Когато държавата започне да плаща за белите си

Тълкувателно решение на ВАС дава възможност на фирми и граждани да търсят обезщетение за незаконно наложени административни санкции

Темата накратко

• Тълкувателно решение на ВАС дава възможност на фирми и граждани да търсят обезщетение за незаконно наложени административни санкции.

• До момента съдът не признаваше категорично разходите за адвокатска защита като причинена вреда.

• В закона и в съдебната практика все още има големи празноти, които пречат за възстановяване на вредите, причинени от държавата.

През миналата година прокуратурата е изплатила над 7 млн. лв. обезщетения за незаконно водени разследвания срещу граждани. Сумата надхвърля 10% от бюджета на съдебната власт. Точно 397 души са успели да осъдят държавното обвинение през 2016 г. заради това, че срещу тях е било водено наказателно производство, били са задържани под стража, а после разследването е било прекратено от прокуратурата или съдът ги е оправдал. Това е някаква индикация, че пътеката до обезщетението, което държавата дължи на всеки, когото незаконно е подложила на наказателна репресия, е утъпкана. В същото време обаче далеч не толкова ясен е пътят за възстановяване на вредите, които един гражданин или една фирма са понесли от административна репресия.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се