • 2
  plebs avatar :-|
  plebs

  Пируети всякакви... :)

  Панов и Колев: "Председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Колев днес изразиха единодушно позиция срещу съдийското самоуправление, такова каквото то остана като един от "гвоздеите" в .т. нар съдебна реформа."
  https://www.clubz.bg/41320-georgi_kolev_ne_haresval_zakona_na_zaharieva_zashtoto_toj_si_bil_na_hristo_ivanov

  Христо Иванов: "Съпротивата срещу текстовете за съдийското самоуправление
  Трябва да припомним залога на тази част от реформата на управленския модел на съдилищата: корупционният модел в съдилищата, както по отношение на ефективната възможност да се осигурява съответният резултат по конкретни дела, така и по отношение на установяване на работещ пазар на влияние,
  разчита на контрола върху административната йерархия

  Съдийската корупция не е индивидуален спорт, просто защото на съдебна фаза резултатът от едно дело зависи от прекалено много съди и други трудни за контролиране фактори.

  В момента председателите на съдилища разполагат с достатъчен обем формални и фактически възможности, гарнирани с непрозрачност, да могат ефективно да поставят под натиск отделни съдии и да насочват делата към състави, от които може да се очаква "съдействие".

  В комбинация със съответните лобита, контролиращи кариерните, дисциплинарни и бюджетни правомощия на ВСС, тези позиции се превръщат в реалната инфраструктура на оказване и търгуване на влияние в съда.

  Накратко, докато председателите на съдилища и членовете на ВСС са "шефове", а не обикновени администратори, тези длъжности винаги ще създават изкушение."
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/07/04/2789120_dokude_stigna_sudebnata_reforma_sudiiskoto/

 • 3
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Прав е Лозан Панов, за съжаление. Нищо не може да се промени в тази държава ако прокурорите са са със сервилно съзнание, страхуват се да изразят собствено мнение (ако изобщо имат такова) и се подчиняват сляпо на заповедите отгоре. Ако прокурорите ги интересува само собственото им оцеляване и изобщо не ги грее това че, правосъдието е основния механизъм на едно свободно общество да съществува.
  Сега България и Румъния са сходни като качество на живот, но ако прокуратурата у нас не се промени, след 10 години разликата в стандарта на живот между дете старни ще е същата като примерно тази между съседните Латвия и Беларус. След 10 години пеевски може дори да стане абсолютен падишах на България, нещо като северно-корейския му еквивалент (те дори си приличат на тегло).

 • 4
  drilldo avatar :-P
  Георги Георгиев

  "На нея не присъстваше нито един представител на прокуратурата, а евродепутатът Николай Бареков се опита да провали събитието, като по време на презентацията на Кьовеши блъскаше по вратата отвън. "

  Булгар, БУЛГАР!

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "event_horizon":

  Объркал си се в заключенията. Панов говори предимно за съдий. За отношенията им с техните си ръководители. Прокурорите не са със сервилно съзнание, те са подбрани СС-овци, които изпълняват политически къде мокри, къде по-сухи поръчки. Такъв материал няма как да развие гражданско мнение.

  Иначе Румънците не можем да им стъпим нито на пазара, нито на гражданската активност. Но напред можем да вървим спокойно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.